Piano spelen zonder blessures? Voorkom pijnlijke klachten met mijn tips!
Speel pijnvrij piano, voorkom blessures
09 juli 2014 
5 min. leestijd

Speel pijnvrij piano, voorkom blessures

Piano spelen zonder blessures:  Piano spelen doe je vooral voor je plezier. Maar als piano spelen pijn gaat doen, is het plezier snel verdwenen.

Piano staat op de derde plaats van instrumenten waarbij de meeste pijnklachten ontstaan. Blessures treden vooral op wanneer te krampachtig gespeeld wordt. De beste manier om pijnvrij te spelen is natuurlijk het voorkomen van blessures.

Blessures door piano spelen?

piano spelen zonder blessuresJazeker, van piano spelen kun je blessures krijgen. Als je net begint en iedere dag 10 minuten oefent zal je niet snel ergens last van krijgen. Maar als je de smaak te pakken krijgt en je veel tijd achter de piano doorbrengt, dan kan een blessure er zo insluipen.

Blessures ontstaan meestal wanneer je te krampachtig speelt. Dat kan komen door stress, spanning of tijdsdruk. Gelukkig zijn blessures goed te voorkomen en speel je straks jarenlang zonder klachten.

Klachten bij piano spelen

Blessures die ontstaan door te krampachtig spelen, zijn RSI-klachten, slijmbeursontsteking, zenuwletsel en gewrichtsklachten.

Dit zijn allemaal klachten die te maken hebben met repeterende bewegingen onder spanning.Rug- en nekklachten komen ook regelmatig voor. Maar deze klachten ontstaan meestal door een verkeerde houding.

De juiste houding

De juiste houding bij piano spelen, bereik je door de kruk op de juiste hoogte af te stellen. Je knieën staan in een rechte hoek en je voeten passen precies plat op de grond.

Houd de rug recht en probeer te voorkomen dat je voorover bukt om naar de toetsen te kijken. Laat je armen langs je lichaam hangen en leg je handen boven de toetsen.

De onderkant van de elleboog hangt ongeveer gelijk aan de bovenkant van de toetsen. De juiste houding van de hand is ongeveer gelijk aan de houding bij typen. Je handen hangen boven de toetsen en de vingers zijn naar beneden gebogen.

De toppen van de vingers raken de toetsen.

Oefen iedere hand apart

De meeste pianisten hebben de neiging om alles steeds met twee handen tegelijk te oefenen. Als je met twee handen tegelijk oefent, dan staat er meer spanning op de spieren. Studeer eerst altijd met iedere hand apart. Oefen ca. 15 seconden met de linkerhand en daarna 15 seconden met de rechterhand en wissel dat steeds af. Hierdoor geef je de spieren de kans om weer tot rust te komen en raken ze niet te vermoeid met de kans op overbelasting. Er zit zo veel minder spanning in de houding en RSI-klachten, gewrichtsklachten en slijmbeursontstekingen treden veel minder makkelijk op.

Voorkom overbelasting

Als je vermoeid bent, of lang gestudeerd hebt, dan moet je jezelf inspannen om nog geconcentreerd te blijven. Ga je dan toch door met piano studeren, dan raken je spieren overbelast. Daardoor heb je veel meer kans op blessures. Ga liever een paar keer per dag achter de piano zitten, dan één keer per dag een paar uur achter elkaar.

Voorkom stress tijdens het oefenen

piano spelen zonder blessuresStress bij het piano spelen kan ontstaan doordat je moet oefenen voor een optreden of muziekexamen. Begin in zo’n geval altijd op tijd met studeren. Wanneer je te laat begint met studeren, moet je het stuk onder tijdsdruk leren. Dit zorgt voor meer spierspanning dan goed is tijdens het spelen.

Herhaal tijdens het oefenen niet steeds het stuk van voor naar achter en ga ook niet vlak voor een optreden of examen proberen het stuk nog even in zijn geheel door te spelen. Oefen moeilijke stukjes apart en studeer de stukken voor de linker- en de rechterhand los van elkaar. Lees meer tips voor het oefenen in mijn blogartikel over efficiënt studeren.

Heb je veel last van stress door je werk of opleiding, probeer dan eerst te bewegen (wandelen, fietsen, joggen) of doe wat ontspanningsoefeningen, voordat je achter de piano gaat zitten. Als de spanning uit je lichaam is, zal je niet snel een blessure oplopen.

Bekijk deze videotips van Pianist René Knops en voorkom onnodige pijnklachten

Zie ook onderstaande video waar ik uitleg wat de juiste houding en handpositie is:

Houding en vingers

Video De Ideale Handpositie en Vingers op het Klavier

Naast een goede houding is dus een goede handpositie ook belangrijk, niet alleen om pijnklachten en blessures te voorkomen, maar ook om een mooiere aanslag op je piano te maken.

Bekijk onderstaande video voor extra tips:

Tot slot wik ik je nog waarschuwen

De tips hierboven beschreven zijn mijn persoonlijke tips, die ik uit eigen ervaring heb geleerd en toegepast.  Ik ben geen arts.
Mocht je al langdurig veel pijn hebben tijdens het piano spelen, andere pijnklachten, ga dan direct naar je huisarts!

Maximaal genieten van je Pianospel

Ben jij echt tevreden over je pianospel of zou je graag wat meer willen leren?  Of misschien wil je graag wat meer vrijheid op de piano?

In mijn eigen online lesmethode laat ik zien hoe ik meer dan 5,000 beginners heb piano leren spelen, op grond van simpele technieken uit de muziekleer. Deze heb ik vertaald naar een praktisch programma dat via het internet te volgen is.

Uiteraard besteed ik zoals je hierboven hebt geleerd ook veel aandacht aan de juiste houding etc. ter voorkoming van blessures of pijnlijke klachten.

Wil je graag eens kennismaken met mijn online lessen?  Probeer dan eens wat gratis proeflessen en klik hieronder op de banner om direct te starten.

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland.René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Tiny van Zweeden
Door

Tiny van Zweeden

op 02 Dec 2015

Beste René , ik was op je site beland doordat ik aan het zoeken was over pijn aan de elleboog en onderarm bij piano spelen. Vorig jaar begonnen en na 3 maanden arm klachten loop heel het jaar als bij de fysio en heb sinds van de week pas in de gaten dat het van het intensief piano spelen komt , ben 70 jaar en wilde dit nog gaan leren , speel soms wel 2/3 uur op de dag wel in tussenpozen , hoe kan ik nu van de klachten af komen , fysio helpt niet heb mijn kruk vanavond hoger gezet hopelijk helpt dit zoals je schrijft op je site. Het zou jammer zijn dat ik moest stoppen met spelen Met vriendelijke groeten Tiny

Rene
Door

Rene

op 08 Dec 2015

Beste Tiny, hartelijk dank voor je bericht. Ik heb je een persoonlijke email gestuurd.

Maureen
Door

Maureen

op 25 Aug 2020

Beste Ik herken mij volledig in bovenstaand bericht . Ik ben nu namelijk ook op de sukkel met een slijmbeursontsteking terwijl ik nu opnieuw ontstekingsremmers neem. Wegens Corona geen les meer gehad gedurende maart en waarschijnlijk ook de verkeerde houding aangenomen . Speel een jaartje , en ben ondertussen ook een jonge senior van 59 . Mvg

Rene
Door

Rene

op 25 Aug 2020

Dag Maureen, he wat vervelend dat je last hebt van een slijmbeursontsteking! Heel veel beterschap en spoedig herstel. Jammer dat je geen les meer gehad hebt wegens Corona. Tijdens deze periode heb ik bijna dagelijks gratis pianolessen verzorgd via Youtube. Als je wilt kun je eventueel nog steeds wat lessen volgen, want ze staan nog online. Het voordeel van online lessen volgen, is dat je ten alle tijden in eigen tijd en tempo kunt blijven doorleren en spelen. Veel succes en dank voor je reactie. Muzikale groet, René

Reactie plaatsen