Pianostudie tips: De 12 Meest Voorkomende Fouten Tijdens Het Oefenen
Pianostudie tips: De 12 Meest Voorkomende Fouten Tijdens Het Oefenen
Piano Oefentips
René
Piano Oefentips
06/20/2022
11 min
15

Pianostudie tips: De 12 Meest Voorkomende Fouten Tijdens Het Oefenen

06/20/2022
11 min
15

Als beginnend of gevorderd pianist wil je uiteraard graag je liedjes mooi en vloeiend kunnen spelen.  Dat valt niet altijd mee. vaak zie en hoor ik dat veel mensen  onnodig fouten maken waardoor ze er vaak veel langer doen om van A naar B te gaan. Kortom tijd voor wat effectieve pianostudie tips.

In het kader van “vindt niet tweemaal het wiel uit” maar leer van fouten van anderen wil ik je graag laten zien wat de 12 meest gemaakt fouten zijn tijdens het studeren van je pianosongs en/of pianotechnieken en hoe deze te corrigeren.

 Wat geeft dit jou als beginnende of gevorderde piano voor voordelen?

Je pianospel en pianostudie zal o.a.:

  • efficiënter worden
  • effectiever en bovendien
  • veel leuker worden

Bespaar jezelf veel onnodige tijd en moeite tijdens je pianostudie en lees deze veelgemaakte fouten die wij pianodocenten vaak voorbij zien komen.   Keep Playing!

piano leren spelen

Fout 1: niet echt studeren/oefenen

Zowel kinderen als volwassenen leiden vaak een druk leven, waardoor we regelmatig de fout maken om piano spelen geen prioriteit te geven maar opzij te schuiven of uit te stellen ten opzichte van andere activiteiten of taken.  Soms vinden we het erg moeilijk om momenten te vinden wanneer we kunnen piano spelen maar zodra we eenmaal gaan oefenen is fantastisch leuk.

pijlrechtsTIP: Zoek moment (of momenten) in je dag of weekplanning waar je tijd kan vrijmaken om even achter je piano (of keyboard) te zitten en maak daar een routine van, net als het dagelijks poetsen van je tanden.

Fout 2:  Je piano of keyboard staat niet in zicht…(zodat je er ook niet aan hoeft te denken)

Als je je piano of keyboard neerzet in een ruimte waar je niet vaak komt of langsloopt, of nog erger, je bergt je keyboard op in een doos of flightcase om “binnenkort” eens een keer op te oefen is niet de beste manier om er een dagelijkse gewoonte van te maken om thuis te gaan oefenen.

piano studie tipsTIP: Zet in plaats daarvan je piano of keyboard op een locatie waar je regelmatig langsloopt bijvoorbeeld in je woonkamer of keuken zodat je als je je instrument ziet er automatisch aan herinnerd wordt om te gaan oefenen.

Fout 3: Te lange oefensessies

Niet te lang en vaak, zoals het poetsen van je tanden is ‘het geheim’.  Zelf professionele muzikanten die dagelijks 6-8 uur per dag studeren zitten niet meer dan 40 minuten per sessie acht hun piano of keyboard.  Tijdens relatief korte sessies, nemen ze regelmatig een korte pauze om daarna weer terug te keren naar verschillende aspecten van hun partituren.

keyboard tipsTIP:Voor de meeste pianostudenten is 30 minuten studie per dag een redelijke periode om in één oefensessie te doen.  Toch werkt het voor sommige studenten, en in het bijzonder voor kinderen veel effectiever om één of twee korte oefenperiodes te nemen van 10-15 minuten per dag.

Als je langere periodes wil gaan oefenen! Houdt dan als leidraad aan dat je stopt voordat je geestelijk vermoeid begint te raken.

gratis introductiecursus

Fout 4: Oefenen wat je al lang weet en kunt

Het kan misschien erg leuk zijn om liedjes en akkoorden te spelen die je al eerder geleerd hebt, maar wat leer je hier nu van? Veel leerlingen worden enthousiast als ze vooruitgang zien en horen met hun pianostukken en blijven daarom de liedjes spelen die ze net geleerd hebben, in plaats wat extra moeite doen om weer verder te gaan en nieuwe dingen te leren.  Hierdoor ontstaat vaak vervelling en zakt de motivatie.

pijlrechts TIP:Om gemotiveerd te blijven en dingen interessant te houden, zorg ervoor dat je tijdens je oefensessies ook steeds iets nieuws probeert.

 Fout 5: het ‘vergeten’/verbeteren van je stukken om je repertoire te behouden

Hoewel ik zojuist hierboven heb beschreven, dat het blijven spelen van de liedjes die je al gemakkelijk kan spelen demotiverend en verveling kan veroorzaken, zie ik bij sommige leerlingen ook wel eens het tegenovergestelde gebeuren.  Regelmatig zijn er ook leerlingen die een liedje nooit meer opnieuw spelen zodra ze het al geoefend hebben en kunnen spelen, maar in plaats daarvan meteen door willen naar een nieuw volgend pianostuk.   Door deze ‘drive’ om snel verder te willen loopt men de kans om bijvoorbeeld bij het spelen voor familie, vrienden of bezoekers niets meer te kunnen spelen. Doordat ze hun stuk niet regelmatig meer herhaald hebben, zijn ze helaas grote stukken hun liedjes weer vergeten.

pijlrechtsTIP: Zorg ervoor dat je hierin een balans vind.  Besteed minimaal 1 keer per week wat tijd om je geheugen op te frissen en wat pianostukken te herhalen en te verbeteren die je al eerder ingestudeerd had.  Niet om hierdoor je tijd te missen voor het aanleren van nieuwe liedjes, maar spelen met het doel om een repertoire op te bouwen, zodat je altijd in staat bent om de liedjes die al geleerd had te delen met anderen.

Fout 6: Verkeerde Vingerzetting Gebruiken

In mijn piano cursus laat ik altijd duidelijk zien welke vingers je moet gebruiken op welke toetsen, en dat doe ik met een reden.  Het toepassen van de juiste vingers op de toetsen (vingerzetting) geeft vele voordelen, een daarvan is dat als je als besluit dezelfde (vaak voorgeschreven) vingerzetting consequent bij elke nummer te gebruiken, je meteen gebruik maakt van je zgn. spiergeheugen waardoor je je muziek veel sneller en stabieler zult leren spelen.

pijlrechtsAls je niet consequent bent met je vingerzetting, zul je uiteindelijk minder secuur en minder zelfverzekerd dat pianostuk spelen.

Daarnaast zijn er nog meer redenen om de juiste vingerzetting te gebruiken. Geloof me als ik je zeg, dat het niet goed is andere vingers te gebruiken dan voorgeschreven.

Fout 7:  makkelijke passages sneller spelen dan de moeilijkere passages

Tijdens het spelen maken veel leerlingen de fout om op een té hoog tempo te starten (omdat ze het begin als zo goed kennen) waardoor ze bij de moeilijkere gedeeltes in het midden plotseling langzamer moeten gaan spelen.

pijlrechtsTIP: Door vanwege deze reden je tempo te verlagen, maak je het mogelijk juist ook deze passages goed in tempo te leren spelen.

Wanneer je een pianostuk vanaf het begint tot einde wilt spelen, kijk dan goed naar de bladmuziek en zoek het moeilijkste gedeelte op. Vervolgens visualiseer je dat je deze passage aan het spelen bent. Hoor hoe het klinkt in je hoofd. het tempo waarmee het moeilijkere gedeelte zonder problemen kan spelen is het tempo waarmee je het hele stuk zou moeten starten. Daardoor behoudt je een contant tempo voor het gehele stuk.

Fout 8:  Steeds vanaf het begin starten

De meeste leerlingen starten meestal bij het begin van het liedje. Het probleem hierbij is dat je hierdoor het begin heel goed leert spelen, maar minder goed in staat om de rest van het stuk goed door te spelen waardoor je vaak enorme verschillen hoort qua tempo en dynamiek.

pijlrechtsTIP: van achter naar voren techniek: Probeer tijdens het oefenen van je partituur te variëren door ook regelmatig de laatste maten of ergens in het midden te starten.  Speel bijvoorbeeld de laatste regel eerst. Zodra het lukt om deze regel eenvoudig te spelen, probeer dan de laatste twee regels. Ga op deze manier verder.

Door je op deze manier te richten op het laatste gedeelte of en/of de ‘zwakkere’ gedeeltes binnen je pianopartij, zullen je oefensessies veel efficiënter worden, waardoor ook je ook hierin steeds bekwamer wordt.

Fout 9: Té snel oefenen – Onthoud goed, hoe langzamer je oefent des te sneller je zal leren

Als je bij nieuwe liedjes op een te hoog tempo probeert te spelen, zal het langer duren voordat je het geleerd hebt. Daarnaast zul je steeds gemaakte foutjes moeten gaan afleren waardoor je dus veel extra tijd zult verliezen.

pijlrechtsTIP: Dus begin altijd LANGZAAM. geef jezelf de kans om elke noot, onderdeel of frase eerst goed in je geheugen op te slaan.  Pas wanneer op een langzaam tempo een duidelijk beeld hebt, dan voer dan geleidelijk het tempo op.

Fout 10:  teveel naar je handen en vingers kijken

pijlrechtsProbeer zo min mogelijk naar je handen te kijken, zeker wanneer je nog bezig bent met het instuderen van je stuk.  De reden hiervoor is dat wanneer leerlingen veel naar hun handen kijken, ze de neiging hebben het stuk te oefenen inclusief de foutjes, bijvoorbeeld door sommige stukjes zelf te verzinnen, of omdat ze het pianostuk nog niet kennen en het (verkeerd) van buiten gaan spelen zonder naar de bladmuziek te kijken.  Hierdoor ligt het voor de hand dat er gemakkelijk fouten gemaakt kunnen worden tijdens het piano spelen.

Als je dit lastig vind, vraag dan een familielid om een boek net boven je handen te houden waardoor je je handen niet kunt zien.  Hierdoor zul je gedwongen worden om naar de bladmuziek te kijken. In het begin zal dit misschien lastig gaan, maar houdt vol, het wordt écht steeds gemakkelijk.

Begrijp me niet verkeerd, het is geen probleem om af en toe even naar beneden te kijken naar je handen, zeker nadat het het pianostuk al geleerd hebt, maar als je kijkt is er een juiste manier om dit te doen.

Wanneer je naar je handen kijkt, probeer dan niet je hoofd te bewegen of te verlagen,  omdat je als je hoofd van positie veranderd, het veel lastiger kan worden om in de bladmuziek het punt terug te vinden waar je gebleven was.

Dus in plaats van je hoofd te bewegen om naar je handen te kijken, probeer via je neus te kijken door alleen je ogen te bewegen. Als je vervolgens weer terugkijkt naar de bladmuziek (door alleen je ogen en niet je hoofd te bewegen) zal het veel eenvoudiger zijn om de noten terug te vinden op je bladmuziek.

Fout 11: Het nalaten om hardop te tellen

pijlrechtsDe absolute basis oefenmethode om hardop te tellen is en blijft een van de belangrijkste manieren om een liedje van blad te leren spelen, zelfs bij gevorderden.

Het hardop tellen tijden piano leren spelen, is een zeer effectieve manier om je gevoel van ritme te ontwikkelen en in het bijzonder bij langzaam oefenen in de beginfase van nieuwe pianostukken. Daarnaast helpt deze basistechniek door het combineren van je stem en je handen ook om je coördinatie tussen je handen te bevorderen alsook de timing van het stuk te leren.

Fout 12:  het oefenen met de handen apart helemaal tot het einde toe

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen maar in het algemeen geldt, dat wanneer je met elke hand apart gaat oefenen helemaal tot het eind dit niet de meest effectieve manier is om een pianostuk te leren spelen. Zeker als je maar in korte oefensessies oefent van 10-15 minuten.

In plaats daarvan is het veel effectiever om kleine stukjes van 1-2 maten te doen, en binnen deze stukje 3-5 keer met je linkerhand te spelen totdat je gemakkelijk lukt.  Vervolgens met je rechterhand (alleen binnen dit stukje) 3-5 keer te spelen totdat je het gemakkelijk kan spelen. Speel daarna het stukje met beiden handen 3-5 keer totdat je het eenvoudig kan spelen voordat je doorgaat naar het volgende gedeelte.

Deze manier van oefenen/leren nog eens samengevat:

Neem 1-2 maten,  LH 5 keer spelen, RH 5 keer spelen, daarna BEIDEN handen 5 keer.


Gebruik een duidelijk stappenplan voor meer speelplezier en muzikale vrijheid!

Wil je ook graag zelf op een goede manier piano leren spelen of merk je dat je vaak op hetzelfde niveau blijft hangen?  Wil je meer muzikale vrijheid?  Start dan met mijn 'Piano-Succespad-Methode' waar ik je stap-voor-stap meeneem en alles leer wat je nodig hebt om binnen 12 weken (of sneller) je favorieten liedjes te spelen.   Al meer dan 10.600 tevreden pianisten zijn je voorgegaan!     Je kunt direct starten en kunt de online lessen in eigen tijd en tempo volgen.    


start met online pianoles van Rene cursus


Piano leren spelen? Jouw Piano Oefentips!  Laat Maar Komen!

Ok lieve muziekvrienden, dit waren de 12 meest gemaakte fouten die leerlingen maken en hoe je deze kan corrigeren.

Ik hoop dat je deze tips nuttig en bruikbaar vindt zodat je zelf beter piano kan leren spelen.  het lijkt me erg leuk (en waardevol!) wanneer jij jouw piano oefentips als reactie op dit blogbericht achter wilt laten zodat we allemaal nog gemakkelijker piano leren spelen.

Je Reactie?

Bedankt voor het lezen van mijn tips over piano leren spelen, en voel je vrij om commentaar te geven of vragen te stellen hieronder.
Ik ben erg benieuwd wat je van mijn artikel vind,  heb je zelfs nog meer tips om beter piano te leren spelen, schrijf ze gerust hieronder.

Veel speelplezier en tot de volgende keer!


gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën