Online pianolessen geschikt voor kinderen?
Een pianoleraar die een leerling begeleidt bij het leren spelen van de piano
Pianoles Voor Kinderen
René
Pianoles Voor Kinderen
07/27/2014
2 min
0

Online pianolessen geschikt voor kinderen?

07/27/2014
2 min
0

Piano is een instrument dat heel goed door kleine kinderen van 4 of 5 jaar bespeeld kan worden. Het is dan wel belangrijk dat ze echt zelf gemotiveerd zijn voor het instrument en al een duidelijke interesse voor muziek hebben. Maar kunnen die kinderen dan ook al online pianolessen volgen? Nee, liever niet. Mijn online pianolessen raad ik pas aan vanaf ongeveer 12 jaar.

Waarom pas vanaf 12 jaar?

Internet heeft heel veel mogelijkheden en kinderen doen al ontzettend veel digitaal: huiswerk, dingen zoeken op internet, youtube-filmpjes bekijken, chatten enzovoort.  En ja, online pianolessen zijn zeer geschikt om piano te leren spelen, vooral als je nog geen noten kunt lezen. De lessen zijn heel duidelijk, maar toch raad ik voor jonge kinderen van 4 tot 8 jaar liever een docent aan.

Bij jonge kinderen is een goede begeleiding erg belangrijk. Bij een docent waarmee het klikt, waarbij ze zich lekker voelen en die in kan spelen op hun interesses en vorderingen. Ook moeten ze makkelijk hun vragen kunnen stellen en uitleg krijgen op hun eigen niveau.

Kleine kinderen geef ik andere oefeningen mee naar huis dan oudere kinderen. De lessen moeten echt aansluiten bij hun belevingswereld. Bovendien vind ik de interactie tussen kinderen en docent erg belangrijk.

Doelgroep van mijn online pianolessen

Mijn online pianolessen zijn gericht op een brede doelgroep: van ca. 12 jaar – 100 jaar. Voor die groep zijn de lessen heel duidelijk, dat blijkt uit de enthousiaste reacties van meer dan 100 cursisten. Maar de uitleg is niet speciaal gericht op jonge kinderen van 4 – ca. 10 jaar. Misschien dat kinderen tussen de 10 en 12 al wel uit de voeten kunnen met mijn video-lessen, maar dat zal per kind verschillen.

Mijn zoon is 11 en wil graag de online pianocursus volgen

Kinderen die zelf graag dingen uitvogelen en kinderen die van zichzelf leergierig zijn, kunnen misschien op hun elfde al heel goed uit de voeten met de online pianocursus. Ook moet je kind de discipline op kunnen brengen om de lessen te volgen. Er is geen stok achter de deur zoals bij een piano-docent.

Is jouw kind leergierig, geïnteresseerd in muziek en klaar voor een nieuwe uitdaging, dan zijn de online pianolessen een goede start om de wereld van de piano te ontdekken.

Is je kind al moeilijk voor huiswerk te porren en gaat leren niet altijd vanzelf, dan is het beter om les te nemen bij een docent. Dat kan aan huis of aan een muziekschool.

Eerst proberen, dan pas beslissen

Misschien vind je het toch nog moeilijk in te schatten of online pianolessen iets voor je kind zijn. Download dan eerst de gratis proeflessen. Je kind ontvangt dan 6 weken lang iedere week een gratis pianoles. Na die 6 weken weet je vast of het bevalt en of je kind ermee uit de voeten kan.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën