Huiskamerconcert op je piano, hoe pak je dat aan?
Huiskamerconcert op je piano, hoe pak je dat aan?
Improviseren
René
Improviseren
04/07/2020
4 min
0

Huiskamerconcert op je piano, hoe pak je dat aan?

04/07/2020
4 min
0

Een huiskamerconcert geven voor familie, vrienden en buren is super leuk en ook een beetje spannend. Zeker als het de eerste keer is dat je een concert geeft op je piano. Je wilt natuurlijk indruk maken op je publiek en daar is een goede voorbereiding voor nodig.

Speel je alleen of begeleid je een zanger of zangeres? Wat verwacht je van je publiek en hoe richt je de ruimte in? Elk optreden vraagt aandacht en voorbereiding. Van je outfit tot de muziek die je gaat spelen. Als je alles van tevoren goed doordenkt, kan het niet mis gaan.

Huiskamerconcert voor familie en vrienden

Voor het eerst je muzikale kunsten laten zien aan familie, vrienden en buren kan best spannend zijn. Je hebt lang geoefend en wilt ze een leuke middag of avond bezorgen met een huiskamerconcert. Bedenk van tevoren welke nummers je wilt gaan spelen. Het eerste en laatste nummer zijn het belangrijkste, deze nummers worden door je publiek vaak onthouden.

Met het eerste nummer zet je meteen de juiste sfeer. Vind je het bijvoorbeeld leuk als je publiek meezingt met je pianospel? Begin dan meteen met een liedje dat bij een groot deel van je publiek bekend is en moedig ze aan mee te zingen.

Richt je huis in voor een huiskamerconcert

Als je een concert in je eigen woonkamer geeft, zul je alles zelf moeten regelen. Dus ook de zitplekken, catering en de sfeer in de ruimte. Zorg voor een gezellige setting. Denk na over wat je van je publiek verwacht. Wil je ze allemaal comfortabel laten zitten, terwijl ze genieten van de muziekstukken die je voor ze gaat spelen. Of wil je een meer losse sfeer, met zingende en zelfs dansende mensen?

Alles kan. Jij bepaalt hoe je huiskamerconcert gaat verlopen. Wil je mensen laten zitten? Zorg dan voor voldoende stoelen, die je in een halve cirkel om de piano kunt zetten. Wil je mensen in beweging krijgen? Laat ze dan staan. Hier en daar een statafel is voldoende om een hapje en drankje op kwijt te kunnen.

Huiskamerconcert op piano

Waarom is een huiskamerconcert zo leuk?

Een huiskamerconcert heeft een intieme sfeer. Er is veel interactie tussen de pianist en het publiek. Het lagere volume zorgt voor een gemoedelijke sfeer, waarin je muziek nog beter tot zijn recht komt. Het is leuk om eindelijk je familie en vrienden het resultaat te laten zien van al je enthousiaste oefensessies. En het is een uitgelezen moment om je buren uit te nodigen. Als ze een leuke middag of avond hebben, zullen ze in het vervolg opeens veel minder last hebben van je oefenmomenten. 😉

Ben je al wat verder gevorderd en vind je het leuk om te improviseren? Vraag dan je publiek om verzoeknummers in te dienen. Leg bijvoorbeeld post-its en pennen neer, zodat ze verzoeknummers voor je neus kunnen plakken. Super leuk!

Ideeën voor een geslaagd huiskamerconcert op je piano

Huiskamerconcert op piano met zanger

Wil je graag je publiek mee laten zingen met de bekende liedjes die je op je piano speelt? Maar twijfel je of je publiek ‘los’ komt? Je kunt ook een zanger of zangeres regelen, die met je meezingt en het publiek aanmoedigt dit ook te doen.

Geef je huiskamerconcert een thema

Je concert een thema geven, maakt het extra bijzonder. Kies bijvoorbeeld een muziekstijl of bepaalde artiest of band. Je kunt kiezen om alleen klassieke muziek te spelen van één componist. Of juist populaire popnummers uit een bepaalde tijd. Je publiek zal helemaal meegaan in het thema.

Catering tijdens je huiskamerconcert

Als je huiskamerconcert de hele middag of avond duurt, is het voor je publiek fijn als er een hapje en drankje geserveerd wordt. Je kunt dit van tevoren regelen of een pauze inlassen, zodat je zelf ook even op adem kunt komen. Zet je hapjes op tafel, vermijdt dan krakende zakjes en knisperende snacks, zoals chips. Zeker als je rustige, gevoelige muziek speelt, is het hinderlijk als dit onderbroken wordt door gekraak. De hoofdzaak blijft natuurlijk de muziek.

Een gezellig publiek

Als je eenmaal bezig bent met het plannen en voorbereiden van je huiskamerconcert, dan wil je een leuke groep mensen uitnodigen. Houd rekening met de afmetingen van de kamer. Een intiem gezelschap is vaak een groter succes dan een volgepropte woonkamer, waar nog maar weinig ruimte is om rond te lopen.

Concert op piano

Piano spelen voor familie en vrienden

Lijkt het je super leuk om voor familie en vrienden een huiskamerconcert te organiseren, maar speel je nog niet zo lang piano? Pianolessen helpen je beter te leren spelen. Bij traditionele pianolessen moet je eerst noten leren lezen. Daarna kun je muziekstukken leren spelen van bladmuziek. Voor veel mensen is dit een drempel. Ze zien noten lezen vooral als iets ingewikkelds en kunnen er behoorlijk op vastlopen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere manieren om piano te leren spelen, namelijk met behulp van akkoorden. Zonder een noot te lezen kun je op deze manier piano spelen. Piano spelen met akkoorden werkt voor alle muzieksoorten. Alleen als je klassieke muziek wilt spelen is het aan te raden noten te leren lezen.

Het leuke aan piano spelen met behulp van akkoorden is dat je al vrij vlot kunt gaan improviseren. Door goed naar muziek te luisteren ontdek je al snel welke akkoorden er gebruikt worden. De meeste populaire liedjes bestaan uit een paar akkoorden. Heb je deze in je repertoire, dan kun je al veel liedjes op je piano spelen. Piano spelen met akkoorden biedt je de mogelijkheid om lekker te improviseren en je eigen draai aan je muziek te geven.

Piano leren spelen met akkoorden?

Wil jij ook piano leren spelen met akkoorden? Deze methode is heel interessant voor de beginnende pianist. Maar net zo goed voor de gevorderde pianist, die worstelt met bladmuziek, of meer vrijheid wil in het spelen.

Als je kunt piano spelen met akkoorden, kun je een leuk repertoire opbouwen. Je zult sneller nieuwe liedjes onder de knie krijgen. Met enkele akkoorden kun je al een zanger of zangeres begeleiden op je piano, ideaal om je publiek lekker mee te laten zingen tijdens je huiskamerconcert.

Ben je benieuwd hoe piano spelen met akkoorden werkt? Volg geheel vrijblijvend mijn gratis online pianoles en ontdek hoe leuk deze methode is:

 gratis introductiecursus


Reacties
Categorieën