Piano leren spelen met twee handen? Leer nu met 2 handen te spelen!
Pianolessen Voor Beginners
René
Pianolessen Voor Beginners
07/03/2014
4 min
4

Piano leren spelen met twee handen? Leer nu met 2 handen te spelen!

07/03/2014
4 min
4

Piano leren spelen met twee handen tegelijk.  Een probleem waar heel veel pianisten en toetsenisten nog dagelijks mee worstelen.   Misschien jij ook?

Een liedje spelen op de piano met één hand lukt meestal nog wel. Maar als we gaan proberen te spelen met twee handen, dan begint het… frustratie, paniek, teleurstelling. Want wat is het moeilijk om die twee handen twee aparte dingen te laten doen. Dat is ons brein niet gewend. Maar, geef het niet te snel op en gebruik mijn tips om ook pianovirtuoos te worden.

Alle begin is moeilijk

Met twee handen spelen, je handen twee aparte dingen laten doen. Dat zijn onze hersenen niet gewend. En daar zit ook direct het probleem, het is iets nieuws wat je nog moet ontwikkelen. Probeer maar eens zittend met je rechter vinger een rondje en met je linker vinger een vierkantje op je been te tekenen, gelijktijdig! Je zult merken dat dat niet meevalt en dat je je echt moet concentreren. Misschien lukt het je de eerste keer helemaal niet, maar na een tijdje krijg je het toch aardig voor elkaar. Met piano spelen is het net zo. Met veel oefenen en een goede concentratie lukt het je zeker.

De dominante hand

Waar je in het begin last van zult hebben is de dominante hand. Je schrijfhand, de hand waar je bijna alles mee doet: dingen met twee handen piano leren spelenoppakken, de deur openen, de afwasborstel vasthouden, van
zender wisselen met de afstandsbediening en natuurlijk schrijven. De spieren en motoriek van je schrijfhand zijn veel beter ontwikkeld dan die van je andere hand. Dit merk je ook op de piano. Met je schrijfhand kun je liedjes makkelijker en sneller spelen dan met je andere hand.

Hoge tonen rechts

Bij de meeste mensen is de rechter hand de schrijfhand. Op de piano liggen de hogere tonen aan de rechterkant. Dat is niet voor niets, want melodieën zitten vaak in de hogere tonen en die kun je dan gelukkig met je rechterhand spelen. Maar wil je goed leren piano spelen, dan is het belangrijk dat je je ‘zwakke’ hand zo traint dat die niet onder doet voor de schrijfhand. Om een muziekstuk goed in balans te laten klinken, moeten beide handen even goed ontwikkeld zijn. Probeer daarom altijd iets meer met de ‘zwakke’ hand te oefenen dan met de schrijfhand. Let wel op dat je het oefenen rustig aan opbouwt en je de ‘zwakke’ hand niet overbelast.

Deze 4 Tips Gaan Ervoor Zorgen Dat je Sneller Met Beiden Handen Speelt

Of je beginner of gevorderd pianist, je zult vast en zeker ervaren dat niet elk pianostuk even makkelijk te spelen is en dat ook de studietijd soms wat langer is dan je zou willen.
Hieronder geef ik je mijn 4 beste tips en stappen die mij en mijn pianoleerlingen veel goed hebben gedaan.

STAP 1.  Oefen beide handen apart (PERFECT!)

Zeker voor beginnende pianisten is het essentieel om nieuwe stukken altijd eerst op te splitsen. Oefen de partij voor de linkerhand en die voor de rechterhand apart van elkaar in. Begin altijd eerst met de moeilijke stukjes. Neem een moeilijk stukje en speel de partij van de rechterhand ca. 15 sec. en daarna de partij van de linkerhand ca. 15 sec. Oefen dit net zo lang tot allebei de handen het stukje een aantal keer achter elkaar foutloos en in het juiste tempo kunnen spelen.   Gelukt?  Ga dan door naar de volgende stap.

STAP 2. Ritme Tikken of Klappen

Nadat je elke deel voor de linkerhand en rechterhand afzonder PERFECT kunt spelen, ga dan proberen om het ritme te tikken of te klappen.  
Ik doe dit zelf altijd gewoon voor de piano of zelfs de keukentafel  
Start eerst weer met de rechterhand of linkerhand apart en probeer deze te klappen op je schoot.   Gelukt?  Ga dan verder en probeer nu de noten van de linkerhand te klappen.
Gelukt?  Probeer het dan met beiden handen tegelijk.  Voer het tempo geleidelijk op.

STAP 3.  'Nootje erbij' Techniek

Neem nu een lastige passage of maat van je pianostuk (of muziekstuk) of speel vanaf het begin totdat je bij een maat aankomt die je niet meer in hetzelfde ritme kunt doorspelen en je een 'hapering' hoort.

Neem deze maat apart en start met het 1e deel van de maat en probeer noot voor noot samen te spelen.  Start met écht 1 of 2 noten herhaal dat stukje steeds weer opnieuw totdat het je lukt om vloeiend te spelen.  Voeg daarna steeds 1 of 2 noten (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad) toe totdat je een één hele maat kunt spelen.  
Gelukt?  Mooi ga verder met de rest van de passage en oefen op dezelfde manier.
Voeg dan de lastige passage samen met de voorgaande maat en speel het op 1 gelijkmatig tempo samen.   Oefen op deze wijze elk lastig stukje wat je tegenkomt apart en 'plak' alles aan elkaar.

Stap 4.  Metronoom tijd!

Als je met twee handen tegelijk gaat oefenen, gebruik dan ook eens een metronoom. Een van de twee handen heeft nog weleens de neiging om iets sneller of juist iets langzamer te gaan. Met een metronoom lukt het beter om allebei de handen in het goede tempo te laten spelen. Doe dit altijd pas nadat je allebei de partijen apart van elkaar goed kunt spelen.  Vaak zal je merken dat het de ‘zwakke’ hand is die een ander tempo kiest dan de bedoeling is. Merk je dat het inderdaad steeds dezelfde hand is die afwijkt, oefen dan die hand nog eens apart.

#TIP:  Houd tijdens het oefenen altijd je handen op het pianoklavier zodat je gewend raakt aan het spelen met beiden handen tegelijk.  Dus ook als je met je handen apart oefent!

[VIDEO] '5 Stappen-Beiden-Handen-Tegelijk-Checklist'

Veel pianostudenten starten vol enthousiasme aan een nieuw leuk pianostuk of popsong en één of meer van de volgende problemen doen zich meestal voor:

1. Ze blijven maar steeds hun liedje of een deel van een liedje eindeloos herhalen.
2. Het wil maar NIET lukken om dit liedje met BEIDE handen tegelijk perfect klinkend te spelen.
3. Het lijkt alsof de handen niet ‘willen luisteren’ naar wat jij ze opdraagt te doen.
4. Ze maken het liedje nooit af, stoppen en gaan verder met een nieuw liedje waar hetzelfde probleem zich opnieuw aandient.

Wat nu als er een manier is om elk lastig stukje waar je tegenaan loopt wél snel en goed te leren spelen? Waarbij het precies klinkt zoals het hoort zodat het mooie karakter van het stuk hoorbaar is?

Wil je graag wat meer hulp en op een leuke en eenvoudige manier piano leren spelen (met beiden handen)?  Kijk dan eens naar mijn uitgekiende online piano lesprogramma.

 Klik hier voor meer informatie  >>>


Veel speelplezier!

Heb jij nog andere goede tips voor het spelen met twee handen? Deel ze dan met ons in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën