De 8 handigste hulpmiddelen om comfortabel keyboard te spelen
De 8 handigste hulpmiddelen om comfortabel keyboard te spelen
Keyboard spelen
René
Keyboard spelen
07/11/2019
5 min
0

De 8 handigste hulpmiddelen om comfortabel keyboard te spelen

07/11/2019
5 min
0

Keyboard spelen wordt nog leuker, als je de juiste hulpmiddelen in huis hebt. Natuurlijk kun je een keyboard op tafel leggen en er met een keukenstoel achter gaan zitten. Maar dat zit niet comfortabel. De hoogte klopt niet en je zult al snel last krijgen van je polsen of schouders.

Een goede zithouding achter je keyboard voorkomt blessures en laat je veel soepeler spelen. De handige hulpmiddelen in deze blog helpen je beter keyboard te spelen en nog meer plezier te beleven aan deze hobby.

We zetten de 8 handigste hulpmiddelen voor je op een rij.

1. Metronoom, om beter keyboard te leren spelen

Zowel beginnende als ervaren pianisten hebben baat bij het gebruik van een metronoom. Begin je net met keyboard spelen? Schaf dan een metronoom aan. Maat houden is niet eenvoudig. Een metronoom helpt je om op een goede manier te spelen en ritmegevoel te ontwikkelen.

Er zijn verschillende soorten metronomen verkrijgbaar. De mechanische metronoom heeft een ouderwetse uitstraling. De slinger beweegt heen en waar, waarbij er klikjes te horen zijn. Sommige pianisten vinden de regelmatige beweging van de slinger behulpzaam om ritme en maat te houden.

De elektronische metronoom is veel moderner en makkelijk te gebruiken. Vaak zijn het kleine apparaatjes die eenvoudig mee te nemen zijn. Ze geven een puls af om het ritme aan te geven, maar kunnen dit soms ook met een lichtsignaal doen.

En dan zijn er nog de digitale metronomen. Deze alternatieven kun je gebruiken op de computer, smartphone of tablet. Veel van deze apps zijn gratis te gebruiken.

Hieronder vind je mijn top 3 aanbevolen metronooms:

  1. Taktell metronoom (al jarenlang mijn meest favoriete metronome!)
  2. Fazley metronoom  
  3. Korg MA-2  (Mijn favoriete digitale metronoom)

metronoom

2. Keyboard standaard, om comfortabel keyboard te spelen

Of je nu liever staat of zit achter je keyboard, met een keyboard standaard zet je het keyboard eenvoudig op de juiste hoogte. Daardoor kun je op een comfortabele manier keyboard spelen. Je handen zijn meer ontspannen, waardoor je langer kunt oefenen zonder last te krijgen van pezen of gewrichten.

Een goede, stabiele keyboard standaard is een must voor iedere toetsenist. Veel standaards zijn in hoogte verstelbaar, waardoor je ze helemaal naar je wensen aan kunt passen.

Als je op zoekt bent naar een stevig en goed statief dat aan alle bovenstaande eisen voldoet, dan raad ik je aan om te kiezen voor de Gravity KSX1.  Dit gebruiken we zelf ook voor onze leerlingen.     Klik hier voor meer informatie

3. Een keyboardbank, voor de juiste zithouding

De juiste zithouding achter je keyboard is belangrijk om rugklachten te voorkomen. Met een comfortabele keyboardbank speel je makkelijk de hele avond door. Veel bankjes zijn in hoogte instelbaar. Sommige kunt je traploos verstellen, anderen hebben een aantal vaste hoogste waaruit je kunt kiezen. Ingeklapt zijn ze erg compact, waardoor je hem eenvoudig meeneemt.   Als overweegt een keyboardbank te kopen, dan raad ik je zeker aan om te kiezen voor een bank met een extra dik zitkussen.  Deze zijn iets duurder dan de dunnere bankjes, maar geloof me je zult me dankbaar zijn als je straks uren lekker aan het spelen bent en zonder pijnklachten aan je zitvlak weer opstaat.  😉

Kortom een keyboardbank is een onmisbaar onderdeel voor elke keyboardspeler!
Klik hier voor mijn aanbevolen keyboardbank met de beste prijs/kwaliteit verhouding

gratis introductiecursus

4. Sustain pedaal voor je keyboard

Het sustain pedaal is het meeste gebruikte pedaal op een piano. Als dit pedaal ingedrukt wordt zullen tonen langer doorklinken, ook wanneer de toetsen losgelaten worden. Dit effect kun je ook bereiken met je keyboard.
Wil je het keyboard mooie, volle klanken laten produceren? Koop dan een sustain pedaal.

Extra koop tip!  Zorg dat je een sustain pedaal koopt welke stabiel op de grond staat en van goede kwaliteit tijd voor extra lang speelplezier.
Klik hier voor mijn aanbevolen sustain pedaal.

5. Keyboardkoffer of tas, voor veilig vervoer

Een keyboard is ideaal om mee te nemen. Door het lichte gewicht en de compacte vorm kun je overal je keyboard kunsten laten zien. Een feestje, bruiloft, concert of lekker een avondje spelen met vrienden. Je neemt je keyboard gemakkelijk mee met de juiste bescherming.

Natuurlijk wil je niet dat je keyboard beschadigd onderweg. Goede bescherming in de vorm van een keyboardkoffer of hoes is onmisbaar onderweg. Bepaal zelf hoeveel bescherming je nodig hebt. Er zijn complete koffers beschikbaar waarin je keyboard wel tegen een stootje kan. Of softbags waarmee je instrument goed beschermd is tegen regen en andere weersinvloeden.

In je keyboardkoffer of tas is ook ruimte voor accessoires die je graag mee wilt nemen, zoals je pedalen, bekabeling en bijvoorbeeld boeken. Een goede tas maakt je keyboard of stagepiano een stuk handelbaarder. Vaak wordt een koffer of tas uitgevoerd met een handvat, de luxe modellen zelfs met wieltjes.  Klik hier voor de beste keyboard tassen.

Versterker voor keyboard

6. Keyboard versterker, laat iedereen meegenieten

Mag iedereen je keyboardspel horen? Sluit dan een versterker aan op je keyboard. Ideaal voor straatartiesten of muzikanten. Speel je in een band en zijn de speakers van je keyboard niet toereikend? Dan is een goede versterker de oplossing.

Een keyboard versterker is compact en draagbaar, zodat je hem overal mee naar toe kan nemen. Kies een versterker met voldoende vermogen om de gewenste ruimte van geluid te voorzien.
Klik hier voor een selectie goede keyboardversterkers.

7. Bekabeling, om je keyboard goed aan te sluiten

Als je een keyboard koopt, is deze helemaal gebruiksklaar. Maar wil je extra componenten aansluiten dan heb je hiervoor bekabeling nodig. Neem bijvoorbeeld de kabel voor een externe versterker of USB-kabels om het keyboard aan te sluiten op je computer.
Sommige keyboards kunnen de audio naar je computer sturen waar je het opnieuw kunt afspelen.

Keyboard spelen met koptelefoon

8. Koptelefoon, om ongestoord op je keyboard te spelen

Ongestoord keyboard spelen? Zet een koptelefoon op en niemand zal zich storen aan je keyboardspel. De meeste keyboards hebben een aansluiting voor een koptelefoon, waardoor je alleen zelf nog hoort wat je speelt.

Kies een koptelefoon die geoptimaliseerd is voor het gebruik met muziekinstrumenten. Deze koptelefoons hebben een goede geluidsweergave, zonder dat hoge tonen schel klinken of bastonen wegvallen. Een goede koptelefoon zal je speelplezier verhogen.

Keyboard leren spelen? Met deze methode lukt het je zeker!

Wil je al een tijdje keyboard leren spelen? Of ben je al meer gevorderd en wil je jouw keyboard skills verder verbeteren? Dat kan met Pianoles van René.
Deze online lessen zijn een leuke en makkelijke manier om keyboard te leren spelen zonder noten. Heb je geen tijd, of zin, om wekelijks naar de muziekschool of privé docent te gaan? Volg dan lekker in je eigen tijd en tempo de online lessen.

Alle voordelen van online leren, maar dan met de persoonlijke feedback van pianist René.

Ben je benieuwd of online keyboard lessen iets voor je zijn? Meld je dan aan voor de gratis introductiecursus =>>>

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën