Hoe keyboard spelen je leven kan veranderen
Keyboard spelen kan je leven echt veranderen. Het maken van muziek is een verrijking in je leven. Muziek is een communicatievorm die de grenzen van taal overstijgt. Het helpt kinderen om hun vaardigheden te ontwikkelen, maar ook voor volwassenen is het een geweldige manier om focus, geheugen en motorische vaardigheden te verbeteren.
Daarnaast geeft een keyboard je ongekende vrijheid. Je neemt je instrument net zo makkelijk mee, zodat je samen met vrienden muziek kunt maken. Dit versterkt niet alleen de vriendschap, ook het gevoel van saamhorigheid wordt hierdoor vergroot. Vooruitgang tijdens het oefenen op je keyboard zorgt voor succesmomenten die het zelfvertrouwen vergroten.
Zo zal je keyboard op verschillende vlakken je leven verrijken.
Inhoudsopgave:
- Keyboard spelen is een muzikaal cadeautje
- De emotie van muziek zit ook in jouw keyboard
- Spelen op je keyboard helpt je brein zich te ontwikkelen
- Keyboard spelen voor meer sociale verbondenheid
- Keyboard spelen vergroot je zelfvertrouwen
- Muziek maken zorgt voor minder stress
- Begin met keyboard spelen en verrijk je leven
Keyboard spelen is een muzikaal cadeautje
Met een keyboard krijg je toegang tot een breed scala aan instrumenten. Niet alleen piano klanken, maar ook blaasinstrumenten, strijkers, drums en percussie tover je met hetzelfde gemak uit je keyboard. Je maakt kennis met allerlei muziekstijlen, zoals pop, rock, jazz, country en wals, waarmee je jouw horizon verder kunt verbreden.
Muziek in het algemeen activeert ons hele brein. Dit gebeurt al als je naar muziek luistert, maar nog veel sterker als je zelf een instrument bespeelt. De muziek komt dan op drie manieren binnen, namelijk motorisch, visueel en auditief. Je bent lichamelijk bezig muziek te maken, ziet de muzieknoten en hoort de klanken die je produceert.
Door al deze activiteit in de hersenen is muziek een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Een specifiek liedjes kan je blij maken, troost bieden of juist helemaal tot rust laten komen. Muziek is daarmee echt een muzikaal cadeautje aan jezelf.
De emotie van muziek zit ook in jouw keyboard
Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar het effect van muziek op ons brein. Het ene onderzoek is betrouwbaarder dan het andere, maar zeker is dat muziek van grote invloed is op hoe we ons voelen. Door op je keyboard te spelen kun je jezelf in een bepaalde stemming brengen. Ben je niet zo vrolijk? Pak je keyboard erbij en kies een nummer waar je blij van wordt.
Muziek kan je helpen in allerlei situaties. De juiste muziek biedt je troost in tijden van verlies en verdriet. Sommige dingen kun je niet in woorden uitdrukken, maar je kunt je emoties wel in je muziek tot uiting laten komen.
Spelen op je keyboard helpt je brein zich te ontwikkelen
Muziek maken op je keyboard kan je hele brein activeren. Dit heeft te maken met allerlei elementen in de muziek, zoals het ritme, de klank, melodie en harmonie. Elk onderdeel heeft invloed op specifieke delen van je hersenen. Hoe meer je hersenen worden geactiveerd, hoe meer beide hersenhelften met elkaar in verbinding komen te staan. Maar ook de taalgebieden worden meer geactiveerd. Zo kan muziektherapie mensen met uiteenlopende hersenproblemen helpen om bepaalde functies te herstellen. Muziek helpt verbindingen in je hersenen te leggen.
Kinderen die al op jonge leeftijd muziek maken hebben vaak een betere taalvaardigheid. Ook voor volwassenen zijn er diverse voordelen. Wie regelmatig een instrument bespeelt, zou creatiever zijn en het geheugen en probleemoplossende vermogen beter op peil kunnen houden.
Mensen leven graag in groepen. Daar voelen ze zich het beste bij. En wat is er nu leuker dan samen muziek maken? Samen naar dezelfde muziek luisteren geeft al een bepaalde verbondenheid. Samen muziek maken, of het nu gaat om piano spelen, zingen, gitaar spelen of trommelen, versterkt dit gevoel.
Denk maar aan het saamhorigheidsgevoel binnen een koor, tijdens festivals, in een band of op een feestje. Maak je samen muziek, dan voel je jezelf verbonden met de mensen om je heen. Zelfs als je ze verder niet kent. Samen muziek maken zorgt voor sociale verbondenheid.
Mensen worden gelukkiger als ze in een groep thuishoren. Er komt dan dopamine vrij. Deze stof komt ook vrij als we naar muziek luisteren, het geeft ons een gelukzalig gevoel. Zeker een keyboard geeft je veel vrijheid om vrienden en andere muziekliefhebbers op te zoeken, om samen muziek te maken.
Keyboard spelen vergroot je zelfvertrouwen
Leren spelen op een keyboard doe je niet in een paar dagen. Daar is oefening voor nodig. Iedereen kan leren spelen, maar er is wel een zekere mate van doorzettingsvermogen voor nodig om een instrument te leren bespelen. Hoe vaker je oefent, hoe beter je zult leren spelen op je keyboard. Dat is goed voor je zelfvertrouwen, want dat doet niet iedereen je na.
Wanneer je een moeilijk muziekstuk, na vele malen oefenen, eindelijk kunt spelen werkt dit enorm motiverend. Het voelt goed dat je dit doel bereikt hebt, je zelfvertrouwen krijgt een boost.
Muziek maken zorgt voor minder stress
We leven in een gestreste maatschappij. Alles moet snel en onze agenda’s staan voller dan ooit tevoren. Je hebt eigenlijk helemaal geen tijd om een instrument te leren bespelen. Maak er toch tijd voor, want zelf muziek maken helpt je beter om te gaan met stressvolle situaties. Muziek luisteren en vooral zelf muziek maken zorgt voor een gelukzalig gevoel. Je lichaam maakt stoffen aan waardoor het stressniveau zal dalen, waarna je er weer fris tegenaan kunt.
Begin met keyboard spelen en verrijk je leven
Zelf een instrument leren bespelen is echt een verrijking in je leven. Een piano is een toegankelijk instrument. Iedereen kan leren piano spelen, jong en oud.
Een keyboard biedt je dezelfde voordelen en is goedkoper in aanschaf, biedt je meer vrijheid en is eenvoudig te bespelen met een koptelefoon. Zodat je altijd en overal kunt spelen, zonder dat andere daar last van hebben.
Ben je bang dat keyboard spelen te moeilijk is? Je hoeft niet eerst noten te leren lezen voor je liedjes kunt spelen. Als je de basistechnieken onder de knie hebt en enkele pianoakkoorden kent, kun je al diverse bekende (pop)nummers meespelen.
Bent u op zoek naar een geschikt keyboard? Dan is wellicht mijn vernieuwde Koopgids ‘Piano of Keyboard wat zijn de verschillen‘ wel interessant voor u.
Ontdek of online pianolessen iets voor je zijn met deze 10 gratis lessen: