Piano of Keyboard? Wat zijn de verschillen? Kooptips 2023 beste Keyboards en (Digitale) Pianos.
Piano of Keyboard? Wat zijn de verschillen? De voor-en nadelen met 2023 Koopgids
14 oktober 2016 
in Gear
20 min. leestijd

Piano of Keyboard? Wat zijn de verschillen? De voor-en nadelen met 2023 Koopgids

[Bijgewerkt: 25-04-23] Wat moet ik nu kiezen, een piano of keyboard?  Welk instrument heb ik nodig als beginner?  Hoe kies ik mijn juiste instrument?  Waar moet een goed keyboard aan voldoen? Wat is eigenlijk het verschil tussen een piano, digitale piano of een keyboard?

Als je benieuwd bent naar de belangrijkste verschillen tussen het toetsenbord van een piano en dat van andere toetsinstrumenten, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel ontdek je snel en eenvoudig de belangrijkste kenmerken en verschillen tussen deze instrumenten.

Voordat je begint met het spelen op een piano, is het handig om te weten hoe een piano verschilt van bijvoorbeeld een keyboard of synthesizer. Op het eerste gezicht lijken deze instrumenten veel op elkaar, maar elk toetsinstrument heeft zijn eigen unieke eigenschappen die het onderscheidt van de rest. In dit artikel bespreken we enkele van die eigenschappen, zodat je een beter inzicht krijgt in wat jouw ideale instrument zou kunnen zijn.

Ook op deze pagina vind je hier mijn favoriete top 5  favorieten koopgids voor de beste piano, beste digitale piano, beste stagepiano, midi-keyboard en keyboard van dit moment! Ook heb ik onlangs een nieuwe koopgids ' Welke piano voor beginners'  geschreven.  Zo bespaar je enorm veel tijd met uitzoeken.  Ik volg al jaren de laatste ontwikkelingen van toonaangevende beurzen zoals de Namm beurs in de VS en de Frankfurter Musikmesse.

\

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een keyboard en piano?

Om te beginnen, laten we eens kijken naar de fysieke verschillen tussen een keyboard en een piano. Een piano is over het algemeen groter en zwaarder dan een keyboard, wat het lastiger maakt om te verplaatsen en meer ruimte in beslag neemt in uw huis.

Bij het bespelen van een akoestische piano, raak je de toetsen aan, en de aanslag van de toetsen zorgt ervoor dat de hamers in de piano tegen de snaren slaan, wat leidt tot het geluid. Een keyboard daarentegen, gebruikt digitale technologie om geluiden te produceren, wat betekent dat er geen sprake is van hamers of snaren.

Wat betreft de toetsen op een keyboard en een piano, zal je merken dat er een verschil is in het gevoel en de aanslag. Een akoestische piano heeft gewogen toetsen, wat betekent dat de weerstand van de toetsen toeneemt naarmate je lager op het toetsenbord speelt en afneemt naarmate je hoger speelt. In tegenstelling tot een keyboard, kan de aanslag van de toetsen variëren, afhankelijk van het specifieke model en de prijsklasse.


Keyboard
Piano
Lichter en draagbaar
Groter en zwaarder
Digitale geluiden
Akoestisch geluid door snaren en hamers
Varieert in toetsaanslag
Gewogen toetsen met consistente aanslag

Een ander belangrijk verschil tussen een keyboard en een piano is het geluid. Een akoestische piano biedt een rijker, warmer en authentieker geluid, terwijl een keyboard de mogelijkheid biedt om een verscheidenheid aan geluiden en effecten te produceren. Dit kan handig zijn als u verschillende muziekstijlen wilt verkennen.

Ten slotte kan een keyboard extra functies hebben, zoals ingebouwde metronoom, muziekopname, begeleidingsritmes en meer. Dit maakt een keyboard vaak veelzijdiger en geschikter voor beginners die nog leren piano spelen en voor gevorderde spelers die op zoek zijn naar experimenteel spelen.

Toetsen

In deze sectie zullen we de belangrijkste verschillen tussen de toetsen van een piano bespreken. We zullen ons concentreren op het aantal toetsen en of ze gewogen of ongewogen zijn.

Aantal Toetsen

Een belangrijk verschil tussen keyboards en piano's is het aantal toetsen. Een standaard piano heeft 88 toetsen, terwijl keyboards variëren in aantal toetsen. Laten we enkele veelvoorkomende keyboardconfiguraties bekijken:

 • 61-toetsen keyboard: Dit is een populaire keuze voor beginners, omdat het compact en draagbaar is. Hoewel het minder toetsen heeft dan een piano, zijn er nog steeds voldoende toetsen beschikbaar om veel stukken te spelen.
 • 76-toetsen keyboard: Dit is een tussenliggende optie voor diegenen die meer toetsen willen dan de 61-toetsen versie, maar zonder de grootte en het gewicht van een 88-toetsen keyboard.
 • 88-toetsen keyboard: Dit komt het dichtst bij een echte piano en wordt vaak door gevorderde spelers en professionals gebruikt.

Houd er rekening mee dat hoewel meer toetsen nuttig kunnen zijn voor sommige muziekstukken, het belangrijker is om te focussen op de kwaliteit van de toetsen en het speelgevoel.

Gewogen Of Ongewogen Toetsen?

De toetsen op een piano zijn gewogen, wat betekent dat er meer kracht nodig is om een toets in te drukken naarmate je verder naar de lagere tonen gaat. Dit helpt om de dynamiek en expressie van je spel te verbeteren. Bij keyboards zijn er twee soorten toetsen:

 1. Gewogen toetsen: Ze hebben een hamermechanisme dat de toetsen gewicht geeft en een gevoel geeft dat meer lijkt op dat van een akoestische piano. Dit is een uitstekende optie voor diegenen die serieus pianospel willen leren of verbeteren.
 2. Onverwogen toetsen: Deze toetsen zijn lichter en gemakkelijker in te drukken, wat handig kan zijn voor beginners of voor snelle synthesizerpartijen. Ze bieden echter niet dezelfde niveau van expressie als gewogen toetsen.

Het kiezen tussen gewogen en onverwogen toetsen hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en speelstijl. Als je voornamelijk geïnteresseerd bent in het leren van pianotechnieken, kunnen gewogen toetsen de betere optie zijn. Als je op zoek bent naar een meer draagbaar instrument of meer geïnteresseerd bent in elektronische muziekproductie, kunnen onverwogen toetsen een goede keuze zijn.


digitale piano spelen

Geluid En Elektronica

In dit gedeelte bespreken we enkele belangrijke aspecten die betrekking hebben op het geluid en de elektronica van pianotoetsenborden. We zullen ons richten op twee belangrijke subsecties: Polyfonie en Geluidsmogelijkheden.

Polyfonie

Polyfonie is het aantal noten dat tegelijkertijd op een toetsenbord kan worden gespeeld. Bij het kiezen van een toetsenbord is het belangrijk te weten hoeveel noten u tegelijk wilt kunnen spelen. Let op deze cruciale verschillen:

 • Beperkte polyfonie: Goedkopere toetsenborden hebben meestal een lagere polyfonie, wat betekent dat als u meer noten tegelijkertijd speelt, sommige noten kunnen wegvallen.
 • Grote polyfonie: Geavanceerdere toetsenborden hebben een hogere polyfonie, waardoor u meer noten tegelijkertijd kunt spelen zonder dat deze wegvallen.

Geluidsmogelijkheden

Naast polyfonie zijn er ook andere geluidsopties die uw keuze voor een pianotoetsenbord kunnen beïnvloeden. Overweeg de volgende soorten geluiden:

 • Realistische pianogeluiden: Sommige digitale piano's hebben uitstekende realistische pianogeluiden die zeer dicht bij de geluiden van een akoestische piano liggen. Dit kan een groot voordeel zijn voor pianisten die op zoek zijn naar een authentiekere speelervaring.
 • Extra instrumenten: Veel digitale piano's bieden extra geluiden van andere instrumenten, zoals orgels, strijkers of synthesizers. Dit kan uw speelervaring verrijken en u creatievere mogelijkheden bieden.

Uitgebreide mogelijkheden

Een keyboard heeft uitgebreide mogelijkheden met betrekking tot vele geluiden (Voices) zoals bijv.. piano’s, orgels, blaasinstrumenten, strijkers, synth sounds) maar ook vele ingebouwde ritmes (styles) die met de  begeleidingsautomaat ervoor zorgde dat je geen pedalen meer hoefde te gebruiken.   Daarnaast heeft het keyboard 1 klavier variërende van 49 tot 88 toetsen (zoals bij een piano).

Op een keyboard kun je in je eentje tegenwoordig een hele LIVE band imiteren.  Je kunt eenvoudig je eigen keyboardspel opnemen, liedjes componeren,  iemand of jezelf begeleiden en zelfs gebruiken als toetsenist in een band.  Ook bij de relatief goedkopere keyboardmodellen kun je al zeer goede geluiden en ritmes verwachten, wat natuurlijk ten goede komt aan je speelplezier.

Zorg ervoor dat u zich bewust bent van de geluidsmogelijkheden van het toetsenbord voordat u een beslissing neemt. Dit zal u helpen om een keuze te maken die het beste aansluit bij uw muzikale behoeften en voorkeuren.

Draagbaarheid En Hoeveel Kost een Keyboard?

Als het gaat om draagbaarheid en prijs, zijn er verschillende factoren waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een piano. Een van de meest opvallende verschillen tussen een akoestische en een digitale piano is hun grootte en gewicht.

Een akoestische piano, vanwege zijn grootte en gewicht, is moeilijker te verplaatsen en vereist meer ruimte in uw huis. Daarentegen zijn digitale piano's meestal lichter, compacter en gemakkelijker te vervoeren. Dit maakt ze een uitstekende keuze als u weinig ruimte heeft of als u uw piano regelmatig moet verplaatsen voor optredens of lessen.

Wat betreft de prijs, akoestische piano's staan bekend als een grotere investering. Ze zijn vaak duurder en vereisen regelmatig onderhoud, zoals stemmen en regulatie. Digitale piano's zijn doorgaans goedkoper en hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Hier zijn enkele prijsklassen die u kunt verwachten:

 • Akoestische piano's: €2.000 - €50.000+
 • Digitale piano's en keyboards: €500 - €10.000

Houd bij het overwegen van uw budget ook rekening met extra kosten, zoals accessoires, lesmateriaal en verzendkosten. In dit opzicht kunt u met een digitale piano mogelijk wat geld besparen.

Enkele highlights zijn onder andere:

 • De indeling en het aantal toetsen
 • Het verschil tussen gewogen en ongewogen toetsen
 • De functies en mogelijkheden van digitale piano's

Door deze informatie in overweging te nemen, kun je de beste beslissing nemen over het soort piano of toetsenbord dat het beste bij jouw behoeften en speelstijl past. Veel succes met het vinden van jouw ideale instrument en het verder ontwikkelen van jouw muzikale vaardigheden!

Op zoek naar de belangrijkste Piano Accessoires?  Zorg dat je deze bij de hand hebt.

Zoals de beste hoofdtelefoon, een goede pianobank of kruk, metronoom, sustain pedaal, pianolampen en meer.

Klik hier om mijn aanbevolen piano accessoires te bekijken >>>

Het Digitale Keyboard - Mijn kooptips

 Het grote verschil tussen een piano of keyboard is vooral de aanslagsterkte van het keyboard, en vaak (bij 61 toetsen) het beperkte toonbereik van het toetsenbord.

Ook zit er verschil in de kwaliteit van het toetsenbord (klavier). Zo kennen we een licht ongewogen toetsenbord (vergelijkbaar met een orgel), een half gewogen toetsenbord en gewogen toetsenbord(zwaardere aanslag, vergelijkbaar met een piano).

Mijn ervaringen met piano's en keyboards als muziekdocent en muziekliefhebber

Al vanaf mijn 12e ben ik in de ban van orgels, keyboards, synthesizers en piano's.   Muziek is niet weg te denken uit mijn leven en ik speel dagelijks op mijn Yamaha keyboard (Genos) en Nord grand piano.   Ik denk dat het verstandig is dat voordat je een muziekwinkel binnenloopt of online winkel bezoekt, dat je vooraf helder hebt wat je wilt.   We hebben allemaal verschillende muzikale smaken. Wat zijn nu echt je muzikale doelen zijn en ambities?  Welke muziek vind je mooi om te spelen?  

Als je bijvoorbeeld uitsluitend mooie klassieke pianostukken wilt gaan spelen, heeft het geen zin om naar een uitgebreide digitale piano met extra sounds en styles te kijken die je niet nodig hebt maar kun je beter investeren in de klankkwaliteit en afwerking van het instrument.  

Als je graag het leuk vind om bijvoorbeeld te werken en te spelen met leuke verschillende sounds en mooie drumritmes (styles), maar ook graag een beetje piano erop willen spelen, dan is het wellicht leuk om een keyboard aan te schaffen met minimaal 76 of liefst 88 toetsen zodat je ook de pianomogelijkheden erbij hebt.

In mijn lespraktijk gebruikte ik altijd voor keyboardlessen altijd het instapmodel van Yamaha uit de PSR-serie omdat het super gebruiksvriendelijk is, goed klinkt en een goede prijskwaliteitsverhouding heeft. Dit is voldoende om de basistechnieken van het keyboardspelen op te leren.   Dieze keyboards worden door tienduizenden muziekleraren gebruikt.

Ik zal hieronder een lijstje met je delen van instrumenten die ik gerust kan aanbevelen, zelf gebruik en weet dat ze je heel veel muziekplezier zullen brengen mits het past bij je muzikale wensen.

Mijn aanbevolen Beginners Keyboard van dit moment!

👍 Nummer 1 Voor beginners: (heeft geen gewogen toetsen en beperkt aantal toetsen!)
Klik hier voor mijn aanbevolen beginners keyboard van dit moment >> 

Mijn aanbevolen Keyboard voor Gevorderden

👍Nummer 1 Voor gevorderden:  Ik ben de trotse bezitter van dit keyboard, als je voor het allerbeste wilt gaan is er wat mij betreft maar 1 mogelijkheid en dat is de Yamaha Genos!
Klik hier voor mijn persoonlijke review van de Yamaha Genos >>

Update! Korg heeft onlangs een geduchte concurrent gelanceerd,  ik moet eerlijk zeggen wat een fantastisch instrument.  Hij komt in verschillende opties (61/76/88 toetsen).
Welke de beste is van de twee?  Erg moeilijk te zeggen.  Ik laat de keuze over aan jou.  Het is ook een kwestie van persoonlijke smaak denk ik.
>>klik hier om het keyboard te beluisteren en te bekijken


Yamaha Genos

Mijn Yamaha Genos

Op zoek naar de beste Keyboard Accessoires? Bekijk hier mijn beste aanbevelingen en tips.

Al velen jaren spelen we keyboard maar zonder de juiste benodigde accessoires kan je speelplezier al snel verminderen.  Zorg ervoor dat je altijd de juiste keyboard accessoires koopt.   Denk bijvoorbeeld aan:  keyboardbankjes (voor de juist zithouding en speelhouding), hiermee voorkom je pijnlijke blessures, maar ook aan een sustain pedaal of hoofdtelefoon.

Klik hier en bekijk onze speciale Keyboard accessoire tips

De Arranger piano  – Piano met Styles en Begleidingsautomaat?

Yamaha dgx670

Ja, ze worden steeds populairder.  Waarom kiezen tussen een piano of keyboard?
Ga voor het beste van 2 werelden.  Zo kun je genieten van honderden mooie geluiden zoals orgels, koperinstrumenten, houtinstrumenten, strings, pads  en lekker piano spelen met je eigen band begeleiding, hoef je nooit geen metronoom meer te gebruiken en heb je een gewogen klavier.

Nummer 1 Arranger piano voor beginners: (met gewogen toetsen)

Klik hier voor mijn aanbevolen 88 toetsen arranger piano >>>

Alternatief?

Hoewel deze piano ook al hierboven staat bij de digitale piano’s, wil ik deze ook op deze plek plaatsen vanwege de zeer uitgebreide mogelijkheden.  Deze piano is ook geweldig maar is meer zit in een hoger segment.   Als je bovenstaande instrumenten interessant vond, kijk dan ook eens naar de Yamaha Clavinova CSP-170PE

Zie hieronder ook de een overzichtsvideo:

TIP:  Zorg ook voor een goed verstelbaar statief en keyboardbankje zodat je houding goed is. Zo voorkom je later pijnlijke blessures aan rug, armen, handen etc..!

Bekijk hieronder onze tips voor de belangrijkste onderdelen die je nodig hebt om goed van start te gaan.

midi keyboard

Het MIDI Keyboard

Update: klik hier voor mijn nieuwe midi-keyboards review pagina

Ben je enigszins wat technischer onderlegd en bent u op zoek naar de goedkoopste oplossing met de meeste mogelijkheden qua sounds (geluiden), programmeren, opnamemogelijkheden, mobiliteit, gewicht?   Dan is wellicht een Midi-keyboard een goede optie voor u.
Let op!  Dit is vaak niet de beste keuze als je echte goed piano wilt leren spelen.

Een MIDI keyboard is een elektronisch toetsinstrument, dat veel gelijkenis kent met een gewoon keyboard. Een MIDI keyboard produceert echter zelf geen geluid, maar zet de muziekstukken die je speelt om naar MIDI data. Software op de computer of laptop vertaalt deze nootinformatie vervolgens naar geluid.   De standaard midikeyboards worden geleverd als 25 toetsen, 49 toetsen of 61 toetsen modellen.

De Voor-, en Nadelen van een MIDI keyboard

+ Zeer geschikt voor vervoer
+ Relatief goedkoop
+  Onbeperkte mogelijkheden qua uitbreidingen van klanken
+ Vaak zeer goede geluidkwaliteit
+ Ideaal voor Producers, toetsenisten, DJ’s.
+ Compact
+ Bruikbaar voor het besturen van zowel  je DAW (Digital Audio workstation) als ook een digitale piano

– Meestal niet geschikt om goed piano op te spelen
– Kwaliteit toetsenbord is vaak niet zo goed
– Meestal ongewogen klavier (lichte aanslag)

Klik hier voor mijn aanbevolen beginners midi keyboard >>>

Al eens gedacht aan een tweedehandse piano?  Hier zijn mijn tips.

 Het kopen van een tweedehandse piano kan soms ook goede keuze zijn..

2023 Handige keyboard accessoires die bijdragen aan meer speelplezier.

Dit zijn de meest belangrijke accessoires voor elke Pianist/Keyboardspeler:

 1. Keyboardbankje:  Voorkom pijnlijke klachten en blessures, en zorg voor een goede zit.
  klik hier voor een overzicht van de meest populaire keyboardbankjes.
 2. Keyboardtas:  Wil je je keyboard meenemen en gebruiken buitenshuis, zorg dan voor een goede bescherming.
  Klik hier voor een overzicht van de meest populaire Keyboardtassen.
 3. Sustainpedaal:  Eigenlijk een MUST voor elke serieuze pianist en/of toetsenist!  Wil je ook graag piano (leren) spelen op je keyboard, dan is een sustainpedaal een essentieel onderdeel wat je nodig hebt.  Hiermee kun je de tonen met elkaar verbinden (en zgn. meer ‘galm’ geven). Pedaaltechniek en gebruik maakt een muziekstuk vaak veel interessanter en professioneler qua klank.
  klik hier voor een overzicht

Misschien ook interessant?  Zie ook mijn artikel over Keyboard leren spelen:
https://pianolesvanrene.nl/keyboard-leren-spelen/

piano leren spelen met app pianolesvanrene

Mijn tips over piano leren spelen, apps en pianoles

Bij het leren bespelen van de piano is het belangrijk om een goede begeleiding te hebben. Apps zoals Simply Piano, Piano Maestro en Piano Dust Buster kunnen voor beginners aantrekkelijk zijn, maar kennen beperkingen.

Deze apps bieden vaak geen persoonlijke begeleiding of feedback op je speeltechniek, waardoor je mogelijk slechte gewoontes ontwikkelt. Verder hebben ze meestal een beperkt en vast repertoire, waardoor je niet altijd de mogelijkheid hebt om liedjes te kiezen die aansluiten bij jouw interesses. Bovendien kan de motivatie afnemen, omdat ze na verloop van tijd kunnen aanvoelen als 'computerspelletjes'. Les krijgen van een gekwalificeerde pianoleraar is effectiever en duurzamer, omdat die je helpt met techniek, muzikaal gehoor en het opbouwen van een passend repertoire.

Pianoles van Rene - Al sinds 2012 dé online Piano Community van Nederland!

Online pianoles met ReneHeb je wel eens aan online pianolessen gedacht? Dat zijn pianolessen die je volgt in geheel eigen tijd en tempo vanaf je eigen huis via het internet.

Sinds 2012 heeft pianolesvanrene.com zich gespecialiseerd in het verzorgen van online pianolessen die leuk en snel werken voor iedereen.  Al meer dan 8.800 tevreden cursisten hebben zich aangesloten bij onze online Community en hebben via mijn online pianolessen piano leren spelen.
Wekelijks melden zich tientallen nieuwe cursisten zich aan in de leeftijd tussen 18 en 80 jaar. Samen gaan zij met René Knops hun muzikale droom om piano of keyboard te leren spelen, op een leuke manier, waarmaken.

Wil jij eindelijk eens die stap zetten om goed piano te leren spelen onder begeleiding van een ervaren pianodocent? Maar heb je na het lezen nog wat hulp nodig? Neem dan gerust contact op met René Knops via het contactformulier van www.pianolesvanrene.nl onderaan de website. Of begin lekker al met de gratis introductiecursus door te klikken op onderstaande button (je zit nergens aan vast).

gratis introductiecursus


Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland.René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Bob
Door

Bob

op 28 Nov 2016

Medeli SP 3000 aangeschaft en lees nu pas je advies, wellicht is dat voor mij toekomstmuziek.

Patrick
Door

Patrick

op 25 May 2017

Goed geschreven en duidelijk het verschil uitgelegd. Ik wil gaan beginnen en heb nu in ieder geval een idee wat ik moet hebben en hoeveel ik dan ongeveer kwijt ben. Het liefst een piano maar dat kan ik niet betalen en niet kwijt in mijn flatje helaas:). Dank je voor de verduidelijking.

Rene
Door

Rene

op 29 May 2017

Graag gedaan Patrick! Leuk dat je wilt gaan starten met piano spelen. Mocht je nog meer vragen hebben, neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag verder.Succes met het vinden van je instrument en misschien zie ik je in ons ledengedeelte.Muzikale groet,René Knops

Arnoud Aalbers
Door

Arnoud Aalbers

op 19 Nov 2018

Beste... Ik zie dat er een aantal digitale piano's worden genoemd.. ikzelf speel op een digitale piano. Prachtige klassiek kast maar piano is digitaal. Aanrader. Arnoud Aalbers (Houten)

Rene
Door

Rene

op 20 Nov 2018

Hoi Arnoud, dat zie je steeds vaker. Een digitale piano in een klassiek 'jasje'. Bedankt voor je tip.

Reactie plaatsen