Leer Pianospelen Online voor Beginners
afbeelding van man die piano aan het spelen is - pianolesvanrene.nl

Leer piano spelen online voor beginners: Snelstart Gids voor Toekomstige Pianisten

Leren piano spelen is een uitdagende en lonende hobby die iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, kan beheersen. Gelukkig zijn er tal van online mogelijkheden beschikbaar om beginners te helpen bij het leren pianospelen zonder dat ze naar een muziekschool hoeven te gaan. In dit artikel bespreken we enkele van de beste online bronnen om pianoles te volgen, en geven we tips over hoe je het meeste uit je online leerervaring kunt halen.

Piano leren spelen gaat niet alleen om het leren van de juiste noten en akkoorden, maar ook om het ontwikkelen van je gehoor en gevoel voor ritme. Online pianoles biedt je de flexibiliteit om in je eigen tempo en op je eigen schema te leren. Het enige dat je nodig hebt, is een piano of keyboard, een internetverbinding en natuurlijk de toewijding om te oefenen en van je hobby een nieuwe vaardigheid te maken.

Of je nu absolute beginner bent of al enige ervaring hebt met de piano, er zijn online cursussen beschikbaar die zich richten op verschillende niveaus en muziekstijlen. Hierdoor kun je precies de vaardigheden ontwikkelen die je wilt. Bovendien is online pianoles vaak een stuk betaalbaarder dan privélessen bij een muziekschool, waardoor het toegankelijker is voor een breed scala aan mensen.

De Basis Van Piano Leren Spelen

witte en zwarte toetsen piano

Witte en Zwarte Toetsen

Piano leren spelen begint bij het ontdekken van het toetsenbord. Een piano heeft witte en zwarte toetsen. De witte toetsen vertegenwoordigen de natuurlijke noten (A, B, C, D, E, F, G) en de zwarte toetsen vertegenwoordigen de kruisen en mollen.

Bij het leren van keyboard spelen is het essentieel om de volgende punten te begrijpen:

 • Witte toetsen: Er zijn 52 witte toetsen op een standaard piano, en ze zijn iets langer en breder dan de zwarte toetsen. Ze produceren de diatonische noten (do-re-mi).
 • Zwarte toetsen: Er zijn 36 zwarte toetsen op een standaard piano, en deze zijn korter en smaller dan de witte toetsen. Ze produceren de chromatische noten (kruisen en mollen).

Om je vertrouwd te maken met het instrument, volgen hier enkele eenvoudige stappen:

 1. Ga aan de piano of het keyboard zitten met een rechte rug en ontspannen schouders.
 2. Plaats je handen op het toetsenbord, zodat je duimen op de witte toetsen rusten en je vingers zich uitstrekken naar de zwarte toetsen.
 3. Oefen het spelen van eenvoudige toonladders (do-re-mi) met beide handen, beginnend met de witte toetsen.

Naarmate je vordert, kun je je repertoire uitbreiden en complexere toonladders en akkoorden verkennen. Vergeet niet geduldig en consistent te oefenen om je vaardigheden te verbeteren. Online pianolessen voor beginners kunnen zeer nuttig zijn om in je eigen tempo en vanuit het comfort van je eigen huis te leren.

online pianoles voor beginners

Leren Online Piano Spelen Voor Beginners

Starterscursus

Online pianoles voor beginners biedt een perfecte start voor diegenen die net beginnen met het leren van piano. Er zijn veel online pianocursussen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor starters. Deze cursussen bieden stapsgewijze instructievideo's en oefenmateriaal om de basisprincipes van piano en muziektheorie te leren. De cursussen zijn geschikt voor kinderen en volwassenen en helpen bij het leren van akkoorden, noten, toonladders en basis piano-technieken.

gratis introductiecursus

Online Pianocursus

Een goede online pianocursus biedt:

 • Duidelijke instructievideo's die de basisbeginselen van het pianospelen uitleggen
 • Oefeningen en bladmuziek die geschikt zijn voor beginners
 • Een gemakkelijk te volgen leerplan met duidelijke doelen en een logische progressie
 • Toegang tot een online community of forums voor extra ondersteuning en motivatie

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van een online pianocursus voor beginners:

 1. Instructievideo's: Deze video's vormen de basis van de cursus en leggen uit hoe je de piano moet bespelen, met voorbeelden en demonstraties van technieken, akkoorden en toonladders.
 2. Oefenmateriaal: Oefenmateriaal helpt beginners bij het ontwikkelen en versterken van hun pianovaardigheden door middel van regelmatige praktijkoefeningen.
 3. Leerplan: Het leerplan van een online pianocursus moet beginners helpen om gestructureerd en doelgericht te leren, en de voortgang bij te houden.

Online Cursus

Bij het kiezen van een online cursus voor pianolessen is het belangrijk om rekening te houden met:

 • De kosten van de cursus en eventuele extra materialen
 • De beschikbaarheid van ondersteuning en begeleiding (zoals een docent of een online community)
 • De reputatie van de cursus en de ervaringen van eerdere studenten
 • De flexibiliteit en het gebruiksgemak van de cursus, zodat je in je eigen tempo kunt leren

Online pianolessen zijn een uitstekende keuze voor beginners die op zoek zijn naar een flexibele en toegankelijke manier om piano te leren spelen. Met een breed scala aan cursussen en lesmaterialen beschikbaar, is het nog nooit zo eenvoudig geweest om aan de slag te gaan met het leren van de piano.

Tijd en Oefening

Motivatie

Om succesvol piano te leren spelen, is motivatie cruciaal. Voor beginners is het belangrijk om tijd te reserveren voor oefenen en je te richten op vooruitgang in plaats van perfectie. Aanvankelijk zal je misschien langzamer zijn, maar als je regelmatig oefent, zal je tempo geleidelijk verhogen. Motivatie kan worden bevorderd door:

 • Duidelijke doelen stellen voor jezelf
 • Piano spelen omdat je het leuk vindt en niet als een verplichting
 • Luisteren naar inspirerende muziek of artiesten

Oefeningsschema

Een oefeningsschema helpt je gestructureerd en efficiënt te leren spelen. Plan vaste momenten in de week om te oefenen en houd hieraan vast. Enkele tips:

DagTijd
Maandag18:00 – 18:30
Woensdag20:00 – 20:30
Vrijdag16:00 – 16:30
 1. Werk met een timer: Stel een timer in voor je oefensessies. Dit helpt je focus te behouden en zorgt ervoor dat je energiek blijft.
 2. Begin met opwarmen: Begin je oefensessie met eenvoudige oefeningen en speel daarna meer uitdagende stukken.
 3. Oefen verschillende technieken: Verdeel je oefentijd over verschillende technieken, zoals akkoorden, toonladders en ritmes.

In het begin zal je misschien wat meer tijd moeten investeren in het leren van het instrument. Maar na verloop van tijd zal je efficiënter worden en minder tijd nodig hebben om nieuwe stukken onder de knie te krijgen. Blijf consistent oefenen en zorg voor een goede balans tussen het oefenen van technieken en het spelen van muziekstukken die je leuk vindt.

Bladmuziek en Noten Lezen

Introductievideo


Het eerste onderdeel van Leer piano spelen online voor beginners is het begrijpen van bladmuziek en noten lezen. We beginnen met een introductievideo die je stap voor stap door het proces van het lezen van noten op bladmuziek leidt. Deze gratis video is ontworpen voor absolute beginners en helpt je om de basisbegrippen van muzieknotatie en de structuur van bladmuziek te begrijpen.

Technieken

Nadat je de introductievideo hebt bekeken, is het tijd om je te verdiepen in de verschillende technieken die je zullen helpen bij het lezen van bladmuziek en het spelen van noten op de piano.

 • Notenbalken en sleutels: Leer hoe noten worden geplaatst op de notenbalk en hoe de G-sleutel en de F-sleutel je helpen bij het lezen van noten op de piano.
 • Ritme en timing: Maak kennis met notenwaarden, rusten en maatsoorten, zodat je muziekstukken vloeiend en op de juiste snelheid kunt spelen.
 • Muzikale symbolen en tekens: Ontdek de verschillende symbolen die je kunt tegenkomen in bladmuziek, zoals crescendo, decrescendo, piano en forte.
 • Intervallen en akkoorden: Bestudeer de afstanden tussen noten en leer hoe je akkoorden kunt herkennen en spelen op de piano.

Maak gebruik van de gratis online oefeningen en de interactieve leermaterialen om je de verschillende technieken van het lezen van bladmuziek en noten eigen te maken. Oefen regelmatig om je vaardigheden te verbeteren en je zult al snel merken dat het lezen van noten en het spelen van piano steeds makkelijker wordt.

Liedjes En Akkoorden

Liedjes en akkoorden vormen de basis van het leren piano spelen voor beginners. Als je net begint met piano leren spelen, is het belangrijk om te beginnen met eenvoudige liedjes en akkoorden om jezelf vertrouwd te maken met de toetsen en patronen.

Met liedjes bedoelen we melodieën of deuntjes die je kunt oefenen op de piano. Eenvoudige liedjes bestaan vaak uit maar een paar noten en helpen je om je vingers vertrouwd te maken met de toetsen. Enkele populaire liedjes voor beginners zijn:

 • Twinkle Twinkle Little Star
 • Au clair de la lune
 • Happy Birthday

Akkoorden zijn combinaties van drie of meer noten die tegelijkertijd gespeeld worden. Bij het leren van akkoorden, begin je met de basis, zoals:

 • C majeur (bestaat uit de noten C, E, G)
 • G majeur (bestaat uit de noten G, B, D)
 • F majeur (bestaat uit de noten F, A, C)

Naarmate je vordert, kun je complexere akkoorden en progressies gaan oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende vingerzettingen proberen en experimenteren met mineurakkoorden.

Hier zijn enkele tips om het leren van liedjes en akkoorden eenvoudiger te maken:

 1. Luister goed naar de melodie en probeer het liedje te herkennen.
 2. Oefen langzaam en bouw je snelheid geleidelijk op.
 3. Probeer eerst één hand tegelijk te gebruiken, en combineer pas beide handen als je je comfortabel voelt.
 4. Werk met een metronoom om je timing te verbeteren.

Terwijl je online piano leert spelen voor beginners, zul je merken dat er veel bronnen beschikbaar zijn. Van video's tot apps en blogs, er zijn tal van hulpmiddelen om je te helpen bij het beheersen van liedjes en akkoorden.

Blijf oefenen en geniet van het proces! Het leren van nieuwe liedjes en akkoorden kan uitdagend zijn, maar met geduld en toewijding zul je snel vooruitgang boeken en meer plezier beleven aan het piano spelen.

pedalen piano voorkant

Het Pedaal

Leer piano spelen online voor beginners omvat het leren over het belangrijke aspect van het pedaal. Het pedaal is een bedieningsmechanisme dat je met je voet bedient en helpt bij het reguleren van de toon en de resonantie van de piano. Er zijn drie soorten pedalen op een piano:

 1. Sustainpedaal
 2. Sordinepedaal
 3. Una corda pedaal

Het sustainpedaal is het meest gebruikte pedaal en bevindt zich aan de rechterkant van de drie pedalen. Het indrukken van dit pedaal zorgt ervoor dat de noten langer doorklinken, waardoor je een voller en rijker geluid krijgt. Dit pedaal is vooral handig bij het spelen van legato-passages en helpt bij het verbinden van de noten.

Het sordinepedaal bevindt zich in het midden en wordt gebruikt om het geluid van de piano te dempen. Dit is handig als je in een appartement of flat woont en je buren niet wilt storen met je pianospel. Wanneer je dit pedaal indrukt, komt er een strook vilt tussen de hamers en de snaren, waardoor het geluid gedempt wordt.

Het una corda pedaal bevindt zich aan de linkerzijde en wordt gebruikt om een zachter en subtieler geluid te produceren. Wanneer je dit pedaal indrukt, verschuiven de hamers zodat ze slechts één of twee van de drie snaren per noot aanslaan. Dit pedaal is vooral handig bij het spelen van zachte en gevoelige muziekstukken.

Bij het leren bespelen van het pedaal is het belangrijk om te oefenen met het juiste voetwerk en de juiste timing. Zorg ervoor dat je de pedalen soepel en op het juiste moment indrukt om het gewenste effect te bereiken. Merk op dat bij het spelen op een digitale piano of keyboard, je vaak alleen een sustainpedaal hebt, maar de technieken blijven vergelijkbaar.

In online pianolessen voor beginners worden vaak tips en oefeningen gegeven om het gebruik van het pedaal onder de knie te krijgen. Door regelmatig te oefenen, wordt het gebruik van het pedaal een natuurlijke toevoeging aan je pianospel en kan het de muzikale expressie en emotie van je uitvoeringen aanzienlijk verbeteren.

Door dat de noten doorklinken nadat je de toetsen hebt losgelaten, waardoor er een voller en rijker geluid ontstaat. Het sordinepedaal, in het midden, maakt het geluid zachter en meer gedempt, terwijl het una corda pedaal, aan de linkerkant, de klankkleur van de piano verandert door slechts één snaar per toets te laten klinken.

Het gebruik van pedalen kan je spel aanzienlijk verbeteren en een extra dimensie geven aan je muziek. Online pianolessen voor beginners moeten ook instructies bevatten over het correct gebruik van de pedalen. Enkele tips voor het oefenen met pedalen zijn:

Begin met het oefenen van het sustainpedaal, omdat dit het meest wordt gebruikt.

Oefen met eenvoudige stukken en focus op het juiste moment van indrukken en loslaten van het pedaal.

Zorg ervoor dat je voet ontspannen op het pedaal rust en vermijd abrupte bewegingen.

Experimenteer met verschillende pedaaltechnieken om verschillende geluidseffecten en dynamiek te creëren.

Mijn beste advies

Leer piano spelen online voor beginners is een geweldige manier om een nieuwe hobby te starten of je bestaande pianovaardigheden te verbeteren. Door gebruik te maken van online bronnen en oefeningen, kun je in je eigen tempo en comfortabel vanuit huis leren spelen.

Bij het leren van piano spelen is het belangrijk om te focussen op de basisprincipes, zoals het leren van noten, akkoorden, toonladders en het gebruik van pedalen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te oefenen, gemotiveerd te blijven en te genieten van het proces.

Met toewijding en doorzettingsvermogen kan iedereen piano leren spelen en genieten van de vele voordelen die deze prachtige hobby te bieden heeft. Dus duik in de wereld van online pianolessen voor beginners en ontdek de vreugde van het pianospelen!

Wil je graag ook zelf aan de slag met piano spelen?  het is nooit te laat en absoluut niet moeilijk. 

Als je extra stap-voor-stap praktische hulp wilt bij het op de juiste manier aanleren en spelen van mooie songs met akkoorden, akkoordenschema's en leadsheets…

 Ga dan naar deze pagina voor alle details >>

Of neem gerust contact met me op als je specifieke vragen hebt, ik help je graag verder.


Reactie plaatsen