Lastige vingerzettingen oefenen om sneller piano te spelen
Zwakke vingerzettingen oefenen doe je met deze uitleg!
24 oktober 2014 
1 min. leestijd

Zwakke vingerzettingen oefenen doe je met deze uitleg!

Heb jij dat ook weleens als je nieuwe liedjes leert op de piano? Je struikelt over sommige noten of je vingers haperen even bij een bepaalde notencombinatie. Vooral dat haperen van vingers is vervelend, want het gebeurt iedere keer weer, steeds bij hetzelfde stukje. Alsof je vinger gewoon niet wil. Waarschijnlijk is de melodie zo geschreven dat je een ‘zwakke vingerzetting’ moet gebruiken. Wat ik daarmee precies bedoel en nog belangrijker, hoe je daar wat aan kan doen, vertel ik je in dit artikel.

Zwakke vingerzetting

Met een zwakke vingerzetting bedoel ik een opeenvolging van vingers die minder vaak gebruikt wordt. Juist doordat je deze combinaties minder vaak speelt, zijn je vingers het niet gewend en voelen ze het zelfs misschien als iets onnatuurlijks. Daardoor haperen ze als je toch die volgorde wilt spelen. Vergelijk het met schrijven. Dat doe je eigenlijk altijd op dezelfde manier, daar denk je eigenlijk niet eens meer over na. Maar als je nu besluit iedere tweede letter van een woord voortaan met een hoofdletter te beginnen, dan zal je merken dat je daar heel erg over na moet denken, zoveel zelfs dat je hand hapert tijdens het schrijven. Zo gaat dat ook bij piano spelen. De vingerzetting 1, 3 en 5 (duim, middelvinger en pink) is erg ‘sterk’. Probeer maar eens te spelen met je rechterhand: 1, 3, 5, 3, 1. Dat gaat heel makkelijk, want deze vingerzetting gebruik je erg vaak bij het spelen van akkoorden. Probeer dan eens te spelen: 1, 2, 5, 3, 4. Dat gaat echt veel moeilijker.

Zwakke combinaties trainen

Om dit soort lastige combinaties goed onder de knie te krijgen, is het belangrijk om ze regelmatig apart te oefenen. Regelmatig zwakke vingerzettingen oefenen, zal je helpen steeds meer combinaties steeds makkelijker te spelen zijn. Probeer bij het oefenen niet op het toetsenbord te kijken. Daardoor prent je het nog beter in je geheugen. Want dat is eigenlijk wat je doet: moeilijke combinaties in je geheugen prenten, zodat je geheugen ze herkent en je ze makkelijker speelt.

Voorbeelden van moeilijke notencombinaties

Je kunt zelf ook oefeningen bedenken, maar om je op weg te helpen zet ik er hier vast een paar op een rijtje. Je kunt op iedere willekeurige noot beginnen die je wilt. Om het moeilijker te maken kun je ook af en toe proberen te combineren met een zwarte toets.

1, 2, 5, 3, 4, 2

4, 5, 2, 1, 3, 1

2, 1, 4, 5, 3

3, 1, 5, 2, 4

Probeer ze niet alleen met de rechterhand te spelen, maar ook met de linkerhand. Oefen eerst allebei de handen apart en probeer het daarna ook eens gelijktijdig. Veel succes met oefenen!

Weet jij ook nog een paar lastige combinaties? Laat het ons weten.

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland.René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
joke knoop
Door

joke knoop

op 17 Nov 2014

goed artikel met aanbevelenswaardige oefeningen.

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 06 Dec 2014

Dit is ook een hele goeie opwarm training, voordat je begint met spelen. Kun je leuk afwisselen met andere oefeningen.

Reactie plaatsen