Keyboard leren spelen? Deze accessoires heb je nodig

Wil je keyboard leren spelen? Dan heb je in ieder geval een keyboard nodig, maar wat nog meer? Waarschijnlijk krijg je al keuzestress bij het kiezen van een geschikt keyboard. Er is enorm veel keus en de prijzen lopen flink uiteen.

Als je eindelijk je keyboard hebt gekozen zou je bijna vergeten dat je nog meer spullen nodig hebt. Het aanschaffen van een aantal accessoires maakt het leren keyboard spelen makkelijker en leuker. Daarom zet ik hier een aantal onmisbare accessoires op een rij:

Welk keyboard kies je?

Natuurlijk begint alles met het kiezen van je keyboard. De keuze is reuze, van simpele instapmodellen tot professionele instrumenten waar van alles op en aan zit. Als beginner is het niet nodig om een heel uitgebreid model te kiezen. Al die extra opties heb je nu nog niet nodig. Je kunt later, als je meer gevorderd bent, altijd nog kiezen voor een model dat meer uitdaging biedt.

Kies als beginner in ieder geval een keyboard dat minimaal 61 toetsen heeft. Ook aanslaggevoelige toetsen zijn een aanrader. Je kunt veel meer gevoel in je pianospel leggen en hiermee om leren gaan. Als je dit nu al leert op je keyboard, kun je het later ook toepassen als je speelt op een akoestische piano. Een keyboard met aanslaggevoelige toetsen speelt en klinkt bovendien veel natuurlijker.

Vind je het moeilijk om een keus te maken? Lees dan deze blog: “Keyboard kopen? Met deze tips wordt kiezen makkelijk
Verder zijn de volgende accessoires erg handig als je comfortabel keyboard wilt spelen:

Keyboard standaard

Wanneer je serieus wilt leren keyboard spelen is het aan te raden om het keyboard op de juiste hoogte te zetten. Dit doe je met een keyboard standaard. Natuurlijk kun je hem ook op de tafel of je bureau leggen, maar deze hebben niet de juiste hoogte, waardoor je een verkeerde houding aanneemt en niet soepel kunt spelen.

De juiste zithouding en vingerzetting aanleren hoort bij de basistechnieken. Als je deze verkeerd aanleert loop je het risico op blessures en pijn tijdens het spelen, dat wil je niet. Ook zul je lang niet zo soepel kunnen spelen en later meer moeite hebben met het spelen van snellere stukken.

Met een goede keyboard standaard staat je keyboard altijd op de juiste hoogte. Let erop dat je een verstelbaar model kiest, zodat je hem op de ideale hoogte kunt afstellen.

Keyboardbank

Keyboard leren spelen betekent regelmatig oefenen, dan kun je maar beter comfortabel zitten. Een keyboardbank is daarbij geen overbodige luxe. Natuurlijk kun je een keukenstoel of bureaustoel gebruiken, maar daarop is het moeilijk om de optimale speelhouding aan te nemen.

Een goede keyboardbank is in hoogte verstelbaar en heeft een breed zitoppervlak, waardoor je comfortabel plaats kunt nemen achter je keyboard. Nu zowel je keyboards standaard als je keyboardbank in hoogte instelbaar zijn, zit niets je meer in de weg om goed rechtop te zitten en je armen en handen op precies de juiste speelhoogte te plaatsen. Want alleen dan heb je de juiste houding, waarmee je beter zult leren spelen.

Kies voor een goede stevige sluiting.

Let op! Want veel keyboardbankje vind ik helaas niet stevig genoeg.  Het is ons op de muziekschool al vaker voorgekomen dat een knop losschoot waardoor het bankje omlaag klapt en dat is echt niet fijn!   Ik raad je daarom aan om te kijken naar een effectieve handige maar vooral stevige flexibele sluiting.

Als het goed is zul je velen uren speelplezier hebben en dus ook veel gebruik maken van een keyboardbank.
Daarom raad ik aan om eens te kijken (zie afbeelding hierboven) naar de Konig en Meyer (klik hier om deze keyboardbank te bekijken).

Heb je speakers nodig?

In een keyboard zitten normaal gesproken speakers ingebouwd. Bij een synthesizer of masterkeyboard koop je ze er los bij. Let dus goed op welk instrument je kiest, want aan de buitenkant zien ze er bijna hetzelfde uit. Bij een keyboard hoef je dus geen losse speakers te kopen, tenzij je het geluid uit de speakers echt niet mooi vindt of in een band wilt gaan spelen.

Neem er een sustainpedaal bij

Het sustainpedaal is het meest gebruikte pedaal op de piano. Wil je piano leren spelen op je keyboard, dan is dit een mooie toevoeging. Je keyboard heeft al een aansluiting voor dit pedaal, waardoor hij makkelijk aan te sluiten is. De meeste sustainpedalen voor het keyboard zijn gemaakt van stevig kunststof en compact qua afmetingen. Je kunt hem daardoor eenvoudig meenemen.

Ik ‘zweer’ al jaren bij de Roland DP-10, gewoon omdat dit een onverwoestbaar fijn product is, met anti-slipmat en perfecte werking.

Keyboardtas of koffer

Ben je van plan regelmatig met je keyboard op stap te gaan? Dan is het slim om een keyboard tas of koffer aan te schaffen. Een tas beschermt je keyboard tegen weersinvloeden, maar wil je hem bijvoorbeeld meenemen in het openbaar vervoer, dan biedt een koffer meer bescherming.
Klik hier voor de beste keyboardtassen >>>

Koptelefoon om ongestoord keyboard te spelen

Wil je ongestoord oefenen op je keyboard, dan kun je niet zonder koptelefoon. Kies een comfortabel model, zodat je hem langere tijd op kunt houden. Zo kun je lekker oefenen en keyboardlessen volgen op elk moment van de dag, zonder dat je huisgenoten daar last van hebben.

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke accessoires en coole gadgets te krijgen, maar met bovenstaande keyboard benodigdheden kun je in ieder geval goed van start gaan. Ben je al wat verder gevorderd, dan kun je op zoek gaan naar meer uitdaging. Je kunt bijvoorbeeld je muziek op gaan nemen en opslaan op je computer. Of misschien wil je in een band gaan spelen en heb je een externe versterker en speakers nodig om de door jou gespeelde muziek beter tot zijn recht te laten komen.

Op dit moment gebruik ik met veel plezier de JBL hoofdtelefoon, deze zit zeer comfortabel en heeft een goede prijskwaliteit verhouding.
Klik hier om deze hoofdtelefoon te bestellen.

Alles compleet? Start met je eerste keyboardles

Heb je alles compleet? Dan is het tijd voor je eerste keyboardles. Pianoles van René leert je stap voor stap op je keyboard spelen. Want of je nu op een piano of een keyboard speelt, de basistechnieken zijn hetzelfde. We beginnen meteen met de juiste speelhouding en vingerzetting, zodat je dat vanaf het begin goed aanleert.

De pianolessen van René zijn gebaseerd op akkoorden. Zo leer je spelen zonder eerst noten te leren lezen. Deze manier van spelen biedt je veel meer vrijheid en de mogelijkheid om lekker zelf te gaan improviseren. Al snel speel je jouw favoriete nummers mee.

Doordat de pianolessen volledig online zijn, kun je lessen volgen en oefenen waar en wanneer het jou uitkomt. Je kunt de heldere instructievideo’s zo vaak terugkijken als je wilt. Je leert dus keyboard spelen op je eigen tempo. Wil je uitproberen of online pianolessen iets voor je zijn? De eerste 10 lessen zijn gratis!