Piano stickers plakken? Aub niet doen! Hier is waarom.
Piano stickers plakken? Aub niet doen!  Hier is waarom
Handige Piano Tips
René
Handige Piano Tips
03/06/2020
3 min
0

Piano stickers plakken? Aub niet doen! Hier is waarom

03/06/2020
3 min
0

Pianostickers, ik zie ze steeds vaker opduiken, veel mensen willen snel piano leren spelen, dat betekent snel piano noten of toetsen leren kennen.  Dus kopen ze vaak stickers of erger nog soms worden ze bij een online cursus gegeven.  Tijd dus om hierover wat duidelijkheid te verschaffen.

Stel je voor:  je hebt eindelijk besloten om echt piano te gaan spelen.  Dus wat doe je, je schaft een nieuwe piano of keyboard aan, maar je bent een beginners.

Dus zul je je afvragen: wat is mijn volgende stap?

De pianotoetsen leren natuurlijk!  Maar als je voor het eerst naar het klavier of piano kijkt ziet het er misschien wel lastig uit, zoveel toetsen!  Wat nu?

Je gaat op zoek naar hulpmiddelen om je piano toetsen snel te leren kennen en komt al snel uit op pianostickers.

Je weet wel, abc stickers die je per toets op een je klavier kunt plakken zodat je direct kunt zien wat de naam is van deze toets.  Handig toch!?  Of niet?

Rustig aan:  de waarheid is dat je een grote fout maakt zodra je deze zgn. ‘abc piano stickers‘ op je toetsen gaat plakken.  Waarom?  Omdat je de zomaar de allereerste en misschien wel de meest belangrijke stap overslaat bij het piano leren spelen.

 

De allereerste stap naar goed pianospel

Zodra een pianoleerling of keyboardleerling op bezoek komt voor zijn eerste muziekles is het eerste wat ik altijd doe is de leerling wegwijs maken op het klavier of toetsenbord.    Hoe doe ik dat?
Door op eenvoudige wijze te laten zien (vertel ik je zo meer over..) hoe je snel de namen van de toetsen leert kennen.

Met pianostickers op je toetsen, zul je ontdekken dat je:

✔️Jezelf aanleert om continue naar de toetsen (lees = stickers) te kijken.

✔️Je wordt afhankelijk van de plakstickers en leert niet op de juiste wijze de namen van de toetsen.

Toelichting 1.  Als beginnende pianist of keyboard speler moet je in het begin vooral wennen en met heel veel zaken bezig zijn (vooral als je geen les van mij hebt 😉en de traditionele weg volgt).  Dat wil zeggen, noten lezen, goed tellen, je vingers goed aanslaan, de juiste houding, vingerpositie en ook nog eens pedaalspel.   Als je continue naar de stickers moet kijken zul je te weinig tijd overhouden om focus en aandacht te richten op bovengenoemde belangrijke onderdelen van je pianospel.

Toelichting 2.  Zodra je gewend raakt aan de pianostickers zul je afhankelijk worden van stickers.  En je raad je het al…je kunt al snel niet meer zonder stickers piano spelen.

Het alternatief, de toetsenwijzer

pianoles van Rene toetsenwijzer

In mijn beginnerscursus besteed ik uiteraard ook aandacht aan het leren kennen van de toetsennamen.   Je vind hier dan ook handige lessen om razendsnel de namen van het toetsenbord te leren herkennen.

Toch kunnen de echte beginners al direct aan de slag met het spelen van liedjes en het volgen van de online lessen met mijn handige toetsenwijzer (zie afbeelding hierboven).   Wil je ook graag deze toetsenwijzer ontvangen?   Meldt je dan aan voor mijn pianogeheimen instapcursus of uitgebreide lesprogramma.

Een veelvoorkomend probleem los je zo op

Onthoud goed dat je buitenshuis niet veel piano’s of keyboards zult tegenkomen met piano abc stickers. En ja, soms kom je ze tegen en vaak zijn ze dan ook verkeerd gestickerd!

Zodra mensen horen dat je op pianoles zit, zou het zo kunnen zijn dat ze je vragen om ook eens wat op hun piano of keyboard te spelen. Stel je voor dat je dan moet antwoorden: “uuh, heb je ook een piano met stickers op de toetsen?” haha!

Of je wilt ergens enthousiast op een piano spelen en beseft dat je eigenlijk niet weet wat te doen, omdat je geen kennis hebt van de toetsen! Lastig. Zodra ik hoor dat een leerling pianostickers op zijn piano of keyboard heeft geplakt vraag ik hem altijd om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Je zult nu wel begrijpen waarom 😉.

Dus wat doe je als je al pianostickers op hebt? Simpel! Haal ze eraf. Tenminste..ik hoop dat het simpel is ze te verwijderen.

De resultaten spreken voor zich

Al jarenlang leer ik beginners om zonder pianostickers te werken.  Sla alstublieft deze belangrijke stap niet over.   Als je goed de weg weet op je piano klavier zul je veel zelfverzekerder worden en sneller vooruitgang zien gedurende je pianolessen.   Ik hoor altijd van mijn leerlingen dat het echt werkt.

Als je hierna nog niet zeker weet hoe je met starten met het uit je hoofd leren van de letters van de toetsen, bekijk en volg dan mijn gratis online pianoles of bekijk mijn complete lesprogramma  waar ik je alles stap-voor-stap uitleg.

Veel succes!

gratis introductiecursus

 

Reacties
Categorieën