Blijf Piano Oefenen zonder Piano: Overleef Je Vakantie
Hoe overleef ik mijn vakantie: piano oefenen zonder piano
Piano Oefentips
René
Piano Oefentips
07/24/2023
14 min
2

Hoe overleef ik mijn vakantie: piano oefenen zonder piano

07/24/2023
14 min
2

De vakantie is een tijd waarin we genieten van rust, ontspanning en nieuwe avonturen. Het is echter ook belangrijk om onze passies en hobby's niet te verwaarlozen, zelfs als we weg zijn van ons vertrouwde dagelijkse routine. Voor pianisten kan het behouden van hun vaardigheden en het blijven oefenen tijdens de vakantie een uitdaging zijn.

Gelukkig zijn er talloze alternatieven en creatieve oplossingen om je pianospel gaande te houden, zelfs zonder een piano binnen handbereik.

Het belang van piano oefenen tijdens de vakantie

Voor pianisten is consistent oefenen essentieel voor hun voortgang en groei. Tijdens de vakantieperiode kan het echter verleidelijk zijn om even pauze te nemen van de dagelijkse routine, inclusief het bespelen van de piano. Toch biedt het doorgaan met je pianostudies tijdens de vakantie vele voordelen.

Ten eerste helpt regelmatig oefenen je vaardigheden op peil te houden. Door elke dag even achter de toetsen te zitten, behoud je spiergeheugen en technische beheersing die je hebt ontwikkeld.

Dit zal voorkomen dat je na de vakantie merkt dat je opnieuw moet beginnen met het opbouwen van deze vaardigheden. Daarnaast draagt het spelen van piano bij aan stressvermindering en ontspanning, wat perfect past bij het doel van een vakantie. Het is een geweldige manier om je geest te openen, creativiteit te stimuleren en jezelf uit te drukken door muziek.

Het kan een verkwikkende activiteit zijn die helpt om de alledaagse stress van reizen en het ontdekken van nieuwe plaatsen in evenwicht te brengen.

piano blijven oefenen in de zomer

Uitdagingen bij het oefenen zonder een piano

Hoewel het belangrijk is om piano-oefeningen voort te zetten tijdens de vakantie, kunnen er enkele obstakels zijn die dit bemoeilijken. Het grootste probleem is natuurlijk het ontbreken van een piano of keyboard op je vakantiebestemming. Niet elke accommodatie biedt deze faciliteiten aan, vooral als je in hotels verblijft of bij vrienden logeert.

Een ander probleem kan de beperkte ruimte zijn die beschikbaar is voor muzikale activiteiten tijdens het reizen. Kamers kunnen klein zijn en er kan weinig ruimte zijn om een piano of zelfs een keyboard neer te zetten. Dit kan frustrerend zijn voor pianisten die gewend zijn aan de volledige toetsruimte van een reguliere piano.

Tot slot kunnen de praktische aspecten van reizen zelf ook uitdagend zijn voor pianisten. Het meeslepen van een volwaardige digitale piano of transporteerbaar keyboard is niet altijd praktisch, vooral als je met het vliegtuig reist waar gewichts- en bagagebeperkingen gelden.

Gelukkig zijn er echter talloze alternatieven en creatieve oplossingen beschikbaar om deze uitdagingen te overwinnen en ervoor te zorgen dat je je pianospel kunt blijven oefenen, zelfs zonder een echte piano binnen handbereik.

Alternatieven voor een echte piano

Digitale piano's en keyboards: draagbaar en realistisch geluid

Als je op vakantie bent en je wilt blijven oefenen, is een digitale piano of keyboard een uitstekende keuze. Deze instrumenten zijn draagbaar en bieden vaak een zeer realistisch pianogeluid. Ze hebben ook het voordeel dat ze meerdere ingebouwde geluiden en functies hebben, waardoor je kunt experimenteren met verschillende klanken en stijlen.

Een digitale piano is ontworpen om zo dicht mogelijk bij de ervaring van het spelen op een akoestische piano te komen. Ze hebben gewogen toetsen die vergelijkbaar reageren als die van een echte piano.

Dit betekent dat je dezelfde aanslaggevoeligheid hebt en dat je meer controle hebt over de expressie in je spel. Sommige digitale piano's bieden zelfs de optie om het geluid van verschillende concertvleugels na te bootsen, zodat je het gevoel hebt alsof je op een wereldberoemd instrument speelt.

Keyboards zijn vaak compacter en lichter dan digitale piano's, waardoor ze perfect zijn voor reizen. Hoewel ze misschien niet dezelfde geavanceerde functies hebben als digitale piano's, bieden ze nog steeds veel speelmogelijkheden. Ze hebben vaak verschillende ingebouwde geluidseffecten, ritmes en begeleidingsfuncties die leuk kunnen zijn om mee te experimenteren tijdens het oefenen.

Piano-apps voor smartphones en tablets: handig en interactief

piano apps

In deze moderne tijd waarin we onze smartphones en tablets altijd bij ons hebben, kunnen piano-apps een fantastische manier zijn om te oefenen zonder een echte piano.

Er zijn talloze apps beschikbaar die beginners en gevorderde pianisten kunnen helpen bij het trainen van hun vaardigheden. Met piano-apps kun je virtuele toetsenborden op je scherm gebruiken om de noten te spelen.

Sommige apps maken zelfs gebruik van de accelerometer in je apparaat, zodat je kunt spelen door over het scherm te vegen of te kantelen. Deze interactieve functies voegen een extra element van plezier toe aan het oefenen. Bovendien bieden veel piano-apps ingebouwde leermiddelen, zoals lessen, spelletjes en muziektheorie-oefeningen.

Hierdoor kun je niet alleen oefenen met het spelen van liedjes, maar ook je kennis vergroten en nieuwe technieken leren. Met al deze handige functies binnen handbereik hoef je nooit meer zonder pianomogelijkheden te zitten, zelfs niet als je geen echte piano bij de hand hebt.

Een aantal goede piano apps waar ik af en toe mee werk en mee gewerkt heb zijn:

  • Simply piano
  • PianoMaestro (ideaal voor kids)

Oefeningstechnieken zonder een piano

Mentale repetitie: visualisatie van vingerzettingen en notenlezen

Wanneer je geen toegang hebt tot een piano tijdens je vakantie, betekent dit niet dat je helemaal moet stoppen met oefenen. Een effectieve techniek die je kunt gebruiken is mentale repetitie.

Ga ergens rustig zitten en visualiseer het spelen van stukken op de piano in je gedachten. Focus op de vingerzettingen, de bewegingen van je handen en het lezen van de noten op het blad.

Probeer zo gedetailleerd mogelijk te visualiseren, alsof je echt aan het spelen bent.

Mentale repetitie is niet alleen nuttig voor het behouden van spiergeheugen, maar ook voor het ontwikkelen van muzikaliteit en expressie.

Terwijl je in gedachten speelt, kun je experimenteren met verschillende interpretaties, tempo's en dynamiek. Dit stelt je in staat om te blijven groeien als muzikant, zelfs zonder daadwerkelijk een instrument te bespelen.

Luchtpiano spelen: handbewegingen simuleren zonder toetsen aan te raken

luchtpiano

Een andere creatieve manier om te blijven oefenen zonder een piano is door luchtpiano te spelen. Dit houdt in dat je de bewegingen van het pianospel simuleert met je handen zonder daadwerkelijk toetsen aan te raken.

Het kan wat vreemd aanvoelen in het begin, maar deze techniek helpt je je spiergeheugen te behouden en je coördinatie te verbeteren.

Stel je voor dat er een denkbeeldige piano voor je staat. Beweeg je handen alsof je de toetsen indrukt en speel verschillende stukken in gedachten. Concentreer je op de juiste vingerzetting, handposities en articulaties.

Dit zal helpen om de verbinding tussen je geest en lichaam te behouden, zelfs wanneer er geen fysiek contact met een instrument is. Luchtpiano spelen kan ook handig zijn om lastige passages te oefenen zonder dat het geluid afleidt. Het is een discrete manier om te blijven werken aan technische uitdagingen, waar dan ook.

Muziektheorie studeren: begrip vergroten zonder instrument in de buurt

Een vakantie zonder piano biedt ook de mogelijkheid om meer tijd te besteden aan het bestuderen van muziektheorie. Hoewel muziektheorie niet direct verband houdt met het fysieke spel van een instrument, is het begrijpen van muzikale concepten essentieel voor pianisten.

Gebruik deze tijd om boeken over muziektheorie door te nemen, YouTube-video's over harmonie en analyse te bekijken of online cursussen te volgen.   Je kunt uiteraard ook mijn notenleescursus gaan volgen uit mijn Piano-Succespad-Methode.

Leer meer over toonsoorten, akkoordenprogressies, modulaties en andere fundamentele elementen van muziek. Dit zal niet alleen helpen bij het begrijpen van de structuur van stukken die je speelt, maar zal ook bijdragen aan het ontwikkelen van een breder muzikaal begrip. Verlies de connectie met de piano niet uit het oog, zelfs als je er fysiek niet bij kunt. Blijf oefenen met behulp van mentale repetitie, luchtpiano spelen en verdiep je in de wereld van muziektheorie. Op deze manier blijf je actief betrokken bij muziek en kun je zelfs groeien als pianist tijdens je vakantie.

Sterkere spieren door oefeningen

Het trainen van je vinger- en polsspieren is belangrijk om je techniek te verbeteren en blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures te voorkomen. Door regelmatig te studeren, train je natuurlijk je spieren. Maar naast het studeren kun je ook nog je vingers trainen. Je hoeft daar meestal niet eens speciaal tijd voor vrij te maken. Als je aan tafel zit, in de wachtkamer bij de dokter of tandarts zit, als je onderweg bent met de fiets of met de trein. Er zijn talloze momenten op een dag dat je even je kunt trainen. Voor de volgende oefeningen heb je namelijk geen piano nodig.

Oefeningen met ondergrond

Reeksen

Voor de volgende oefening heb je een ondergrond nodig. Dat kan een tafel zijn, maar als je zit, kun je ook je benen gebruiken. Ga uit van de volgende nummering van de vingers: duim=1, wijsvinger=2, middelvinger=3, ringvinger=4 en pink=5. Houd je handen in dezelfde houding als bij het piano spelen en speel de reeks: 1-3-5-2-4. Doe dat in verschillende tempo’s , eerst met de handen apart en daarna ook gelijktijdig. Houd er rekening mee dat de vingers 1 en 3 dominant zijn. Geef de vingers 2 en vooral 4 dus extra aandacht, zodat alle vingers gelijkmatig en even snel gaan. Herhaal het loopje steeds, tot je het een aantal keer achter elkaar foutloos kunt spelen. Neem dan ook eens een sneller tempo. Probeer steeds de juiste tonen te horen in je hoofd of mee te zingen terwijl je deze vingeroefeningen doet.

Andere reeksen die je kunt proberen zijn:

1-3-2-4-3-5-4-2-3-1-2-5

5-3-4-2-3-1-2-4-1-3

1-3-2-4-3-5-4-1-5-2-3-1-4-2-5-3-1-4-2-5

Oefen de reeksen eerst met iedere hand apart en daarna gelijktijdig. Bij de laatste reeks kun je met de andere hand ook bijvoorbeeld 1-2-3-4-5 spelen, iedere 2 noten een nieuwe vinger.

Spieroefening

Spieren trainen doe je ook door de hand plat op tafel te leggen en om beurten de vingers op te tillen. Zorg ervoor dat de vingers gestrekt blijven. Herhaal dit 5 tot 10 keer. Deze oefening kun je iedere dag even doen.

Oefeningen zonder tafel of ondergrond

vingeroefening voor piano oefenen zonder pianoOok zonder ondergrond kun je nog oefenen. Zelfs als je loopt of op de fiets zit, kun je de volgende oefening doen. Oefen eerst weer iedere hand apart en daarna beide handen tegelijk (al is het dan handiger om niet op de fiets te zitten). Tik met wijsvinger en duim tegen elkaar en laat weer los.

Tik daarna middelvinger en duim tegen elkaar. Vervolgens de ringvinger en duim en daarna de pink en duim en dan weer terug (ringvinger, middelvinger, wijsvinger). Ga zo heen en weer en probeer het tempo op te voeren.

Als je beide handen tegelijk oefent, probeer het dan niet alleen gelijktijdig met dezelfde vingers te doen, maar ook met tegengestelde vingers. Dus met de rechterhand beginnen bij de pink en bij de linkerhand beginnen met de wijsvinger. In het begin zal het heel langzaam gaan, maar je zult zien dat je na een tijdje steeds sneller kunt.

Natuurlijk kun je deze oefeningen niet alleen tijdens de vakantie doen, piano oefenen zonder piano kan eigenlijk overal. Hoe meer je traint hoe sneller je pianospel vooruit zal gaan.

Tips om gemotiveerd te blijven tijdens vakantieoefeningen

Stel haalbare doelen en maak een schema voor dagelijkse oefeningen

Een van de belangrijkste aspecten van het gemotiveerd blijven tijdens het oefenen zonder een piano tijdens de vakantie is het stellen van haalbare doelen.

Het is essentieel om realistische verwachtingen te hebben en jezelf niet te overbelasten met onmogelijke uitdagingen. Door kleine, specifieke doelen te stellen, kun je je motivatie hoog houden en genieten van de voortgang die je boekt.

 Bijvoorbeeld, in plaats van te denken dat je een heel stuk perfect moet kunnen spelen, kun je je richten op het verbeteren van een specifieke passage of techniek.

Daarnaast kan het ook helpen om een schema op te stellen voor dagelijkse oefeningen. Door regelmatig tijd in te plannen voor pianostudies, creëer je structuur en routine, zelfs als je geen toegang hebt tot een piano.

Dit schema kan worden aangepast aan jouw individuele behoeften en beschikbare tijd. Het gaat erom consistentie te behouden en discipline op te bouwen, zelfs tijdens de ontspannen vakantiedagen.

Luister naar pianomuziek om inspiratie op te doen tijdens het reizen 

Als pianist is luisteren naar muziek een belangrijk onderdeel van de artistieke ontwikkeling.

Tijdens je reis kun je dit element benutten door actief naar pianomuziek te luisteren. Kies werken van beroemde pianisten en componisten die je bewondert om inspiratie op te doen. Laat je meevoeren door de verschillende stijlen, emoties en technieken die ze tentoonspreiden.

Dit helpt niet alleen om je pianospel te verbeteren, maar ook om je passie voor de piano levendig te houden. Terwijl je geniet van de prachtige klanken van pianoconcerten of sonates, kun je ook proberen om aandachtig te luisteren naar de interpretatie en technische aspecten in het spel.

Observeer hoe pianisten verschillende effecten creëren en volg hun expressieve frasering en dynamiek. Dit geeft je nieuwe inzichten die je kunt toepassen op jouw eigen spel zodra je weer achter een piano zit.

Zoek mede pianoliefhebbers

Eenzaamheid kan soms een uitdaging zijn bij het oefenen zonder een piano tijdens de vakantie. Daarom kan het zoeken naar mede pianoliefhebber vriendelijk gezelschap bieden en jouw motivatie stimuleren. Probeer contact te leggen met andere pianoliefhebbers in jouw omgeving of sluit je aan bij online gemeenschappen voor pianisten waarin ervaringen, tips en feedback kunnen worden gedeeld.

Samenzijn met andere gepassioneerde muzikanten kan inspirerend zijn, omdat het de mogelijkheid biedt om van elkaar te leren en nieuwe ideeën uit te wisselen. Je kunt discussiëren over favoriete stukken, technische uitdagingen delen of zelfs samenwerken aan projecten zoals transcripties of arrangementen.

Het gevoel van verbondenheid met andere pianisten kan je motiveren om door te gaan, ook al ben je fysiek gescheiden van een piano.

Handige tools voor muzikale reizigers

Opvouwbare piano of wel 'Roll-up' keyboards!   Kun je echt geen piano missen en zoek je iets portables?   Wellicht is dan de ‘foldable piano‘ een goeie optie voor je. Een andere interessante optie is het gebruik van roll-up keyboards (oprolbare toetsenborden).

 Deze keyboards bestaan uit flexibele siliconen toetsen die kunnen worden opgerold voor gemakkelijk transport en opslag. Ze zijn compact, licht van gewicht en passen gemakkelijk in een koffer of tas.

Hoewel ze niet altijd hetzelfde speelgevoel bieden als een akoestische piano, zijn ze zeker handig om onderweg te oefenen. Veel roll-up keyboards hebben verschillende ingebouwde geluiden en ritmes, waardoor je kunt experimenteren met verschillende muziekstijlen terwijl je op reis bent.


Volgens enkele cursisten (zie afbeelding hierboven van Messica met haar opvouwbare piano) een leuke optie voor reizigers die graag willen blijven oefenen.

De piano weegt slechts 1.6 kilo en is maar 33 centimeter lang wanneer hij volledig is opgevouwen. En toch, ondanks dit kleine formaat, heb je dus een full-size 88-toetsen piano op zak!
Wil je meer weten over dit artikel?  Klik dan hier >>>

pianisten hand en vinger tool

Vingertraining Tool.    Naast de oefeningen die ik hierboven geef, kun je uiteraard ook tools vinden die je helpen om de spieren van je vingers sterk en soepel te houden.   Een van deze tools is de handmaster.  Klik hier voor meer informatie >>>

 Weet jij ook nog goede vingeroefeningen? Deel ze dan met ons.

Het oefenen zonder een piano tijdens de vakantie hoeft geen belemmering te zijn voor jouw pianistische ontwikkeling.

Met behulp van alternatieve instrumenten, oefeningstechnieken en het nastreven van motivatie-boosters kun je blijven groeien als pianist, zelfs wanneer je ver weg bent van een piano.

Het stellen van haalbare doelen en het maken van een oefenschema helpt om consistent te blijven, terwijl het luisteren naar pianomuziek en zoeken naar medepian zorgt voor inspiratie en ondersteuning.

Dus wees niet ontmoedigd door de afwezigheid van een piano op vakantie, maar zie het als een kans om jouw passie voor muziek levendig te houden en nieuwe manieren te ontdekken om jouw vaardigheden te verbeteren.

Reacties
Categorieën