Beter piano spelen: dit kun je leren van de beste pianisten
Beter piano spelen doe je door te kijken naar de beste pianisten. Want van wie kun je beter leren spelen, dan van pianisten die hun sporen hebben verdiend. Iedereen kan piano leren spelen, maar toch klinkt niet iedere pianist hetzelfde.
Als je kijkt naar de beste pianisten lijkt het allemaal zo makkelijk. Hun pianospel klinkt fantastisch. Het gaat allemaal zo soepel en je krijgt spontaan kippenvel als ze bij een gevoelig stuk aankomen. Hoe anders kan het zijn als je zelf achter de piano gaat zitten. Jij wilt ook zo mooi piano kunnen spelen, maar hoe doe je dat?
Beter piano leren spelen? Leer van de beste pianisten!
Beter piano spelen doe je op een goed instrument
Je instrument bepaalt voor een groot deel hoe je pianospel klinkt. Zelfs een professionele pianist zal nooit een mooi muziekstuk kunnen spelen op een valse piano. Heb je een akoestische piano? Laat deze regelmatig stemmen en goed onderhouden. Want een valse piano klinkt vreselijk en dat werkt niet erg motiverend. Dan kun je nog zo je best doen, het zal nooit mooi gaan klinken.
Dit geldt ook als je kiest voor een keyboard of digitale piano. Zorg dat je een goed instrument tot je beschikking hebt. Aanslaggevoelige toetsen zijn echt onmisbaar en ook een sustainpedaal helpt je om beter te leren spelen. Een goed instrument is de eerste stap naar beter piano spelen.
De juiste houding laat je beter piano spelen
Denk even aan een professionele pianist in een concertzaal. Voor ze aan een ingewikkeld muziekstuk beginnen, zorgen ze er eerst voor dat ze goed zitten. Je ploft niet even achter een piano om daarna de sterren van de hemel te spelen. De juiste houding zorgt ervoor dat je beter en soepeler kunt spelen.
Een verkeerde houding achter je piano kan voor allerlei vervelende kwaaltjes zorgen. Je kunt last krijgen van je rug, schouders, nek, polsen en nog veel meer. Daarom wordt er tijdens goede pianolessen volop aandacht besteed aan de juiste houding achter je piano. Let erop dat je goed zit, dit zal je pianospel zeker ten goede komen.
Met soepele vingers zul je beter piano spelen
Het klinkt misschien overdreven, een warming-up voor je piano gaat spelen. Toch is dit geen verkeerd idee, zeker niet als je moeilijkere stukken wilt gaan spelen. Als beginner is het niet noodzakelijk om je vingers, handen en polsen los te maken voor je begint met spelen. Als je meer gevorderd bent kan dit je helpen om muziekstukken, waar veel noten in zitten of die lastig te spelen zijn, toch te kunnen spelen. Zeker als je een concert moet spelen is het goed als je even een warming-up doet. Want spelen met koude, stijve vingers maakt het er niet makkelijker op.
Veel oefenen op je piano helpt echt
Het is natuurlijk een open deur, maar veel oefenen op je piano helpt je echt om beter te leren spelen. Het bewijs wordt geleverd door het grote aantal toppianisten uit Rusland. Op de Gnessin Muziekschool in Moscow worden kinderen vanaf 5 jaar geschoold op de traditionele manier, waarbij ze uren achter hun piano doorbrengen. Hun normale onderwijs wordt om de muzieklessen heen gepland. Ze worden klaargestoomd voor de concertzaal.
Nu hoef jij niet, net als deze Russische studentjes, uren per dag achter de piano te gaan zitten. Maar regelmatig oefenen is wel de manier om beter piano te leren spelen.
Regelmaat is hierbij het toverwoord. Er zijn veel mensen die vooral tijd vrijmaken in het weekend. Ze oefenen dan extra lang achter elkaar, terwijl ze door de week hun piano bijna niet aanraken. Beter is het om gedurende de hele week dagelijks te oefenen. Al zou je elke dag een kwartiertje gaan zitten, dat scheelt al enorm. Probeer het maar eens.
Gevoel maakt je pianospel beter
Misschien heeft iemand het wel eens tegen je gezegd, speel met gevoel. Daar zit het grootste verschil tussen ‘gewone’ pianisten en de allerbeste. Noten spelen kan iedere pianist, beginner of ver gevorderde. Maar spelen met gevoel is een heel nieuw level. Als je dat kunt, maak je pas echt een verschil.
De legendarische pianist Artur Schnabel zei: “Zoals ik de noten speel, dat verschilt niet veel van ander pianisten. Maar de stiltes tussen de noten… ah, daar verschuilt zich de echte kunst.”
En zo is het maar net. Speel niet simpelweg alleen de noten. Kruip in de muziek. Probeer te begrijpen waar het muziekstuk over gaat, wat de componist ermee wil zeggen. Pas als je zelf echt voelt wat het muziekstuk over wil brengen kun je het gaan spelen met gevoel. Je speelt niet meer alleen de noten, maar ook de ‘stiltes’ die voor kippenvel zorgen.
Meer weten over piano spelen met gevoel?
Lees dan deze blog over: “Piano spelen met gevoel, hoe doe je dat?”
Een goede basis helpt je beter piano spelen
Een geweldige pianist is te herkennen aan zijn of haar feilloze techniek. Zo moeten de vingers van de jonge Russen al net zoveel aankunnen, als ze worden toegelaten op het conservatorium, als de westerse pianisten als ze examen doen. De techniek goed onder de knie hebben geeft je een geweldige basis voor de rest van je leven.
Als de basis er goed in zit zul je veel eenvoudiger moeilijke stukken oppakken. Het geeft je de vrijheid om naar hartenlust te improviseren, als je daar zin in hebt. Je kunt jezelf volledig ontwikkelen als pianist.
Of je nu net begint met piano spelen of al wat verder gevorderd bent, het kan nooit kwaad om je techniek wat op te poetsen.
Kijk eens bij mijn online lespakket en ontdek hoe leuk online pianolessen zijn.