Noten leren lezen? Met deze videos en tips wordt het kinderspel!
Noten leren lezen Piano en de juiste start
Noten Leren Lezen
René
Noten Leren Lezen
02/28/2014
5 min
2

Noten leren lezen Piano en de juiste start

02/28/2014
5 min
2

Noten leren lezen voor piano of andere instrumenten, is eigenlijk niets anders dan het aanleren van een taal of andere vaardigheid zoals leren auto rijden.    Je kan het het zelfs heel goed met autorijden vergelijken.  In het begin kost het moeite maar daarna gaat alles op automatische piloot en wordt je een steeds betere chauffeur.   Veel mensen zien er tegenop om het te gaan leren.  Met mijn tips en video’s hieronder over het noten leren lezen maak je een goede en snelle start..

 noten leren lezenHoewel het in het begin vaak moeite kost om het muzieknoten leren lezen meester te maken, zul je van dag tot dag steeds meer plezier beleven aan je pianostudie.     Zie het als alsof je eerst door een struikgewas vol dorens om uiteindelijk van een heerlijk uitzicht op een bloeiende omgeving te gaan genieten.

Helaas zien vele mensen erg op tegen het noten leren lezen,  en besluiten daarom geen instrument te leren bespelen en zeker geen piano, want dan moet je wel 2 balken tegelijk lezen!  Dat is begrijpelijk natuurlijk.

Ik vind dit doodzonde!  Want… er zijn wel degelijk verschillende manieren van uitleggen.   Hieronder leer je hoe precies hoe het werkt.   Geef je de voorkeur aan video uitleg?  Scroll dan verder naar beneden.

starten met de notenleer. Noten leren lezen voor beginnende piano studenten

 Een traditionele pianoles start ziet er meestal als volgt uit:  een leerling komt bij de muziekdocent en krijgt uitleg over de werking van de piano, de mechaniek, de klanken, het toetsenbord etc..

Er komt dan al zoveel informatie op je af dat het afschrikt.  Tenslotte komt er een pianomethode of lesboek tevoorschijn waarin de leerling wordt geacht aan de slag te gaan met het leren van de noten.

Dit terwijl hij of zij nog niet eens vertrouwd is met de piano, ritmiek (hoe je moet tellen), en de werking van de spieren en pezen bij piano spelen.    Dan moet een leerling ook naast het aanleren van een juiste aanslag ook nog gaan letten op die klein zwarte bolletjes en stokje etc..!

Noten lezen bij jonge kinderen

 Zit uw kind nog in groep 1 of groep 2, en kent hij of zij het alfabet nog niet?  Ga dan niet starten met noten leren lezen, en wacht totdat uw kind minstens bekend is met het alfabet en bij voorkeur al een beetje kan lezen.    Het aanleren van muzieknoten heeft namelijk alles te maken met het alfabet.  Het muziekalfabet bestaat echter uit de letters: A, B, C, D, E, F, G

Hoe zit het dan?  Moet mijn kind dan wachten met piano leren spelen?   Ja, want er zijn nog andere manieren om met muziekleer bezig te zijn.  Denk aan bijvoorbeeld aan het leren spelen en zingen (Do, Re, Mi, Fa, So, La, Ti Do), of leren spelen op gehoor (door middel van eenvoudige melodische stukjes), ritmische spelletjes.

Er zijn op internet talloze leuke oefening en spelletjes te vinden.   Zelf heb ik met mijn dochters met een paar leuk Ipad apps gewerkt zoals Piano duster of Piano Maestro.  Dit heeft zijn voor-en nadelen.

Voordeel vind ik dat ze spelenderwijs zoals bij een computerspel met scores worden aangemoedigd om te leren.  Daarnaast maakt dat hun meteen afhankelijk van de Ipad.  Spelen zonder Ipad is dan vaak nog niet echt te doen.

Wil je liever geen Noten leren lezen?  Het kan ook anders

 Een andere manier om te starten met piano spelen is het uitstellen van de notenleer, en allereerst de aandacht te richten op de ontwikkeling van o.a.:

  •  de speeltechniek
  • het muzikale gehoor
  •  het ritmische vermogen
  •  de akkoordenleer.

Hierdoor voorkom je dat een beginner te snel aan de slag gaat met noten leren lezen en dus de gedemotiveerd raakt.     De methode,” piano spelen zonder noten”, even van de noten af, geeft een leerling zowel kind als ouder het zelfvertrouwen dat ze snel iets kunnen spelen op hun piano (of keyboard).

gratis introductiecursus

notenkennis is alleen maar een zaak van het geheugen en je moet er je best voor doen zonder de geringste aarzeling  bij elke noot de betreffende toets te vinden en aan te slaan. Deze vaardigheid noemt men noten lezen. Hiermee heb je ook tegelijk het moeilijkste achter de rug wat bij de muzikale basiskennis behoort.  In het begin leer je de noten bij de vioolsleutel kennen.

Hierbij geef ik je de volgende tips :

1.    Kijk naar de noot, benoem hem hardop, zoek de betreffende toets op en sla die aan.

2.    Sla willekeurig een toets (in het bereik van de vioolsleutel) aan,  benoem hem hardop en zoek er de betreffende noot bij.

3.    Sla een willekeurige witte toets aan en beschrijf hardop op welke lijn, of tussen welke lijnen de daarbij behorende noot geschreven moet worden.

4.    Speel de gemakkelijkste stukjes heel vaak aandachtig door en benoem daarbij in gedachten elke noot.

Leer nog sneller noten lezen door te schrijven!

Je kunt al schrijven, dus leer ook noten schrijven. De kleine moeite die je dat kost levert je heel veel op. Noten zijn veel gemakkelijker te schrijven dan letters. Wanneer je dagelijks een kwartiertje noten schrijft, ben je na twee weken hierin voldoende getraind.

Zorg ervoor dat je elke noot precies op de lijntjes of precies tussen de lijnen plaatst.
Wanneer je op deze manier alle noten van de vioolsleutel goed hebt geleerd en ook al de stukjes die voor beiden handen in de vioolsleutel zijn geschreven, langzaam maar zonder fouten kan spelen, dan ga je precies op dezelfde manier de noten van de bassleutel leren.

Mijn Ervaringen met Noten leren lezen

Ik was zelf vroeger als jongentje van 10 nooit zo’n fan van noten lezen, daarom speelde ik graag alles uit het hoofd.  Pas velen jaren later ontdekte ik de waarde van ” het kunnen noten lezen” .
Op de muziekschool tijdens de orgellessen leerde ik de basis van noten lezen,  maar was hier nooit zo’n held in.  Ik was een matige notenlezer.

Pas jaren later, toen ik klassieke pianolessen ging volgen werd het me eindelijk duidelijk… noten leren lezen komt met veel oefenen en veel doen.   Het duurde jaren voordat ik eindelijk vlot kon lezen.
En ik moet eerlijk toegeven dat ik ontzettend blij ben, dat ik het toch geleerd heb.

Einde aan frustraties met Noten leren lezen: De Oplossing

Het grote voordeel van noten lezen is het kunnen putten op vele honderden, duizenden muziekboeken, liedjes die verkrijgbaar zijn.

Nu (fast forward…) weet ik dus uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn om noten te leren lezen, maar zie echt de noodzaak en waarde ervan in.  De onderwijs systemen en lesmethodes om noten te leren lezen
hebben me dus altijd geboeid.  In mijn lespraktijk wil ik mijn leerlingen de frustraties en tijd besparen en gelukkig heb ik nu eindelijk een aantal goede tips gevonden waardoor ik mijn leerlingen vlot noten kan leren lezen.     Wat zou ik blij zijn geweest als iemand me deze informatie me 20-30 jaar geleden had verteld of laten zien!!!     dat zou me ZOVEEL tijd en frustraties hebben bespaard.

Wel, misschien kan ik er jou mee helpen of je kind, vriend of vriendin…..

Bekijk hieronder mijn video uitleg.

Video Noten leren lezen 101  (deel 1)

 

Video Noten leren lezen 101  (deel 2)

Deze video’s zijn onderdeel van ons PianolesvanRene lesprogramma >>

 

Ik hoop je deze tips interessant vond, en je op weg helpen om met muzieknoten aan de slag te gaan.   Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vond, en zou het zeer op prijs stellen als je hieronder je reactie wil achterlaten.

Reacties
Categorieën