Moeilijke pianostukken? Pianist geeft 5 tips om je studietijd te verkorten.
Moeilijke stukken op de piano oefenen – handige tips
Piano Oefentips
René
Piano Oefentips
05/19/2014
5 min
2

Moeilijke stukken op de piano oefenen - handige tips

05/19/2014
5 min
2

Lastige passages op de piano oefenen. Hoe pak je dat het beste aan? In dit artikel geef ik je tips voor het instuderen van moeilijke stukken in liedjes. Je zult zien dat deze tips je helpen om lastige stukjes onder de knie te krijgen.

Moeilijke stukken instuderen

Niets is zo frustrerend als een mooi pianostuk spelen vol met steeds terugkomende fouten!  Hoe kan het toch dat je continue steeds weer ergens een foutje maakt waardoor het stuk eigenlijk nooit ‘af” is?    Heel herkenbaar.

Ik kreeg onlangs nog een vraag van iemand die een soortgelijk probleem had:

Als ik het een aantal keer speel merk ik dat ik op telkens een klein foutje maak. Dat druk ik per ongeluk een extra toets in of ik raak de verkeerde. Eerst dacht ik dat ik dat specifieke stukje niet beheerste maar als ik het nogmaals speel, gaat het goed op dat stukje maar gebeurt het op een andere. Ook bij een lager tempo gebeurt dit. Eigenlijk lukt het me dus niet om het stukje dus foutloos te spelen. Dat frustreert me. Het foutje vindt telkens op een andere plek plaats. Het is geen groot foutje maar wel hoorbaar.
Heeft u nog tips om dit soort kleine foutjes eruit te krijgen?

Heel herkenbaar uiteraard! Je bent zeker niet de enige die hier tegenaan loopt.   Ik met al mijn ervaring loop hier nog regelmatig tegenaan.  Graag wil ik het volgende met je delen wat voor mij altijd goed werkt en misschien helpt het je om je pianostuk ook te verbeteren. Mijn probleem…….   

Ik wil vaak alles ‘te snel’  en het nummer direct kennen, ik wil te goed spelen, ik wil te snel (tempo) spelen.     Vaak maakte ik op herkenbare plekken vergelijkbare foutjes (vingerzetting, tempo, verkeerde nootjes etc..).   Toen ben ik het stuk nogmaals anders gaan instuderen:

  1. Handen apart
  2. Toch weer het tempo omlaag
  3. Sommige passages isoleren en apart oefenen
  4. Tempo weer geleidelijk opvoeren
  5. Checken of problemen er nog waren?  Zoja, dan terug naar stap 1 etc.

Als je voor het eerst een nieuw stuk op de piano zet om te gaan leren, dan merk je dat dat niet ineens lukt. Om te bepalen wat je lastig vindt en waar je uitgebreider aan moet werken, speel je eerst het stuk helemaal door.

De plekken waar je vastloopt, moet stoppen of langzaam speelt zijn de stukken die je apart moet oefenen.

Als je het handig vindt, kun je die stukjes omcirkelen, zodat je steeds makkelijk terug kunt vinden welke stukken je apart moet oefenen.

Met deze tips ben je al goed op weg:

–          Speel lastige stukken heel langzaam

–          Speel linker- en rechterhand apart

–          Leer moeilijke stukjes uit je hoofd

Heel langzaam spelen

Neem een moeilijke passage en ga die heel langzaam spelen, voor je gevoel extreem langzaam.

Misschien heb je het idee dat het geen nut heeft om de muziek zo langzaam te spelen, maar doordat je zo bewust bezig bent met de noten en welke noot na de andere komt, prent je deze heel goed in je hoofd.

Je zult zien dat je na een paar keer heel langzaam spelen het stuk ineens al veel beter kunt spelen.

Probeer het daarna in normaal tempo en kijk of dat lukt.

Sowieso is het handig om de passage tussendoor in normaal tempo te spelen om te kijken of je vingerzetting klopt.

Als je heel langzaam speelt is het natuurlijk minder belangrijk welke vingers je gebruikt, omdat je toch genoeg tijd hebt.

Als je in normaal tempo speelt, kan het zijn dat een bepaalde vingerzetting toch anders moet.

 

rechterhand apart bij piano oefenen

Speel linker- en rechterhand apart

Wanneer je een nieuw stuk in gaat studeren komt er heel veel nieuwe informatie ineens op je af.

Je moet noten lezen in twee verschillende muzieksleutels en je hersenen moeten dit notenbeeld omzetten in instructies voor je handen/vingers.

En dan moeten je linker- en rechterhand ook nog onafhankelijk van elkaar noten en ritmes spelen.

Om de moeilijkheidsgraad te beperken en precies te weten wat je linker- en rechterhand straks moeten doen, kun je het beste beginnen met het oefenen van de aparte passages.

Dus studeer alle moeilijke stukjes eerst met alleen de linkerhand en daarna alleen de rechterhand. Als je het stukje met twee handen tegelijk gaat proberen te spelen, begin dan eerst weer heel langzaam.

Leer moeilijke stukken uit je hoofd

Het kost wat moeite om lastige stukjes uit je hoofd te leren, maar het helpt enorm bij het goed spelen van een liedje.

Je hoeft namelijk niet steeds op de bladmuziek te kijken en je hebt al je aandacht voor de toetsen en de muzikale uitvoering.

Als je de noten uit je hoofd leert, dan prent je ze in je geheugen. Het is daarna veel makkelijker om een liedje goed te spelen, je hersenen weten precies wat er komt.

Combineer de tips

Helemaal goed werken deze tips wanneer je ze combineert. Neem bijvoorbeeld de partij van de linkerhand en speel die heel langzaam. Probeer die passage dan uit je hoofd te spelen.

Ga dan datzelfde stukje heel langzaam instuderen met je rechterhand en leer ook de partij van de rechterhand uit je hoofd.Probeer daarna heel langzaam met twee handen tegelijk te spelen. En leer ook dat uit je hoofd.

Begin altijd eerst met kleine stukjes apart oefenen. Als dat stukje goed lukt, neem dan ook de aanloop naar het stukje erbij.

Als dat ook goed gaat, dan kun je kijken of het je lukt om het nieuwe liedje van het begin af te spelen en kijken of je nog vastloopt bij die passage.

Opnames luisteren

Heb je een opname van de muziek die je aan het instuderen bent? Luister dan regelmatig naar de opname.

Sommige dingen worden veel duidelijker wanneer je ze een keer gehoord hebt. Op Youtube kun je een heleboel muziek vinden, zowel popliedjes als klassieke muziek.

piano leren spelen voor beginners

Kan het ook makkelijker?

Het kost uiteraard tijd om mooie pianopartituren goed in te studeren zodat ze mooi klinken.  Vooral voor klassieke muziek raad ik aan om zeker met partituren te werken van de beste kwaliteit.

Kijk bijvoorbeeld altijd naar de versie waarbij de vingerzettingen uitgeschreven staan.  Ook moet de muzieknotatie duidelijk en liefst redelijk groot en niet te compact gedrukt zijn.

Meer vrijheid in je pianospel?

Wil je ook graag eens meer vrijheid in je pianospel en houd je van het spelen van popliedjes?

Dan is het wellicht leuk eens te kijken naar de zgn. Poppiano methode.  Met deze methode leer je piano spelen met als basis je akkoordenleer en muziekleer (kennis van toonladders en intervallen).  Klinkt misschien lastig, maar is het absoluut niet.

Spelen met akkoorden is buitengewoon geschikt om het zgn.  ‘social music’  genre te spelen.  De liedjes die vaak gespeeld worden tijdens
een gezellig borrelavondje of dineetje met vrienden, maar ook op recepties.

Wil je graag eens kennismaken met deze leuke en ook eenvoudige manier, dan nodig ik je graag uit om eens te kijken naar mijn online lesprogramma voor Piano en Keyboard op deze pagina.

Wil je graag meer tips over het oefenen van pianoliedjes of keyboardliedjes?

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant.

Heb je zelf nog tips om moeilijke stukken in te studeren?

Laat ze hier achter, dan kunnen we elkaar helpen om beter piano te leren spelen.

Reacties
Categorieën