Zo leerde ik (online) piano spelen. Ontdek welke lesmethode bij je past.
Piano spelen. Het lijkt zo eenvoudig. Je hoeft niet te strijken of te blazen gewoon een paar toetsen indrukken. Hoe moeilijk kan dat nu zijn? Als je dan de stap maakt en een piano of keyboard voor je hebt staan merk je ineens dat het toch niet zo eenvoudig is als het wel lijkt. Het is ook niet voor niets dat de piano de koning van de muziekinstrumenten wordt genoemd. Die laat zich dan ook niet zomaar bedwingen.
Moet een pianostudie dan jaren duren voor je iets kunt spelen? Nee hoor zeker niet. Kijk maar naar de vele muzikanten die zichzelf op de piano begeleiden. In deze blog wil ik wat meer inzicht geven in de mogelijkheden en keuzes en wat studie nu precies doet. Kant en klare recepten zijn er helaas niet. Men moet zelf keuzes maken maar daarover later meer.
Is talent vereist of niet als je piano wilt leren spelen?
Talent bestaat. Laten we daar maar eens beginnen. Is talent nodig om te kunnen spelen? Nee dat zeker niet. Mensen met talent gaat het misschien wat makkelijker af dat is alles en trouwens, talent is niet iets dat je hebt of niet. Je kan ook een beetje talent hebben. We zeggen dat dat iemand er gevoel voor heeft. Kan je meetikken op de maat van de muziek, een stukje nazingen of spelen… dan heb je dus min of meer talent. De rest komt door hard werken.
Oefenen dus en dan ook liefst op de juiste manier. Daar heb ik hier al eens iet over geschreven dus dat ga ik niet herhalen. Als je dan zo vaak moet oefenen doe dat dan wel met iets dat je aanspreekt en dat past bij je doel of ambitie. Ga dus niet moeizaam zitten zweten op de zoveelste nocturne van Chopin als je eigenlijk gewoon de meezingers van Hazes wilt spelen of de gospels wilt begeleiden van het koor.
Dit is zo belangrijk als je op zoek gaat naar pianoles
Het is al vaker gezegd maar nu nog maar eens. Piano leren kan op de klassieke manier met bladmuziek of op basis van akkoorden. De ene aanpak is niet slechter of beter dan de andere. Het is alleen een andere aanvliegroute. Uiteindelijk gaat het er om dat je plezier hebt in het pianospel en zoals bij veel dingen zijn er meerdere wegen om ergens te komen.
Ik kan alleen maar mijn eigen ervaring vertellen en laten zien welke keus ik heb gemaakt. Is dat dan de beste manier? Nee hooguit voor mijzelf. Ieder moet zelf zoeken naar de beste aanpak. Ik zing al jaren en heb al op jonge leeftijd de basis meegekregen van het notenschrift. Dan lijkt een klassieke aanpak met bladmuziek het meest te passen. Na een paar maanden merkte ik echter dat ik er niet echt meer energie van kreeg. Ik wil kunnen improviseren dat is het, dacht ik. In de gesprekken die ik had met René van pianolesvanrene kwam dat steeds weer terug. Hij is het die me duidelijk maakte dat ik vooral plezier moet hebben in het oefenen. Ik heb nu een combinatie gemaakt. Dan weer studeer ik een klassiek stuk muziek, ik oefen met de akkoorden, speel met akkoordschema’s, studeer wat muziektheorie of improviseer wat.
Dan is er opeens die KLIK!
Blijkbaar werkt dat dus voor mij. Het blijft voor mij leuk zo. Steeds vaker beleef ik het moment dat het ineens klikt. Je studeert en denkt dat het niet lukt en dan merk je ineens dat je vingers vrijwel automatisch die moeilijke passage of dat lastige akkoord grijpen. Stapje voor stapje leer ik op mijn eigen wijze piano spelen. Het mooie is dat René mij niet alleen de richting heeft gewezen, maar heeft aangegeven daar ook maximaal in te willen blijven ondersteunen. Natuurlijk moet je het uiteindelijk zelf doen, maar met dat steuntje in de rug en de hulp van René gaat het voor mij wel een stuk makkelijker worden om mijn doelen te bereiken.
Wil je zelf ook graag eens kennismaken met online piano leren spelen met de lessen van René? Dan kan ik je zeker zijn pianolessen aanraden. Bekijk eens een video of probeer dan gerust zijn gratis introductiecursus. Wie weet, ontdek je zo zeer binnenkort zelf wel je eigen muzikaliteit!