Het verschil tussen een piano en een vleugel
René
07/07/2020
4 min
0

Het verschil tussen een piano en een vleugel

07/07/2020
4 min
0

Hoe groot is het verschil tussen een piano en een vleugel? Als je piano hebt leren spelen, kun je dan net zo goed op een vleugel spelen? Een vleugel is een indrukwekkend instrument. Het is een droom van vele pianisten om op een vleugel te spelen, maar die zet je niet zo makkelijk in je woonkamer neer, tenzij je natuurlijk een heel groot huis hebt.

Als beginnend pianist heb je genoeg aan de mogelijkheden die een akoestische piano je heeft te bieden. Ben je wat verder gevorderd, dan zul je een hele nieuwe uitdaging krijgen als je op een vleugel gaat spelen. Een vleugel ziet er niet alleen anders uit, ook de speelaard van een vleugel is heel anders dan je bij een piano gewend bent. In deze blog ontdek je wat het verschil is tussen een vleugel en een piano.

Mechanisch verschil tussen de piano en de vleugel

Iedereen ziet dat een vleugel en een piano verschillende instrumenten zijn. Aan de buitenkant kun je dit verschil al duidelijk zien. Waar de piano vrij compact is, zal de vleugel een prominente plek innemen. Maar het grootste en belangrijkste verschil tussen beide instrumenten zit hem in het mechaniek.

Een vleugel is voorzien van een liggend mechaniek, daardoor slaat de hamerkop van beneden naar boven tegen de snaar. Een vleugelmechaniek is daarmee heel anders dan die van een piano, waar het mechaniek rechtop staat. Daardoor is de speelaard van beide instrumenten duidelijk verschillend.
Een vleugel is daarnaast voorzien van een dubbel repetitiemechaniek. Hierdoor is het mogelijk om de toetsen van een vleugel sneller achter elkaar in te drukken en daardoor dus sneller te spelen.

Mechanisch verschil vleugel en piano

Verschil in spelen op een vleugel en een piano

Door het verschil in mechaniek is er een verschil in spelen op een vleugel en een piano. Een vleugel heeft een ander touché, dan een piano. Je kunt hierdoor op een vleugel veel dynamischer spelen.

Op een piano heb je de mogelijkheid om met gevoel te spelen. Op een vleugel zijn deze mogelijkheden nog veel groter. Je kunt heel zacht spelen, nog zachter dan op een piano, maar ook heel krachtig. Hier zul je als beginnend pianist nog niet zo erg mee bezig zijn, maar voor een gevorderde pianist is het een leuke uitdaging om alles uit zijn vleugel te halen.

Een vleugel klinkt anders dan een piano

Er zit een duidelijk verschil in klank tussen een vleugel en een piano. Dit zit voornamelijk in de zangbodem. Bij een vleugel is deze veel groter en de snaren zijn langer. De lage tonen hebben lange, dikke snaren. De snaren van de hogere tonen zijn dun en heel strak gespannen. De lange snaren en grote klankkast hebben een positief effect op de klank van de vleugel.

Met een vleugel heb je een breed dynamisch bereik en gevarieerde klankkleur tot je beschikking. Een geoefende pianist zal op een vleugel, op een levendige en emotionele manier, een muziekstuk kunnen brengen. Er kan veel meer expressie in de muziek gelegd worden, dan bij het bespelen van een staande piano. Daarnaast kan een vleugel een overweldigend volume produceren, veel meer dan je op een gemiddelde piano voor elkaar krijgt.

Grootste verschillen tussen een vleugel en een piano:

• Een vleugel heeft een rijkere en gevarieerdere klankkleur dan een piano;
• Op een vleugel geniet je van een brede dynamiek, van pianissimo tot fortissimo;
• De tonen uit een vleugel zijn veel voller dan uit een piano;
• Met een vleugel kun je heel subtiel expressie in je muziek aanbrengen;
• Het geluid van een vleugel is gelijkmatig en prachtig uitgebalanceerd;
• De toetsrepetities op een vleugel zijn op een piano niet te evenaren.

Spelen op een vleugel of een piano

De voordelen van een vleugel, vergeleken met een piano

Een vleugel heeft de nodige voordelen, vooral voor gevorderde pianisten. Zoals hiervoor al besproken is een vleugel veel dynamischer om te bespelen. Daarnaast is de akoestiek van een vleugel beter dan van een piano. Dit komt voornamelijk doordat de klankkast open gezet kan worden, waardoor het geluid veel beter uitkomt. De meeste piano’s staan tegen een muur, waardoor het geluid direct tegen de muur botst, in plaats van mooi verspreid wordt door de kamer.

Hoeveel voordelen een vleugel ook heeft, vergeleken met een piano, voor veel pianisten is het geen optie om dit prachtige instrument in hun woonkamer te plaatsen. Het flinke formaat is vaak een probleem, daarnaast produceert een vleugel een behoorlijk volume. Daar doe je de buren geen plezier mee. Ook qua budget is een vleugel vaak te hoog gegrepen. Een beetje vleugel is een heel stuk duurder dan een piano.

Wil je leren spelen op een vleugel? Begin met een piano

Is het bespelen van een vleugel je grote droom? Begin met leren spelen op een piano. De basistechnieken zijn hetzelfde, die zul je eerst onder de knie moeten krijgen. Pas als je goed wegwijs bent op de piano kun je zelf gaan experimenteren. Je leert emotie in je pianospel te leggen door de toetsen met gevoel aan te slaan. Als je dit eenmaal onder de knie hebt en meer uitdaging zoekt, is het spelen op een vleugel een mooie volgende stap.

Ben je nog een beginnend pianist? Start dan eerst met pianolessen. Dat kan op elke leeftijd, je bent nooit te oud om piano te leren spelen.  Met de online pianolessen van René leer je op een leuke en eenvoudige manier piano spelen met behulp van akkoorden.

De online pianolessen van René helpen je muziek beter te begrijpen, zodat je leert om je eigen stijl te ontwikkelen. Je zult steeds meer spelen vanuit je gevoel en improviseren waar jij dat nodig vindt. Met deze pianolessen ben je goed voorbereid voor de dag dat die vleugel voor jou klaarstaat.

Probeer de gratis online proefles en ontdek hoe leuk online pianolessen zijn!

gratis introductiecursus

 

Reacties
Categorieën