Hoe ga je goed van start als beginnend pianist?
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
01/10/2020
5 min
0

Hoe ga je goed van start als beginnend pianist?

01/10/2020
5 min
0

Als beginnend pianist wil je goed van start gaan. Het nieuwe jaar is begonnen en je hebt je voorgenomen om dit jaar eindelijk piano te leren spelen. Je droomt er al jaren van, maar stelt het steeds uit. Waarom eigenlijk? Ben je bang dat het te moeilijk is? Heb je geen zin om noten te leren lezen? Geen tijd om naar een muziekschool te gaan? Wat je redenen ook zijn, dit jaar ga jij goed van start en zul je al binnen enkele weken liedjes kunnen spelen op je piano.

Vol zelfvertrouwen heb je het besluit genomen, maar hoe ga je beginnen? Misschien heb je al eerder pogingen ondernemen, maar zonder succes. Die herinneringen wil je het liefst zo snel mogelijk vergeten. Deze keer pak je het goed aan.
Piano leren spelen is een feestje en daarom geven we jou, als beginnend pianist, graag een goede start.

Kies je als beginnend pianist voor een keyboard of piano?

Als je wilt leren piano spelen heb je natuurlijk een instrument nodig. Je kunt kiezen uit een keyboard, digitale piano of een akoestische piano. Je keus is afhankelijk van je wensen, budget en doelen. Wil je bijvoorbeeld graag in een band spelen, dan is een keyboard makkelijk, omdat je hem eenvoudig mee kunt nemen. Een keyboard is ook vaak de goedkoopste optie. Kies je voor een keyboard met voldoende toetsen, dan kun je hier prima piano op leren spelen.

Wil je een serieus goede pianist worden, dan kun je beter meteen al kiezen voor een digitale- of akoestische piano. Hoewel beide instrumenten wel degelijk van elkaar verschillen, zijn er ook veel overeenkomsten. De toetsen van een digitale piano zijn bijvoorbeeld gewogen en je hebt net zoveel toetsen als op een echte piano.

Om een goede keus te maken is het belangrijk dat je de verschillen tussen een keyboard en een piano kent. Lees daarvoor onze blog “Piano of Keyboard. Wat zijn de verschillen? De voor- en nadelen, met 2020 Koopgids”.

Als beginnend pianist is het belangrijk om alle technieken juist aan te leren. Een goede pianoleraar zal ook aandacht geven aan je houding en vingerzetting, zodat je deze basis direct goed onder de knie krijgt. Daar heb je de rest van je leven plezier van.

Voor pianolessen kun je naar een muziekschool of op les bij een privé pianoleraar. Je zit dan vast aan specifieke tijden, die misschien niet altijd uitkomen in je drukke agenda. Gelukkig is er nog een manier om goed van start te gaan als beginnend pianist. Online pianolessen bieden je alles wat reguliere lessen ook bieden, maar dan met meer gemak en vrijheid.

Kies vooral pianolessen waar jij je goed bij voelt. Misschien heb je juist die stok achter de deur nodig, van een vaste afspraak met je pianodocent. Bekijk daarom goed alle opties en kies de pianolessen die bij je passen.

beginnend pianist op keyboard

Jezelf leren piano spelen

Er zijn mensen die zichzelf piano leren spelen. Ze gebruiken hiervoor boeken, of video’s op YouTube. Als je zo nu en dan eens een liedje wilt leren spelen kun je dat inderdaad op deze manier doen. Er zijn voldoende online video’s te vinden van amateurs en vergevorderde pianisten.

Hou er wel rekening mee dat, als je echt goed piano wilt leren spelen, de basis technieken erg belangrijk zijn. Als beginnend pianist wil je zo snel mogelijk een liedje kunnen spelen. Je houding en vingerzetting komen later wel. Maar juist deze basis is belangrijk als je verder komt. Heb je eenmaal een verkeerde houding of vingerzetting aangeleerd, dan leer je deze moeilijk weer af.

Pianolessen bij de muziekschool

Je kunt ook pianolessen volgen bij de muziekschool. Hier krijg je les in groepen, waardoor je wat goedkoper uit bent dan bij een privé pianoleraar. Les krijgen in een groep kan nadelig zijn als je een snelle leerling bent. Je vooruitgang wordt vertraagd door de andere leerlingen in de groep.

Na elke les krijg je huiswerk mee. Je oefent dit thuis voor je volgende les. Bij de muziekschool zul je op een vaste dag en tijd les krijgen. Je zult hier dus rekening mee moeten houden in je agenda.
In bijna elke stad is wel een muziekschool te vinden. Je kunt hier vaak een introductieles volgen, om te kijken of pianoles bij de muziekschool bij je past.

Pianoles van een privé pianoleraar

Hou je van een persoonlijke aanpak dan is les van een privé pianoleraar wellicht iets voor jou. Je gaat elke week op een vaste dag en tijd naar je pianoleraar toe. Hij of zij geeft je persoonlijke begeleiding. Elke les wordt afgestemd op jouw niveau en vooruitgang.

In de tussentijd oefen je thuis het huiswerk wat je meegekregen hebt, zodat je de volgende keer eventuele vragen kunt stellen aan je leraar. Loop je vast, dan kun je samen met je pianoleraar dit stuk extra oefenen.
Les van een privé pianoleraar is de duurste optie, maar kan je wel snel resultaat laten behalen.

Online pianolessen

Als je wilt leren piano spelen is er nog een optie, online pianolessen. Met goede online pianolessen leer je hetzelfde als bij een professionele privé pianoleraar, maar dan op het moment dat het jou goed uitkomt en in je eigen tempo.
Daarnaast kun je altijd je vragen kwijt bij de docent die aan de cursus verbonden is en hoef je niet te wachten tot je volgende les.

Een online pianocursus bestaat uit videolessen, waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat je moet weten om goed te leren spelen. Je kunt de lessen volgen in het comfort van je eigen huis, gewoon op je laptop of tablet. Doordat je de lessen online kunt volgen krijg je veel meer vrijheid en je bent een stuk goedkoper uit.

Goed van start als beginnend pianist

Stap voor stap goed van start op je piano

Welke pianolessen je ook kiest, je zult eerst beginnen met het aanleren van de juiste houding. Dit is erg belangrijk om soepel te kunnen spelen en allerlei klachten te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat je vingers goed op de toetsen geplaatst worden. Dit helpt je om akkoorden te spelen en steeds sneller en beter over de toetsen te bewegen.

Natuurlijk zul je moeten oefenen. Niet alleen als beginnend pianist, maar ook als gevorderde hoort dit erbij. Door met regelmaat te oefenen zul je snel vooruitgang boeken, dat werkt motiverend om door te gaan. Wissel vooral moeilijke en makkelijke liedjes af, zodat het wel leuk blijft.

Zie je op tegen noten leren lezen? Er zijn ook pianolessen die je leren spelen op basis van akkoorden. Zodra je enkele akkoorden kunt spelen zul je al snel liedjes mee kunnen spelen, zonder dat je een noot hebt gelezen.

Goed van start met online pianolessen

Wil je goed van start met online pianolessen? Probeer dan eerst 10 lessen gratis uit.
Zo ontdek je snel of online pianolessen iets voor je zijn.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën