12. Heb jij bladmuziek voor beginners nodig? Dan heb ik precies wat jij nodig hebt!
Heb jij bladmuziek voor beginners nodig? Dan heb ik precies wat jij nodig hebt!
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
03/29/2019
6 min
0

Heb jij bladmuziek voor beginners nodig? Dan heb ik precies wat jij nodig hebt!

03/29/2019
6 min
0

Je wilt graag leuke liedjes spelen op piano of keyboard maar weet niet waar te beginnen of te zoeken.  Heb jij bladmuziek voor beginners nodig en zie je door de bomen het bos niet?  Lees dan hier mijn blog waar ik mijn beste resources met deel voor het vinden van makkelijke bladmuziek van je favoriete liedjes.  Ook laat je zien wat mijn favoriete methode is.

Het goede en slechte nieuws voor bladmuziek speurders

‘Een jaar of 20-30 geleden was het eenvoudig om bladmuziek te vinden..   Je had simpelweg niet veel keuze, of je ging naar de plaatselijke bibliotheek of je ging naar de lokale bladmuziekwinkel.  Het online bladmuziek bestond stond toen nog in de kinderschoenen.
Zelf liep ik toen bijna wekelijks de bladmuziekafdeling van de bibliotheek binnen van kopen was te duur voor me (als student).

Het goede nieuws is dat je vandaag de dag ENORM veel keuze hebt naast bovengenoemde optie maar dit maakt het tegelijk ook weer lastiger om iets te vinden wat je eigenlijk echt zoekt.

Ik vind het geweldig dat je gewoon met een paar muisklikken vanuit huis op zoek kunt gaan naar je favoriete partituren en kunt bestellen of vaak zelfs direct downloaden op je computer om het vervolgens enkele minuten later uitgeprint op je piano lessenaar te hebben staan.

Hoe begin je met zoeken naar bladmuziek?

Eerst het belangrijk om te bepalen of je wat voor bladmuziek je nodig hebt?  Gaat het om een enkel liedje of om een hele album van bijvoorbeeld Adele?  En binnen hoeveel tijd wil je de bladmuziek thuis hebben.

Als ik in mijn kast kijk zie ik stapels bladmuziekboeken waarvan ik denk ik nog niet eens de helft speel.  Voorheen moest je om een leuk liedje te kunnen spelen een compleet boek kopen, terwijl je nu ook soms per liedje kunt bestellen.  Hierover vertel ik je zo meer.

Welke soorten (online) bladmuziekwinkels zijn er?

We kennen drie soorten bladmuziekwinkels, namelijk:

  1. De traditionele bladmuziekhandel bij jou om de hoek
  2. De online bladmuziek winkel waar je muziekboeken kunt bestellen
  3. De online bladmuziek winkel waar je digitale bladmuziek kunt bestellen (en downloaden)

De traditionele winkel spreekt voor zich.  Hieronder zal ik je een overzicht geven van een aantal goede websites.

2. De online bladmuziek winkel (muziekboeken)

Bol.com  (tegenwoordig een steeds groter assortiment)
https://www.broekmans.com (van oudsher een bekende naam in bladmuziekland)

3. De online bladmuziek winkel waar je digitale bladmuziek kunt bestellen (en downloaden)

beginners liedjes online spelen

3. De online bladmuziek winkel waar je digitale bladmuziek kunt bestellen (en downloaden)

Musicnotes.com is al jaren mijn nummer 1 go-to-adres voor het vinden van digitale bladmuziek en met name van de nieuwste hits of zelfs arrangementen van bekende youtube pianisten.

Maar je vind hier ook bladmuziek voor beginners liedjes online spelen.    Ze hebben eenvoudige bladmuziek,dit noemen ze  easy en je ze hebben zelfs de zgn. beginner notes waarbij ze een handige vorm van notatie hebben waar je in de noten zelf kunt aflezen hoe ze heten.    Hieronder zie je een voorbeeld.  Deze vorm van muzieknotatie wordt ook wel eens ‘EZ sheetmusic’ genoemd.

makkelijke noten

 Musicnotes heeft zelfs een gratis app voor je Ipad waarop je alle aankopen direct kan bekijken. Aanrader!

Noviscore  is een hele goede website waarbij je duidelijk kunt zien dat er pianisten achter zitten.  Het mooie van Noviscore vind ik dat ze liedjes los aanbieden.  Je kunt liedjes kopen in 3 verschillende niveaus.

Waarbij niveau level 1 toch nog een zeker niveau vraagt (ik zeg 2-3 jaar pianoles, grade 1) voordat je het comfortabel kunt spelen.    Ook zie je steeds wat de vingerpositie is bij de start van een liedje, is erg handig voor je oriëntatie op je klavier.   Ook een pluspunt vind ik dat je van elk arrangement een audio versie kunt beluisteren.

scri

Scribd.com –  een van mijn favorieten opties, dit is eigenlijk niet specifiek een bladmuziek website maar meer een digitale bibliotheek van (e)boeken en audioboeken.  Daarnaast hebben ze ook een grote verzameling digitale bladmuziek.
Scribd is een betaalde dienst en kost ongeveer 47 usd/jaar.

Sheetmusicdirect.com - Dit is sinds 2021 mijn 'go-to' voor individuele partituren.  Als ik de bladmuziek zoek voor mezelf of voor een van mijn pianostudenten, kijk ik eerst op deze website.   Het aanbod is enorm en je vind hier ook diverse genres en moeilijkheidsgraden.  De site is erg overzichtelijk.  

Zelf ben ik hier op PASS member, dat houdt in dat je vele bladmuziek gratis kunt gebruiken en bekijken op bijv. de Sheetmusic direct app die ik op mijn Ipad Pro heb staan.  Ook kun je dan setlijsten aanmaken voor bijv. bruiloften, recepties,  ballads, pop, klassiek, etc.etc.

sheetmusic direct

 Nieuwe trend: Bladmuziek bekijken op je ipad of tablet

ipad bladmuziek

De laatste trend is uiteraard je bladmuziek zoveel mogelijk snel bij de hand hebben.  Dit is ook ideaal als je veel optredens doet of gewoon al je liedjes bij elkaar wilt bewaren en snel wilt kunnen opzoeken zonder boeken mee te sleuren.

Van de websites die ik hierboven genoemd hebben Musicnotes.com en Noviscore.com ook gratis apps beschikbaar gemaakt voor hun klanten voor Ipad en andere systemen.

Zoals ik al zie, is het niveau van de beschikbare bladmuziek vaak nog te moeilijk.  Vind jij ook dat het spelen met bladmuziek nog lastig is of wil je graag eens proberen om zonder bladmuziek piano te spelen?

Kijk dan eens op deze pagina waar ik vertel hoe je piano kunt leren spelen als beginner op een leuke en laagdrempelige manier.

Piano leren spelen zonder noten?  Ontdek de nieuwe trend!

naspeelvideo's met  bladmuziek

Het spelen van bladmuziek is leuk en zeer zeker belangrijk. Toch zie je steeds meer mensen ook zonder noten piano leren spelen.  Hiervoor zijn tegenwoordig velen mogelijkheden zoals guitarhero achtige tutorials of leren spelen met akkoorden en op gehoor.Het voordeel is dat je zo meer aandacht kunt besteden aan de uitvoering (tempo, ritme en klank) en je niet afhankelijk bent van bladmuziek.

Deze methode is zeer geschikt voor beginners van jong tot oud, maar ook voor bijv. mensen die oogproblemen hebben en de kleine bolletjes lastig kunnen zien.

Iedereen leert anders - Kies uit 3 verschillende manieren om je liedje snel te leren spelen

In mijn Naspeelliedjes pakket leer je aan de hand van duidelijke naspeelvideo's diverse populaire pianostukken spelen in diverse genres.  Zo vind je er bekende popsongs, evergreens maar ook klassieke meesterwerken speciaal gearrangeerd voor beginners en halfgevorderden.    

Je kunt dus complete liedjes van het begin tot eind zonder muzieknoten leren spelen, handig ook als je slechtziend bent of een hekel hebt aan noten lezen.  Je kunt elke video vertragen in afspeelsnelheid.
Wil je graag nog meer controle over het leren van je liedje en nog steeds oefenen zonder noten?
Download dan een bijbehorende midi-file van het nummer, dat is een digital opname die. je kunt afspelen in een zgn. midi-player zoals de bekende Synthesia.    
Wil je ook graag de bladmuziek erbij hebben?  Dan vind je vaak ook de unieke bladmuziek van dit nummer..

Zo heb je straks al tientallen bekende liedjes geleerd en ben je klaar voor je 1e optreden!

Vind je het interessant en wil je graag meer weten?  Klik dan op deze link en ontvang tijdelijk extra korting.

Ben je op zoek naar echte pianolessen die je in eigen tijd en tempo kunt volgen zodat je voldoende basiskennis opbouwt om zelfstandig je favoriete songs te spelen?    Maak dan kennis met mijn online lessen. Duizenden zijn je voorgegaan en je kunt Gratis starten.

Meldt je dan aan voor mijn gratis proeflesen via de onderstaande banner.


gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën