Piano leren spelen met twee handen? Leer nu met 2 handen te spelen!
Piano leren spelen met twee handen? Leer nu met 2 handen te spelen!
03 juli 2014 
3 min. leestijd

Piano leren spelen met twee handen? Leer nu met 2 handen te spelen!

Piano leren spelen met twee handen tegelijk.

Een liedje spelen op de piano met één hand lukt meestal nog wel. Maar als we gaan proberen te spelen met twee handen, dan begint het… frustratie, paniek, teleurstelling. Want wat is het moeilijk om die twee handen twee aparte dingen te laten doen. Dat is ons brein niet gewend. Maar, geef het niet te snel op en gebruik mijn tips om ook pianovirtuoos te worden.

Alle begin is moeilijk

Met twee handen spelen, je handen twee aparte dingen laten doen. Dat zijn onze hersenen niet gewend. En daar zit ook direct het probleem, het is iets nieuws wat je nog moet ontwikkelen. Probeer maar eens zittend met je rechter vinger een rondje en met je linker vinger een vierkantje op je been te tekenen, gelijktijdig! Je zult merken dat dat niet meevalt en dat je je echt moet concentreren. Misschien lukt het je de eerste keer helemaal niet, maar na een tijdje krijg je het toch aardig voor elkaar. Met piano spelen is het net zo. Met veel oefenen en een goede concentratie lukt het je zeker.

De dominante hand

Waar je in het begin last van zult hebben is de dominante hand. Je schrijfhand, de hand waar je bijna alles mee doet: dingen met twee handen piano leren spelenoppakken, de deur openen, de afwasborstel vasthouden, van
zender wisselen met de afstandsbediening en natuurlijk schrijven. De spieren en motoriek van je schrijfhand zijn veel beter ontwikkeld dan die van je andere hand. Dit merk je ook op de piano. Met je schrijfhand kun je liedjes makkelijker en sneller spelen dan met je andere hand.

Hoge tonen rechts

Bij de meeste mensen is de rechter hand de schrijfhand. Op de piano liggen de hogere tonen aan de rechterkant. Dat is niet voor niets, want melodieën zitten vaak in de hogere tonen en die kun je dan gelukkig met je rechterhand spelen. Maar wil je goed leren piano spelen, dan is het belangrijk dat je je ‘zwakke’ hand zo traint dat die niet onder doet voor de schrijfhand. Om een muziekstuk goed in balans te laten klinken, moeten beide handen even goed ontwikkeld zijn. Probeer daarom altijd iets meer met de ‘zwakke’ hand te oefenen dan met de schrijfhand. Let wel op dat je het oefenen rustig aan opbouwt en je de ‘zwakke’ hand niet overbelast.

Oefen beide handen apart

Zeker voor beginnende pianisten is het essentieel om nieuwe stukken altijd eerst op te splitsen. Oefen de partij voor de linkerhand en die voor de rechterhand apart van elkaar in. Begin altijd eerst met de moeilijke stukjes. Neem een moeilijk stukje en speel de partij van de rechterhand ca. 15 sec. en daarna de partij van de linkerhand ca. 15 sec. Oefen dit net zo lang tot allebei de handen het stukje een aantal keer achter elkaar foutloos en in het juiste tempo kunnen spelen. Oefen daarna het stukje met beide handen tegelijk. Wanneer dit goed gaat, neem je het volgende moeilijke stukje. Het instuderen van een nieuw stuk kan zo een paar dagen of bij een lang stuk zelfs een paar weken duren. Maar je zult zien dat je het daarna ineens al bijna helemaal in een keer tot het eind kunt spelen.

metronoom voor oefenen met twee handenGebruik een metronoom

Als je met twee handen tegelijk gaat oefenen, gebruik dan ook eens een metronoom. Een van de twee handen heeft nog weleens de neiging om iets sneller of juist iets langzamer te gaan. Met een metronoom lukt het beter om allebei de handen in het goede tempo te laten spelen. Doe dit altijd pas nadat je allebei de partijen apart van elkaar goed kunt spelen.

Vaak zal je merken dat het de ‘zwakke’ hand is die een ander tempo kiest dan de bedoeling is. Merk je dat het inderdaad steeds dezelfde hand is die afwijkt, oefen dan die hand nog eens apart.

Laatste tip

Mijn laatste tip is de tip die je misschien zelf stiekem ook wel weet, maar eigenlijk liever niet wilt horen en dat is natuurlijk: oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Alle nieuwe dingen in het leven leer je niet in één dag en zo is dat ook met piano spelen. Of was jij zo’n wonderkind dat wel direct in één keer kon fietsen of lopen?

Heb jij nog andere goede tips voor het spelen met twee handen? Deel ze dan met ons in een reactie hieronder.

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 49 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland. René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Hans van der Werf
Door

Hans van der Werf

op 14 Jan 2015

'Help, mijn handen zitten in de knoop!'...... Iedere pianist, groot of klein, die dit beweert confronteer ik meteen met de harde werkelijkheid: 'Help, mijn HERSENS zitten in de knoop' (Altijd nuttig om pianoleerlingen te vragen: Pianospelen doe je met?????.........) Voor onze handen afzonderlijk hebben we afzonderlijke hersenhelften ter beschikking. om die tijdens het gelijktijdig spelen met beide handen parallel te kunnen aansturen moet je dus een bepaalde mate van gespletenheid hebben. Ik, en velen met mij, hebben die gespletenheid niet in hun pianistische gereedschapskist. Hoe werkt het dan wel? Net zoals met alles wat we doen (inderdaad dus ook fietsen en zwemmen) moeten beide hersenhelften samenwerken. Bij al deze activiteiten, in het bijzonder de hoogst complexe motorische activiteit van het pianospelen is er sprake van motorische integratie van beide hersenhelften. M.a.w. wat doe je met je rechter-en linkerhand gelijktijdig? Het beantwoorden van deze vraag impliceert dat je je van AL je pianistische handelingen bewust (!!) bent, respectievelijk moet worden. Het gaat dus om maximale activering van je bewustzijn. Hoe? Door tijdens het studieproces constant na te denken. Geconcentreerd en toegewijd..... En zodra dat ook maar een beetje lukt....meteen muziekmaken!

Rene
Door

Rene

op 18 Jan 2015

Hartelijk dank voor je bijdrage en aanvulling beste Hans!

sabrina
Door

sabrina

op 25 Apr 2015

Bedankt voor jullie informatie en advies. Ben 35 en net begonnen met piano. En het frustreert me ontzettend dat het me niet lukt om met beide handen iets anders te spelen. Ik speel gitaar en daar doe je met beide handen ook iets verschillends maar dat lijkt veel eenvoudiger! Misschien de leeftijd? Nogmaals bedankt!

Rene
Door

Rene

op 09 May 2015

Hoi Sabrina, bedankt voor je reactie van mijn artikel. Ik begrijp wat je zegt, het onafhankelijk samenspelen met beiden is voor beginners inderdaad het lastigst, maar hiervoor zijn vele goede oefeningen, dit is echt goed te leren. Een basisregel is dat je eerst op een langzaam tempo speelt, eventueel met je handen apart. Ik laat in mijn online lessen mijn cursisten speciale oefeningen spelen, om hier snel korte metten mee te maken :-). Veel speeplezier! Groet, René

Reactie plaatsen