Piano spelen met gevoel, hoe doe je dat?

Piano spelen met gevoel, het klinkt nogal ongrijpbaar. Hoe doe je dat precies. Hoe komt het dat je kippenvel krijgt als een bepaalde pianist een nummer speelt, terwijl er niets gebeurt als een andere pianist hetzelfde nummer speelt.

Muziek maken is niet iets mechanisch. Als je de essentie van een nummer echt wilt overbrengen dan zul je gevoel in je muziek moeten leggen. Als je net begint met leren spelen ben je al blij als je de juiste toetsen weet te vinden. Vaak klinkt je pianospel dan nog houterig, maar langzaamaan gaat het steeds soepeler. Hoe verder je komt, hoe meer je kunt gaan experimenteren en met meer gevoel kunt gaan spelen.

Als je piano kunt spelen met gevoel, dan raak je pas echt de juiste toon.

Toetsen aanslaan met gevoel

Er zijn veel manieren om de klank van je pianospel te beïnvloeden. Het harder of zachter aanslaan van de toetsen, het gebruik van de pedalen en de snelheid waarmee je de toetsen aanslaat zijn allemaal van invloed op de uiteindelijke klank. Een mooie aanslag is een perfecte combinatie van al deze handelingen.

Niet iedereen is van nature even muzikaal, maar je kunt wel een muzikaal gehoor ontwikkelen. Ongeacht je leeftijd of hoe jong je bent begonnen met piano spelen. Door goed te luisteren naar muziek leer je meer gevoel in je pianospel te leggen.

Door veel te oefenen en goede begeleiding van een pianoleraar, leer je stap voor stap hoe je een mooie aanslag krijgt.

Waarom spelen met gevoel?

Er is meer voor nodig dan alleen de toetsen van je piano harder of zachter aanslaan, om het gevoel in je muziek ook echt voelbaar te maken. Met alleen de toetsen hard aanslaan krijg je al snel een saai muziekstuk. Je speelt wel het nummer, maar het gevoel en de dynamiek ontbreekt.
Wil je echt emotie in je muziek terug laten komen dan is daar meer voor nodig. Maar waarom zou je die moeite nemen?

Er is een wereld van verschil tussen een pianist die enkel de juiste noten raakt en daarbij zijn gevoel links laat liggen, en een pianist die van top tot teen zijn gevoel in een muziekstuk legt. Je ziet het meestal aan de manier van spelen. Denk maar eens aan een professionele pianist, achter zijn vleugel in een concertzaal. Vaak zie je dat hij een nummer speelt met heel zijn lijf. Ingetogen stukken maakt hij zichzelf ook kleiner, terwijl uitbundige stukken met grote bewegingen worden gebracht.

En kijk dan eens goed naar zijn gezicht. Je ziet dat hij de muziek begrijpt, de emotie zelf ook voelt. En daar begint het allemaal bij. Begrijp de muziek, snap waar het over gaat. Elk muziekstuk vertelt een verhaal. Het is aan jou om dat verhaal over te brengen.

Zo kun je spelen met gevoel

Zodra je een muziekstuk ziet als een verhaal, dat je bij je luisteraar over wilt laten komen, wordt het al een stuk makkelijker om met gevoel te spelen. Je zult automatisch sommige stukken langzamer of zachter willen spelen en op andere delen helemaal los gaan. Het is de kunst om je emoties te vertalen naar je pianospel.

Het mooie aan piano spelen met gevoel is dat je de aandacht van je luisteraar veel beter vast kunt houden. Een nummer blijft van begin tot eind interessant.

Om te voorkomen dat je te hard gaat spelen is het belangrijk om een ontspannen houding aan te nemen. Ontspan je schouders en polsen, dan zullen je vingers ook soepeler over de toetsen gaan. Blijf vooral goed luisteren. Zijn er stukken die je nog wat ‘kleiner’ kunt spelen en welke delen mogen meer geaccentueerd worden door ze harder en met meer expressie te spelen?

Luister naar je eigen pianospel

Een muzikaal gehoor ontwikkel je door veel naar muziek te luisteren. Wil je met meer gevoel piano leren spelen dan helpt het om je eigen pianospel op te nemen. Wanneer je het terugluistert, kun je goed horen of je bijvoorbeeld gehaast speelt of monotoon. Je hoort nu beter waar je op moet letten en hoe je pianospel voor anderen klinkt.

Wil je een bekend muziekstuk leren spelen? Luister dan eens hoe andere pianisten het doen. Luister naar het origineel en naar improvisaties van andere pianisten. Zo leer je hoe andere hun gevoel in de muziek leggen en welk effect dit heeft.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gaat proberen dit te imiteren. Blijf altijd dicht bij jezelf. Het is juist de bedoeling dat jij als pianist je eigen aanslag ontwikkelt. Dit maakt je uniek en boeiend om naar te luisteren.

Meer tips om je pianospel te verbeteren
zie ook onderstaande artikelen:

makkelijk piano leren spelen (meer dan 40 tips!)

zelf piano leren spelen



Gevoel in je pianospel leggen moeilijk?

Vind je het moeilijk om gevoel in je pianospel te leggen? Dan ben je niet de enige. Het vergt vooral veel oefening, maar dat is het meer dan waard. Want als je het voor elkaar krijgt, om je gevoel in je pianospel te leggen, geeft dit echt iets bijzonders.

Anders dan bij een snaarinstrument heb je bij een piano geen snaren die je langer kunt laten trillen. Maar je kunt bij een piano wel een groot verschil maken door een toets heel snel, snel of matig snel in te drukken. Combineer je dit met het juiste gebruik van de pedalen dan kom je al een heel eind.

Alles begint natuurlijk met het goed leren van de basistechnieken. Dit kun je doen op een muziekschool, bij een privé pianoleraar of comfortabel vanuit je eigen huis met behulp van een online piano cursus. Wil je weten of online pianolessen bij je passen? Probeer de eerste lessen gratis uit.