Piano Leren Spelen op Gehoor: Ontwikkel Je Muzikale Talent
piano leren spelen op gehoor
pianoles online
René
pianoles online
03/23/2023
8 min
0

Piano spelen op gehoor: Ontdek de geheimen en wordt een meester

03/23/2023
8 min
0

De magie van piano spelen op gehoor ontrafeld

Piano spelen op gehoor of soms ook wel 'Play by ear". genomend, is een vaardigheid waar veel muzikanten van dromen. Het stelt je in staat om elk liedje te spelen zonder bladmuziek of akkoordenschema's, gewoon door te luisteren naar de melodie en de noten op het klavier uit te zoeken. Deze vaardigheid is handig in verschillende situaties, van jammen met vrienden tot optreden op het podium.

Hoe leer je piano spelen op gehoor?

Om piano te leren spelen op gehoor, heb je een combinatie van vaardigheden nodig, waaronder een goed muzikaal gehoor, kennis van muziektheorie en oefening. Er zijn verschillende methoden en bronnen beschikbaar om deze vaardigheid te ontwikkelen, van online cursussen tot persoonlijke lessen. Sommige muzikanten raden aan te beginnen met eenvoudige melodieën en geleidelijk over te gaan naar complexere stukken.

Wat betekent het om piano op gehoor te spelen?

Piano spelen op gehoor betekent dat je muziek speelt zonder te vertrouwen op bladmuziek of andere vormen van notatie. In plaats daarvan luistert de pianist naar een muziekstuk en probeert het te reproduceren op de piano. Deze vaardigheid vereist een goed gehoor en het vermogen om verschillende patronen van timing en noten te herkennen en reproduceren.

gratis introductiecursus

De voordelen van piano spelen op gehoor

Piano spelen op gehoor biedt veel voordelen voor muzikanten van alle niveaus. Hier zijn er een paar:

 • Verbeterd begrip van muziek
 • Verhoogde creativiteit
 • Sneller leren
 • Grotere veelzijdigheid

Verbeterd begrip van muziek: Wanneer je piano leert spelen op gehoor, train je jezelf om beter te luisteren naar de nuances en details in muziek. Je ontwikkelt een dieper inzicht in hoe melodieën, harmonieën en ritmes samenkomen, waardoor je beter in staat bent om muziek te analyseren en te begrijpen. Dit kan uiteindelijk je vermogen om nieuwe stukken te leren en je eigen muziek te componeren verbeteren.

Verhoogde creativiteit: Piano spelen op gehoor kan je creativiteit stimuleren, omdat je leert om te experimenteren met verschillende combinaties van noten en akkoorden. Zonder te vertrouwen op bladmuziek, ben je vrij om te improviseren en je eigen muzikale ideeën te verkennen. Dit kan leiden tot unieke composities en een persoonlijke speelstijl die zich onderscheidt van anderen.

Sneller leren: Door te leren spelen op gehoor, wordt je vermogen om nieuwe nummers te leren versneld. In plaats van te wachten op bladmuziek of langzaam elk akkoord en elke noot te ontcijferen, ben je in staat om een lied snel op te pikken door simpelweg te luisteren en te reproduceren wat je hoort. Dit kan het leerproces veel sneller en aangenamer maken.

Grotere veelzijdigheid: Piano spelen op gehoor vergroot je veelzijdigheid als muzikant, omdat je in staat bent om verschillende genres en stijlen te verkennen zonder te vertrouwen op bladmuziek. Je kunt je aanpassen aan verschillende muzikale situaties, zoals het begeleiden van zangers, het spelen in een band of het improviseren in een jam-sessie. Deze vaardigheid maakt je een meer gewilde en veelzijdige muzikant, zowel op professioneel als op hobbyniveau.

pianospelenopgehoor

Train je gehoor om piano op gehoor te spelen

Piano spelen op gehoor is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen met oefening. Het vereist het trainen van je gehoor om noten, intervallen en akkoorden te herkennen. Hier zijn enkele tips om je gehoor te trainen:

 • Luister naar muziek
 • Oefen met zingen
 • Speel eenvoudige melodieën
 • Oefen toonladders

Luister naar muziek: Actief luisteren naar muziek is een cruciale eerste stap om je gehoor te trainen. Probeer verschillende genres, stijlen en instrumenten te verkennen om je gehoor bloot te stellen aan een breed scala aan muzikale elementen. Let op de melodieën, harmonieën, ritmes en structuren van de muziek. Door jezelf onder te dompelen in muziek en kritisch te luisteren, zal je gehoor zich geleidelijk aanpassen en verfijnen.

Oefen met zingen: Zingen helpt je om de relatie tussen gehoor en stem beter te begrijpen, wat essentieel is bij het leren spelen op gehoor. Probeer melodieën, noten en intervallen te zingen om je vertrouwd te maken met verschillende toonhoogtes. Dit helpt je om je innerlijke gehoor te ontwikkelen, zodat je beter in staat bent om muzikale ideeën in je hoofd te horen en ze op de piano te reproduceren.

Speel eenvoudige melodieën: Begin met het leren spelen van eenvoudige, bekende melodieën op de piano, zoals kinderliedjes of populaire nummers. Probeer de melodie te spelen zonder bladmuziek, puur op basis van wat je hoort en onthoudt. Dit helpt je om je gehoor te trainen om noten te identificeren en te begrijpen hoe ze samen een melodie vormen. Naarmate je vaardigheden verbeteren, kun je overstappen op complexere melodieën en composities.

Oefen toonladders: Toonladders zijn de basis van muziektheorie en vormen de basis voor melodieën en harmonieën. Oefen verschillende toonladders op de piano en leer ze uit je hoofd. Dit helpt je om je vertrouwd te maken met de structuur van verschillende toonsoorten en om intervallen en akkoorden beter te herkennen. Probeer ook om je gehoor te trainen om de verschillende toonladders te herkennen, zodat je gemakkelijker kunt bepalen in welke toonsoort een stuk muziek staat en hoe je het op de piano kunt spelen.

piano spelen op gehoor

Tips voor piano spelen op gehoor

Piano spelen op gehoor kan een uitdagende vaardigheid zijn om onder de knie te krijgen, maar het is een waardevol hulpmiddel voor elke muzikant. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Zoek de juiste noot
 • Train je gehoor
 • Leer akkoorden
 • Oefen, oefen, oefen

Zoek de juiste noot: Voordat je een melodie of lied op gehoor kunt spelen, moet je eerst de juiste beginnoot vinden. Luister aandachtig naar de muziek en probeer de toonhoogte van de eerste noot te identificeren. Gebruik je stem of een instrument om de toon te matchen, en zoek vervolgens de overeenkomstige noot op de piano. Door je te concentreren op het vinden van de juiste startnoot, leg je een solide basis voor het leren van de rest van het stuk.

Train je gehoor: Om succesvol piano te spelen op gehoor, is het essentieel om je gehoor te trainen. Dit houdt in dat je jezelf vertrouwd maakt met verschillende toonladders, intervallen en akkoorden, zodat je ze gemakkelijk kunt herkennen wanneer je naar muziek luistert. Er zijn verschillende oefeningen en hulpmiddelen beschikbaar, zoals apps en online cursussen, die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van je gehoorvaardigheden.

Leer akkoorden: Akkoorden vormen de basis van harmonie in muziek en zijn cruciaal om te begrijpen bij het spelen op gehoor. Besteed tijd aan het leren en oefenen van verschillende akkoorden, zowel grote als kleine, en hun inversies. Dit helpt je om snel de harmonische structuur van een stuk te begrijpen en maakt het gemakkelijker om te begeleiden of te improviseren.

Oefen, oefen, oefen: Zoals bij elke muzikale vaardigheid, is oefening de sleutel tot succes bij het piano spelen op gehoor. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in het identificeren van noten, intervallen en akkoorden, en het toepassen van die kennis op de piano. Probeer regelmatig tijd vrij te maken om te oefenen, en wees geduldig met jezelf. Het kan enige tijd duren voordat je merkbare verbeteringen ziet, maar met doorzettingsvermogen en toewijding zul je uiteindelijk vooruitgang boeken.


Beroemde muzikanten die piano spelen op gehoor

Piano spelen op gehoor is een vaardigheid die veel muzikanten bezitten. Hier zijn enkele beroemde muzikanten die bekend staan om hun vermogen om piano op gehoor te spelen:

 • Stevie Wonder
 • Elton John
 • Jerry Lee Lewis
 • Ray Charles

Stevie Wonder is een legendarische muzikant die bekend staat om zijn ongelooflijke vermogen om meerdere instrumenten op gehoor te bespelen, waaronder de piano. Zijn soulvolle en expressieve speelstijl heeft decennialang publiek betoverd.

Elton John is een andere beroemde muzikant die bekend staat om zijn vermogen om piano op gehoor te spelen. Zijn iconische pop- en rocksongs, zoals "Rocket Man" en "Tiny Dancer", laten zijn unieke speelstijl en songwritingtalent zien.

Jerry Lee Lewis is een pionier van rock-'n-roll, bekend om zijn energieke optredens en zijn vermogen om piano op gehoor te spelen. Zijn hits, zoals "Great Balls of Fire" en "Whole Lotta Shakin' Goin' On", zijn vandaag de dag nog steeds populair.

Ray Charles was een legendarische muzikant die bekend stond om zijn soulvolle en bluesy speelstijl. Hij was een meester in het op gehoor spelen van piano, en zijn hits, zoals "Georgia On My Mind" en "Hit the Road Jack", worden nog steeds geliefd bij fans.


Conclusie: Piano spelen op gehoor voor elke pianist

Piano spelen op gehoor is een waardevolle vaardigheid voor elke pianist. Het zorgt voor meer vrijheid en creativiteit bij het spelen van muziek, evenals de mogelijkheid om snel nieuwe nummers te leren en te spelen zonder bladmuziek. Het is echter belangrijk op te merken dat op gehoor spelen niet de vaardigheid om bladmuziek te lezen moet vervangen, omdat beide vaardigheden belangrijk zijn voor een allround pianist.

Leren piano spelen op gehoor kan een uitdagend proces zijn, maar met oefening en toewijding kan iedereen deze vaardigheid ontwikkelen. Het is belangrijk om te beginnen met eenvoudige melodieën en geleidelijk over te gaan naar complexere stukken. Naar muziek luisteren en de verschillende elementen van een nummer analyseren, kan ook helpen bij het ontwikkelen van het vermogen om op gehoor te spelen.

Uiteindelijk is de keuze om je te concentreren op het spelen op gehoor of het lezen van bladmuziek een persoonlijke voorkeur en hangt het af van de individuele doelen en interesses. Sommige pianisten kiezen er misschien voor om zich uitsluitend te concentreren op het spelen op gehoor, terwijl anderen liever voornamelijk bladmuziek lezen. Het is echter belangrijk om een basiskennis van beide vaardigheden te hebben om een veelzijdige en allround pianist te worden.

Wil je graag hulp bij het leren van piano spelen op gehoor? Een ervaren professionele pianoleraar kan je begeleiden bij het ontwikkelen van deze waardevolle vaardigheid. Het goede nieuws is dat je nu in je eigen tijd en tempo deze vaardigheid kunt leren en oefenen met ons online piano lesprogramma!

Ons lesprogramma is speciaal ontworpen om je te helpen bij het ontwikkelen van je gehoor en het spelen van piano zonder bladmuziek. Met de hulp van onze deskundige pianoleraar leer je stap voor stap hoe je op gehoor speelt, terwijl je geniet van de flexibiliteit om te leren wanneer het jou uitkomt.

In mijn piano lespraktijk werkte ik voordat ik online ging werken al velen jaren met alle bovenstaande technieken om mijn pianoleerlingen zowel de vaardigheden aan te leren van pianospelen op gehoor alsook het notenlezen.
Op basis van alle ervaringen heb ik een speciale lesmethode ontwikkeld die ik de 'Piano-Succespad-Methode'. noem.

Sinds 2012 is deze unieke lesmethode ook voor iedereen online te volgen, lekker in eigen tijd en tempo vanuit huis.

 • Leer zelf je favorieten liedjes spelen op gehoor en met akkoorden en ontdek hoe veel plezier dit je gaat opleveren.
 • Leer improviseren op bekende thema's
 • Verzin je eigen pianomuziek
 • Ga intuitief pianospelen, gewoon zonder noten, meer vanuit je gevoel
 • Kom weer in beweging, blijf niet langer vastzitten op steeds hetzelfde niveau of liedje dat je steeds speeld.

  Dit wordt allemaal mogelijk en sneller als je denkt als je met mijn online pianolessen aan de slag gaat.

Wacht niet langer en ontdek de vrijheid en creativiteit die piano spelen op gehoor je kan bieden. Schrijf je vandaag nog in voor ons online piano lesprogramma en begin je reis naar het worden van een veelzijdige en getalenteerde pianist!

start met online pianoles van Rene cursus

Reacties
Categorieën