Leer in 2023 piano of keyboard spelen met deze 8 tips - Snel mooie liedjes spelen op een keyboard of piano met onze gids!
keyboard tips van leraar Rene Knops om piano te leren spelen op een keyboard
Keyboard spelen
René
Keyboard spelen
05/16/2019
13 min
0

8 Gouden Tips om Piano te Leren Spelen op Keyboard in 2023

05/16/2019
13 min
0

Wil je in 2023 piano of keyboard spelen? Misschien heb je al wat ervaring met pianospelen, maar heb je grote moeite om de kunst onder de knie te krijgen. Geen zorgen! In dit blogbericht geven we je 8 tips om piano te leren spelen op een keyboard. Je gaat binnen no-time een echte pianist of toetsenist zijn! Lees snel verder om erachter te komen hoe je deze mooie kunst kunt beheersen en snel mooie liedjes kunt spelen.

Zo wordt het nog makkelijker om te beginnen met piano spelen.

1. Koop een geschikt keyboard


Om te kunnen leren piano spelen, moet je eerst een geschikt keyboard kopen. Koop een keyboard dat bij jouw vaardigheden past. Als je al wat ervaring hebt met pianospelen, kies dan voor een keyboard met meer opties. Als je net begint, kun je ook kiezen voor een goedkoper model.   Als je graag de maximale mogelijkheden wilt hebben van de voordelen van een keyboard maar toch ook van een piano, probeer dan om voor 88 toetsen te gaan of minimaal 61 toetsen.

Zorg dat ze aanslaggevoelig zijn zodat je met meer gevoel en dynamiek kunt spelen op je instrument net zoals op een piano. 

2. Leer de basisbeginselen en voorkom 'het verdwaalt voelen' effect

Het is belangrijk dat je eerst de basisbeginselen van pianospelen leert. Leer eerst over de verschillende toetsen, namen en evenredige intervallen. Leer ook over de verschillende notensoorten, akkoorden en maatsoorten. Daarna moet je ook weten hoe je je handen en vingers correct moet gebruiken en hoe je de juiste technieken kunt toepassen.  Zorg ervoor dat je alle basisbeginselen goed begrijpt en kent, voordat je je verder verdiept in het spelen van piano.   

Onder basisbeginselen versta ik o.a.:

• De vijf basisnoten 

Voordat je begint met het spelen van piano op een keyboard, is het belangrijk dat je de basisnoten onder de knie hebt. De basisnoten zijn C, D, E, F, G, A en B. Als je deze noten kent, is het veel makkelijker om muziek te leren spelen. Probeer deze noten op je keyboard te spelen en kijk hoe ze verschillende tonen maken.

• Muziek lezen

Muziek lezen is een belangrijk onderdeel van het leren spelen van piano. Je kunt muziek lezen door de noten te identificeren die op een bladzijde staan. Als je naar muziek kijkt, zie je patronen van noten die je kunt leren om de melodie te spelen op je keyboard. Probeer om de noten stuk voor stuk te leren zodat je muziek met gemak kunt lezen en je kunt genieten van het spelen.

• Akkoorden 

Een van de beste manieren om piano te leren spelen op keyboard is om akkoorden te leren. Akkoorden zijn een combinatie van drie of meer toetsen die je allemaal tegelijkertijd moet indrukken. Als je je akkoorden leert, kun je songs makkelijker en sneller leren spelen.

• De Magie van Maatsoorten – Ontdek het Geheim van Het Tellen

Leer de verschillende maatsoorten zoals 2/4, 3/4, 4/4, 6/8 en 12/8. Zoek films of tutorials op YouTube die je helpen de basis van deze maatsoorten te begrijpen.

• Ritmisch leren spelen – als je de basismaatsoorten begrijpt, probeer dan wat je hebt geleerd toe te passen op verschillende ritmes. Probeer een melodie meer uitdagend te maken door afwisselend verschillende ritmes te gebruiken. Probeer ook verschillende stukken, tempo’s en toonsoorten te proberen.

De wereld van muziek is een avontuur vol magie. Als je kunt leren hoe je ritmisch kan spelen, zal je muziek nog meer karakter krijgen. 

Als je voor het eerst ritmisch gaat spelen, moet je beginnen met het leren van de basis. Dit betekent dat je de basisritmes en de klanken van je instrument leert kennen. Probeer elke dag zoveel mogelijk muziek te luisteren, leer de verschillende ritmes kennen en zorg ervoor dat je een goed gevoel hebt bij de basis.

  • Vergroot je Gehoor – Luister naar Muziek en Analyseer Partituren

Luister naar je favoriete muziek om je gehoor te verbeteren. Luister naar muziek van pianisten die je bewondert en probeer hun techniek na te bootsen. Hierdoor krijg je een gevoel voor de toonsoorten en de manier waarop de verschillende noten klinken. Je kunt ook de partituren van de nummers analyseren om vooruitgang te boeken.

  • Intervallen! Perfectioneer je Toon – Oefen Intervallen en Vernieuw Je Klanken!

Het is belangrijk om intervallen te oefenen voordat je aan het spelen van het keyboard begint. Intervallen helpen je om verschillende toonhoogtes te herkennen en je te helpen om een betere afstemming te krijgen. Je kunt dit eenvoudig doen door twee verschillende toetsen tegelijkertijd te spelen en de toonhoogtes te vergelijken. Door dit regelmatig te oefenen kun je voorkomen dat je muziek verkeerd afstemt.

Akkoorden Pianoles van Rene

2. Kom erachter welke muziekstijlen bij jou passen en ontdek de wereld van creatieve mogelijkheden!

Het is essentieel om je te verdiepen in verschillende stijlen van muziek als je piano wilt spelen op een keyboard. Als je je bekwaamheid in onder andere jazz, blues, klassieke muziek, rock, pop en hip hop verbetert, kun je de technieken en noten toepassen in je eigen muziek. Waag je eens aan deze verschillende muziekstijlen en ontdek wat je inspireert! 

3. Vind een geschikte leraar

Wil je het beste uit je piano spel halen? Dan is het belangrijk om de juiste leraar te vinden die je kan helpen jouw vaardigheden te ontwikkelen. Kijk online naar ervaren pianoleraren en lees beoordelingen om de perfecte leraar te vinden. 

Of vraag aan vrienden die piano spelen om een aanbeveling. Als je kiest voor een online leraar, kun je genieten van het gemak van online lessen en kun je een leraar zoeken met veel ervaring en goede reviews op Google die precies bij jou past. Kijk online naar de verschillende opties en bepaal wat het beste bij jou past. Zo kun je je spel naar het volgende niveau tillen!

4. Zoek en vind je juiste muziekinstrumenten

Piano is een complex instrument, dus het is belangrijk dat je het juiste toestel hebt om mee te beginnen. Als je nog niet bekend bent met piano, is het niet altijd noodzakelijk om een akoestische piano of digitale piano te kopen maar kan een keyboard, midi-keyboard of zelfs een synthesizer ook een geschikt beginpunt zijn. 

Er zijn veel opties op de markt, dus zorg ervoor dat je je huiswerk doet voordat je een aankoop doet. Kijk online naar reviews en informatie om erachter te komen welk keyboard het beste bij je past.  

Ben je cursist van PianolesvanRene.nl?  Dan ontvang je gratis een uitgebreide online gids die helpt om hierin een weloverwogen keuze te maken bij aanschaf van je piano of keyboard. 

gratis introductiecursus

5. Zorg voor de juiste benodigdheden

Als je een keyboardist bent, dan weet je dat er een boel benodigdheden nodig zijn om je instrument zo goed mogelijk te gebruiken. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken, want wij hebben voor je op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt. 

 Muziekstatief

Een keyboardstatief is als een houder waar je je keyboard op kunt zetten. Zo kun je je keyboard zo hoog of laag zetten als je wil, zonder dat het veel ruimte inneemt.  Zo zit je veel beter voor je instrument en maakt het het spelen op je keyboard veel makkelijker en leuker.   

Sustainpedaal

Een sustainpedaal is een erg handig apparaat voor muzikanten. Het zorgt ervoor dat je muziek langer kunt laten klinken. Het is een manier om de sfeer van je muziek te versterken en bepaalde teksten of noten een meer emotioneel gevoel te geven. 

Piano-, of keyboardbank.

Als je een pianoliefhebber bent, weet je dat een pianobank essentieel is voor het spelen van je piano. Een goede pianobank of keyboardbank voelt comfortabel aan, heeft de juiste hoogte en is stevig genoeg om je te helpen stabiliteit te behouden terwijl je speelt. 

Je moet een pianobank kiezen die bij je piano past. Neem de afmetingen van de piano op en vergelijk ze met de afmetingen van de pianobank die je overweegt. Zorg ervoor dat de hoogte van de bank gemakkelijk aan te passen is zodat je de bank op de juiste hoogte kunt stellen.

Hoofdtelefoon

Investeer ook in een goed koptelefoon, zodat je je muziek kunt oefenen zonder anderen te storen. 

6. Oefen regelmatig en zorg voor vooruitgang

Het is belangrijk om voldoende tijd te besteden aan het oefenen van piano als je deze techniek in 2023 wilt beheersen. Probeer elke dag wat tijd te besteden aan het oefenen van de oefeningen die je leert. Als je elke dag maar een klein beetje oefent, kun je uiteindelijk veel meer voortgang boeken.

Het is belangrijk om je voortgang te meten met betrekking tot je piano-studie. Als je voortgang maakt, zullen je vaardigheden verbeteren, waardoor je meer mogelijkheden hebt om in 2023 beter te worden. Stel elke week een doel voor jezelf, bijvoorbeeld om een bepaalde techniek te perfectioneren en vergeet niet om je voortgang bij te houden. Als je je voortgang bijhoudt, kun je je voortgang in 2023 in de gaten houden.

pianoleren spelen op keyboard

7. Krijg feedback van een leraar

Als je het leerproces wilt versnellen, is het een goed idee om feedback te krijgen van een professionele pianoleraar. Als je op zelfstudie bent aangewezen, dan kan een korte les met een leraar je de technieken en theorie leren die je nodig hebt om je vaardigheden te verbeteren.  In de online communicatie van PianolesvanRene kun je dag en nacht terecht voor vragen.  Ook is het mogelijk als je dit wenst, om je pianospel te delen door simpelweg een snelle video op te nemen via je mobiele telefoon en deze te delen.  Zo laten zien wat je allemaal al kunt of om feedback vragen.

8 Wees geduldig. 

Het spelen van piano is een tijdrovende bezigheid waarvoor je geduld en doorzettingsvermogen nodig hebt om vooruitgang te boeken. Om de technieken en technologieën te begrijpen die je nodig hebt om op een keyboard te spelen, is geduld onmisbaar. Geduld is een magische sleutel die ervoor zorgt dat je een leuke leerervaring krijgt, wat je helpt om je doelen te bereiken. Daarom is het belangrijk om je vrije tijd te investeren in het oefenen en het verbeteren van je vaardigheden.

Realiseer je dat je niet in één dag een virtuoos kunt worden. Maar als je geduldig bent en doorzet, zul je een aanzienlijke verbetering in je pianospel zien. Probeer jezelf te motiveren door doelen te stellen voor wat je wilt bereiken en houd jezelf aan je schema. Dit helpt je om je beste resultaten te behalen bij het spelen van piano. Blijf oefenen, wees geduldig en je zult je droom waarmaken om in 2023 een goede pianospeler te zijn.


Geniet van je muzikale reis!

Beginnen met muziek kan een uitdagende en soms intimiderende ervaring zijn. Maar als je doorzet, kun je een muzikale reis maken die je leven op twee manieren kan verrijken: door je te helpen om te ontspannen en te genieten van muziek, maar ook door je te helpen om je vaardigheden en creativiteit te verbeteren.  

Samenvattend geef ik hier nogmaals in het kort mijn belangrijkste tips die je kunnen helpen om nog meer van je muzikale reis te genieten:

1. Kies een instrument dat bij je past. Neem de tijd om verschillende soorten instrumenten te ontdekken en kies er eentje die aansluit bij jouw persoonlijkheid en speelstijl.

2. Neem lessen van een professionele docent. Muziekles bij een professionele docent is de beste manier om de beginselen van muziek te leren en de technieken te verbeteren.

3. Luister naar muziek van andere artiesten. Luister vaak naar muziek van andere artiesten om inspiratie te krijgen en te leren hoe je je eigen stijl kunt ontwikkelen.

4. Besteed tijd aan het oefenen. Oefenen is de sleutel om je vaardigheden te verbeteren. Probeer minstens een uur per dag te oefenen om de beste resultaten te bereiken.

5. Maak vrienden met andere muzikanten. Het is belangrijk om contact te maken met andere muzikanten om je vaardigheden te verbeteren en je te verbinden met anderen die je leven kunnen verrijken.

6. Vraag om feedback. Een goede manier om je vaardigheden te verbeteren is om feedback te vragen aan vrienden en familie, maar ook aan professionals in de muziekindustrie. Dit geeft je de kans om te leren van anderen en je spel te verbeteren.

Bovenstaande tips helpen je een goede pianospeler te worden in 2023. Blijf geduldig, oefen regelmatig en geniet van je muzikale reis!

Extra functies van een keyboard

Een keyboard zit vol met allerlei leuke en handige functies. Vaak is hij voorzien van een metronoom, waarmee je kunt leren piano spelen in het juiste ritme. Hij heeft een koptelefoon aansluiting, waardoor je kunt oefenen zonder daarmee je huisgenoten, of de buren, te storen.

En natuurlijk heeft een keyboard veel andere leuke functies, zoals kant en klare klanken en automatische begeleidingen. Als beginner is het aantrekkelijk om meteen al gebruik te maken van al deze gadgets. Maar leer eerst goed piano spelen en bewaar de extra functies voor later.

Keyboard spelen

Verschil tussen een piano en keyboard

Leren piano spelen kan zowel op een piano als een keyboard. Maar toch is het belangrijk goed te kijken wat je voorkeur heeft. Er zijn al wat voordelen van het keyboard genoemd, zoals het kleinere formaat.
De aanschaf van een keyboard is over het algemeen een stuk goedkoper. Al kun je het natuurlijk zo gek maken als je wilt.

Er zijn een aantal grote verschillen tussen een piano en een keyboard:

Het aantal toetsen (kan ook een beperking zijn)

Groot verschil tussen een piano en een keyboard zijn het aantal toetsen. Een piano heeft er 88, een keyboard vaak 61 of 76. Er zijn muziekstukken die erg variëren in toonhoogte. Deze stukken zou je op een keyboard niet kunnen spelen, omdat je een aantal tonen mist.

Als beginner zul je deze stukken nog niet meteen gaan spelen, maar het is wel iets om over na te denken.

De aanslaggevoeligheid

Een ander groot verschil tussen een piano en een keyboard is de aanslaggevoeligheid van de toetsen. Een piano werkt met snaren en hamers. Als je een toets aanslaat, voel je enige weerstand. Sla je een toets met meer kracht aan, dan zal het geluid harder klinken.

Bij een keyboard worden de klanken digitaal geproduceerd. Het maakt hierbij niet uit hoe hard je de toets aanslaat, er komt altijd geluid uit. De toetsen op een keyboard hebben daardoor ook minder weerstand. De overstap naar een piano kan dan best groot zijn.

Bij een piano heb je de keus of je de toetsen harder of zachter aanslaat. Je hebt daarmee meer controle over de klanken. Maar er zijn ook keyboards op de markt met aanslaggevoelige toetsen, waardoor het verschil weer minder wordt.

Piano spelen op keyboard

Het verschil in geluid

Een piano klinkt anders dan een keyboard dat staat vast. Hoe goed de technologie ook is, het typische geluid van een hamer die tegen een snaar slaat, is moeilijk elektronisch na te bootsen. Hoe duurder het keyboard, hoe beter het lukt. Maar toch geeft een echt snaarinstrument een uniek geluid.

Wanneer je een toets op de piano indrukt, zal het geluid langzaam wegsterven. Hierdoor kun je goed emotie in je muziek leggen, maar het maakt het piano spelen in het begin ook moeilijker. Een keyboard blijft geluid produceren, hoe lang je de toets ook vasthoudt.

Een piano heeft ook nog een aantal pedalen, waarmee je het geluid nog verder kunt beïnvloeden. Daar moet je mee om leren gaan, maar het biedt je ook mogelijkheden.

De prijs

De prijs van een keyboard is een stuk goedkoper, in vergelijking met een piano. Een beetje piano begint bij de € 1000,-, terwijl je een keyboard al kunt kopen voor zo’n € 100,-. Ook na de aanschaf zal een piano onderhoud nodig hebben, zoals stemmen. Daar heb je ook kosten aan. Een keyboard hoeft nooit gestemd te worden.

Dit zijn de meest bekende Keyboard merken

Al van oudsher wordt de keyboard markt gedomineerd door grote Japanse merken zoals Yamaha, Roland, Korg en Casio. Mijn favoriete merk is nog altijd Yamaha, dit vanwege de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van het instrument. Alle merken hierboven zijn mogelijk een goede keuze.

Van Keyboard naar piano? Of van Piano naar Keyboard?

Vaak krijg ik de vraag, of het nu beter is om te starten op een keyboard of op een piano? De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: “Wil je graag pianomuziek spelen of keyboardmuziek?”

Vaak zie je dat gevorderde keyboardleerlingen na verloop van tijd overstappen van een keyboard naar een piano of synthesizer. Meestal niet andersom. Dit vanwege de uitgebreidere mogelijkheden qua toetsbereik en muzikale vaardigheden. Als je eenmaal de keyboardtechnieken beheerst kun je deze prima uitbreiden op een piano. Op een keyboard wordt je begeleiding vaak gespeeld (door middel van de automatische begeleiding) en op een piano speel je zelf de begeleiding.

Leren piano spelen op een keyboard

Leren piano spelen kan net zo goed op een akoestische piano als op een keyboard. De keuze is aan jou. Kijk wat je doel is, welke stukken je wilt kunnen spelen. Wil je ook piano spelen op andere plekken, dan is een keyboard makkelijk mee te nemen. Of speel je liever thuis?

Als je wilt leren piano spelen, heb je aan de toetsen van een keyboard genoeg. Je kunt altijd later nog overstappen naar een piano. Als je leert spelen op een keyboard, dan kun je het ook op een piano.


Hoe je het succes van een professionele pianist bereikt met de Piano-Succespad-Methode!

Met de Piano-Succespad-Methode kun je het succes van een professionele pianist bereiken! Je krijgt alles wat je nodig hebt om een uitstekende pianist te worden, waaronder alles wat hierboven wordt besproken, professionele lessen, tips, oefeningen en een persoonlijk ontwikkelingsplan. Met deze methode kun je je vaardigheden verbeteren en je droom waarmaken om een professionele pianist te worden. 

In onze online leeromgeving volg je de korte online instructievideo's wordt je bij de hand genomen om belangrijkste basisprincipes van muziek en technieken te leren. Je krijgt toegang tot een online leeromgeving. 

Je krijgt ook tips over hoe je je vaardigheden kunt verbeteren, het beste uit jezelf kunt halen en creatief kunt blijven. Daarnaast biedt de methode een persoonlijk ontwikkelingsplan aan waarin je je doelen kunt opstellen en je eigen schema kunt maken.

Met de Piano-Succespad-Methode kun je in een korte tijd een professionele pianist worden. Probeer het vandaag nog uit en ga op weg naar een betere pianospeler!

Maak van jouw muzikale droom een succes, ongeacht je leeftijd of muzikale achtergrond, probeer gerust geheel vrijblijvend de introductiecursus helemaal gratis (je zit nergens aan vast) =>>>

gratis introductiecursusReacties
Categorieën