Laat je vingers soepel over de toetsen dansen met deze 7 tips
Laat je vingers soepel over de toetsen dansen met deze 7 tips
Handige Piano Tips
René
Handige Piano Tips
11/11/2019
4 min
0

Laat je vingers soepel over de toetsen dansen met deze 7 tips

11/11/2019
4 min
0

Soepel piano spelen, het lijkt zo simpel als je professionele pianisten bezig ziet. Maar zodra je zelf achter de piano zit wordt het een ander verhaal. Je vingers haperen en je hoort je tempo duidelijk langzamer worden bij lastige stukken.

Zodra je de basis van het piano spelen in de vinger hebt, wil je graag ook die snelle pianostukken soepel kunnen spelen. Daarvoor heb je sterke spieren en behendige vingers nodig. Natuurlijk helpt het om regelmatig te oefenen, maar er zijn meer oefeningen en technieken die je kunt gebruiken om je vingers soepel over de toetsen te laten dansen.

De volgende tips zijn geschikt voor iedere pianist, of je nu net begint of al gevorderd bent. Pas deze 7 tips toe en je vingers zullen nog soepeler over de toetsen bewegen.

Tip 1: Zorg dat de muziek in je hoofd zit

Wanneer je piano speelt, doe je veel dingen tegelijk. Je handen moeten onafhankelijk van elkaar bewegen en de goede toetsen vinden. Je voeten bedienen de pedalen, je luistert naar je pianospel en leest ondertussen de bladmuziek. Al deze handelingen vragen de nodige inspanning van je hersenen. Alle bewegingen moeten precies op het juiste moment aangestuurd worden.

Ben je nog niet zo geoefend of vind je het (nog) lastig om bladmuziek te lezen, zorg dan dat je de muziek uit je hoofd kent. Als je weet wat er gaat komen kun je meer aandacht besteden aan je vingerzetting, waardoor je soepeler over de toetsen zult bewegen.

Tip 2: Probeer niet alles uit je vingers te halen

Pianospelen doe je toch met je vingers? Althans, zo voelt het. Het toetsenbord van je piano is breed. Dat kun je niet alleen met je vingers bespelen. Je zult ook je polsen en armen moeten meebewegen. Veel beginnende pianisten proberen te veel uit hun vingers te halen. Het gevolg, ze kunnen niet genoeg over de toetsen bewegen om snellere stukken te spelen.

Wanneer je speelt met losse polsen zal je pianospel veel soepeler worden en vloeiender klinken. Laat een deel van het werk daarom door je polsen overnemen. Probeer de toetsen van je piano niet te bespelen alsof je aan het typen bent. Zorg dat er een lichte spanning in je armen is, waardoor je polsen en vingers kunnen ontspannen. Laat je vingers vallen op de toetsen, dit kost je veel minder moeite en gaat soepeler en sneller dan de kracht uit je vinger halen.

Vloeiend piano spelen

Tip 3: Koude vingers zijn niet soepel

Het spreekt bijna voor zich, maar toch wordt het vaak vergeten. Zeker in de winter zijn onze handen minder goed doorbloed. Daardoor bewegen ze minder soepel. Piano spelen met koude handen zal daardoor veel minder soepel gaan.

Zorg er tijdens het spelen voor dat je geen koude armen, handen en vingers hebt. Je kunt de verwarming hoger instellen of handwarmers gebruiken. Ook vooraf wat losmakende hand- en vingeroefeningen doen helpt je de bloedsomloop op gang te brengen, waardoor je soepeler zult spelen.

Tip 4: Zorg dat je de techniek goed in de vingers hebt

Pas als je de basistechniek van het piano spelen goed in de vingers hebt, kun je gaan richten op sneller spelen. Zolang je de techniek nog niet goed beheerst is de kans groot dat je alleen maar slordig gaat spelen als je het tempo opschroeft. En dat is niet wat je wilt.

Oefen je vaardigheden het liefst dagelijks, zodat je ze op een gegeven moment zonder erover na te denken kunt uitvoeren. Zodra dat lukt, kun je gaan werken aan je snelheid en zul je ook snellere passages soepel kunnen spelen.

Tip 5: Begin moeilijke stukken op een langzamer tempo

Het klinkt misschien gek, maar om een pianostuk snel te leren spelen moet je langzaam beginnen. Je handen zullen eerst moeten wennen aan de verschillende bewegingen. Als die er technisch goed in zitten kan het tempo omhoog. Op deze manier leer je een muziekstuk snel spelen met de juiste technieken.

Een handig hulpmiddel hierbij is een metronoom. De tikjes helpen je netjes in het ritme te blijven en niet stiekem het tempo te verhogen in de stukken die je makkelijker vindt. Met een metronoom leer je op een consistente manier je handen en vingers te bewegen. Hoe stabieler je vingerzetting, hoe sneller je uiteindelijk kunt spelen.

Vloeiend spelen op piano

Tip 6: Let op je vingerzetting en aanslag

Ben jij een pianist die met veel kracht de toetsen aanslaat? Dit kan een reden zijn waarom je snellere passages niet op een hoger tempo kunt spelen. Over het algemeen kun je sneller spelen als je de toetsen zachter aanslaat.

Dit geldt ook voor je vingerzetting en bewegingen tijdens het spelen. Houd vanaf het begin goed in de gaten dat je de vingers dicht bij het toetsenbord houdt. Als je na elke aanslag je vingers te ver optilt kost het meer tijd voor je de volgende toets kunt aanslaan. Leer jezelf daarom aan dicht bij je toetsenbord te blijven, zodat je snel en soepel kunt doorspelen.

Tip 7: Soepeler piano spelen met akkoorden

Vooral als beginners piano leren spelen kan bladmuziek afremmend werken. Je bent vooral bezig elke noot afzonderlijk te spelen in plaats van de harmonie in de muziek te vinden.

Wist je dat noten lezen helemaal niet nodig is om piano te leren spelen? Je kunt snel en vloeiend leren spelen met akkoorden. Wanneer je een aantal akkoorden in de vingers hebt, kun je al snel veel liedjes spelen. Doordat deze akkoorden steeds weer terugkomen hoef je hier na een tijdje niet meer over na te denken en kun je ze soepel spelen, zonder haperende vingers.

Nog geen ervaring met akkoorden spelen op je piano? Probeer eens 10 lessen gratis uit en ontdek of piano spelen met akkoorden iets voor je is.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën