piano leren spelen voor ouderen senioren
Handige Piano Tips
René
Handige Piano Tips
09/26/2014
2 min
0

Pianotips voor oudere leerlingen

09/26/2014
2 min
0

Als je wat ouder bent gaat niet alles even makkelijk meer. Maar dat betekent niet dat je geen nieuwe dingen kunt leren. Misschien doe je er wat langer over, maar uiteindelijk lukt het je. Dat bewijst mijn oudste leerling Fer. Hij is 82 jaar en speelt nu al een aantal jaren met heel veel plezier piano. Vandaag speciaal voor mijn oudere leerlingen tips voor het piano spelen.

Oefen iedere dag even

pianoles voor seniorenJe spieren en gewrichten zijn niet zo soepel en sterk meer als vroeger. Je vingers zullen er echt aan moeten wennen om zo intensief bezig te zijn. Het is daarom verstandig om iedere dag even te oefenen. Liever iedere dag een kwartier dan 3x per week een half uur. Zo wennen je vingers aan de nieuwe bewegingen. Ook op late leeftijd kan spierweefsel nog opgebouwd worden. Het geeft dus niet hoe oud je bent, spieren worden sterker als je ze traint. Je merkt na een aantal weken dat het een stuk makkelijker gaat. Naast het oefenen op de piano, kun je ook nog regelmatig wat vingergymnastiek doen, dat helpt ook om je vingers sneller en sterker te maken.

Rekken en strekken

Waarschijnlijk kun je in het begin je handen nog niet heel wijd strekken. Misschien lukt een sext (c tot a) wel, maar een septiem (c tot b) nog niet. Raak niet geïrriteerd als dat nog niet lukt. Begin bij het inspelen met om en om links en rechts een sext aan te slaan. Doe dit een aantal keer en probeer een paar keer wel dat septiem te halen. Na een paar weken zal je zien dat het zomaar ineens wel gaat. Het helpt vaak ook als je voor het oefenen eerst je handen een paar keer helemaal goed uitstrekt en vervolgens weer inknijpt. Dan zijn je spieren wakker en zal het wat makkelijker gaan.

Let op je houding

Niet alleen in je vingers merk je dat je ouder wordt, je hele lichaam wordt wat stijver en strammer. Een goede houding achter de piano is dan heel belangrijk. De bloeddoorstroming moet goed zijn en er moet niets bekneld raken. Let dus echt goed op dat je niet krom zit en dat je pianokruk goed afgesteld staat. Een te kromme houding kan er namelijk voor zorgen dat je je handen minder goed kunt bewegen. En dat maakt het piano spelen moeilijker.

Leg de lat niet te hoog

En tot slot, leg de lat voor jezelf niet te hoog. Geef het de tijd en ontdek vooral het plezier van muziek maken. Piano spelen is een ontzettend leuke vrijetijdsbesteding. Als je iedere ochtend even speelt, begint je dag meteen goed en heb je de hele dag leuke liedjes in je hoofd.

Uw ervaringen? Vragen?

Ben je op latere leeftijd begonnen met piano spelen? Waar liep je tegenaan, viel het mee of viel het tegen? Heb je zelf nog tips voor andere senioren? Deel het met ons.

Reacties
Categorieën