Online keyboardles voor volwassenen, 7 tips voor succes
Online keyboardles voor volwassenen, 7 tips voor succes
Online keyboardles
René
Online keyboardles
10/07/2019
4 min
0

Online keyboardles voor volwassenen, 7 tips voor succes

10/07/2019
4 min
0

Als volwassene online keyboardles nemen? Ja natuurlijk, waarom niet?! Je bent nooit te oud om te leren. Zeker als het gaat om het bespelen van een instrument is het geen probleem als je op latere leeftijd begint.

Denk je dat het misschien te moeilijk is? Of zie je ertegen op om noten te leren lezen? Heeft dit je wellicht altijd tegengehouden om je droom te volgen? Online keyboardlessen zijn prima te doen voor volwassenen. Op deze leeftijd beginnen met het bespelen van een nieuw instrument heeft zelfs veel voordelen. Leren spelen op een keyboard is een goede uitdaging voor je hersenen. Het houdt je hersenen jong en vitaal.

Met de volgende 7 tips worden je online keyboardlessen een groot succes.

Tip 1: Heb geduld als je keyboard wilt leren spelen

Als kind hebben we alles moeten leren, dat vinden we niet meer dan normaal. Maar als je eenmaal volwassen bent zie je om je heen wat anderen kunnen. Kan je buurman mooi piano spelen, dan wil je dat ook. Het liefst meteen.

Maar iets nieuws leren kost tijd. Net als een kind leer je dingen door veel te oefenen. Geef dus niet te snel op en oefen regelmatig. Blijf jezelf verbeteren en geniet van het leerproces. Het gaat niet alleen om het doel, de reis er naartoe is net zo leuk. Voor je het weet speel je de leukste liedjes.

“Oefening baart kunst” is niet voor niets een bekend Nederlands spreekwoord.

Tip 2: Oefenen, oefenen, oefenen op je keyboard

Zoals gezegd, regelmatig oefenen is het geheim als je goed wilt leren keyboard spelen. Het is, zeker in het begin, echt een uitdaging om je linker- en rechterhand de juiste toetsen te laten raken en daarbij ook nog een goed tempo aan te houden. Dat kost tijd en leer je alleen door te oefenen.

Het betekent niet dat je uren per dag achter je keyboard door hoeft te brengen. Elke dag 10 tot 20 minuten oefenen is genoeg. Oefen liever elke dag even, dan één keer per week uren achter elkaar. Kun je een keertje niet oefenen, of heb je geen zin, dan is dat echt niet erg. Zolang je een aantal keren per week oefent, is het prima. Door regelmatig te spelen zullen je vingers soepeler worden en het spelen steeds makkelijker gaan.

Keyboard leren spelen volwassene

Tip 3: Kies keyboardlessen die bij je passen

Je leert het snelste als je lessen volgt op het juiste niveau en in een logische volgorde. Je kunt keyboard lessen volgen bij een muziekschool of privélessen bij een pianodocent. Maar waarschijnlijk vind je het vooral fijn om te oefenen waar en wanneer het jou uitkomt.

Goede keyboardlessen beginnen bij de basis. De juiste handzetting en houding achter je keyboard zijn belangrijk en je hebt er later veel plezier van. Als beginner start je met makkelijke oefeningen, zodat je vooruitgang boekt en gemotiveerd blijft om door te gaan.

Een goede pianodocent weet precies hoe keyboardlessen worden opgebouwd. Je leert stap voor stap spelen op het juiste niveau. Zo blijf je uitgedaagd, zonder dat de lessen te moeilijk worden en je vastloopt. De stijgende leercurve laat je snelle vooruitgang boeken, dat werkt motiverend!

Tip 4: Noten leren is niet nodig bij keyboardles

Uren studeren voor je alle noten kent, dat klinkt niet aantrekkelijk. En het is ook helemaal niet nodig. Je hoeft geen noten te leren als je keyboard wilt leren spelen. Bij de traditionele manier van lesgeven komen eerst de noten aan bod, maar tegenwoordig zijn er andere manieren om keyboard te leren spelen. Daarvoor hoef je geen noot te kunnen lezen.

Je kunt namelijk prima keyboard spelen met akkoorden. Deze methode heb je snel onder de knie, zodat je al binnen enkele weken leuke liedjes kunt spelen. Daarna kun je altijd nog noten leren lezen. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Met een goede uitleg, van een ervaren pianodocent, kun je zo noten lezen en gebruikmaken van een haast eindloos repertoire aan bladmuziek.

Tip 5: Leer keyboard spelen met akkoorden

Keyboard leren spelen met akkoorden biedt je veel voordelen. Vaak droom je ervan om liedjes die je hoort op de radio na te spelen op je keyboard. Sommige mensen kunnen op gehoor liedjes naspelen. Hoe doen ze dat toch?

Ze spelen liedje op basis van akkoorden. Elk liedje bestaat uit verschillende akkoorden en een melodie. Akkoorden zijn combinaties van een aantal tonen, het klinkt al snel mooi. En als je een paar akkoorden kent, kun je al bekende liedjes naspelen.
Akkoorden geven je de mogelijkheid om lekker te improviseren en je eigen nummers te maken. Je kunt al snel mensen begeleiden bij het zingen en lekker meespelen met bekende nummers. Dat is heel wat leuker dan alleen oefenen met eenvoudige kinderliedjes.

Wil je het beste van beide werelden? Kies dan een keyboard cursus waarbij je zowel leert spelen met akkoorden als noten leert lezen. Pianodocent René Knops heeft zo’n cursus. Je leert snel bekende liedjes spelen en hij helpt je noten lezen met handige trucjes.


gratis introductiecursus


Tip 6: Jezelf keyboard leren spelen?

Als volwassene kun je proberen jezelf piano te leren spelen. Er zijn diverse boeken die je als beginner aardig op weg kunnen helpen. Sommige proberen piano te leren spelen door filmpjes te kijken op YouTube. Misschien kom je een heel eind, maar de kans is groot dat je vroeg of laat vastloopt. Daarnaast leer je jezelf waarschijnlijk verkeerde gewoonten aan die je later moeilijk weer afleert.

Het is daarom niet aan te raden om jezelf piano te leren spelen. Goede keyboardlessen leren je meer dan alleen de juiste toetsen aanslaan. Je leert de muziek begrijpen en hoe je je handen, polsen en vingers goed beweegt. Het aanleren van de juiste techniek is erg belangrijk. Als je die meteen goed aanleert, heb je hier de rest van je leven plezier van.

Tips 7: Goedkope keyboardlessen

Wil je als volwassene keyboardlessen nemen, dan wil je daar waarschijnlijk geen duizenden euro’s aan uitgeven. Het is een leuke hobby die je het liefst niet te duur maakt.
Lessen bij een muziekschool kosten al snel honderden euro’s per jaar. Privéles van een pianodocent zijn nog duurder. Natuurlijk is de persoonlijke begeleiding fijn en je leert er veel van. Maar dit zijn niet de enige manieren om keyboard te leren spelen.

Via internet kun je diverse online keyboardlessen vinden. Hiermee kun je, in het comfort van je eigen huis, wanneer het jou uitkomt en in je eigen tempo keyboard leren spelen. Duidelijke instructievideo’s leren je alles wat je moet weten. Het is alsof je over de schouder van je pianodocent mee kunt kijken.
En loop je vast dan kun je al je vragen stellen aan je online pianoleraar. Deze manier van leren biedt je veel vrijheid en kost een fractie van de reguliere pianolessen.

Denk je dat je te oud bent om nog keyboard te leren spelen? Lees dan deze blog, want keyboard leren spelen volwassenen is prima te doen.

Reacties
Categorieën