Online pianocursus voor beginnende spelers: Leer spelen als een pro in een paar weken!
afbeelding van iemand die online pianolessen volgt of een cursus in een verlichte kamer op een digitale piano

Online pianocursus voor beginnende spelers: Leer spelen als een pro in een paar weken!

Online pianocursussen zijn de perfecte manier voor beginnende spelers om de wereld van de piano te ontdekken en hun muzikale talent te ontwikkelen. In deze digitale wereld hebben aspirant-pianisten toegang tot eindeloze mogelijkheden om hun vaardigheden te verbeteren en muzikale kennis op te doen vanuit het comfort van hun eigen huis. Deze online cursussen bieden een uitgebreide leerervaring aan, afgestemd op de behoeften en doelen van elke individuele leerling.

De voordelen van online pianocursussen zijn talrijk, waaronder flexibiliteit, toegankelijkheid en een breder scala aan lesmateriaal. Leerlingen profiteren van het kunnen oefenen in hun eigen tempo, op elk moment van de dag, waardoor ze gemakkelijk de pianotechnieken kunnen onder de knie krijgen en regelmatige oefening kunnen inpassen in hun drukke schema's. Bovendien bieden online cursussen ook toegang tot een schat aan bronnen en materialen, zoals video's, artikelen en interactieve oefeningen, die doorgaans niet beschikbaar zijn in traditionele muziekscholen.

Of je nu een absolute beginner bent die nog nooit een piano heeft aangeraakt, of iemand met enige muzikale ervaring die zijn pianospel wil verbeteren, er is een online pianocursus die perfect is voor jou. Met de juiste motivatie, oefening en doorzettingsvermogen kun je jouw muzikale reis vandaag nog beginnen en genieten van de vele voordelen en het plezier dat pianospelen te bieden heeft.

Online Pianocursus Voor Beginnende Spelers

Waarom Online Pianoles Voor Beginners Kiezen

Online pianocursussen zijn een geweldige manier voor beginnende spelers om piano of keyboard te leren. Ze zijn toegankelijk, betaalbaar en bieden veel flexibiliteit voor diegenen die nieuw zijn in de wereld van muziek. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom beginnende pianisten zouden kunnen kiezen voor online pianolessen.

 • Gemak: Online pianolessen stellen de studenten in staat om te leren in hun eigen tempo en op tijdstippen die het beste bij hun schema passen. Ze zijn niet gebonden aan de beschikbaarheid van een priv√©leraar en kunnen gewoon inloggen wanneer ze tijd hebben om te oefenen.

 • Kosten: Traditionele pianolessen kunnen duur zijn, maar online pianolessen zijn meestal veel betaalbaarder. Sommige cursussen bieden zelfs gratis lessen aan, waardoor leren nog toegankelijker wordt voor beginnende spelers.

 • Diversiteit: Online pianocursussen kunnen een breed scala aan muziekstijlen en technieken aanbieden, waardoor beginnende spelers hun vaardigheden op verschillende gebieden kunnen ontwikkelen. Bovendien kunnen ze gemakkelijk overstappen tussen verschillende cursussen en leraren totdat ze een methode vinden die het beste bij hen past.

 • Feedback: Veel online pianocursussen bieden directe feedback en begeleiding voor de leerlingen, waardoor ze snel hun fouten kunnen identificeren en corrigeren. Dit is vooral handig voor beginnende spelers die mogelijk nog niet weten hoe ze hun eigen spel kunnen analyseren.

Het kiezen van online pianolessen voor beginnende pianisten is dus een uitstekende optie. Ze bieden gemak, kostenbesparing, diversiteit en waardevolle feedback voor de beginnende speler. Vergeet niet om altijd te oefenen en veel plezier te hebben op je muzikale reis!

Pianoles op internet voor starters

Pianoles Methoden

Stap-Voor-Stap Methode

De stap-voor-stap methode is een veelgebruikte aanpak om de basis van pianospelen onder de knie te krijgen. Deze methode houdt in dat je stapsgewijs verschillende technieken, akkoorden en melodie√ęn leert. Hierdoor bouw je langzaam maar zeker een solide basis op in je pianospel.

Privélessen Versus Online Cursussen

Bij het kiezen van een pianocursus zijn er twee veelvoorkomende opties: privélessen en online cursussen.

 • Priv√©lessen bieden persoonlijke begeleiding van een ervaren pianoleraar en bieden directe feedback op je spel.
 • Online cursussen zijn vaak flexibeler in plannen en kosteneffectief. Hiermee kan je in je eigen tempo lessen volgen en herhalen wanneer nodig.

PrivélessenOnline Cursussen
KostenVaak hogerMeestal goedkoper
TijdVast schemaFlexibeler
FeedbackDirect en persoonlijkSoms indirect
TempoAangepast aan leraarZelf te bepalen

Reguliere Pianoles Versus Online Pianocursus

Het belangrijkste verschil tussen reguliere pianoles en een online pianocursus is de lesomgeving en interactie met de leraar.

 • Reguliere pianoles vindt meestal plaats in een muziekschool of bij de leerling thuis. Er is face-to-face interactie met de leraar, die direct kan ingrijpen en corrigeren als er fouten worden gemaakt.
 • Online pianocursus biedt meer vrijheid in het plannen en volgen van de lessen. De lessen zijn vaak vooraf opgenomen, waardoor je ze kunt bekijken wanneer het jou uitkomt. Feedback ontvang je meestal via berichten, een community forum of in sommige gevallen via een video call.

In beide gevallen is het belangrijk om te kiezen voor een methode die het beste aansluit bij jouw leerstijl en behoeften.

gratis piano introductiecursus voor beginners van pianolesvanRene

Beginnen Met Piano Leren Spelen

Het Kiezen Van Een Piano Of Keyboard

Bij het starten van een online pianocursus voor beginnende spelers is het belangrijk om eerst een keuze te maken tussen een piano of keyboard. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een akoestische piano biedt een authentieke speelervaring en een rijkere klank, maar is duurder en minder draagbaar. Een keyboard is daarentegen goedkoper, gemakkelijker te vervoeren en heeft vaak extra functies zoals verschillende klankkleuren en begeleidingsmogelijkheden.

De Basis Van Het Piano Spelen

Als beginner moet je de basis van het piano spelen leren kennen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen:

 • Noten lezen: Leer de noten op de notenbalk en hun bijbehorende pianotoetsen kennen. Oefen regelmatig om het lezen van bladmuziek te verbeteren.
 • Houding: Zorg voor een goede houding achter de piano of het keyboard. Zit rechtop en ontspannen, met je voeten plat op de grond en je ellebogen iets gebogen.
 • Handpositie: Plaats je handen op de juiste positie op het klavier. Je vingers moeten licht gebogen zijn, met je duimen op de witte toetsen en je andere vingers op de zwarte toetsen.
 • Aanslag: Oefen met verschillende aanslagtechnieken. Speel zacht en hard, en experimenteer met het gebruik van pedalen om de klank te be√Įnvloeden.

pianostudie tijd

Tijd Investering

Piano leren spelen vraagt om tijd en toewijding. Voor beginners wordt aanbevolen om minimaal 15 tot 30 minuten per dag te oefenen. Dit helpt bij het opbouwen van spiergeheugen en het verbeteren van techniek.

 • Consistentie: Probeer elke dag te oefenen, zelfs al is het maar voor een korte periode. Hierdoor ontstaat een gewoonte en worden vaardigheden sneller eigen.
 • Doelen stellen: Stel realistische doelen voor jezelf. Focus niet alleen op het leren spelen van een bepaald liedje, maar werk ook aan het verbeteren van je algemene speelvaardigheid.
 • Geduld: Wees geduldig met je vooruitgang. Piano leren spelen kost tijd en je zult niet meteen een expert zijn. Blijf gemotiveerd en geniet van het leerproces.

Door tijd en moeite te investeren in het piano of keyboard leren spelen, zul je als beginner langzaam maar zeker vooruitgang boeken en genieten van de wereld van de pianomuziek.

Technieken En Onderdelen

Toonladders En Akkoorden

Toonladders en akkoorden zijn essenti√ęle bouwstenen voor beginnende pianospelers. Ze vormen de basis voor veel muziekstukken en zijn cruciaal voor het ontwikkelen van technieken. Het leren van toonladders helpt pianisten om vertrouwd te raken met de toetsen en intervallen op het klavier.

 • Toonladders: Een toonladder is een reeks noten die in een specifieke volgorde worden gespeeld, zoals de bekende C-majeur toonladder.
 • Akkoorden: Een akkoord bestaat uit drie of meer noten die tegelijkertijd worden gespeeld, zoals het C-majeur akkoord (C, E, G).

Beginnende pianospelers moeten zich richten op het leren en beoefenen van verschillende toonladders en akkoorden in minimaal één of twee octaven.

Ritme En Riffs

Ritme en riffs zijn belangrijke onderdelen in het pianospel en helpen bij de overgang van eenvoudige melodie√ęn naar complexere muziekstukken. Ritme houdt verband met de timing van de muziek en het patroon van sterke en zwakke beats. Riffs, daarentegen, zijn korte, herhalende muzikale frasen die vaak als basis voor een liedje dienen.

Enkele voorbeelden van belangrijke ritme- en rifftechnieken zijn:

 • Syncope: Het accentueren van een zwakke beat, wat bijdraagt aan een swingend gevoel.
 • Arpeggio's: Het spelen van de noten van een akkoord afzonderlijk en in een vloeiende beweging.

Improviseren

Improviseren is het vermogen om spontaan en zonder voorbereiding muziek te cre√ęren. Het kan beginnende pianisten helpen om hun muzikale idee√ęn vrijelijk te uiten en tegelijkertijd hun techniek te verbeteren.

Om beter te worden in improviseren, is het aan te raden om:

 1. Verschillende toonladders, akkoorden en ritmes te beheersen.
 2. Te experimenteren met verschillende stijlen en genres.
 3. Actief te luisteren naar voorbeelden van improvisaties

Mijn favoriete manier van improviseren is om goed te luisteren naar een van mijn favoriete nummers en op basis daarvan de akkoorden en tonen proberen te vinden op het toetsenbord om hier vervolgens lekker op te improviseren.  Zie hieronder een voorbeeld waar ik zonder noten op het nummer ' Kleine Jongen'. van André Hazes improviseer op de piano:


Belang Van Support

Leden Support

Het krijgen van goede support is essentieel bij het volgen van een online pianocursus voor beginnende spelers. Omdat je thuis leert, is het belangrijk dat je toegang hebt tot hulp wanneer je vragen hebt of problemen tegenkomt. In dit gedeelte bespreken we het belang van support en waarom het een noodzakelijk onderdeel is van je leerervaring.

Allereerst kan support ervoor zorgen dat je gemotiveerd en betrokken blijft bij de cursus. Zonder hulp kan het moeilijk zijn om aan de slag te gaan of om te weten wat je moet doen als je vastloopt. Een effectieve supportdienst kan je vragen beantwoorden en je advies geven over hoe je de juiste technieken kunt oefenen en verbeteren.

Daarnaast kan leden support je helpen met het overwinnen van eventuele twijfels of onzekerheden die je kunt hebben als beginnende pianist. Ze kunnen je tips geven over hoe je het meeste uit je oefentijd kunt halen en strategie√ęn aanbieden om je te helpen vooruitgang te boeken in het leren van het instrument.

Om het belang van support verder te onderstrepen, laten we eens kijken naar enkele kenmerken van goede leden support:

 • Beschikbaarheid: Het moet gemakkelijk zijn om contact op te nemen met de supportafdeling, bijvoorbeeld via e-mail, chat of forums.
 • Kennis: De supportmedewerkers moeten goed ge√Įnformeerd zijn over de cursusinhoud en in staat zijn om relevante en bruikbare informatie te bieden.
 • Responsiviteit: Wanneer je een vraag stelt of hulp nodig hebt, moet je snel en effici√ęnt een antwoord of oplossing ontvangen.
 • Vriendelijkheid: Een vriendelijke toon en benadering zorgen ervoor dat je je comfortabel voelt bij het stellen van vragen en het zoeken naar hulp.

Kortom, het krijgen van goede support bij een online pianocursus voor beginnende spelers is van groot belang voor je leerervaring en het ontwikkelen van je vaardigheden als pianist. Zorg ervoor dat je kiest voor een cursus met uitstekende leden support om het meeste uit je muzikale reis te halen.  Wil je weten hoe ik support biedt aan mijn cursisten via ons forum klik hier voor meer details >>

Liedjes Leren Spelen

Bekende Liedjes Leren Spelen

Het leren spelen van bekende liedjes is een leuke uitdaging voor beginnende pianospelers. In een online pianocursus worden verschillende bekende liedjes behandeld, zodat je al snel indruk kunt maken op je vrienden en familie.

Enkele liedjes die je tijdens de cursus kunt leren zijn:

 • Fur Elise (Beethoven)
 • Happy Birthday
 • Imagine (John Lennon)
 • Let It Be (The Beatles)

Gevorderd

Als je al wat gevorderd bent op de piano, biedt de online pianocursus ook uitdagendere liedjes en stukken:

 • River Flows In You (Yiruma)
 • Comptine d'un autre √©t√© (Yann Tiersen)
 • Canon in D (Pachelbel)
 • Bohemian Rhapsody (Queen)

Het mooie van online pianocursussen is dat je in je eigen tempo kunt leren. Dus als je merkt dat je snel vordert, kun je sneller naar moeilijkere liedjes overstappen en je repertoire uitbreiden.

Je hebt de mogelijkheid om instructievideo's te bekijken, bladmuziek te downloaden en langs te gaan bij live lessen van je docent. Zo kan je je vaardigheden verbeteren en plezier hebben met het leren spelen van bekende liedjes op de piano.

Met wat oefening, geduld en doorzettingsvermogen lukt het je ongetwijfeld om deze bekende liedjes onder de knie te krijgen en er volop van te genieten.

Aanbevolen Online Pianocursussen

Pianoles Van René

De Piano-Succespad_methode van Pianoles Van René is een online pianocursus speciaal ontworpen voor beginnende spelers. In deze cursus leer je stap voor stap de basisprincipes van het pianospelen. Van het lezen van bladmuziek tot het spelen van akkoorden, René helpt je om vlot en met plezier de piano te leren beheersen.

De cursus bestaat uit verschillende niveaus, waardoor je zelfs als gevorderde speler kunt instappen. Een ander voordeel is de mogelijkheid om te kiezen voor een abonnement, waardoor je voordelig toegang krijgt tot alle cursusmateriaal.

 • Niveaus: Beginnend tot gevorderd
 • Abonnement: Nee, alle lessen zijn voor een eenmalig bedrag met levenslang toegang te bestellen.
  Klik hier voor meer details>>

Online Muziek Academie

Online Muziek Academie biedt een breed scala aan cursussen aan, waaronder online pianoles voor beginnende spelers. Het platform helpt je bij het opbouwen van een solide basis in pianotechnieken, waardoor je snel je favoriete liedjes kunt spelen.

De lessen zijn gestructureerd in modules en bieden zowel theorie als praktische oefeningen om je vaardigheden te verbeteren. Daarnaast kunnen zowel beginnende als gevorderde spelers profiteren van het flexibele leerschema en het ruime aanbod van cursussen.

 • Niveaus: Beginnend tot gevorderd
 • Abonnement: Ja, diverse abonnementsopties voor toegang tot alle cursussen

Voor Kinderen En Volwassenen

Pianocursus Voor Kinderen

Online pianocursussen voor kinderen zijn speciaal ontworpen om de jonge pianist te helpen groeien en zich te ontwikkelen, ongeacht hun leeftijd of niveau. Deze cursussen bieden:

 • Speelse en interactieve lessen die de aandacht van kinderen vasthouden
 • Liedjes en oefeningen die geleidelijk moeilijker worden
 • Visuele hulpmiddelen en kleurrijke animaties om kinderen te motiveren

Dankzij een vriendelijke en boeiende aanpak kunnen kinderen spelenderwijs piano leren spelen en worden ze aangemoedigd om plezier te hebben terwijl ze leren.

Pianocursus Voor Volwassenen

Online pianocursussen voor volwassenen zijn afgestemd op de behoeften en leerstijlen van volwassen leerlingen. Deze cursussen bieden:

 • Flexibiliteit om te oefenen op eigen tempo
 • Duidelijke instructies en stapsgewijze begeleiding
 • Uiteenlopende muziekgenres om verschillende smaken en voorkeuren te stimuleren

Volwassenen kunnen via deze cursussen nieuwe vaardigheden ontwikkelen, hun passie voor piano herontdekken en zichzelf uitdagen met nieuwe muziekstukken.

In beide gevallen, voor kinderen en volwassenen, zorgen de online pianocursussen voor een ondersteunende en motiverende leeromgeving waarin ze op hun eigen tempo kunnen leren en groeien.

Pianocursus Ervaringen En Reviews

Reviews En Ervaringen

Veel studenten die een online pianocursus voor beginnende spelers volgen, delen graag hun ervaringen en reviews. Hier zijn enkele opmerkingen en meningen van mensen die zo'n cursus gevolgd hebben:

 • "De lessen waren zeer gestructureerd en eenvoudig te volgen. De PDF-bestanden die bij elke les werden geleverd, waren erg handig bij het leren van nieuwe nummers en technieken."

 • "Ik vond het geweldig dat de cursus verschillende muziekstijlen behandelde, zoals klassiek, jazz en pop. Het gaf me de kans om verschillende genres uit te proberen en te ontdekken welke het beste bij mij past."

 • "De instructeur was zeer geduldig en nam zijn tijd om dingen uit te leggen. Dankzij deze cursus begrijp ik nu veel beter muziektheorie en weet ik welke vingerzettingen ik moet gebruiken voor akkoorden en toonladders."

Een overzicht van enkele belangrijke punten die uit de reviews en ervaringen naar voren komen:

PluspuntenMinpunten
Duidelijke uitlegBeperkt aanbod van liedjes
Verschillende muziekgenresKan prijzig zijn
Geduldige instructeursTechnische problemen

Het is altijd goed om bij het kiezen van een pianocursus rekening te houden met wat andere studenten hebben ervaren. Zo krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten en welke cursus het beste bij jouw leerdoelen past.

Mijn beste advies

Leer piano spelen online voor beginners is een geweldige manier om een nieuwe hobby te starten of je bestaande pianovaardigheden te verbeteren. Door gebruik te maken van online bronnen en oefeningen, kun je in je eigen tempo en comfortabel vanuit huis leren spelen.

Bij het leren van piano spelen is het belangrijk om te focussen op de basisprincipes, zoals het leren van noten, akkoorden, toonladders en het gebruik van pedalen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te oefenen, gemotiveerd te blijven en te genieten van het proces.

Met toewijding en doorzettingsvermogen kan iedereen piano leren spelen en genieten van de vele voordelen die deze prachtige hobby te bieden heeft. Dus duik in de wereld van online pianolessen voor beginners en ontdek de vreugde van het pianospelen!

Wil je graag ook zelf aan de slag met piano spelen?  het is nooit te laat en absoluut niet moeilijk.

Als je extra stap-voor-stap praktische hulp wilt bij het op de juiste manier aanleren en spelen van mooie songs met akkoorden, akkoordenschema's en leadsheets…

 Ga dan naar deze pagina voor alle details >>

Of neem gerust contact met me op als je specifieke vragen hebt, ik help je graag verder.

gratis introductiecursus

Reactie plaatsen