De voordelen van piano spelen! | Dit zijn de 12 grootste en belangrijkste!
Afbeelding van een man in pak die de piano bespeeld
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
10/13/2023
11 min
0

Voordelen van piano spelen: waarom het spelen van piano goed voor je is

10/13/2023
11 min
0

Als je op zoek bent naar een nieuwe hobby, overweeg dan om piano te leren spelen. De voordelen van piano spelen zijn bijna eindeloos, zowel lichamelijk als geestelijk. Piano spelen kan een geweldige bron van ontspanning zijn na een drukke dag en kan je helpen om je creativiteit en zelfvertrouwen te vergroten.

Of je nu al ervaring hebt met piano spelen of nog nooit eerder hebt gespeeld, het is nooit te laat om te beginnen. Piano spelen kan je helpen om stress te verminderen, je oog-handcoördinatie en fijne motoriek te verbeteren en je hersenen gezond te houden. Begin vandaag nog met het ontdekken van de vele voordelen van piano spelen.   Ik zal je hieronder 12 voor je laten zien:

Belangrijkste punten

 • Piano spelen is een geweldige bron van ontspanning en kan je creativiteit en zelfvertrouwen vergroten.
 • Het is nooit te laat om te beginnen met piano spelen, ongeacht je ervaring.
 • Piano spelen kan helpen om stress te verminderen, je oog-handcoördinatie en fijne motoriek te verbeteren en je hersenen gezond te houden.

De voordelen van piano spelen: waarom het een geweldige hobby is

pianolessen voor herstarters

Piano spelen is niet alleen een leuke hobby, het biedt ook vele voordelen voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Hieronder vind je enkele van de grootste voordelen van het spelen van de piano:

 • Verbetering van het geheugen: Bij het spelen van de piano moet je onthouden welke toetsen je moet spelen en in welke volgorde. Dit kan helpen bij het verbeteren van je geheugen en cognitieve vaardigheden.
 • Verbetering van hand-oog coördinatie en fijne motoriek: Het spelen van de piano vereist precisie en coördinatie tussen je handen en ogen. Dit kan helpen bij het verbeteren van je hand-oog coördinatie en fijne motoriek.
 • Vermindering van stress en angst: Het spelen van de piano kan een rustgevend effect hebben en kan helpen bij het verminderen van de symptomen van stress en angst. Het kan ook helpen bij het verbeteren van je stemming en het verhogen van je gevoel van welzijn.
 • Verhoging van creativiteit: Het spelen van de piano kan helpen bij het ontwikkelen van je creativiteit en het stimuleren van je verbeeldingskracht. Je kunt je eigen muziekstukken maken en nieuwe manieren vinden om liedjes te spelen.
 • Versterking van het zelfvertrouwen: Het leren van een nieuw instrument kan helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen en het gevoel van voldoening. Het is een uitdaging die je kunt overwinnen en waarvan je kunt genieten.

Piano spelen is een geweldige hobby met veel voordelen voor je gezondheid en welzijn. Of je nu een beginner bent of een ervaren speler, het is nooit te laat om te beginnen met het ontdekken van de voordelen van piano spelen.

1. Piano spelen vermindert stress

In het drukke leven van tegenwoordig lijkt stress onvermijdelijk. Te veel stress kan echter schadelijk zijn voor je gezondheid. Gelukkig is er een eenvoudige manier om je stressniveau te verminderen: piano spelen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het maken van muziek ervoor zorgt dat je hersenen oxytocine aanmaken, wat het stresshormoon cortisol bestrijdt. Hierdoor voel je je na een sessie piano spelen al veel meer ontspannen na een drukke dag.

De zuivere klanken van de piano spelen een belangrijke rol in de helende werking van muziektherapie. Dus laat je dagelijkse stress los terwijl je wegdrijft op de prachtige klanken van je eigen piano.

2. Verbeterde oog-handcoördinatie door pianospelen

Pianospelen kan in het begin best lastig zijn. Je moet namelijk een flink aantal toetsen bedienen en tegelijkertijd ook nog bladmuziek lezen. Dit vereist veel concentratie en oefening. Door te oefenen zal je oog-handcoördinatie steeds verfijnder worden en leer je je handen samen en apart van elkaar te bewegen. Je zult merken dat je reactievermogen ook met sprongen vooruit gaat. Het spelen van verschillende noten, akkoorden en ritmes zal ervoor zorgen dat je vingerposities en hand-oogcoördinatie verbeteren. Door regelmatig te oefenen zal je steeds beter worden in het lezen van bladmuziek en het spelen van de juiste noten op het juiste moment.

3. Piano spelen houdt je handen en gewrichten soepel

Het dagelijks gebruik van computers, smartphones en tablets kan leiden tot pols- en handklachten. Piano spelen kan een welkome afwisseling zijn en fungeren als een work-out voor je vingers, handen en polsen. Regelmatig piano spelen kan helpen om je handen en gewrichten soepel te houden. Het is echter belangrijk om je houding achter de piano in de gaten te houden om blessures te voorkomen. Stop met spelen als je pijn krijgt.

4. Piano spelen houdt je hersenen gezond

Piano spelen is niet alleen leuk, maar het kan ook bijdragen aan de gezondheid van je hersenen. Het spelen van een muziekinstrument, zoals de piano, zorgt ervoor dat beide hersenhelften beter samenwerken. Hierdoor worden er nieuwe verbindingen in je hersenen gemaakt, wat kan resulteren in betere concentratie, geheugen en het vermogen om nieuwe dingen te leren.

Bovendien kan het spelen van de piano bijdragen aan de creativiteit en het vermogen om problemen op te lossen. Mensen die piano spelen scoren over het algemeen beter op taal, wiskunde en intelligentie in het algemeen.

Het spelen van de piano vereist opperste concentratie en laat verschillende lichaamsdelen en zintuigen samenwerken, waaronder beide oren, armen, handen, benen en voeten. Hierdoor worden de hersenen gestimuleerd en worden elke beweging tot in detail geregistreerd.

Kortom, het spelen van de piano kan bijdragen aan de gezondheid van je hersenen en kan zorgen voor betere concentratie, geheugen en creativiteit.


gratis introductiecursus

5. Piano spelen voor een goed humeur

Als je op zoek bent naar een manier om je humeur te verbeteren, waarom probeer je dan niet om piano te spelen? Het spelen van muziek kan je humeur beïnvloeden en je helpen ontspannen. Een rustig pianostuk kan je helemaal laten ontspannen en je gelukkiger maken. Bovendien kan het spelen van muziek oxytocine vrijmaken, wat kan bijdragen aan een goed humeur. Dus waar wacht je nog op? Speel die toetsen en voel je beter!

6. Piano leren spelen is goed voor je zelfvertrouwen

Het leren bespelen van een piano kan een uitdaging zijn, maar met onze efficiënte methode kun je al binnen enkele weken een leuk stukje spelen. Het bespelen van een piano kan een geweldige manier zijn om je zelfvertrouwen te vergroten. Het behalen van succes in het leren spelen van de piano kan een enorme boost geven aan je motivatie en zelfvertrouwen, vooral bij kinderen.

7. Verbetering van cognitieve vaardigheden

Het bespelen van de piano kan verschillende voordelen hebben voor de verbetering van cognitieve vaardigheden. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van het geheugen, doordat het spelen van piano vereist dat je noten, ritmes en melodieën onthoudt. Het kan ook helpen bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden, vooral bij kinderen, omdat het bespelen van de piano vereist dat beide handen onafhankelijk van elkaar werken. Daarnaast kan het spelen van piano de concentratie verbeteren, omdat het vereist dat je aandachtig en geconcentreerd blijft om de juiste noten op het juiste moment te spelen.

Verder kan het spelen van piano ook bijdragen aan de ontwikkeling van andere cognitieve vaardigheden, zoals probleemoplossing, ruimtelijk inzicht en creativiteit. Daarom is het een geweldige activiteit voor zowel kinderen als volwassenen om hun cognitieve vaardigheden te verbeteren.

8. Ontwikkeling van fijne motoriek

Het bespelen van de piano vereist het gebruik van fijne motoriek. Door regelmatig te oefenen, worden de spieren in de handen en vingers sterker en ontwikkelt de fijne motoriek zich. Dit vereist precisie en controle over de bewegingen van de vingers, waardoor de vingers onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen om de juiste toetsen te kunnen indrukken.

Naast het verbeteren van de fijne motoriek, kan het spelen van de piano ook bijdragen aan het verbeteren van de hand-oog coördinatie. Vooral voor kinderen in hun ontwikkeling is dit belangrijk. Het trainen van de fijne motoriek kan ook helpen bij het verbeteren van andere vaardigheden, zoals schrijven en typen.

Het ontwikkelen van de fijne motoriek kan ook bijdragen aan het verbeteren van de concentratie en het vermogen om te multitasken. Het spelen van de piano vereist namelijk het gelijktijdig lezen van bladmuziek, het onthouden van de noten en het uitvoeren van de juiste bewegingen met de vingers. Dit kan helpen bij het trainen van de hersenen en het verbeteren van cognitieve vaardigheden.

9. Minder stress!

Een van de belangrijkste voordelen van het spelen van de piano is dat het kan helpen bij het verminderen van stress. Het spelen van de piano kan een rustgevende en meditatieve ervaring zijn die je helpt om te ontspannen en je geest leeg te maken. Dit kan helpen om stress te verminderen en je te helpen om beter om te gaan met angst, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.

Het spelen van de piano kan je ook helpen om je te concentreren en je aandacht te richten op het moment. Dit kan een geweldige manier zijn om je geest te kalmeren en je te helpen om te gaan met stressvolle situaties op het werk of thuis.

Er zijn verschillende manieren waarop het spelen van de piano kan helpen bij stressvermindering:

 • Het kan je helpen om te ontspannen en te kalmeren.
 • Het kan je helpen om je te concentreren en je aandacht te richten op het moment.
 • Het kan je helpen om te ontsnappen aan de stress van het dagelijks leven en je te laten genieten van een creatieve en plezierige activiteit.

Als je op zoek bent naar manieren om stress te verminderen en je mentale gezondheid te verbeteren, dan kan het spelen van de piano een geweldige optie zijn. Het kan je helpen om te ontspannen, je geest te kalmeren en je te concentreren op het moment, waardoor je beter kunt omgaan met stressvolle situaties in je dagelijks leven.

10. Verbetering van concentratievermogen

Piano spelen is een activiteit die veel concentratie vereist. Het richten van je aandacht op de noten, ritmes en dynamiek van de muziek kan bijdragen aan het verbeteren van je concentratievermogen, niet alleen tijdens het spelen van de piano, maar ook in andere aspecten van je leven. Door regelmatig piano te spelen, kun je je beter concentreren op taken die je moet voltooien, vooral als je een student bent die moet studeren voor examens of als je in een drukke werkomgeving werkt.

Naast het verbeteren van je concentratievermogen, kan piano spelen ook je geheugen verbeteren. Het onthouden van noten en akkoorden tijdens het spelen kan je helpen om je geheugen te trainen en te verbeteren. Dit kan vooral nuttig zijn voor ouderen die hun geheugen willen behouden en verbeteren.

Om het meeste uit deze voordelen te halen, is het belangrijk om regelmatig te oefenen en jezelf uit te dagen met nieuwe stukken en technieken. Door jezelf uit te dagen en te blijven oefenen, kun je je concentratievermogen en geheugen blijven verbeteren.

11. Versterking van zelfexpressie en creativiteit

Piano spelen kan een geweldige manier zijn om jezelf uit te drukken en je creativiteit te versterken. Door de verschillende noten en tonen die beschikbaar zijn op de piano, kun je emoties en gevoelens uitdrukken door middel van muziek. Dit kan je helpen bij het ontwikkelen van een unieke muzikale stijl en het creëren van originele muziek.

Bovendien kan het spelen van de piano helpen bij het ontwikkelen van improvisatievaardigheden. Door te improviseren, kun je je creativiteit en spontaniteit vergroten en je eigen unieke muzikale stijl ontwikkelen. Dit kan je ook helpen om beter te worden in het improviseren in andere aspecten van je leven, zoals in het bedenken van ideeën voor projecten of het oplossen van problemen.

12. Verhoging van zelfvertrouwen en zelfdiscipline

Het bespelen van de piano kan bijdragen aan een verhoging van jouw zelfvertrouwen en zelfdiscipline. Het vergt namelijk veel geduld en doorzettingsvermogen om de technieken en vaardigheden onder de knie te krijgen.

Wanneer je de eerste noten correct speelt en een nummer begint te herkennen, zal je merken dat jouw zelfvertrouwen toeneemt. Dit gevoel van voldoening geeft je de motivatie om door te gaan en verder te leren.

Naarmate je meer oefent en beter wordt, zal je ook jouw zelfdiscipline verbeteren. Het regelmatig oefenen van de piano vereist discipline en toewijding, wat kan helpen bij het opbouwen van deze belangrijke eigenschappen.

Door deze toename in zelfvertrouwen en zelfdiscipline kan het spelen van de piano ook een positief effect hebben op andere aspecten van jouw leven, zoals werk en relaties.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een waardevolle activiteit om je cognitieve vaardigheden te verbeteren, je emotionele gezondheid te bevorderen, of gewoon om plezier te hebben, dan kan het spelen van de piano een goede keuze zijn. Uit dit artikel blijkt dat pianospelen vele voordelen heeft, zoals het verbeteren van het geheugen en de concentratie, het verminderen van stress, het verbeteren van de hand-oog coördinatie en motorische vaardigheden, en het verminderen van angst en depressie.

Het spelen van de piano kan ook een sociale activiteit zijn, waarbij je kunt samenspelen met anderen en optreden voor publiek. Met regelmatig oefenen en spelen boek je vooruitgang, waardoor je nog meer gemotiveerd wordt. Bovendien kan het spelen van de piano een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen geven.

Dus als je op zoek bent naar een nieuwe hobby of een manier om jezelf te verbeteren, overweeg dan om te beginnen met het leren van piano spelen. Het is een activiteit die je veel voordelen kan bieden en die je vrienden en familie kan verrassen en verbazen met je pianospel.

Piano spelen wanneer je dat wilt

Een van de grootste voordelen van het leren piano spelen in deze tijd is dat je het kunt doen wanneer het jou uitkomt. Je hoeft niet langer naar de muziekschool te rennen of je te haasten naar je pianodocent. Je kunt het online leren van professionele pianodocenten die voorheen werkten als pianodocenten op muziekscholen. Het is zelfs mogelijk om een les zo vaak te herhalen als je wilt, totdat je het helemaal onder de knie hebt.

Bij het leren piano spelen als volwassene draait het vooral om plezier hebben. Bij Pianoles van René hebben ze daarom een online lesprogramma samengesteld dat gericht is op het spelen van leuke en bekende liedjes. Het programma is gepersonaliseerd en je bepaalt zelf het tempo waarin je de lessen doorloopt.

Als je nog nooit piano hebt gespeeld, kun je beginnen met de gratis introductiecursus. Deze cursus geeft je een idee van wat je kunt verwachten van de online cursussen. Het is ook mogelijk om feedback te krijgen van professionele pianodocenten en tutorials te volgen om je vaardigheden te verbeteren.

Met online cursussen zoals Pianote kun je op latere leeftijd nog steeds piano leren spelen, zonder dat je je hoeft te houden aan een vast rooster of verplichtingen. Het is een geweldige manier om een nieuwe vaardigheid te leren en tegelijkertijd plezier te hebben.

belangrijke informatie piano leren spelen

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voordelen van het bespelen van de piano?

Het bespelen van de piano biedt vele voordelen, waaronder het verbeteren van de fijne motoriek, het vergroten van de hand-oog coördinatie en het verbeteren van de concentratie. Het kan ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele mentale gezondheid.

Hoe kan het bespelen van de piano bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen?

Het bespelen van de piano kan bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen door het stimuleren van de neurale verbindingen en het verbeteren van de cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en probleemoplossend vermogen.

Wat zijn de beste manieren om te beginnen met het bespelen van de piano?

De beste manieren om te beginnen met het bespelen van de piano zijn het vinden van een goede leraar, het aanschaffen van een goede piano of keyboard, en het regelmatig oefenen van de basisprincipes zoals toonladders, akkoorden en eenvoudige melodieën.

Hoeveel tijd moet je besteden aan het oefenen van de piano om vooruitgang te boeken?

Om vooruitgang te boeken in het pianospel is het aanbevolen om dagelijks minimaal 30 minuten tot een uur te oefenen. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen en geduldig te zijn bij het leren van nieuwe vaardigheden.

Hoe kan je jouw pianospel verbeteren?

Om jouw pianospel te verbeteren, is het belangrijk om regelmatig te oefenen en te werken aan het verbeteren van jouw techniek en muzikaliteit. Het kan ook nuttig zijn om nieuwe muziekstukken te leren en te werken aan het ontwikkelen van jouw interpretatie en expressie.

Wat zijn enkele tips voor het leren van nieuwe pianostukken?

Enkele tips voor het leren van nieuwe pianostukken zijn het nemen van de tijd om de muziek te begrijpen en te analyseren, het oefenen van kleine delen van het stuk in plaats van het hele stuk in één keer, en het werken aan het ontwikkelen van jouw interpretatie en expressie. Het kan ook nuttig zijn om met een leraar te werken om feedback en begeleiding te krijgen bij het leren van nieuwe stukken.

Kun je wel wat extra hulp gebruiken en wil je het graag goed leren?  Start dan met de gratis proeflessen van René en leer in een paar dagen hoe online piano leren spelen werkt en speel direct al een prachtig kliinkend bekend liedjes.   Klik hier om direct te starten 

Reacties
Categorieën