7 redenen om als volwassene alsnog piano te leren spelen
pianoles online
René
pianoles online
06/02/2020
4 min
0

7 redenen om als volwassene alsnog piano te leren spelen

06/02/2020
4 min
0

Waarom zou je als volwassene nog piano leren spelen? Dat gaat toch veel makkelijker als je jong bent? Zo laten veel mensen hun lang gekoesterde droom voorbij gaan. Zonde, want het is prima mogelijk om als volwassene te beginnen met piano spelen.

Of heb je als kind wel pianolessen gehad en zou je het opnieuw op willen pakken, nu je wat ouder bent? Ga dit muzikale avontuur niet uit de weg en verras jezelf, familie en vrienden met je pianospel.
Want er zijn genoeg redenen om als volwassene alsnog piano te leren spelen. Ik geef je er alvast zeven:

1. Piano leren spelen is altijd al je droom geweest

Heb je er altijd al van gedroomd om piano te kunnen spelen? Waar wacht je nog op? Als dit geen goede reden is om vandaag nog te starten met pianolessen, dan weet ik het niet meer. Pianomuziek is niet alleen geweldig om naar te luisteren, het is nog leuker om zelf muziek te maken.

Bedenk eens hoe trots je zult zijn als je na een paar lessen merkt dat je steeds beter je weg kunt vinden op het toetsenbord van je piano. De volgende keer dat je een piano tegenkomt bij vrienden, kennissen of in een openbare ruimte kun je meer dan even een toets indrukken. Je speelt, zo even uit de losse pols, een liedje!

Piano spelen als volwassene

2. Piano spelen houdt je scherp

Als kind leren we in razend tempo, maar als volwassenen raakt ons brein in rust. Tenzij we het blijven uitdagen. Regelmatig je hersenen uitdagen met bijvoorbeeld puzzelen helpt je scherp te blijven. Nog beter is het om nieuwe vaardigheden aan te leren. Piano spelen is daar bij uitstek geschikt voor.

Piano spelen vraagt namelijk veel van je brein. Je leest de bladmuziek, stuurt beide handen én voeten aan en luistert daarbij ook nog naar de muziek die je maakt, om te beoordelen of je wel in de maat blijft. Om dit allemaal te kunnen doen moeten je hersenen hard werken en dat is goed voor ze.

Zo spreek je niet alleen je motorische vaardigheden aan, maar ook je wiskundige kant. Dat had je vast niet verwacht. Als je piano leert spelen komt ook de muziektheorie aan bod. Je leert over ritme, muzieknotatie en maatsoorten. In de basis is dit wiskunde.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat muziek leren maken goed voor je is. Het zorgt ervoor dat je linker- en rechterhersenhelft beter met elkaar gaan samenwerken. Door deze nieuwe vaardigheid te leren als volwassene help je jouw brein actief te blijven, waardoor het langer vitaal blijft. Een goede reden dus om juist als volwassene piano te leren spelen.

3. Piano spelen is goed voor de gewrichten

Als we ouder worden merk je vaak dat je gewrichten minder soepel worden. Dit kun je oplossen door je gewrichten in beweging te houden. Er zijn alleen maar weinig sporten waarbij je intensief je vingers en polsen beweegt.

Piano spelen is een hele goede oefening voor alle gewrichten in je handen, vingers en polsen. Zeker als je vanaf het begin de juiste vingerzetting aanleert, kun je tot op hoge leeftijd soepele vingers en polsen houden door piano te spelen. Pianospelen zorgt voor soepele en krachtige vingers.

4. Piano spelen werkt ontspannend

In de hectiek van alledag is piano spelen een heerlijk rustpunt. Om goed te kunnen spelen zul je met al je aandacht bij de muziek moeten zijn. Daardoor laat je alle stress en spanning van de dag even los. Je laat je meenemen door de klanken van de piano.

Of je nu houdt van gevoelige ballads of krachtige rock nummers, je kunt het allemaal spelen op je piano. Daarnaast brengt muziek mensen samen. Het vergroot je sociale leven. Samen muziek maken is een heerlijke, ontspannende bezigheid.
Hoe leuk is het om samen met de kinderen of kleinkinderen te zingen, terwijl jij ze op de piano kunt begeleiden?

Piano spelen als volwassene

5. Piano leren spelen vergroot je zelfvertrouwen

Natuurlijk zal het in het begin niet makkelijk zijn. Om goed piano te leren spelen zul je veel moeten oefenen. Maar als het je dan lukt, heb je ook echt iets om trots op te zijn. Dit vergroot je zelfvertrouwen.

Tijdens een bijzondere gelegenheid muzikale ondersteuning of begeleiding bieden op je piano voelt heel bijzonder. En als je eindelijk dat lastige muziekstuk onder de knie hebt, geeft dat een enorm goed gevoel.

6. Door piano spelen ben je bewuster met muziek bezig

Piano leren spelen leert je beter luisteren naar muziek. Je leert muziek begrijpen. Daardoor ben je veel bewuster met muziek bezig. Welke muziek wordt er gebruikt bij die film en waarom grijpt je dat zo aan? Hoe zit je favoriete nummer op de radio in elkaar en kun jij die naspelen op je piano?

Kies je voor pianospelen met behulp van akkoorden, dan zul je al snel enkele nummers kunnen spelen. Door deze lesmethode ben je niet afhankelijk van bladmuziek. Dit geeft je de ruimte om ook zelf te improviseren en liedjes te maken op je piano.

7. Je pianospel is breed inzetbaar

Kun je eenmaal piano spelen dan heb je een goede muzikale basis. Je kunt een zanger of zangers begeleiden, maar ook prima een prachtig solo muziekstuk spelen. Zoekt een band iemand die op een keyboard kan spelen? Dat is voor jou geen probleem meer. Als je piano kunt spelen, kun je ook overweg met een keyboard.

Piano spelen verrijkt je leven. Je haalt er heel veel plezier uit en kunt blijven groeien. Want of je nu beginnend pianist bent of al verder gevorderd, je bent nooit te oud om te leren.

Wil je piano leren spelen vanuit je eigen huis? Dat kan met de online pianolessen van René. Je volgt de lessen helemaal op je eigen tempo en kunt de video’s zo vaak terugkijken als je zelf wilt. De persoonlijke begeleiding zorgt ervoor dat je er niet alleen voor staat en altijd je vragen kwijt kunt.

Piano leren spelen is een feestje, ook als je volwassen bent.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën