De voordelen van piano spelen! | Dit zijn de 12 grootste en belangrijkste!
De 12 grootste voordelen van piano spelen
08 mei 2019 
11 min. leestijd

De 12 grootste voordelen van piano spelen

De voordelen van piano spelen zijn bijna eindeloos. Piano spelen is heerlijk. Het is echt een bron van ontspanning na een drukke dag. Je maakt niet alleen prachtige muziek, het is ook nog eens goed voor veel andere dingen. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Nu denk je, ja als je goed piano kunt spelen is het vast heel leuk. Maar ook als je nooit hebt leren spelen is het nog niet te laat om te beginnen. Piano spelen biedt je zoveel voordelen, begin vandaag nog!

De voordelen van piano spelen: waarom het een geweldige hobby is

Piano spelen is een van de meest populaire hobby's ter wereld. Het is niet alleen een leuke manier om je vrije tijd door te brengen, maar het biedt ook een aantal voordelen voor zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. In dit artikel zullen we enkele van de grootste voordelen van piano spelen bespreken. Een van de grootste voordelen van het spelen van de piano is dat het je geheugen verbetert. Omdat je moet onthouden welke toetsen je moet spelen en in welke volgorde, kan het spelen van de piano helpen bij het verbeteren van je geheugen en cognitieve vaardigheden. Daarnaast kan het spelen van de piano ook helpen bij het verbeteren van je hand-oog coördinatie en fijne motoriek. Een ander voordeel van het spelen van de piano is dat het kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het spelen van de piano kan een rustgevend effect hebben en kan helpen bij het verminderen van de symptomen van stress en angst. Bovendien kan het spelen van de piano ook helpen bij het verbeteren van je stemming en het verhogen van je gevoel van welzijn.

We noemen hier de 12 grootste voordelen van piano spelen.
Wedden dat je hierna niet kunt wachten om te beginnen met je eerste pianoles?


1. Piano spelen vermindert stress

Iedereen heeft het tegenwoordig druk. Stress lijkt erbij te horen. Maar teveel stress is niet gezond. Piano spelen is een goede manier om je stressniveau te laten dalen. Er zijn diverse onderzoeken naar gedaan en het blijkt dat wanneer je muziek maakt je hersenen een stofje aanmaken dat stress vermindert. Oxytocine bestrijdt het stresshormoon cortisol. Waardoor jij je, na een stukje piano spelen, al veel meer ontspannen zult voelen na een drukke dag.

Vooral de zuivere klanken van dit instrument spelen een belangrijke rol in de helende werking van muziektherapie. Dus laat je dagelijkse stress los, terwijl je wegdrijft op de prachtige klanken van je piano.

Minder stress met piano spelen

2. Betere oog-handcoördinatie door piano spelen

Piano spelen kan best een uitdaging zijn. Je hebt een flink aantal toetsen voor je, een aantal pedalen te bedienen en ook nog wat bladmuziek. Dat vergt behoorlijk wat concentratie. Je ogen, handen en voeten moeten feilloos met elkaar samenwerken, terwijl je oren hun best doen om het geheel te beoordelen.

Je zult je oog-handcoördinatie steeds verder verfijnen. Je handen leren samen en apart van elkaar te werken. Dit vergt in het begin flink wat oefening. Maar wat is het gaaf als je het eenmaal onder de knie hebt. Je zult merken dat ook je reactievermogen met sprongen vooruit gaat.

3. Piano spelen zorgt voor soepele handen en gewrichten

We typen op onze computer, we swipen op onze telefoons en tablet. Jaren geleden namen de polsklachten toe door typen op de laptop. Nu zien we steeds meer hand- en polsklachten door het gebruik van smartphones.

Piano spelen is een welkome afwisseling. Het is eigenlijk een work-out voor je vingers, handen en polsen. Regelmatig piano spelen houdt je handen en gewrichten soepel. Natuurlijk is het wel belangrijk om je houding achter de piano in de gaten te houden. Want door een slechte houding kun je blessures oplopen. Ga daarom nooit door met spelen als je pijn krijgt.

gratis introductiecursus

4. Piano spelen houdt je hersenen gezond

Of je nu jong bent of al wat ouder, je hersenen gezond houden is belangrijk. Muziekonderwijs helpt kinderen om makkelijker te kunnen leren. Omdat je bij het maken van muziek beide hersenhelften gebruikt en laat samenwerken, worden er nieuwe verbindingen in je hersenen gemaakt. Hierdoor kun je dingen beter onthouden, je langer concentreren en gemakkelijker nieuwe dingen leren.

Doordat beide hersenhelften beter samenwerken wordt je ook creatiever. Het wordt daardoor eenvoudiger om problemen op te lossen. Mensen die piano spelen scoren over het algemeen beter op taal, wiskunde en intelligentie in het algemeen.

Als je piano gaat spelen, laat je verschillende lichaamsdelen en zintuigen samenwerken. Beide oren, armen, handen, benen en voeten worden erbij betrokken. Er is opperste concentratie nodig en je hersenen registreren elke beweging tot in detail.

5. Piano spelen voor een goed humeur

Muziek luisteren beïnvloedt je humeur. Het maakt je rustig of juist heel energiek. Zo kan een rustig piano stuk je helemaal laten ontspannen, terwijl een meer opzwepend stuk je laat swingen op je pianokruk. Of speel één van je favoriete popnummers en zing uit volle borst mee.

Als je daar geen goed humeur van krijgt?!

Goed humeur door piano spelen

6. Leren piano spelen is goed voor je zelfvertrouwen

O.k. het vergt wat doorzettingsvermogen, maar met onze methode kun je al binnen enkele weken een leuk stukje piano spelen. Een piano is misschien niet het makkelijkste instrument om te leren bespelen. Maar als het je lukt, is dat echt een enorme boost voor je zelfvertrouwen.

7. Verbetering van cognitieve vaardigheden

Het spelen van piano heeft vele voordelen, waaronder de verbetering van cognitieve vaardigheden. Hieronder worden enkele van deze voordelen beschreven:

  • Verbetering van geheugen: Piano spelen vereist het onthouden van noten, ritmes en melodieën. Door dit regelmatig te doen, kan het geheugen verbeteren.
  • Ontwikkeling van motorische vaardigheden: Piano spelen vereist dat beide handen onafhankelijk van elkaar werken. Dit kan de motorische vaardigheden verbeteren, vooral bij kinderen.
  • Verbetering van concentratie: Piano spelen vereist aandacht en concentratie om de juiste noten op het juiste moment te spelen. Door regelmatig te oefenen, kan de concentratie verbeteren.

Bovendien kan het spelen van piano ook helpen bij het ontwikkelen van andere cognitieve vaardigheden, zoals probleemoplossing, ruimtelijk inzicht en creativiteit. Het is daarom een geweldige activiteit voor zowel kinderen als volwassenen.

8. Ontwikkeling van fijne motoriek

Het bespelen van de piano vereist het gebruik van fijne motoriek. De vingers moeten onafhankelijk van elkaar bewegen om de juiste toetsen te kunnen indrukken. Dit vereist precisie en controle over de bewegingen van de vingers. Door regelmatig te oefenen, worden de spieren in de handen en vingers sterker en ontwikkelt de fijne motoriek zich.

Bovendien kan het spelen van de piano helpen bij het verbeteren van de hand-oog coördinatie. Dit is vooral belangrijk voor kinderen in hun ontwikkeling. Het trainen van de fijne motoriek kan ook helpen bij het verbeteren van andere vaardigheden, zoals schrijven en typen.

Naast de fysieke voordelen kan het ontwikkelen van de fijne motoriek ook bijdragen aan het verbeteren van de concentratie en het vermogen om te multitasken. Het spelen van de piano vereist namelijk het gelijktijdig lezen van bladmuziek, het onthouden van de noten en het uitvoeren van de juiste bewegingen met de vingers. Dit kan helpen bij het trainen van de hersenen en het verbeteren van cognitieve vaardigheden.

9. Minder stress!

Een van de belangrijkste voordelen van piano spelen is de stressvermindering die het biedt. Het spelen van de piano kan een rustgevende en meditatieve ervaring zijn die je helpt om te ontspannen en je geest leeg te maken. Dit kan helpen om stress te verminderen en je te helpen om beter om te gaan met angst, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.

Bovendien kan het spelen van de piano je helpen om je te concentreren en je aandacht te richten op het moment. Dit kan een geweldige manier zijn om je geest te kalmeren en je te helpen om te gaan met stressvolle situaties op het werk of thuis.

Er zijn verschillende manieren waarop het spelen van de piano kan helpen bij stressvermindering:

  • Het kan je helpen om te ontspannen en te kalmeren
  • Het kan je helpen om je te concentreren en je aandacht te richten op het moment
  • Het kan je helpen om te ontsnappen aan de stress van het dagelijks leven en je te laten genieten van een creatieve en plezierige activiteit

Als je op zoek bent naar manieren om stress te verminderen en je mentale gezondheid te verbeteren, dan kan het spelen van de piano een geweldige optie zijn.

10. Verbetering van concentratievermogen

Piano spelen is een activiteit die veel concentratie vereist. Je moet je aandacht richten op de noten die je speelt, de ritmes die je volgt en de dynamiek van de muziek. Dit kan je helpen om je concentratievermogen te verbeteren, niet alleen tijdens het spelen van de piano, maar ook in andere aspecten van je leven.

Als je regelmatig piano speelt, kan dit je helpen om je aandacht beter te richten en je te concentreren op taken die je moet voltooien. Dit kan vooral nuttig zijn voor studenten die moeten studeren voor examens of voor mensen die in een drukke werkomgeving werken.

Bovendien kan piano spelen je helpen om je geheugen te verbeteren. Je moet de noten en akkoorden onthouden terwijl je speelt, en dit kan je helpen om je geheugen te trainen en te verbeteren. Dit kan vooral nuttig zijn voor ouderen die hun geheugen willen behouden en verbeteren.

11. Versterking van zelfexpressie en creativiteit

Een ander groot voordeel van piano spelen is dat het kan helpen bij het versterken van zelfexpressie en creativiteit. Door piano te spelen, kunnen muzikanten hun emoties en gevoelens uiten door middel van muziek.

De piano biedt een breed scala aan noten en tonen die kunnen worden gebruikt om verschillende emoties en gevoelens uit te drukken. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van een unieke muzikale stijl en het creëren van originele eigen muziek.

Bovendien kan het muziek maken op de piano ook helpen bij het ontwikkelen van improvisatievaardigheden. Door te improviseren, kunnen muzikanten hun creativiteit en spontaniteit vergroten en hun eigen unieke muzikale stijl ontwikkelen.

12. Verhoging van zelfvertrouwen en zelfdiscipline

Het spelen van de piano kan een enorme boost geven aan je zelfvertrouwen en zelfdiscipline. Het vergt namelijk veel geduld en doorzettingsvermogen om de technieken en vaardigheden onder de knie te krijgen.

Wanneer je de eerste noten correct speelt en een nummer begint te herkennen, zal je merken dat je zelfvertrouwen toeneemt. Dit gevoel van voldoening geeft je de motivatie om door te gaan en verder te leren.

Naarmate je meer oefent en beter wordt, zal je ook je zelfdiscipline verbeteren. Het regelmatig oefenen van de piano vereist discipline en toewijding, wat kan helpen bij het opbouwen van deze belangrijke eigenschappen.

Door deze toename in zelfvertrouwen en zelfdiscipline kan het spelen van de piano ook een positief effect hebben op andere aspecten van je leven, zoals werk en relaties.

Conclusie

Uit dit artikel blijkt dat pianospelen vele voordelen heeft. Het is niet alleen een leuke hobby, maar het kan ook helpen bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden, zoals geheugen en concentratie. Bovendien kan het spelen van de piano bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de hand-oog coördinatie en motorische vaardigheden.

Daarnaast kan het spelen van de piano een positief effect hebben op de emotionele gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van angst en depressie en kan een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen geven. Ook kan het spelen van de piano een sociale activiteit zijn, waarbij men kan samenspelen met anderen en optreden voor publiek.

Al met al zijn er genoeg redenen om te beginnen met het leren van piano spelen. Of het nu is om je cognitieve vaardigheden te verbeteren, je emotionele gezondheid te bevorderen, of gewoon om plezier te hebben, het spelen van de piano kan een waardevolle activiteit zijn voor iedereen.

Met regelmatig oefenen en spelen boek je vooruitgang, waardoor je nog meer gemotiveerd wordt. En hoe leuk is het om vrienden en familie te verbazen met je pianospel?

Piano spelen wanneer je dat wilt

Een groot voordeel van deze tijd is dat je kunt leren piano spelen wanneer jij dat wilt. Nooit meer rennen naar de muziekschool of je haasten naar je pianoleraar. Nooit meer ‘verplicht’ oefenen, omdat je alweer bijna naar je les toe moet. Je leert het online van professionele docenten die eerst als pianoleraar op de muziekschool werkten. En wil je een les nog eens overdoen, omdat je hem lastig vindt? Geen probleem. Je kunt de les zo vaak overdoen als je wilt. Net zo lang tot je het helemaal onder de knie hebt.

Jij bepaalt hoe snel of langzaam je de lessen doorloopt. En je hoeft niet eerst een hele serie saaie lessen door te worstelen voor het leuk wordt. Je begint meteen met het spelen van leuke en bekende liedjes!

Piano leren spelen gaat vooral om plezier hebben, vinden ze bij Pianoles van René. En daarom hebben ze speciaal voor jou dit online lesprogramma samengesteld. Zin om aan de slag te gaan? Ontvang direct toegang tot het complete lesprogramma of begin gerust eerst met de gratis introductiecursus.


gratis introductiecursus

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland.René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Reactie plaatsen