Handige Android en iOS muziek apps voor muzikanten (Experttips)
Educatieve Muziek Apps
René
Educatieve Muziek Apps
06/19/2014
5 min
1

Handige Android en iOS muziek apps voor muzikanten (Experttips)

06/19/2014
5 min
1

Ben jij ook altijd op zoek naar handige en leuke apps voor muzikanten, muziekstudenten, muziekdocenten? Tegenwoordig kun je je smartphone of iPad zo omtoveren in een stemapparaat of metronoom. Handig voor het studeren. In dit artikel geef ik een overzicht van mijn meest favoriete muziekapps en voor wie ze geschikt zijn.

De metronoom-app

Update:6/10/16

Als je nieuwe muziekstukken of moeilijke passages wilt studeren, dan is een metronoom een goed hulpmiddel. Een vaste beat geeft houvast voor het instuderen van stukken die technisch of ritmisch moeilijk zijn. Een aparte metronoom aanschaffen is tegenwoordig niet meer nodig. Er bestaan verschillende goede apps voor op je telefoon of iPad. En ze hebben vaak nog veel meer extra functies dan  een traditionele metronoom.

deechtemetronoom_appEchte metronoom – Gismart (gratis)

appstore badge

Dit is een zeer goede gratis app. Je kunt de metronoom laten tikken in een digitale modus en in een klassieke modus. De metronoom heeft veel functionaliteiten die je in de digitale modus kunt instellen. Zo kun je natuurlijk het tempo aanpassen (door te scrollen over de cirkel, dat staat helaas nergens uitgelegd), maar je ziet ook meteen de benaming van het tempo in muziektermen zoals lento, adagio, allegretto of allegro. Daarnaast kun je instellen in welke maatverdeling er getikt moet worden, van 1/4 tot 15/8. En je kunt ook de telefoon laten ‘flashen’ (zaklamp licht) en trillen in de maat. Zo kun je de metronoom ook gebruiken als je met anderen samenspeelt en je het geluid uit wilt zetten. Tot slot kun je ook nog het type geluid instellen:  een tik, biep of drumslag. Je kunt kiezen uit 9 verschillende tonen.

Tip:  Vind je tijdens het piano- of keyboard spelen het geluid te zacht?  Gebruik dan je koptelefoon of oortjes.

Conclusie:  is dit dus een zeer goede app met veel functionaliteiten. Uiteraard staat er onderin het scherm een balk met advertenties om deze app gratis te houden. Voor € 0,89 kun je omschakelen naar de betaalde versie zonder advertenties.


tempo metronoom app

Tempo - Metronoom app

De app die ik op dit moment het meest gebruik naast uiteraard mijn klassieke metronoom is 'Tempo.

Erg handig en eenvoudig in gebruik met voldoende functies voor beginners.

De stemapparaat-app

Als pianist laat je misschien meestal je piano stemmen.  Maar voor diegenen die het zelf doen of die zelf tussentijds bijstemmen, is een stemapparaat app een handig hulpmiddel. Er zijn veel apps te vinden met een stemapparaat. De meeste zijn betaald, maar niet erg duur. Er zijn ook gratis stemapparaten, maar vaak moet je na een proefperiode wel betalen.

C-tuner Lite – Witbosoft Co. (gratis)handige apps voor muzikanten C-tuner Lite

Dit stemapparaat is prettig in gebruik. Hij laat duidelijk zien of een toon stemmend is. Een groen lampje brandt wanneer de toon stemt, rode lampjes slaan naar links en rechts uit wanneer je te hoog of te laag bent. De registratie is nauwkeurig. Ook kun je zelf de frequentie instellen, dus op welke toonhoogte je wilt stemmen. De Lite versie is de gratis versie van het stemapparaat. Deze gratis versie kun je een week lang proberen. Daarna kun je nog wel stemmen, maar niet meer de extra functies (frequentie instellen, instrument instellen enz.) gebruiken. Voor € 2,99 kun je de volledige versie kopen en alle functionaliteiten van deze uitstekende app blijven gebruiken.


Beter Noten Lezen met Notenlees App

Vind je noten lezen nog lastig?   Met deze app kun jij op je Iphone of Ipad in no time veel beter noten leren lezen.
Voor mijn leerlingen gebruik ik hiervoor twee apps,  een voor de ouderen, en een voor allerkleinsten.

musictutor review

Music Tutor

verkrijgbaar in appstore

Music tutor is al jaren mijn favoriete app om leerlingen te helpen met noten leren lezen.  Door dagelijkse een paar minuten te trainen zul je binnen enkele weken veel beter noten kunnen lezen en herkennen .

Voor wie? 

Muziekstudenten, Docenten, geschikt voor alle leeftijden

Mogelijkheden:

  • Eenvoudige in te stellen
  • Trainen van G-Sleutel, F-sleutel, samen of apart
  • Instellen van bereik is mogelijk
  • Oefenen met noten en aanwijzen op de toetsen
  • Oefenen met noten en aanwijzen van de notennaam

musictutor appsmusictutor appIMG_3978

Deze app kost op dit moment slechts €1,99  en is geschikt voor jong en oud.

 flashnotederby-reviewFlashnote Derby

appstore badge

Dit is de meest aanbevolen notenlees app voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.
Men kan spelenderwijs eenvoudig noten leren lezen.

 flashnotederby-review

Ook leuk zijn de extra video’s (engelstalig) die je bij de app krijgt.

 

Handige Alles-In-Een Gids voor Akkoorden, Toonladders en Akkoordprogressies

400x40000bbPiano Companion

appstore badge

Iedere piano speler of student weet hoe frusterend het kan zijn als je even snel iets wilt opzoeken maar het niet bij de hand hebt.  Een toonladder, een akkoord, de kwintencirkel, is uiteraard erg handig om bij de hand te hebben tijdens het oefenen of componeren.

Piano Companion is een handig akkoorden- & toonladderwoordenboek met gebruikersbibliotheken en reverse-modus. Piano Companion laat u toe een akkoord of toonladder te vinden met de naam. Als u zich de naam van een akkoord of toonladder niet herinnert, helpt het u om het te vinden met een sleutel.

Deze app gebruik ik zelf al jaren, en behoort tot mijn favorieten muziekapps.

 

Heb jij nog goede ervaringen met leuke Apps?

Heb je zelf ervaring met andere apps die het leven van de muzikant makkelijker maken, deel het dan met ons in een reactie hieronder.

 

 

Reacties
Categorieën