Leer pianospelen met MIDI-files en til je pianospel naar een hoger niveau | PianolesvanRene
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
06/12/2023
9 min
0

Hoe piano leren spelen leuker wordt (met midi-files)

06/12/2023
9 min
0

Heb je nog nooit gehoord van pianospelen met midi-files?  Ben je de traditionele methoden om piano te leren spelen beu?  Of misschien ben je wel op zoek naar nieuwe handige oefenmethodes of naar manieren om je pianospel naar een hoger niveau te tillen. Wellicht dat het pianospelen met behulp van midi-files je verder kan helpen om je muzikale doelen versneld te bereiken. In deze blog ga ik er even vanuit dat je nog niets weet van midi-files of midi-bestanden en leer ik je alles wat je moet weten om te kunnen starten met deze nieuwe manier van piano leren spelen.

Introductie tot MIDI-bestanden

Ik zal proberen niet al te technische te schrijven maar wil je wel even kort wat vertellen over de betekenis van MIDI. MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. Het is een protocol dat wordt gebruikt om digitale informatie over muziekprestaties over te dragen tussen apparaten.

MIDI-bestanden zijn bestanden die deze informatie bevatten en kunnen worden afgespeeld op een MIDI-compatibel instrument of op een computer met behulp van speciale software. MIDI-bestanden bevatten geen audio-opnamen van muziek, maar eerder instructies over welke noten er moeten worden gespeeld, welke toetsen moeten worden ingedrukt en hoe lang elke noot moet worden aangehouden.   Vanaf nu noem ik midi-bestanden, midi-files omdat deze term internationaal gebruikt wordt.

Waarom ik als pianodocent overstag ging.

piano studie met midi-files

Piano spelen is fantastisch en als pianoleraar heb je voor je pianoleerlingen maar één doel voor ogen; je leerlingen begeleiden, inspireren en motiveren om ze zo snel mogelijk naar een niveau te helpen, zodat ze zelfstandig hun favorieten pianostukken kunnen spelen.

Bladmuziek was altijd de nummer 1 lesmethode om dit te bereiken maar het verleden heeft me geleerd dat het lang niet voor iedere student het meest geschikte middel was om te groeien.  Zo zijn er veel pianostudenten die een ongelofelijk hekel en moeite hebben met het lezen en spelen van het notenschrift.  Voor deze groep is het spelen met midi-files extra interessant omdat je alles kunt leren zonder muzieknoten. Toch is het ook mogelijk om de muzieknoten visueel weer te geven bij het afspelen van midi-files mocht je dat toch graag willen.

Bij PianolesvanRene maken we gebruik van verschillende leesmethoden, zoals korte instructiefilmpjes, online pianotutorials én gebruiken we midi-files met heel veel blije cursisten als resultaat.

Het was denk ik zo'n 10 jaar geleden dat ik gestart ben met het integreren van midi en video.  Voor mij gaan deze twee goed samen.   Als ik een videotutorial opneem wordt tegelijkertijd ook een digitale opname van het liedje gemaakt wat je een midi-file noemt. Hoe je deze kunt inzetten en wat voor voordelen dit heeft voor jou als pianostudent ga ik je hieronder uitleggen.

Klinkt dit interessant voor je en wil je graag ZIEN hoe je echt liedjes kunt oefenen zonder via deze leuke en handige manier?
Weet je nog niets van spelen met midi-files of heb je zelfs nog nooit eerder piano gespeeld?  

Kijk dan vooral mijn nieuwe stap-voor-stap methode hieronder hoe ik dit zelf altijd doe met behulp van een handig software programmaatje of app (Synthesia);

Video Tutorial - Hoe je piano leren spelen leuker maakt met midi-files (beginners vriendelijk)

Klik hier voor de link beloofd in de video >>>


Voordelen van het gebruik van MIDI-files voor je pianospel

Een van de grootste voordelen van het gebruik van MIDI-bestanden voor pianospel is de flexibiliteit die ze bieden. Met MIDI-bestanden kun je op elk moment en op elke plaats oefenen, omdat ze gemakkelijk toegankelijk zijn op computers, smartphones en tablets. Bovendien kun je MIDI-bestanden aanpassen aan je eigen vaardigheden en doelen. Je kunt de tempo's verlagen of verhogen, de toonsoorten veranderen of zelfs noten toevoegen of verwijderen om de moeilijkheidsgraad aan te passen aan jouw niveau. Een ander voordeel van het gebruik van MIDI-bestanden is dat je kunt oefenen met begeleidingen. Veel MIDI-bestanden bevatten begeleidingen zoals drums, bas en andere instrumenten om je te helpen bij het oefenen van het spelen van de melodie. Dit maakt het oefenen van pianostukken veel leuker en interessanter dan het spelen van de melodie alleen.

MIDI-files Combineren met Videotutorials en bladmuziek

pianoles online

Als muzikant heb je de keuze tussen verschillende vormen van leren, zoals een traditionele manier van studeren, namelijk het lezen van bladmuziek, het spelen en leren met behulp van naspeelvideo's (tutorials) of de moderne manier van MIDI-bestanden. Bladmuziek is een papieren document met notenbalken en muzieknoten, terwijl MIDI-bestanden digitale bestanden zijn die je kunt downloaden en gebruiken om te oefenen. Beiden hebben hun voor- en nadelen, die we in dit artikel zullen bespreken.   Mijn advies?   Probeer zoveel mogelijk uit en kijk wat voor jou het beste werkt.  Je kunt ook midi-files combineren met videotutorials en bladmuziek.

Soms is het bijvoorbeeld erg fijn om even te horen hoe het moet klinken als je een bepaalde maat van je bladmuziek niet goed kunt lezen en spelen, dan kun je de midi-file erbij pakken en even in een eigen gekozen tempo afspelen.

Wat zijn MIDI-files?

MIDI-bestanden zijn digitale bestanden die muzieknoten bevatten. Deze bestanden kunnen worden afgespeeld op een computer of een elektronisch instrument.   Een midi-file heeft als extensie ".mid" en kun je openen op een computer maar zal in de 1e instantie een beetje vreemd klinken.  Dit omdat het puur een reeks van digitale informatie is van een liedjes, eigenlijk een soort blauwdruk. Met midi-files kun je nog veel meer. zoals het visueel maken van het liedjes.

Omdat MIDI-bestanden geen geluid bevatten, zijn ze afhankelijk van de geluidsbron waarop ze worden afgespeeld. Als je MIDI-bestanden afspeelt op een goedkoop keyboard, kan het geluid van lage kwaliteit zijn en kan het je belemmeren bij het leren van het stuk. MIDI-bestanden zijn ook minder geschikt voor het ontwikkelen van een gevoel voor het spelen van muziek, omdat ze de nuances van het spelen niet kunnen vastleggen.

Hoe kun je midi-files afspelen met visuele weergave van de noten?

Om een midi-file te gebruiken en af te spelen met visuele weergave van de noten, heb je een zogenaamde 'midi-player' nodig.  Dat is een stukje software wat je op je computer kunt downloaden of soms als app op een tablet of telefoon.

Ik zal hieronder een kleine demonstratie geven van midi-files die ik gemaakt heb van een aantal liedjes voor onze online cursisten.


Zoals je kunt zien zijn er verschillende mogelijkheden bij het afspelen van midi-files in een  midi-player zoals het aanpassen van het tempo en het terugspoelen naar een bepaald fragment.  Erg handig als je merkt dat je bij het oefenen steeds op hetzelfde stukje van een liedje vastloopt.

MIDI-bestand software en tools voor pianospelers

piano spelen met midi files

Er zijn veel software en tools beschikbaar voor pianospelers die MIDI-bestanden willen gebruiken. Een van de beste tools is Synthesia, een programma dat MIDI-bestanden omzet in een visuele lesmethode. Synthesia toont noten op het scherm en laat je zien welke toetsen je moet spelen. Je kunt de tempo's verlagen en het programma herhaalt moeilijke passages totdat je ze onder de knie hebt. Andere software en tools voor pianospelers zijn onder meer  
- Virtual midi keyboard
-Notation.com
- Midiculous (gratis versie)

Midiano, is nieuwe online midi player gespecialiseerd op klassieke muziek.  Handig is dat je al uit een aantal liedjes kunt kiezen en dus niets hoeft te installeren.  Ook kun je je eigen midi-files inloaden en afspelen.
https://midiano.com/

MIDI-bestanden zijn populair omdat ze de mogelijkheid bieden om de muziek aan te passen en te bewerken. Je kunt bijvoorbeeld de snelheid van het afspelen veranderen of bepaalde delen van de muziek herhalen om te oefenen. MIDI-bestanden zijn ook beschikbaar voor een breed scala aan muziekgenres, waardoor het gemakkelijk is om nummers te vinden die bij je smaak passen.

Hoe je MIDI-bestanden te integreren in je dagelijkse piano oefensessies

Er zijn verschillende manieren om MIDI-bestanden te integreren in je pianopraktijk routine. Een van de beste manieren is om MIDI-bestanden te gebruiken om nieuwe stukken te leren. Zoek MIDI-bestanden van nummers die je wilt leren en speel ze af terwijl je meespeelt op je piano. Je kunt de tempo's verlagen om het stuk gemakkelijker te maken en geleidelijk het tempo verhogen naarmate je beter wordt. Een andere manier om MIDI-bestanden te gebruiken is om ze te gebruiken als begeleiding tijdens het oefenen van stukken die je al kent. Speel de melodie terwijl de begeleiding wordt afgespeeld om je te helpen bij het ontwikkelen van een gevoel voor timing en ritme.

MIDI-bestanden vinden op de ledensite van PianolesvanRene

Je hebt nu geleerd dat er meerdere midi-file players op de markt zijn waarvan enkele gratis. Mijn favoriete player is Synthesia.  Wil je ook graag met Synthesia gaan werken en heb je een Ipad?  Houdt er dan rekening mee dat je via de Appstore de aparte app moet aanschaffen.     Dit is wat mij betreft veruit de meest gerbruiksvriendelijke en eenvoudigste manier te gaan werken met midi-files.

In de video hieronder laat ik je zien hoe snel cursisten van PianolesvanRene een midi-files kunnen downloaden en gebruiken.  In dit geval gaat het om onze klassieke pianosongs.

Omdat ik precies wilde laten zien wat ik als gebruiker zie, heb ik deze handeling gefilmd met mijn telefoon waardoor het beeld wat schokkerig is.  Excuus hiervoor.


MIDI-bestanden vinden op de externe websites

Er zijn veel websites waar je MIDI-bestanden kunt vinden voor je favoriete nummers en stukken. Een van de beste sites is MIDIworld.com, waar je MIDI-bestanden kunt vinden voor een breed scala aan nummers en instrumenten. Je kunt ook zoeken naar MIDI-bestanden op YouTube en SoundCloud. Als je een specifiek nummer zoekt, kun je proberen te zoeken naar "MIDI-bestand [naam van het nummer]" op Google.

MIDI-files aanpassen aan je vaardigheidsniveau en doelen

 Een van de beste dingen van MIDI-bestanden is dat je ze kunt aanpassen aan je eigen vaardigheidsniveau en doelen. Als je een stuk wilt leren dat te moeilijk is, kun je het tempo verlagen en geleidelijk verhogen naarmate je beter wordt. Je kunt ook noten toevoegen of verwijderen om de moeilijkheidsgraad aan te passen aan jouw niveau. Als je een stuk wilt spelen in een andere toonsoort, kun je de MIDI-bestanden transponeren om het gemakkelijker te maken.

MIDI-files gebruiken om je techniek en muzikaliteit te verbeteren

MIDI-bestanden kunnen niet alleen worden gebruikt om nieuwe stukken te leren, maar ook om je techniek en muzikaliteit te verbeteren. Je kunt MIDI-bestanden gebruiken om te oefenen met dynamiek, timing en ritme. Je kunt ook MIDI-bestanden gebruiken om te oefenen met het spelen van akkoorden en arpeggio's. Door regelmatig te oefenen met MIDI-bestanden, kun je je pianospel naar een hoger niveau tillen en een meer muzikale speler worden.

MIDI-bestanden voor muziekonderwijs

MIDI-bestanden kunnen ook worden gebruikt voor muziekonderwijs en -leren. Leraren kunnen MIDI-bestanden gebruiken als begeleidingen tijdens het lesgeven en studenten kunnen MIDI-bestanden gebruiken om stukken te leren. Bovendien kunnen leraren MIDI-bestanden aanpassen aan de vaardigheden en doelen van hun studenten om hen te helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden.

Kan ik piano leren spelen met slechts alleen midi-files?

Als jij echt een bloedhekel hebt aan het leren lezen van het notenschrift maar toch graag melodienoten wilt leren spelen, ja dan is dit mogelijk voor jou een goede optie om te proberen.     Je kunt uiteraard ook piano leren spelen zonder noten door bijv.  meer over muziek te leren zoals scales, intervallen, akkoorden en omkeringen waardoor je eigenlijk meer 'op gehoor'. liedjes leert spelen.

Ja er zijn diverse mogelijkheden.    Mijn persoonlijk advies voor elke beginner of herstarter is om de basis goed aan te leren en zeker te kiezen voor pianolessen of een goede digitale online pianocursus. zodat je zelfstandig leert pianospelen zonder dat je afhankelijk bent van midi-files, video's of zelfs bladmuziek.

Waar kan ik geschikte midi-files vinden die me verder kunnen helpen met piano leren spelen?

Speciaal voor mijn cursisten en iedereen die graag leuke liedjes wil leren spelen die geschikt zijn voor beginners en half-gevorderden heb ik mijn naspeelliedjes pakket gemaakt.

Hier vind je bijna 100 bekende songs in diverse genres zoals: pop, evergreen maar ook neo-klassiek en klassieke songs.   Je kunt kiezen uit 3 oefenvormen zoals ik hierboven heb uitgelegd om te kijken wat bij je past:
video tutorials, eigen geschreven bladmuziek en midi-files.  
Als je nu inschrijft ontvang je als gratis bonus een workshop 'spelen met midi-files'  t.w.v. €24,95 er GRATIS bij.

Wil jij binnen enkele minuten al je 1e liedje spelen?  Klik hier om naar de actiepagina te gaan >>


Klik hier of op de banner hieronder om te starten met de gratis proeflessen of neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën