Loop je wel eens vast tijdens het oefenen op je keyboard? Het kan je zomaar overkomen. Zelfs gevorderde pianisten hebben er weleens last van. Een bepaald stukje in een nummer wil maar niet lukken. Hoe lang je ook oefent, je vingers werken niet mee.
Je kunt er moedeloos van worden en je zou de eerste niet zijn die het gewoon opgeeft. Of erger nog, helemaal geen keyboard meer wil spelen. Als je echt vastzit in een muziekstuk, dat je heel graag wilt spelen, is dat super frustrerend. Je kunt het, dat weet je, maar toch lukt het niet.
Gelukkig is er altijd een oplossing. In deze blog 5 tips, waarmee je ook dat moeilijke stuk in de vingers kunt krijgen.
Vastlopen bij het keyboard spelen helpt je vooruit
De meeste pianisten raken gefrustreerd als ze vastlopen tijdens het oefenen op hun keyboard. Het is ook vervelend als je in theorie weet wat je moet doen, maar het komt niet uit je vingers. Toch kun je het ook anders zien. Gebruik dit moment om van te leren en verder te komen. Want zonder strijd, geen vooruitgang.
Je hebt alles moeten leren. Praten, lopen, fietsen, zwemmen, het gaat niet vanzelf. Ontelbare keren heb je het geprobeerd voordat je het kon. En hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. Zo is het ook met keyboard spelen. De aanhouder wint, dus gewoon blijven oefenen.
Fouten maken is helemaal niet erg. Natuurlijk is het geweldig om je favoriete muziekstuk foutloos te spelen. Maar zelfs de grootste pianisten maken weleens een foutje. Het gaat erom hoe je het oplost. Door veel te oefenen zul je beter leren spelen, je wordt steeds handiger op je keyboard en leert ook improviseren. Wie weet maak je van dat foutje wel een super gaaf nieuw muziekstuk!
Maar voorlopig wil je jouw favoriete nummer spelen op je keyboard, maar het lukt je niet.
Met deze 5 tips gaat het je lukken:
Tip 1: Neem kleine stapjes
Vaak vragen we teveel van onszelf. Je hebt besloten je favoriete nummer op je keyboard te gaan spelen en wilt dan ook meteen het hele nummer kunnen spelen. Afhankelijk van je niveau en ervaring kan dit teveel gevraagd zijn.
Het is helemaal niet erg om moeilijke nummer te willen spelen. Die uitdaging is juist goed, maar doe het wel op de juiste manier. Het is niet de bedoeling dat je compleet gefrustreerd de handdoek in de ring gooit.
Heb je een moeilijk muziekstuk voor je, deel het dan op in kleine stukjes. De stukken die wel lukken leg je even opzij, die komen later weer aan de beurt. Je begint met de moeilijke stukken. Deze oefen je elke dag. En dan niet uren achter elkaar, maar bijvoorbeeld 10 tot 15 minuten. Ga niet net zolang door tot het je lukt. Het is niet erg als je fouten maakt, op een gegeven moment lukt het je wel.
Blijft het stuk te moeilijk? Splits het dan nog verder op. Door kleine stapjes te nemen bereik je ook je einddoel. Soms kan het bijvoorbeeld helpen om eerst het stuk met één hand te spelen en pas later de tweede hand erbij te leren. Zo hoef je niet direct je aandacht te verdelen over twee handen, dat scheelt de helft.
Tip 2: Doe het tempo omlaag
Netjes in de maat spelen is belangrijk. Maar merk je ook dat, als het even moeilijk wordt, je als vanzelf je tempo laat zakken? Dat is niet voor niets. In een langzamer tempo kun je meer aandacht besteden aan de moeilijke stukken.
Om netjes in de maat te blijven spelen is een metronoom een handig hulpmiddel. Een moeilijk stuk in een hoog tempo instuderen is erg lastig. Schroef het tempo daarom tijdens het oefenen eens terug. De metronoom helpt je in de juiste maat te blijven, maar dan op een langzamer tempo. Dat maakt het al een stuk makkelijker.
Als je het stuk vaker gespeeld hebt en het makkelijker gaat, kun je het tempo langzaamaan weer opschroeven naar het tempo dat bij dit nummer hoort.
Tip 3: Oefen regelmatig, maar niet te lang
Herhalen is de kracht van het leren. Je gaat dus sneller een moeilijk stuk leren door veel te oefenen. Probeer elke dag even achter je keyboard te gaan zitten. Dat hoeft niet lang te duren. Na 10 tot 20 minuten intensief oefenen heb je echt even pauze nodig.
Je kunt er zelfs voor kiezen om meerdere keren per dag een minuutje of 10 te oefenen. Merk je dat je aandacht er niet bij is? Oefen dan korter. Liever kort en geconcentreerd, dan lang omdat het moet.
Tip 4: Doe niet alles door elkaar heen
Je hebt de moeilijke stukken opgedeeld in kleine hapklare brokken. Oefen een stuk net zo lang tot je het echt goed onder de knie hebt en ga dan pas verder met het volgende stuk. Heb je een aantal opeenvolgende stukken in de vingers, probeer ze eens achter elkaar te spelen. Het wil helemaal niet zeggen dat het in een keer goed gaat, maar het werkt wel motiverend om je vooruitgang te horen!
Tip 5: Maak het voor jezelf makkelijker
Let tijdens het spelen op je houding en vingerzetting. Verander je steeds iets dan zal het langer duren voor je het in de vingers hebt.
Werk je met bladmuziek dan kan het helpen om de moeilijke stukjes een kleurtje te geven. Je ziet ze dan van tevoren aankomen en bent beter voorbereid. Heb je bijvoorbeeld op dit stuk moeite met de noten in de praktijk te brengen? Denk dan aan hoe je vinger moeten staan op het toetsenbord. Soms denk je makkelijker in beelden en helpt dit je door het moeilijke stuk heen.
Nooit meer vastlopen?
Vastlopen tijdens het oefenen op je keyboard is niet leuk. Dat wil je het liefst voorkomen. Als je lessen neemt op een muziekschool of bij een privé pianoleraar kan je daar eens per week je vragen kwijt. Maar als je tussendoor vastloopt, kun je niet verder. Dat schiet niet op.
Daarom is René, de pianodocent van Pianoles van René, altijd bereikbaar voor vragen en feedback. Als je de online keyboardlessen volgt krijg je ook toegang tot de community, waar je kennis maakt met gelijkgestemden. Je medecursisten kunnen tegen dezelfde problemen aanlopen en je daarbij helpen. Samen komen we verder. Keyboard leren spelen wordt een stuk leuker als je niet vast hoeft te lopen op je favoriete muziekstuk!