Piano of keyboard: Wat moet je weten?
Piano of Keyboard Wat zijn de verschillen? De voor-en nadelen met 2021 Koopgids
Gear
René
Gear
08/29/2023
16 min
5

Piano of keyboard: Wat moet je weten?

08/29/2023
16 min
5

Als je overweegt om een piano of keyboard aan te schaffen, is het belangrijk om de verschillen tussen deze instrumenten te begrijpen. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt, je hebt vast vragen over wat het beste bij jou past.

In dit artikel helpen we je bij het maken van een keuze door de belangrijkste eigenschappen van piano's, digitale piano's en keyboards te bespreken.

Dankzij de constante ontwikkeling van muziekinstrumenten zijn er tegenwoordig diverse opties om uit te kiezen. Kennis van de unieke kenmerken van elk toetsinstrument draagt bij aan het vinden van het perfecte instrument voor jou. We bespreken enkele essentiële aspecten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Belangrijkste inzichten

 • Ontdek de cruciale verschillen tussen piano's, digitale piano's en keyboards
 • Krijg inzicht in de unieke kenmerken van elk toetsinstrument
 • Vind het ideale instrument dat aan jouw wensen en behoeften voldoet

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een keyboard en piano?

Laten we kijken naar enkele belangrijke verschillen tussen een keyboard en een piano, zoals de fysieke kenmerken, unieke klank, muziekstijlen en geschiedenis.

Een piano is doorgaans groter en zwaarder dan een keyboard, wat het moeilijker maakt om te verplaatsen en meer ruimte inneemt.

Als u een akoestische piano bespeelt, raakt u de toetsen aan. De aanslag zorgt ervoor dat hamers in de piano tegen de snaren slaan, wat het geluid creëert. Een keyboard gebruikt daarentegen digitale technologie om geluiden te produceren zonder hamers of snaren.

Wat betreft de toetsen op een keyboard en een piano, zult u merken dat er een verschil is in gevoel en aanslag.

Pianotoetsen zijn gewogen, wat betekent dat de weerstand toeneemt naarmate u lager speelt en afneemt naarmate u hoger speelt. Bij een keyboard kan de aanslag variëren, afhankelijk van het specifieke model en de prijsklasse.

KeyboardPiano
Lichter en draagbaarGroter en zwaarder
Digitale geluidenAkoestisch geluid (snaren en hamers)
Varieert in toetsaanslagGewogen toetsen


Een ander belangrijk verschil is het geluid. Een akoestische piano biedt een rijker, warmer en authentieker geluid. Een keyboard kan echter een verscheidenheid aan geluiden en effecten produceren, wat handig is bij het verkennen van verschillende muziekstijlen.

Ten slotte kan een keyboard extra functies hebben, zoals een ingebouwde metronoom, muziekopname, begeleidingsritmes en meer. Dit maakt het vaak veelzijdiger en geschikter voor beginners die leren piano spelen en voor gevorderde spelers die experimenteren met hun spel.

Toetsen

Aantal Toetsen

Een belangrijk verschil tussen keyboards en piano's is het aantal toetsen. Een standaard piano heeft 88 toetsen, terwijl keyboards variëren in aantal toetsen. Enkele veelvoorkomende keyboardconfiguraties:

 • 61-toetsen keyboard: Dit is een populaire keuze voor beginners, omdat het compact en draagbaar is. Hoewel het minder toetsen heeft dan een piano, zijn er nog steeds voldoende toetsen om veel stukken te spelen.
 • 76-toetsen keyboard: Dit is een tussenliggende optie voor diegenen die meer toetsen willen dan de 61-toetsen versie, maar zonder de grootte en het gewicht van een 88-toetsen keyboard.
 • 88-toetsen keyboard: Dit komt het dichtst bij een echte piano en wordt vaak door gevorderde spelers en professionals gebruikt.

Hoewel meer toetsen nuttig kunnen zijn voor sommige muziekstukken, is het belangrijker om te focussen op de kwaliteit van de toetsen en het speelgevoel.

Gewogen Of Ongewogen Toetsen?

De toetsen op een piano zijn gewogen, wat betekent dat er meer kracht nodig is om een toets in te drukken naarmate je verder naar de lagere tonen gaat. Dit helpt om de dynamiek en expressie van je spel te verbeteren. Bij keyboards zijn er twee soorten toetsen:

 • Gewogen toetsen: Ze hebben een hamermechanisme dat de toetsen gewicht geeft en een gevoel geeft dat meer lijkt op dat van een akoestische piano. Dit is een uitstekende optie voor diegenen die serieus pianospel willen leren of verbeteren.
 • Ongewogen toetsen: Deze toetsen zijn lichter en gemakkelijker in te drukken, wat handig kan zijn voor beginners of voor snelle synthesizerpartijen. Ze bieden echter niet dezelfde niveau van expressie als gewogen toetsen.

Het kiezen tussen gewogen en ongewogen toetsen hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en speelstijl. Als je voornamelijk geïnteresseerd bent in het leren van pianotechnieken, kunnen gewogen toetsen de betere optie zijn. Als je op zoek bent naar een meer draagbaar instrument of meer geïnteresseerd bent in elektronische muziekproductie, kunnen onverwogen toetsen een goede keuze zijn.

Geluid En Elektronica

Polyfonie

Polyfonie betreft het aantal noten dat tegelijkertijd op een toetsenbord gespeeld kan worden. Hierbij enkele cruciale verschillen:

 • Beperkte polyfonie: Goedkopere toetsenborden hebben meestal een lagere polyfonie.Als u meer noten tegelijkertijd speelt, kunnen sommige noten wegvallen.
 • Grote polyfonie: Geavanceerdere toetsenborden hebben een hogere polyfonie, waardoor u meer noten tegelijkertijd kunt spelen zonder dat deze wegvallen.

Geluidsmogelijkheden

Geluidsopties zijn van invloed op uw keuze voor een pianotoetsenbord, zoals:

 • Realistische pianogeluiden: Sommige digitale piano's bieden uitstekende realistische pianogeluiden die dicht bij die van een akoestische piano liggen, wat zorgt voor een authentieke speelervaring.
 • Extra instrumenten: Veel digitale piano's bieden extra geluiden van andere instrumenten, zoals orgels, strijkers of synthesizers, wat uw speelervaring verrijkt en u creatieve mogelijkheden biedt.

Uitgebreide mogelijkheden

Een keyboard heeft uitgebreide mogelijkheden, met vele geluiden (zoals piano's, orgels, blaasinstrumenten, strijkers, synth sounds) en ingebouwde ritmes. De begeleidingsautomaat zorgt ervoor dat u geen pedalen meer hoeft te gebruiken. Keyboards variëren van 49 tot 88 toetsen.

Op een keyboard kunt u een hele LIVE band imiteren. U kunt eenvoudig uw eigen keyboardspel opnemen, liedjes componeren, iemand of uzelf begeleiden en zelfs gebruiken als toetsenist in een band. Zelfs bij relatief goedkopere keyboardmodellen kunt u al zeer goede geluiden en ritmes verwachten, wat uw speelplezier verhoogt.

Zorg ervoor dat u zich bewust bent van de geluidsmogelijkheden van het toetsenbord voordat u een beslissing neemt, zodat uw keuze het beste aansluit bij uw muzikale behoeften en voorkeuren.

Draagbaarheid En Hoeveel Kost een Keyboard?

keyboard kiezen

Bij het kiezen van een piano moet u rekening houden met factoren als draagbaarheid en prijs. Akoestische piano's zijn zwaarder en moeilijker te verplaatsen, terwijl digitale piano's lichter, compacter en gemakkelijker te vervoeren zijn. Dit is vooral handig bij weinig ruimte, of als u uw instrument regelmatig moet meenemen.

Qua prijs zijn akoestische piano's een grotere investering, terwijl digitale piano's meestal goedkoper en onderhoudsvrij zijn. Hier is een prijsoverzicht:

 • Akoestische piano's: €2.000 - €50.000+
 • Digitale piano's en keyboards: €500 - €10.000

Vergeet niet om rekening te houden met extra kosten, zoals accessoires, lesmateriaal en verzendkosten. Met een digitale piano kunt u mogelijk besparen op deze uitgaven.

Overweeg ook de volgende aspecten bij het kiezen van uw instrument:

 • Toetsen: Overweeg de indeling en het aantal toetsen dat het beste bij u past.
 • Gewogen en ongewogen toetsen: Digitale piano's kunnen gewogen of ongewogen toetsen hebben, wat invloed heeft op het speelgevoel.
 • Functies en mogelijkheden: Digitale piano's bieden verschillende opties, zoals ingebouwde luidsprekers en diverse geluiden.

Door deze factoren in gedachten te houden, kunt u een weloverwogen keuze maken voor uw ideale piano of keyboard dat past bij uw behoeften en speelstijl.

Op zoek naar de belangrijkste Piano Accessoires? Zorg dat je deze bij de hand hebt.

Enkele essentiële piano accessoires zijn: een goede pianobank of kruk, metronoom, sustain pedaal, pianolampen en de beste hoofdtelefoon.

Het Digitale Keyboard - Mijn kooptips

Bij het kiezen van een digitale piano, let op de aanslagsterkte en het toonbereik. Zoek naar keyboards met gewogen toetsenbord voor een zwaardere aanslag, vergelijkbaar met een piano. Overweeg merken zoals Yamaha. Controleer ook op mogelijkheden zoals opnemen en terugluisteren, evenals instelbaar volume.

online pianoleraar

Mijn ervaringen met piano's en keyboards als muziekdocent en muziekliefhebber

Het is belangrijk om duidelijk te weten wat jouw muzikale doelen en ambities zijn voordat je een muziekinstrument kiest. Afhankelijk van jouw voorkeuren en doelen, zijn er verschillende opties om te overwegen.

Als je voornamelijk geïnteresseerd bent in het spelen van klassieke pianostukken, is een kwalitatieve akoestische of digitale piano aan te raden. Investeer in een instrument met goede klankkwaliteit en afwerking die perfect aansluit bij jouw techniek en dynamiek.

Mocht je echter graag experimenteren met diverse geluiden en drumritmes, dan is een keyboard met minimaal 76 of liefst 88 toetsen een betere keuze. Hiermee kun je genieten van zowel melodie als akkoord mogelijkheden en je creativiteit de vrije loop laten.

In mijn ervaring als muziekdocent heb ik voor keyboardlessen vaak gebruik gemaakt van het instapmodel van Yamaha uit de PSR-serie. Dit instrument is gebruiksvriendelijk, klinkt goed en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het is een geschikt instrument om de basistechnieken van het keyboardspelen onder de knie te krijgen.

 • Yamaha PSR-serie: Ideaal voor beginners, komt veel voor in muziekonderwijs
 • Yamaha Genos: Uitgebreide mogelijkheden voor gevorderde spelers
 • Nord Grand Piano: Voor liefhebbers van akoestische pianoklanken

Houd rekening met jouw muzikale wensen en speelervaring bij het kiezen van het juiste instrument. Het bereiken van jouw muzikale doelen en het creëren van prachtige composities hangt af van de juiste keuze.

Mijn aanbevolen Beginners Keyboard van dit moment!

Nummer 1 voor beginners: Ideaal voor starters, met eenvoudige, niet-gewogen toetsen.
Klik hier voor mijn favoriete beginners keyboard!

Mijn aanbevolen Keyboard voor Gevorderden

Als je voor het allerbeste wilt gaan, is de Yamaha Genos dé keuze voor gevorderden. Ik ben trots op het bezit ervan. Bekijk hier mijn persoonlijke review van de Yamaha Genos.

Echter, Korg heeft onlangs een geduchte concurrent gelanceerd met verschillende opties (61/76/88 toetsen). Het is moeilijk te zeggen welke het beste is, dus de keuze is aan jou en afhankelijk van je persoonlijke smaak.>>Klik hier om het keyboard te beluisteren en te bekijken

Yamaha Genos Yamaha Genos als aanbevolen voor gevorderden.

Op zoek naar de beste Keyboard Accessoires?
Bekijk hier mijn beste aanbevelingen en tips.

Zorg ervoor dat je altijd de juiste keyboard accessoires koopt om je speelplezier te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Keyboardbankjes: Voor de juiste zithouding en speelhouding, voorkomt pijnlijke blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures" data-excerpt="Piano spelen zonder blessures :  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen. Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/pianolesvanrene.nl/2323/wp/2014/07/voorkom-blessures-met-piano-790x320.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://pianolesvanrene.nl/piano-oefentips/piano-spelen-zonder-blessures/">blessures.
 • Sustain pedaal: Voor meer expressie en controle over de klank.
 • Koptelefoon: Om ongestoord te kunnen spelen zonder anderen te storen.
 • Adapter: Voor een stabiele en betrouwbare stroomvoorziening.

De Arranger piano - Piano met Styles en Begleidingsautomaat?

Arranger piano's worden steeds populairder, omdat ze het beste van twee werelden bieden: de mooie geluiden van een piano en de automatische begeleiding van een keyboard. Met een Arranger piano kunt u genieten van honderden geluiden zoals orgels, koperinstrumenten, houtinstrumenten, strings en pads. Bovendien kunt u piano spelen met uw eigen bandbegeleiding, waardoor een metronoom overbodig wordt. Deze piano's hebben een gewogen klavier, wat ze ideaal maakt voor beginners.

Een uitstekende optie voor een beginners Arranger piano met 88 gewogen toetsen is de Yamaha Clavinova CSP-170PE. Dit instrument biedt zeer uitgebreide mogelijkheden en zit in een hoger segment dan andere modellen.

Bekijk onderstaande overzichtsvideo voor meer informatie over de Yamaha Clavinova CSP-170PE:

Om een goede speelhouding te garanderen en pijnlijke blessures aan rug, armen en handen te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor een goed verstelbaar statief en een keyboardbankje.

Met een Arranger piano kunt u dus zowel de beleving van piano spelen ervaren, als de mogelijkheden van automatische begeleiding en diverse muziekstijlen ontdekken.

Midi keyboard

Het MIDI Keyboard

De Voor-, en Nadelen van een MIDI Keyboard

Als je technisch onderlegd bent en op zoek bent naar een betaalbare oplossing met veel mogelijkheden qua geluiden, programmeren, opnamemogelijkheden, mobiliteit en gewicht, is een MIDI-keyboard wellicht een goede optie. Houd er echter rekening mee dat dit niet de beste optie is als je echt goed piano wilt leren spelen.

Een MIDI-keyboard is een elektronisch toetsinstrument dat veel overeenkomsten heeft met een gewoon keyboard, maar het produceert zelf geen geluid. In plaats daarvan zet het de muziek die je speelt om naar MIDI-data. Software op je computer of laptop vertaalt deze nootinformatie vervolgens naar geluid.

Voordelen:

 • Zeer geschikt voor vervoer
 • Relatief goedkoop
 • Onbeperkte mogelijkheden qua uitbreidingen van klanken
 • Vaak zeer goede geluidskwaliteit
 • Ideaal voor producers, toetsenisten en DJ's
 • Compact
 • Bruikbaar voor het besturen van zowel je DAW (Digital Audio Workstation) als ook een digitale piano

Nadelen:

 • Meestal niet geschikt om goed piano op te spelen
 • Kwaliteit toetsenbord is vaak niet zo goed
 • Meestal ongewogen klavier (lichte aanslag)

Standaard MIDI-keyboards zijn verkrijgbaar als 25, 49 of 61 toetsenmodellen. Afhankelijk van je behoeften en vaardigheden kun je het juiste model kiezen om aan de slag te gaan met je MIDI-keyboard.

Al eens gedacht aan een tweedehandse piano? Hier zijn mijn tips.

Bij een tweedehandse piano let op:

 • Onderhoud: Goed onderhouden?
 • Levensduur: Hoe lang gaat het mee?

2023 Handige keyboard accessoires die bijdragen aan meer speelplezier

Als pianist of keyboardspeler zijn er enkele belangrijke accessoires die je speelplezier kunnen vergroten:

Als aanvulling op deze accessoires kun je ook geïnteresseerd zijn in keyboard leren spelen.

Mijn tips over piano leren spelen, apps en pianoles

Om piano te leren spelen, zijn er enkele punten waar je rekening mee kunt houden:

 • Maak gebruik van apps zoals Simply Piano, Piano Maestro en Piano Dust Buster voor een basis introductie.
 • Houd er rekening mee dat deze apps beperkingen hebben zoals:
  • Gebrek aan persoonlijke begeleiding en feedback
  • Beperkt en vast repertoire
  • Verminderde motivatie door spel-gevoel
 • Overweeg om pianoles te volgen bij een gekwalificeerde pianoleraar, voor effectiever en duurzamer resultaat. Zij kunnen je helpen met:
  1. Techniek
  2. Muzikaal gehoor
  3. Opbouwen van een passend repertoire
 • Zorg ervoor dat je liedjes kiest die passen bij jouw interesses om gemotiveerd te blijven tijdens het leren en oefenen.

Pianoles van Rene - Al sinds 2012 dé online Piano Community van Nederland!

Als je op zoek bent naar online pianolessen in je eigen tijd en tempo, ben je bij Pianoles van Rene aan het juiste adres. Al sinds 2012 biedt Pianoles van Rene online pianolessen aan die leuk en snel werken voor iedereen. Tot nu toe hebben al meer dan 10.800 tevreden cursisten zich aangesloten bij deze online community.

De cursisten variëren in leeftijd van 18 tot 80 jaar en worden begeleid door de ervaren pianodocent René Knops. Zij leren op een leuke manier piano of keyboard spelen en gaan samen hun muzikale dromen achterna.

Heb je vragen of hulp nodig bij je keuze voor een online pianocursus? Aarzel niet om contact op te nemen met René Knops via het contactformulier op www.pianolesvanrene.nl. Als je graag alvast een voorproefje wilt, kun je de gratis introductiecursus proberen door op de onderstaande afbeelding te klikken. Deze cursus verplicht je tot niets.

gratis introductiecursus

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een keyboard en een elektrische piano?

Een keyboard en een elektrische piano verschillen op basis van:

 • Aanslaggevoeligheid: Elektrische piano's hebben meestal een aanslaggevoelig klavier, waardoor de toetsen reageren op hoe hard je ze indrukt. Keyboards kunnen dit soms missen.
 • Aantal toetsen: Elektrische piano's hebben vaak 88 toetsen, zoals een akoestische piano. Keyboards hebben meestal minder toetsen (61 of 76).
 • Geluidskwaliteit: Elektrische piano's hebben doorgaans een betere geluidskwaliteit en meer realistische pianogeluiden dan keyboards.
 • Extra functies: Keyboards hebben vaak meer ingebouwde functies, zoals ritmes en begeleidingen, terwijl elektrische piano's zich meer richten op pianospel.

Is een digitale piano of een keyboard makkelijker te bespelen?

Dit hangt af van je doelen en voorkeuren. Een keyboard kan makkelijker zijn voor beginners vanwege de ingebouwde begeleidingen en eenvoudigere opzet. Een digitale piano is beter geschikt voor serieuze pianostudenten die een authentiekere speelervaring willen.

Kan men piano leren spelen op een keyboard?

Ja, je kunt piano leren spelen op een keyboard, maar het kan beperkingen hebben vanwege het aantal toetsen en de aanslaggevoeligheid. Als je serieus piano wilt leren spelen, is een digitale of akoestische piano meestal de betere keuze.

Wat zijn de voordelen van een digitale piano ten opzichte van een keyboard?

Voordelen van een digitale piano zijn:

 • Betere geluidskwaliteit en meer realistische pianogeluiden
 • Aanslaggevoelig klavier voor een authentieke speelervaring
 • 88 toetsen, zoals een akoestische piano

Zijn de functies van een keyboard hetzelfde als die van een synthesizer?

Hoewel keyboards en synthesizers vergelijkbare functies kunnen hebben, zijn er verschillen:

 • Synthesizers zijn gespecialiseerd in het creëren en manipuleren van geluiden, terwijl keyboards vaak vooraf ingestelde geluiden hebben.
 • Keyboards hebben meestal ingebouwde begeleidingen en ritmes, terwijl synthesizers meer gericht zijn op geluidsbewerking.

Hoe kies ik de juiste digitale piano?

Bij het kiezen van een digitale piano, overweeg dan de volgende factoren:

 • Budget: Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan je digitale piano.
 • Aantal toetsen: Kies een model met 88 toetsen voor een authentieke speelervaring.
 • Aanslaggevoeligheid: Zorg ervoor dat de digitale piano aanslaggevoelige toetsen heeft.
 • Geluidskwaliteit: Luister naar de geluiden van de digitale piano en vergelijk ze met andere modellen.
 • Extra functies: Overweeg welke extra functies, zoals opname- en connectiviteitsopties, voor jou belangrijk zijn.


Reacties
Categorieën