Welke piano kiezen? De ultieme gids voor beginners
afbeelding van upright piano en vleugel
piano aankoopgids
René
piano aankoopgids
08/26/2023
6 min
1

Welke piano kiezen? De ultieme gids voor beginners

08/26/2023
6 min
1


Als pianoliefhebber begrijp ik hoe belangrijk het is om een geschikte piano te vinden die voldoet aan je persoonlijke behoeften en verwachtingen. Afhankelijk van je niveau, of je nu een beginner bent of een ervaren concertpianist, kunnen je vereisten voor een ideale piano variëren. In dit artikel neem ik je mee door de verschillende soorten piano's en bied ik je hulp bij het kiezen van de perfecte piano voor jou.

Er zijn veel dingen om te overwegen bij het zoeken naar een goede piano, zoals het kiezen tussen een nieuw of gebruikt instrument, het soort piano dat het beste bij je past, en tips voor het kopen van een piano. Daarnaast is het essentieel om te weten hoe je voor je piano moet zorgen om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat en zijn kwaliteit behoudt.

Belangrijke punten

 • Het kiezen van de juiste piano is afhankelijk van je persoonlijke behoeften en ervaringsniveau
 • Overweeg zowel nieuwe als gebruikte piano's en de verschillende soorten beschikbare piano's
 • Zorg goed voor je piano om zijn levensduur en kwaliteit te behouden

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een piano

welke piano kiezen

Wat is je budget?

Bij het zoeken naar een piano is het belangrijk om na te denken over hoeveel geld je wilt uitgeven. Je kunt overwegen om naar tweedehands piano's te kijken als je budget beperkt is. Akoestische piano's hebben een lange levensduur, waardoor ze geschikt zijn voor tweedehands aankopen. Studiemodellen zijn zowel nieuw als tweedehands betaalbaar, met prijzen variërend van enkele honderden tot tienduizenden euro's. Stel een budget voor jezelf samen voordat je begint te zoeken.

Grootte van de piano en benodigde ruimte

De afmetingen van de piano en de beschikbare ruimte zijn belangrijke overweging. Als je beperkt bent in ruimte, is een staande piano misschien een betere optie dan een vleugelpiano omdat ze minder ruimte innemen. Houd bij de bezorging rekening met de grootte van deuren en trappen.

Merken en fabrikanten

Er zijn diverse merken en fabrikanten om te overwegen bij het kiezen van een piano. Enkele bekende merken zijn Yamaha, Kawai, Steinway & Sons en Baldwin. Doe je onderzoek naar verschillende merken en hun reputatie om een weloverwogen keuze te maken.

Het belang van het uitproberen van een piano voordat je koopt

Het is essentieel om de piano zelf te ervaren voordat je tot aankoop overgaat. Hierdoor krijg je een idee van de klank en het gevoel van de piano. Als je de piano niet kunt uitproberen voordat je hem koopt, zorg dan voor een goede retourregeling om eventuele teleurstellingen te voorkomen.   Klik hier voor mijn aanbevolen pianowinkel >>

Nieuwe versus gebruikte piano's

piano aanschaf gids

Als ik een piano voor thuis kies, overweeg ik of ik een nieuwe of tweedehands piano wil kopen. Beide opties bieden voor- en nadelen.

Een nieuwe piano beschikt over de meest recente functies en technologieën en is vaak verkrijgbaar in diverse afwerkingen en formaten. Toch hebben nieuwe piano's een hogere prijs en kunnen meer onderhoud vereisen.

Een tweedehands piano kan een goede keuze zijn als ik op zoek ben naar een voordeliger instapmodel. Deze piano's zijn vaak lichter in gewicht en hebben een lagere prijs dan nieuwe exemplaren, terwijl ze nog steeds in goede staat verkeren. Het is echter essentieel om voorzichtig te zijn met het kopen van een tweedehands piano, omdat deze mogelijk reparaties en onderhoud nodig heeft. Huren kan ook een optie zijn om de waarde van de piano te ervaren zonder grote investering.

Soorten piano’s

rechtopstaande piano en vleugel

Vleugelpiano (Grand piano)

De vleugelpiano is een groot type akoestische piano waarbij de snaren horizontaal in de klankkast liggen. Dit zorgt voor een grote klankkast die opengezet kan worden om het geluid optimaal te laten resoneren. Dit instrument is een flinke investering en vereist veel ruimte, waardoor het doorgaans niet ideaal is voor reguliere pianolessen.

Akoestische piano

Dit zijn de traditionele piano's die we allemaal kennen. Deze piano's zijn er in diverse afmetingen en produceren een vol, krachtig geluid. Ze zijn doorgaans prijziger dan digitale piano's en nemen meer ruimte in beslag. Bovendien vergen ze meer onderhoud. De snaren bevinden zich verticaal in de klankkast, waardoor de akoestische piano een stuk compacter is dan de vleugelpiano. Het past meestal goed in een huiskamer, maar het is essentieel om verschillende klanken van verschillende piano's met elkaar te vergelijken alvorens een aankoop te doen.

Elektrische piano (digitale piano)

Elektrische piano's zijn moderne instrumenten met verschillende afmetingen en een breed scala aan functies, zoals opname- en afspeelmogelijkheden. Ze zijn vaak goedkoper dan akoestische piano's en nemen minder ruimte in beslag. Daarnaast zijn ze eenvoudiger te onderhouden en kunnen ze aangesloten worden op koptelefoons of luidsprekers. Dit type piano mag niet verward worden met een keyboard, omdat een elektrische piano het geluid en de aanslag van een akoestische piano probeert na te bootsen.

gratis introductiecursus

Voor- en nadelen elektrische piano

Hoewel elektrische piano's in eerste instantie minder ruimte lijken in te nemen, is dat vaak niet het geval. Ze hebben evenveel toetsen als akoestische piano's, maar door het ontbreken van snaren zijn ze minder diep. Ze zijn echter wel minder waardevast door de snelle vooruitgang in technologie. Elektrische piano's hebben als voordeel dat ze standaard goed gestemd zijn, terwijl akoestische piano's doorgaans twee keer per jaar gestemd moeten worden tegen een kostprijs van € 50,- en € 75,- per keer.

Silent piano

Een silent piano is een mengeling van een akoestische en elektrische piano, waarbij de akoestische piano is uitgerust met een digitale functie. Dankzij een ingebouwd mechanisme kan het geluid met één druk op de knop worden uitgeschakeld, en worden de hamers net niet tegen de snaren geslagen. Het geluid wordt dan omgezet in digitale impulsen, die via een koptelefoon te horen zijn. Dit type piano is ideaal voor wie in een gehorig huis woont of op ongebruikelijke tijden muziek wil maken zonder anderen te storen.

Tips voor het kopen van een piano

Bereid jezelf altijd voor als je een instrument gaat kopen. Bepaal van tevoren wat voor jou belangrijk is en hoeveel je maximaal wilt uitgeven. Heb je zelf nog niet veel verstand van piano’s, neem dan iemand mee die dat wel heeft. Het gaat om een instrument en een instrument moet bij je passen. De klank van het instrument is dus heel belangrijk. Speel in de winkel altijd wat stukjes op verschillende piano’s. Bij een tweedehands digitale piano: test alle functies. De klank van een piano is erg belangrijk, koop een instrument liever niet online, maar ga naar een winkel waar je de klank kunt horen.

Onderhoud en verzorging van de piano

Het is belangrijk om je piano goed te onderhouden en te verzorgen om ervoor te zorgen dat hij in goede staat blijft. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden en verzorgen van je piano:

- Laat de piano regelmatig stemmen om ervoor te zorgen dat hij goed klinkt.

- Houd de piano schoon en stofvrij.

- Zorg ervoor dat de piano niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht of vocht.

- Laat de piano regelmatig controleren door een professional om eventuele problemen op te sporen en te verhelpen.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de beste piano's voor beginners?

Let op, ik, de assistant, kan geen piano informatie raadplegen zoals bij een gebruikelijke gebruiker. Maar ik ga proberen te helpen. Voor beginners zijn eenvoudige en betaalbare modellen het meest geschikt. Hier zijn enkele goede opties om te overwegen:

 • Yamaha P-serie
 • Casio Privia-serie
 • Roland FP-serie

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een digitale piano?

Bij het kopen van een digitale piano is het belangrijk om op enkele cruciale aspecten te letten:

 • Gewogen toetsen
 • Aanslaggevoeliheid
 •  Geluidskwaliteit
 • Extra functies zoals opname en ingebouwde lessen
 • Prijs-kwaliteitverhouding

Wat zijn goede merken voor digitale piano's?

 Enkele bekende en betrouwbare merken voor digitale piano's zijn:

 • Yamaha
 • Casio
 • Roland
 • Kawai
 • Alesis

Hoe belangrijk zijn gewogen toetsen?

Gewogen toetsen zijn essentieel voor een realistische speelervaring. Ze helpen beginners om de juiste vingersterkte en techniek te ontwikkelen. Daarom is het aan te raden een piano te kiezen met gewogen toetsen.

Hoeveel mag een goede piano kosten?

De prijs van een goede piano varieert sterk en hangt af van het merk, de kwaliteit en de functies die u zoekt. Voor beginners kan een geschikt model tussen de €300 en €1000 kosten, terwijl geavanceerdere modellen tot enkele duizenden euro's kunnen oplopen.

Wat zijn de beste piano's voor kinderen?

 Kinderen hebben baat bij eenvoudige en toegankelijke piano's. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Casio SA-76
 • Yamaha PSR-serie
 • Korg tinyPiano
 •  Alesis Melody-serie

Conclusie en afsluitende overwegingen

Bij het kiezen van een piano voor in huis zijn er veel factoren om te overwegen. Het is belangrijk om een piano te kiezen die past bij je budget, ruimte en behoeften. Het is ook belangrijk om een piano uit te proberen voordat je hem koopt en om hem goed te onderhouden en te verzorgen. Met deze gids ben je goed voorbereid om de perfecte piano voor in huis te vinden en ervan te genieten voor vele jaren muziekplezier.

Ben je op zoek naar een winkel met een grote naam in klantenservice en productkennis?  klik dan hier

Reacties
Categorieën