Keyboard kopen? Met deze 6 tips wordt kiezen makkelijk

Een nieuw keyboard kopen is een leuke bezigheid. Maar als je niet precies weet wat je wilt, zie je al snel door de bomen het bos niet meer, zodra je de muziekwinkel binnenkomt. Keyboards variëren van nog geen € 100,- tot meer dan € 500,-. Ook in het gewicht kan behoorlijk veel verschil zitten. Als je vaak met je keyboard op pad wilt, is het fijn als je een handzaam model koopt. Zelfs het aantal toetsen is niet op alle keyboards hetzelfde, het aantal loopt uiteen van 49 tot 88 toetsen.

Door van tevoren goed te bedenken welke eisen je aan je keyboard stelt wordt de keus al een stuk makkelijker. Je kunt veel uitzoekwerk online doen. Selecteer een aantal favoriete modellen en ga met deze lijst naar de winkel om ze in het echt te bekijken en uit te proberen.
De volgende 6 tips maken het kopen van een keyboard een stuk makkelijker.

Tip 1: Welke functies moet je keyboard echt hebben?

De keus in keyboards is groot. Er zijn hele basic keyboards te krijgen en modellen waar de nieuwste high-tech functies op zitten. Als je net begint met keyboard spelen kunnen al deze functies er heel aanlokkelijk uitzien, maar ze leiden je ook af van het spelen zelf. Heb je al deze functies echt nodig? In het begin zeker niet. Je bent dan vooral bezig om het spelen zelf onder de knie te krijgen. Tegen de tijd dat je al deze functies echt gaat gebruiken zijn er misschien alweer nieuwere en betere modellen op de markt.

Kijk dus goed welke functies je echt nodig hebt. Vaak kost een high-tech keyboard vele malen meer dan een basis model. Het is zonde om geld uit te geven aan functies die je nog niet nodig hebt. Ook de minder uitgebreide keyboards hebben genoeg leuke opties waar je jezelf mee kunt vermaken.

Tip 2: Wel of geen voetpedalen?

Als je op een akoestische piano wilt leren spelen zul je ook de pedalen leren gebruiken. Deze vaardigheid kun je ook leren op een keyboard, want op de meeste keyboards kunnen pedalen aangesloten worden. Er zijn verschillende externe pedalen leverbaar. Je kunt ze per stuk kopen, of als set van drie pedalen aan elkaar.

Onder de duurdere modellen zijn ook keyboards te vinden waar de pedalen ingebouwd zitten. Deze modellen hebben vaak een eigen onderstel en zijn daardoor moeilijker op te bergen of mee te nemen. Je gaat dan qua model meer richting een digitale piano.

Tip 3: Hoeveel toetsen heb je nodig?

Let bij het kiezen van je keyboard ook op het aantal toetsen. Er zijn modellen die, net als een akoestische piano, 88 toetsen hebben. Maar daarnaast zijn er ook diverse modellen die over minder toetsen beschikken. Het kleinste model heeft 49 toetsen. Als je serieus wilt leren spelen is dit model te klein. Al snel zul je de ontbrekende toetsen missen.

Dan zijn er nog keyboards met 61 of 76 toetsen. Als beginnend pianist zul je de ontbrekende toetsen niet snel missen. Om te oefenen zijn dit geschikte modellen en je spaart er geld mee uit tot je op een hoger niveau komt.

Tip 4: Heb je luidsprekers nodig bij je keyboard?

Het geluid van een keyboard komt uit luidsprekers. Meestal zijn deze ingebouwd in het keyboard zelf, maar er zijn ook modellen waarbij dit niet zo is. Bij deze modellen zul je externe luidsprekers aan moeten sluiten.

Vind je het geluid, dat de ingebouwde speakers produceren, niet voldoende? Dan is er vaak nog de mogelijkheid om externe luidsprekers aan te sluiten. Mocht je dit willen, kijk dan even of deze optie op het keyboard zit voor je hem koopt.

Tip 5: Kies voor een keyboard met aanrakingsgevoeligheid

Ook keyboards krijgen steeds meer nieuwe functies en opties. Er zijn nu ook modellen verkrijgbaar met aanrakingsgevoelige toetsen. Hoe harder je de toets aanslaat, hoe harder het geluid is. Net als bij een akoestische piano. Hierdoor kun je veel meer emotie in je muziek leggen.

Als je serieus wilt leren spelen op een keyboard zal menig muziekleraar je aanraden om een keyboard te kopen met aanslaggevoeligheid. Je gebruikt dit principe ook bij het bespelen van een akoestische piano. Het is makkelijker om het vanaf het begin af aan mee te nemen in het leerproces. Later zul je er veel plezier van hebben.




Tip 6: Ga je voor maximale polyfonie?

Als je wilt leren keyboard spelen zul je ook akkoorden gaan leren. Voor een akkoord sla je meerdere toetsen tegelijk aan. De polyfonie van een keyboard geeft aan hoeveel klanken het instrument tegelijk kan laten horen. Hoe hoger de maximale polyfonie, hoe complexer en completer de klanken die je keyboard kan laten horen.

Ben je van plan om veel met akkoorden te werken, daarbij een sustainpedaal te gebruiken en bijvoorbeeld meerder instrumenten af te spelen, dan komt een hogere polyfonie goed van pas.
Als beginner kun je prima uit de voeten met een lagere polyfonie, maar wil je in de toekomst hier meer mee doen dan kun je hier nu al naar kijken.

Leren spelen op je nieuwe keyboard

Heb je jouw nieuwe keyboard gekocht? Gefeliciteerd! Dan kan de pret beginnen. Goed leren spelen op je nieuwe keyboard kun je leren bij een muziekschool of pianoleraar. Volg je liever lessen wanneer het jou uitkomt? Kies dan online pianolessen, hiermee kun je prachtig keyboard leren spelen.