Klassieke muziek leren spelen met online pianolessen?
Klasieke muziek
René
Klasieke muziek
10/03/2014
2 min
2

Klassieke muziek leren spelen met online pianolessen?

10/03/2014
2 min
2

Online pianolessen zijn heel geschikt om de basis van het piano spelen te leren. Je hoeft geen noten te lezen. Je speelt de toetsen in de video na en je leert al snel leuke liedjes. Na een paar lessen kun je ook al heel wat verschillende akkoorden spelen. Maar als je nu meer houdt van klassieke muziek? Van Chopin, Bach of Beethoven? Kun je dat dan ook leren met online pianolessen? En is het dan niet handiger om eerst noten te leren lezen?

Iedereen begint bij het begin

Alles leer je met vallen en opstaan: lopen, fietsen, maar ook lezen en schrijven. Met muziek is het niets anders. Je begint bij het begin, vanaf nul. En in het begin moet je nog van alles leren: namen van de toetsen, vingerzetting, snelheid en vaardigheid. Wat voor stukjes je daarvoor gebruikt maakt dan niet zoveel uit. Het is vooral belangrijk dat je wegwijs wordt op de piano, dat je vaardigheid opdoet en vooral dat je er plezier in hebt. Dat kan dus ook heel goed met online pianolessen. Met online pianolessen leer je heel goed de basis van het piano spelen. Je leert de namen van de toetsen en je leert akkoorden spelen. De keuze voor een muziekstijl volgt later.   In een ander artikel geef ik wat voorbeelden waarom ik graag start met het aanleren van akkoorden of zgn. de “play by ear” stijl

Na het begin

Hoe je de basis van piano spelen leert maakt dus niet zoveel uit. Maar wat als je daarna verder wilt met klassieke muziek? Klassieke muziek leren spelen met online pianolessen, is dat mogelijk? Klassieke muziek is vooral gericht op bladmuziek. In het begin zijn dat nog niet heel lastige stukjes, die je vanaf een video ook nog wel zou kunnen volgen. Maar hoe verder je komt, hoe lastiger en vooral ook hoe langer de stukken worden. Instuderen met piano-tutorials kan dan wel, maar wordt wel steeds moeilijker. Bij klassieke muziek is noten lezen een groot voordeel.

Voorbeelden uit de praktijk

Als je eenmaal handig bent met het spelen van piano akkoorden ben je zelfs als beginner al in staat om eenvoudige bekende klassieke stukken te spelen.   Een aantal voorbeelden zijn:   Canon in D van Pachebel,  Fur Elise van Beethoven,  Angels’ Voices van Burgmuller, en Bach’s Prelude Nummer 1 uit  Wohltemperierte Klavier  (Boek 1).   Zou zijn er nog veel meer.  Weet jij er nog meer?  Deel ze dan hieronder met onze lezers.

Noten leren lezen na online pianolessen

Als je na of tijdens het volgen van online pianolessen ontdekt dat je graag noten wilt leren lezen, omdat je meer klassieke muziek wilt gaan spelen of omdat je het gewoon leuk vindt, dan is dat een goed moment om ermee te beginnen. Je hebt dan inmiddels een klein beetje ervaring, je begrijpt beter wat het notenbeeld betekent in de praktijk en je kunt dingen meteen uitproberen op je piano. Als je eenmaal noten kunt lezen, dan kun je alle kanten op, je bent helemaal vrij in de keuze van een muziekstijl, want alle stijlen gebruiken hetzelfde notensysteem. Er is bij klassieke muziek wel veel verschil in niveau van stukken. Let dus wel op dat je niet meteen te hard van stapel loopt met een veel te moeilijk stuk.

Ik ben benieuwd welke stijl mijn cursisten het liefst spelen.

Speel jij ook graag klassieke stukken? Of ligt jouw hart meer bij de popmuziek? Laat het ons hieronder weten.

Reacties
Categorieën