5 Tips Voor Spelen met Vingerzettingen en Muzieknoten
5 Tips Voor Spelen met Vingerzettingen en Muzieknoten
Handige Piano Tips
René
Handige Piano Tips
12/05/2014
6 min
0

5 Tips Voor Spelen met Vingerzettingen en Muzieknoten

12/05/2014
6 min
0

Als je een stuk van bladmuziek leest en speelt, is het soms knap lastig om alle nodig te spelen zonder met je vingers en handen in de knoop te geraken. Deze tips zullen je zeker helpen om gemakkelijk je favoriete liedjes van blad te spelen zodat het allemaal wat vloeiende klinkt.

Allereerst heb ik de term Vingerzetting even opgezocht op Wikipedia en deze geeft de volgende uitleg:

Een vingerzetting is de keuze van vingers en handposities tijdens het bespelen van een muziekinstrument.

Op een piano bijvoorbeeld kunnen akkoorden of melodieën vaak met verschillende vingers gespeeld worden. In deze context is vingerzetting de keuze voor welke vinger welke toets aanslaat. In de loop van een stuk kan de vingerzetting wijzigen afhankelijk van de context. De keus van een goede vingerzetting is essentieel om een comfortabele manier van spelen te realiseren, waarbij de hand zo veel mogelijk in natuurlijke posities kan blijven, en er balans is tussen de bewegingen en gebruikte vingers. Een vingerzetting kan zowel door de componist, uitgever of uitvoerende worden uitgedacht en worden aangegeven in de partituur. – bron: Wikipedia

Aan de slag!

Natuurlijk is het belangrijk dat je vertrouwd bent of raakt met het spelen van vingerzettingen, hiervoor gebruiken we dan ook vaak lesmethodes waarin dit stap voor stap wordt aangeleerd. Voor diegene die graag zelf aan de slag willen met het spelen van bladmuziek vind je hieronder 5 tips die je zeker goed op weg zullen helpen.

5 Tips Voor Spelen met Vingerzettingen en Muzieknoten

 1. Wat zijn de laagste en hoogste noten?
 2. Gebruik muziekboeken met vingerzettingen
 3. Oefen langzaam
 4. Gebruik steeds dezelfde vingers
 5. Leer toonladders en akkoorden spelen

Tip 1 – Wat zijn de laagste en hoogste noten?

toonafstanden

Om te voorkomen dat je onnodig je vingers teveel moet verplaatsen is het handig om bij aanvang het stuk goed te bekijken. Wat zijn de hoogste noten en laagste noten van de te spelen noten/toetsen?

Zie afbeelding hierboven.   Als je ziet dat een stuk start met de C noot, en daarna naar de A gaat, is het handig om dus met je 1e vinger (duim) te starten en de volgende noot (A) met je 5e vinger te spelen.   Hierdoor kun je de tussenliggende noten zonder je hand of vingers te verplaatsen eenvoudig spelen.

Tip 2 – Gebruik muziekboeken met duidelijke vingerzettingen

Ben je nog niet zo bekend of handig met het zelf uitzoeken van vingerzettingen oefen en speel dan voor veel uit lesmethode boeken en of boeken waarin de vingerzettingen boven enkele noten zijn vermeldt, dat voorkomt een hele hoop tijd en frustratie.

Kun je al een beetje muzieknoten lezen, ga dan aan de slag met wat lesboeken voor piano of keyboard zoals Alfred basic piano methode (volwassenen) of keyboardworld, of wat speelboeken zoals de Real Easy serie.  Houdt je van klassieke muziek, bekijk dan eens wat leuke etude boeken, zoals Theodore Lack, Burgmuller.

Tegenwoordig kun je uiteraard ook online nogal veel goede bladmuziek vinden.  Mijn favoriete website van dit moment is Sheetmusicdirect.com omdat deze ook losse nummers aanbiedt met varianten en arrangementen voor diverse speelniveau’s.

 

Tip 3 – Oefen Langzaam

Soms zie je of hoor je wel eens een pianist een ongelofelijk snel en mooi stuk spelen op radio, internet of tv, maar wist je dat zelf profesionele pianisten ook hun partituren eerst langzaam moete instuderen?   De vingerzetting uitzoeken is vaak een tijdrovend maar essentieel onderdeel voordat  het stuk goed uitgevoerd kan worden.     Als je daarintegen altijd langzaam gaat oefenen, kan het echter problemen opleveren met de uitvoering.  —-> Mijn advies is om een stuk op diverse tempi in te studeren en te oefenen, daarna geleidelijk je tempo opvoeren.
Hierdoor zul je zeker veel problemen met vingerzettingen gaan oplossen.

 

Tip 4 – Gebruik steeds dezelfde vingers

Indien je geen bladmuziek hebt met bijgevoegde vingerzettingen zoek dan een passende vingerzetting uit en blijf deze consequent gebruiken.   Hierdoor zul je een stuk sneller op “automatische piloot”kunnen spelen. Zonder al teveel hierover in detail te treden, dit heeft te maken met de werking van onze hersenen.   Onze hersenen slaan bepaald bewegingen en patronen op naarmate je deze vaker zult herhalen. .   —> Mijn advies: Gebruik dus altijd een vaste vingerzetting voor je liedjes.

Tip 5 Leer toonladders en akkoorden spelen

Elke melodie die je hoort of ziet op blad is opgebouwd uit een reeks tonen.   Deze reeks tonen die de componist gebruikt in zijn stukken noemen we een toonsoort.   Een toonsoort is opgebouwd uit een vaste reeks tonen.   Als je tijd wilt winnen, en sneller liedjes van blad wilt spelen, zul je eerst tijd moeten besteden of investeren.    Als je meerdere tonen tegelijk hoort, noemen we dat een harmonie, ofwel een akkoord.   Deze is meestal opgebouwd uit 3 of meer tonen die gelijktijdig gespeeld worden. . —> Mijn advies: Een goede investering is het bestuderen en aanleren van de toonladders en akkoorden.   Toonladders en akkoorden worden doorgaans gespeeld met vaste vingerzettingen. Het voordeel hiervan is, dat je vaak melodieeën zult tegenkomen die uiteraard uit een bepaald toonladder zijn opgebouwd.   Doordat je deze al hebt geleerd, kun je hier eenvoudig en snel doorheen spelen.

Verbeter je techniek

Wil je graag je techniek verbeteren,  alles over akkoorden en omkeringen weten, eenvoudig toonladders leren spelen, en deze  in de praktijk toepassen?  >>>Bekijk dan eens mijn online piano lesprogramma, de Piano-Succespad-Methode.

Mijn Ervaringen met Noten leren lezen

Ik was zelf vroeger als jongentje van 10 nooit zo’n fan van noten lezen, daarom speelde ik graag alles uit het hoofd.  Pas velen jaren later ontdekte ik de waarde van ” het kunnen noten lezen” .
Op de muziekschool tijdens de orgellessen leerde ik de basis van noten lezen,  maar was hier nooit zo’n held in.  Ik was een matige notenlezer.

Pas jaren later, toen ik klassieke pianolessen ging volgen werd het me eindelijk duidelijk… noten leren lezen komt met veel oefenen en veel doen.   Het duurde jaren voordat ik eindelijk vlot kon lezen.
En ik moet eerlijk toegeven dat ik ontzettend blij ben, dat ik het toch geleerd heb.

Einde aan frustraties met Noten leren lezen: De Oplossing

Het grote voordeel van noten lezen is het kunnen putten op vele honderden, duizenden muziekboeken, liedjes die verkrijgbaar zijn.

Nu (fast forward…) weet ik dus uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn om noten te leren lezen, maar zie echt de noodzaak en waarde ervan in.  De onderwijs systemen en lesmethodes om noten te leren lezen
hebben me dus altijd geboeid.  In mijn lespraktijk wil ik mijn leerlingen de frustraties en tijd besparen en gelukkig heb ik nu eindelijk een aantal goede tips gevonden waardoor ik mijn leerlingen vlot noten kan leren lezen.     Wat zou ik blij zijn geweest als iemand me deze informatie me 20-30 jaar geleden had verteld of laten zien!!!     dat zou me ZOVEEL tijd en frustraties hebben bespaard.

Wel, misschien kan ik er jou mee helpen of je kind, vriend of vriendin…..

Nu tijdelijk gratis als extra BONUS in mijn lesprogramma!  Noten Leren Lezen basiscursus

 • Vind jij het moeilijk om noten te lezen of denk je dat noten leren lezen moeilijk is?
 • Wil je graag supersnel alle noten goed herkennen op de notenbalk?

Dan heb ik goed nieuws voor je!

Ik help al tientallen jaren mensen, jong en oud, om noten te leren lezen en heb mijn best bewaarde geheimen gecombineerd in mijn nieuwe online cursus ” Snelstart Noten Lezen”

Omdat alles online te volgen is, kun je nu direct starten!

Alles staat al klaar voor je.

Wat kun je verwachten?

 • Toegang tot besloten online leeromgeving waarbij je 24 uur per dag, 7 dagen per week onbeperkt toegang toe hebt
 • Levenslang toegang
 • 5  modules met beeld en geluid, die je in je eigen tijd kunt volgen
 • Handige downloads (met hulpmiddelen en slides)
 • Tijdelijk BONUS  Noten lezen  101 Deel 1 en Deel 2
 • Persoonlijke hulp bij vragen

Uiteraard valt er nog veel meer te leren.  Klik hieronder en ontdek wat je allemaal gaat leren met mijn complete lesprogramma.

 

online-pianoles-beginnerscursus-toegang2

 

Wil je meer weten over noten leren lezen?  Volg dan mijn notengids

 

 

Deel je mening, wat vindt jij?

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, en dat je hierdoor nog meer plezier zult beleven aan je piano-of keyboardspel.   Heb je nog meer tips, vragen of opmerkingen? Dan vind ik het hartstikke leuk als je deze hieronder met mij en onze lezers deelt.
Veel speelplezier!

 

Reacties
Categorieën