Snel een nieuw stuk instuderen op je piano? Met dit stappenplan lukt het wel
Snel een nieuw stuk instuderen op je piano? Met dit stappenplan lukt het wel
Geen categorie
René
Geen categorie
12/09/2019
4 min
0

Snel een nieuw stuk instuderen op je piano? Met dit stappenplan lukt het wel

12/09/2019
4 min
0

Wil je een nieuw stuk instuderen op je piano? Een nieuw stuk leren spelen duurt altijd te lang. Het liefst zou je het meteen al kunnen spelen, foutloos uiteraard. Een veelgehoorde tip voor het instuderen van muziek is oefenen, veel oefenen. En daar zit een kern van waarheid in. Maar hoe oefen je zo’n manier dat je een stuk snel onder de knie hebt?

In deze blog een stappenplan waarmee je snel een nieuw muziekstuk kunt spelen op je piano.

Stappenplan voor het instuderen van muziek op je piano

De een leert sneller dan de ander, dat zal altijd zo zijn. Het instuderen van een nieuw stuk muziek kost tijd. Maar als je het op de juiste manier aanpakt, gaat het sneller en zul je minder frustratie ervaren. Misschien lijkt het in het begin niet op te schieten, maar heb geduld. Zie elke moeilijkheid als een uitdaging.

Door nieuwe muziek te oefenen werk je aan de samenwerking tussen je hersenen en je vingers. Je maakt hierbij nieuwe verbindingen aan in je hersenen, die deze samenwerking mogelijk maken. Is de samenwerking eenmaal gelegd, dan houdt hij stand. En daar profiteer je in de toekomst van. Zelfs als je een tijdje geen piano meer zou spelen is het makkelijker om weer op je oude niveau terug te komen.

Door je hersenen en vingers te leren samenwerken maak je het jezelf makkelijker om de volgende keer weer een nieuw stuk in te studeren. Het zal steeds sneller lukken. Dat klinkt motiverend, toch?
Doorloop dit stappenplan en ontdek hoe je snel een nieuw stuk kunt spelen op je piano.

Nieuw muziekstuk instuderen

Stap 1: Begin met spelen en zoek de moeilijke stukken

Pak je nieuwe pianostuk erbij en begin te spelen. Het is handig om een kopie te maken van je muziek, zodat je hierop kunt schrijven. Want we gaan eerst op zoek naar de stukken in de muziek die je lastig vindt. Markeer deze stukken en speel verder tot het einde.

Merk je dat eigenlijk het hele stuk lastig is, dan heb je waarschijnlijk een muziekstuk gekozen dat boven je niveau ligt. Kies een makkelijker stuk, tenzij je heel veel geduld en doorzettingsvermogen hebt.

Je weet nu waar de moeilijke stukken zitten. Zijn dit hele lange stukken, deel deze dan op in hapklare brokken. Ligt het eraan dat je met twee handen tegelijk moeten spelen? Deel dan het stuk op en oefen de linker- en rechterhand apart.

Stap 2: Speel de makkelijke stukken op je piano

Nu je weet waar de moeilijke stukken zitten, begin je met het spelen van de makkelijke stukken. Met wat geluk heb je nu al snel het grootste gedeelte van het stuk in je vingers. Let erop dat je mooi in het juiste tempo speelt. Gebruik eventueel een metronoom om je hierbij te helpen.

Door eerst de makkelijke stukken te oefenen heb je het idee dat je al ver bent, dat werkt fijn en helpt je om door te gaan. Speel je de makkelijke stukken zonder problemen, ga dan door met de moeilijke stukken.

Snel nieuw muziekstuk instuderen stappenplan

Stap 3: En nu de moeilijke stukken instuderen

Kies nu een moeilijk stuk. Is dit stuk erg lang, deel het dan op in kleine stukjes. Voorkom dat je te grote stappen wilt nemen, daar leer je niet sneller van. Kijk waar je blijft haperen. Is dit bijvoorbeeld, omdat je dit stuk niet met je linker- en rechterhand tegelijk kunt spelen? Deel het dan op en oefen elke hand apart. Zodra elke hand afzonderlijk soepel gaat, probeer je ze samen te voegen.

Begin met het vertragen van het tempo. Er is altijd een tempo waarop je het stuk wel kunt spelen, al is dit tergend langzaam. Gebruik een metronoom om dit stuk in hetzelfde, langzame tempo te spelen. Je zult merken dat het steeds soepeler gaat, voer het tempo dan iets op. Ook hier, met kleine stapjes omhoog. Net zolang tot je op het juiste tempo kunt spelen.

Stap 4: Moeilijke en makkelijke stukken samenvoegen

Nu je ook de moeilijke stukken in de vingers hebt wil je het hele stuk in één keer leren spelen. Dit gaat niet zomaar. Neem eerst wat makkelijke stukjes rond een moeilijk stuk mee. Pak bijvoorbeeld 1 of 2 maten voor en na het moeilijke stuk erbij. Breid dit steeds wat verder uit tot je hele stukken aan elkaar kunt ‘plakken’.

Stap 5: Wat doe je als het nog niet helemaal soepel gaat?

Uiteindelijk zul je het hele muziekstuk achter elkaar kunnen spelen. Merk je dat het toch niet helemaal soepel gaat? Markeer deze stukken weer in je muziek en ga een paar stappen terug. Oefen deze stukken of overgangen net zolang tot ze soepel gaan.

Zo boek je snel vooruitgang. Het is natuurlijk niet zo dat je nu in een dag een nieuw muziekstuk kunt instuderen, maar door op deze manier te oefenen leer je sneller en soepeler te spelen.
Let op dat je niet steeds dezelfde moeilijke stukken blijft oefenen, zeker als het even niet wil lukken. Wissel gerust af. Juist door iets even te laten liggen kan het ‘landen’ en is de kans groot dat het de volgende keer opeens wel lukt.


gratis introductiecursus


Snel instuderen op je piano met de juiste technieken

De juiste basistechnieken op je piano beheersen is onmisbaar als je snel nieuwe stukken wilt leren spelen. Sommige muziekstukken zijn onmogelijk te spelen als je niet de goede technieken in de vingers hebt.
Ontdek wat Pianolessen van René je kunnen bieden en hoe je in 3 stappen van beginner naar gevorderd niveau kunt gaan.

Reacties
Categorieën