Op zoek naar de beste manier om piano te leren spelen? Duik hier in!
Pianolessen Voor Beginners
René
Pianolessen Voor Beginners
05/28/2023
11 min
0

Op zoek naar de beste manier om piano te leren spelen? Duik hier in!

05/28/2023
11 min
0

Ben je op zoek naar de beste manier om piano te leren spelen?  Ik heb er mijn levenswerk van gemaakt.   Al ruim 30 jaar heb ik gewerkt met honderden 1-op-1 pianoleerlingen van alle leeftijden.   Sinds 2003 volgen ruim 10.000 online cursisten mijn eigen online piano lesmethode.   Meer hierover vind je in dit artikel. Makkelijk piano leren spelen kan een lonende en plezierige ervaring zijn. Het stelt u in staat om uzelf uit te drukken en uw creativiteit de vrije loop te laten. Hoewel het lijkt alsof piano leren spelen een intimiderende taak is, zijn er veel manieren om het gemakkelijker en toegankelijker te maken.

Een van de beste manieren om te beginnen met het leren spelen van de piano is door het kiezen van de juiste methode en de juiste materialen die passen bij je leerstijl en behoeften. Er zijn tal van online cursussen, boeken, en apps die gericht zijn op verschillende niveaus en stijlen van spelen. U hoeft slechts een beetje tijd te investeren in het vinden van wat het beste voor je werkt.

Naast het kiezen van de juiste leermiddelen, is het belangrijk om regelmatig te oefenen. Het hoeft niet zwaar of saai te zijn - zelfs een korte dagelijkse praktijk kan je helpen om je vaardigheden te verbeteren en nieuwe muzikale ideeën te ontdekken. Blijf volharden en al snel zul je merken dat u met gemak piano speelt.

De beste manier om Piano Leren Spelen?

Beste manier om piano te leren spelen

Het leren spelen van de piano kan een verrijkende en bevredigende ervaring zijn. In dit gedeelte ontdek je verschillende methoden om makkelijk piano te leren spelen, waaronder traditionele pianolessen, zelf piano leren spelen, online pianolessen en de stap-voor-stap-methode.

Traditionele pianolessen

Traditionele pianolessen zijn een manier om piano te leren spelen. In deze lessen krijg je persoonlijke begeleiding van een docent, wat kan bijdragen aan een solide basis voor je muzikale vaardigheden. Je leert muziektheorie, noten lezen en technieken om je spel te verbeteren. Enkele voordelen van traditionele pianolessen zijn:

 • Persoonlijke feedback van een leraar.
 • Gerichte oefeningen op basis van je niveau.
 • Regelmatige lessen voor gestructureerde vooruitgang.

Zelf Piano Leren Spelen

Als je liever op je eigen tempo leert, kun je overwegen om zelf piano te leren spelen. Hier zijn enkele tips om je te helpen beginnen:

 1. Begin met het leren van de basisprincipes van muziektheorie en noten lezen.
 2. Zoek naar lesmateriaal zoals boeken, video's en online cursussen die bij je niveau passen.
 3. Oefen regelmatig en stel doelen om je vooruitgang te meten.

Online Pianolessen

Een populaire manier om makkelijk piano te leren spelen, is door middel van online pianolessen. Deze lessen bieden een schat aan informatie en instructies, vaak in de vorm van video's en interactieve oefeningen. Enkele voordelen van online pianolessen zijn:

 • Flexibiliteit om te leren waar en wanneer je maar wilt.
 • Toegang tot een breed scala aan lesmateriaal.
 • Mogelijkheid om op je eigen tempo te leren en voortgang bij te houden.

gratis introductiecursus

Stap Voor Stap Methode

Ten slotte kan de stap-voor-stap-methode een effectieve manier zijn om piano te leren spelen. Deze benadering bestaat uit het verdelen van je leerproces in kleinere, beheersbare stappen. Volg deze suggesties om de stap-voor-stap-methode te gebruiken:

 1. Kies een eenvoudig liedje om mee te beginnen.
 2. Leer eerst de melodie en voeg vervolgens de akkoorden toe.
 3. Oefen langzaam, met één hand tegelijk, voordat je beide handen combineert.
 4. Verhoog geleidelijk de snelheid en complexiteit terwijl je jezelf uitdaagt met meer uitdagende stukken.

Door deze methoden te verkennen, kun je uitzoeken welke het beste bij jou past en met plezier en gemak piano leren spelen.

Basisvaardigheden Ontwikkelen

Een leerling die noten leert lezen op de piano

Noten Lezen

Een belangrijke vaardigheid om makkelijk piano te leren spelen, is het lezen van noten. Dit helpt je bij het begrijpen van bladmuziek en het correct spelen van een stuk. Begin met het leren van de namen van de noten, zoals:

 • A, B, C, D, E, F, G

Oefen het herkennen van noten op de notenbalk en het vinden van overeenkomende toetsen op de piano. Gaandeweg zul je sneller worden in het lezen van noten, wat je piano-ervaring aangenamer en eenvoudiger zal maken.

Akkoorden

Akkoorden zijn combinaties van noten die harmonieus klinken. Ze vormen de basis van veel muziekstukken. Er zijn verschillende soorten akkoorden, zoals:

 • Majeur: vrolijk en helder
 • Mineur: somber en melancholisch

Leer de meest voorkomende akkoorden en oefen ze regelmatig. Hierdoor wordt het eenvoudiger om nieuwe muziekstukken te leren en te spelen.

Ritme en timing

Ritme en timing zijn cruciaal voor het goed spelen van muziek. Je kunt ritme oefenen door met een metronoom te spelen, die je helpt een constant tempo te houden. Probeer verschillende ritmes en tempo's, zodat je je gevoel voor timing verbetert.

Muziektheorie

Om je pianospel naar een hoger niveau te tillen, is het nuttig om muziektheorie te leren. Muziektheorie omvat onderwerpen zoals:

 • Toonladders
 • Akkoordprogressies
 • Toonsoorten

Bestudeer deze concepten en pas ze toe op je pianospel. Door een stevige basis in muziektheorie te hebben, zul je complexere muziekstukken beter begrijpen en sneller nieuwe stukken leren.

Effectief Oefenen en Motivatie
Een pianist die een oefenschema volgt

Doelen stellen

Het stellen van doelen is cruciaal voor het verbeteren van je pianovaardigheden. Begin met het vaststellen van korte- en langetermijndoelen voor je pianospel. Hierdoor blijf je gemotiveerd en gefocust tijdens het oefenen.

Oefenroutine

Zorg voor een consistente oefenroutine. Plan dagelijkse oefensessies en houd jezelf eraan. Je kunt beginnen met 20-30 minuten per dag en gaandeweg de tijd verlengen. Door regelmatig te oefenen, zul je merken dat je vaardigheden snel verbeteren.

Geduld en Doorzettingsvermogen

Oefening baart kunst - wees geduldig en bereid om hard te werken. Soms kan het frustrerend zijn als je niet meteen vooruitgang ziet, maar geef niet op. Denk eraan dat het voor iedereen tijd en inspanning kost om een instrument te beheersen.

Afwisseling en Bekende Liedjes

Zorg voor afwisseling in je oefenroutine om verveling en stagnatie te voorkomen. Probeer verschillende oefeningen, muziekstijlen en bekende liedjes waar je van houdt. Dit helpt je om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven.

Feedback en Zelfevaluatie

Tot slot, vraag om feedback van een leraar, medestudent of vriend. Wees niet bang om kritiek te ontvangen en te verwerken in je oefenroutine. Evalueer je vooruitgang regelmatig en stel je doelen bij waar nodig.

Lesmogelijkheden

Als je makkelijk piano wilt leren spelen, zijn er verschillende lesmogelijkheden die je kunt overwegen. Hieronder bespreken we de belangrijkste opties: pianodocent en muziekschool, online cursus en privé docent.

Pianodocent en Muziekschool

Een pianodocent bij een muziekschool is een veelvoorkomende keuze voor beginnende pianisten. Bij een muziekschool krijg je pianolessen in groepsverband of individueel, afhankelijk van jouw voorkeur en het aanbod van de school. Voordelen hiervan zijn:

 • Ervaren en gekwalificeerde docenten
 • Mogelijkheid om samen te spelen met andere leerlingen
 • Leerzame en leuke optredens en evenementen

Een goede muziekschool heeft docenten met veel ervaring en kennis in het begeleiden van leerlingen op verschillende niveaus. Hierdoor kun je een solide basis opbouwen en tegelijkertijd je sociale kring uitbreiden.

Online Cursus

Een andere optie om makkelijk piano te leren spelen is het volgen van een online cursus. Hierbij werk je zelfstandig aan je vaardigheden met behulp van video's, tekst en oefeningen. Enkele voordelen van een online cursus zijn:

 • Leren in je eigen tempo
 • Flexibiliteit qua tijd en locatie
 • Over het algemeen goedkoper dan andere lesmogelijkheden

Met een online cursus heb je de vrijheid om te leren wanneer en waar het jou uitkomt. Echter, het nadeel is dat je minder persoonlijke begeleiding krijgt dan bij een pianodocent of muziekschool.

Toch zul je als cursist bij Pianoles van Rene ook terecht kunnen voor persoonlijke begeleiding door middel van hun interactieve online community forum waartoe elke cursist gratis toegang toe krijgt.
Hier kun je terecht voor vragen of zelfs vorderingen delen door een audio bestand of video te delen met de pianodocent en of je medecursisten.  

Privé Docent

Tot slot is er de optie van een privé docent. Dit is een pianodocent die één-op-één lessen geeft, meestal bij jou thuis of in een studio. Hier zijn enkele voordelen van privélessen:

 • Persoonlijke aandacht en begeleiding op maat
 • Meer flexibiliteit in lessen en planning
 • Directe feedback op je spel

Een privé docent kan je helpen om snel vooruitgang te boeken en zich volledig te richten op jouw individuele behoeften. Houd er echter rekening mee dat dit meestal duurder is dan de andere lesmogelijkheden.

In het kort zijn er verschillende opties om makkelijk piano te leren spelen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, voorkeuren en budget, kun je kiezen tussen een pianodocent bij een muziekschool, een online cursus of een privé docent.

Instrumentkeuze en Benodigdheden

pianist speelt op akoestische piano

Piano Kopen

Als je makkelijk piano wilt leren spelen, begin je met het kiezen van het juiste instrument. Er zijn verschillende soorten piano's, zoals akoestische en digitale piano's. Bij het kopen van een piano is het belangrijk om rekening te houden met je budget, beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeur voor klank. Bezoek een muziekwinkel om verschillende piano's te proberen en vraag advies aan experts.

Digitale Piano

Een populaire keuze voor beginners is een digitale piano. Deze zijn over het algemeen goedkoper en compacter dan een akoestische piano. Bovendien biedt een digitale piano nuttige features, zoals:

 • Hoofdtelefoonaansluiting: Hiermee kun je oefenen zonder anderen te storen.
 • Verschillende klanken: Je kunt experimenteren met diverse instrumentgeluiden.
 • Metronoom: Een ingebouwde metronoom helpt je bij het ontwikkelen van een goed ritmegevoel.

Lesboeken en Bladmuziek

Een pianist die pianoboeken en bladmuziek gebruikt

Naast het kiezen van de juiste piano, zijn er ook pianolesboeken en bladmuziek die je helpen bij het leren spelen. Enkele beproefde lesboeken voor beginners zijn:

 • Hanon: De Virtuoze Pianist
 • Czerny: 100 oefeningen in voorbereiding op de School der Snelheid
 • Alfred's Basic Piano Library

Daarnaast is het een goed idee om bladmuziek te verzamelen die past bij je niveau en muzikale smaak. Websites zoals IMSLP en Musicnotes bieden een breed scala aan bladmuziek, variërend van klassiek tot hedendaags pop.

Onthoud dat het belangrijk is om de tijd te nemen en geleidelijk je vaardigheden op te bouwen. Met het juiste instrument, lesboeken en bladmuziek, zul je merken dat je snel vooruitgang boekt in je pianospel.

Piano-apps en software

Een afbeelding van de app 'Simply Piano' die het makkelijk piano leren spelen mogelijk maakt

Het leren en spelen van piano wordt gemakkelijk en betaalbaar met apps zoals simply piano, skoove en yousician. Software zoals synthesia, piano marvel and la touche musicale bieden ook zulke kansen. Voordelen ervan zijn dat je op eigen tempo de voortgang kan volgen die goedkoop is om te gebruiken in vergelijking tot private lessen. Hoewel het ontbreek aan persoonlijke instructie daarentegen gebeurt er afleiding als men niet dicht genoeg let wat echt hinderen voor sommige mensen.

Veelvoorkomende valkuilen vermijden

Een pianist die slechte techniek gebruikt

Bij het leren piano spelen zijn er enkele valkuilen die je tegenkomt. Deze sectie helpt je om deze veelvoorkomende problemen te herkennen en te vermijden.

Slechte techniek

Als je piano leert spelen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste techniek gebruikt. Slechte technieken kunnen leiden tot frustratie en langzame vooruitgang. Besteed aandacht aan de juiste vingerzetting en houding. Zorg ervoor dat je:

 • Vingers plat en ontspannen houdt, met de knokkels iets omhoog.
 • Polsen op een comfortabel niveau houdt, niet te hoog of te laag.
 • Schouders ontspannen laat hangen en niet opgetrokken houdt.

Te snel willen leren

Hoewel het verleidelijk is om snel te willen leren, moet je geduld hebben en niet overhaast te werk gaan. Het leren van de piano vergt tijd en oefening. Houd hier rekening mee:

 • Oefen regelmatig en consistent, maar forceer jezelf niet te veel tijd te besteden aan één oefening of liedje.
 • Geef jezelf de tijd om een stuk volledig te begrijpen en onder de knie te krijgen voordat je naar het volgende stuk gaat.
 • Stel realistische doelen en vier kleine mijlpalen om gemotiveerd te blijven.

Gebrek aan motivatie

Motivatie is essentieel bij het leren van een instrument, zeker als je zelfstudie doet. Hier zijn enkele tips om gemotiveerd te blijven:

 • Speel muziek die je echt leuk vindt en die je inspireert. Dit houdt je geïnteresseerd en gemotiveerd.
 • Zoek een oefenpartner of sluit je aan bij een groep om samen met anderen te oefenen.
 • Stel jezelf doelen voor op de korte en lange termijn en beloon jezelf bij het bereiken ervan.

Vermijd deze valkuilen en je zult zien dat het leren spelen van de piano een plezierige en lonende ervaring wordt.

Veelgestelde vragen

Kan je zelf piano leren spelen?

Om piano te leren spelen is het belangrijk om de juiste stappen in de goede volgorde te nemen. Neem jezelf daarvoor alle tijd en verdiep je eerst even in al die basisprincipes. Als je hier klaar voor bent, dan ben je vast bereid hard te werken zodat oefening perfectie brengt, waardoor er geleidelijk geprofiteerd kan worden van vorderingen. Laat dat muzikale doel nu uitgevoerd worden!

Hoe lang duurt het om makkelijk piano te leren spelen?

Dit is afhankelijk van uw inzet en tijd die u investeert in het leren spelen. Over het algemeen kunt u binnen enkele maanden al enkele liedjes spelen als u regelmatig oefent. U zult echter merken dat uw vaardigheden blijven groeien naarmate u meer tijd besteedt aan oefenen.

Welke piano moet ik aanschaffen? 

Er zijn veel verschillende soorten piano's, van akoestische piano's tot digitale piano's en keyboards. Het beste is om er een te kiezen die past bij uw budget, ruimte en persoonlijke voorkeur. Een digitale piano is meestal een goed begin vanwege de lagere kosten en de mogelijkheid om met een koptelefoon te spelen.

Heb ik een docent nodig om piano te leren spelen? Hoewel een docent nuttig kan zijn, is het niet noodzakelijk voor beginners. Er zijn veel zelfstudiemethoden beschikbaar, zoals online lessen, boeken en apps. Ze kunnen u helpen de basisbeginselen onder de knie te krijgen voordat u overweegt een docent in te schakelen.

Hoe vaak moet ik oefenen? Het is belangrijk om regelmatig te oefenen om uw vaardigheden te verbeteren. Probeer minstens 20-30 minuten per dag te oefenen, al is het maar voor een kortere periode. Dit zal u helpen om sneller vorderingen te maken en een goede gewoonte op te bouwen.

Wat zijn enkele goede oefentips?

 • Bestudeer de noten en akkoorden voordat u begint met spelen
 • Concentreer u op het leren van één nieuw nummer of oefening per keer
 • Gebruik een metronoom om uw tempo te verbeteren
 • Oefen met zowel uw linker- als rechterhand afzonderlijk voordat u beide handen combineert

Welke muziek moet ik spelen?

Kies muziekstukken die u interesseren en die geschikt zijn voor uw huidige niveau. Begin met eenvoudige nummers en ga geleidelijk over op meer uitdagende stukken. Het is belangrijk om plezier te hebben tijdens het leren, dus kies nummers die u motiveren om te blijven oefenen.

Hoeveel uur per dag piano oefenen?

Om echt vooruitgang te boeken, moet je ongeveer één uur per dag besteden aan het oefenen van de piano. Beginners zouden kunnen beginnen met 15 to 30 minuten per dag en meer ervaren pianist kan zo'n 60 minuten nodig hebben om gevorderd niveau bereiken.


Tot slot een laatste advies over piano leren spelen

In dit blogbericht hebben we de beste manier voor beginners besproken om piano te leren spelen, van verschillende benaderingen zoals traditionele lessen, online cursussen en zelfstudie tot het kiezen van het juiste instrument en het ontwikkelen van basisvaardigheden. We hebben ook gekeken naar effectieve oefenmethoden en waardevolle hulpmiddelen en bronnen om je te helpen op je muzikale reis. Onthoud that consistentie, toewijding en het vermijden van veelvoorkomende valkuilen de sleutel zijn tot succes bij het leren spelen van de piano. Dus ga zitten, begin met oefenen, and ontdek devreugde van het maken van prachtige muziek op de piano!

Wil je graag aan de slag met zelf piano leren spelen en in eigen tijd en tempo jezelf ontwikkelen?
Via mijn online pianocursus de 'Piano-Succepad-Methode'  leer je gegarandeerd binnen 12 weken je favoriete songs spelen op je piano met behulp van akkoorden en noten.  
Reacties
Categorieën