Ben je bang dat je geen piano kunt leren spelen, omdat het je aan talent ontbreekt? Sommige pianisten lijken een aangeboren talent te hebben. Ze spelen net zo soepel op de piano, alsof het ze geen enkele moeite kost en alles vanzelf gaat. Dit kan je ontmoedigen om zelf te beginnen met pianolessen.
“Grote pianisten hebben vast veel talent.”
“Ik zal nooit goed piano leren spelen, want ik heb geen talent.”
“Piano spelen is niets voor mij, ik kom niet uit een muzikale familie.”
Er zijn genoeg redenen om niet te beginnen met piano spelen, zelfs als het je grote droom is. Maar je hebt geen uitzonderlijk talent nodig om te leren spelen. Zelfs grootheden, zoals Mozart en Beethoven, hadden geen bovenmenselijke gaven.
Hun succes kwam voort uit gewone dingen en vooral hard oefenen. Dat kunnen jij en ik ook bereiken. Je hebt geen talent nodig als je piano wilt leren spelen, alleen een passie en de wil om je doel te bereiken.
Het talent van Mozart
Mozart wordt gezien als een wonderkind, met een uitzonderlijk talent. Al op jonge leeftijd componeerde hij muziekwerken en trad op voor publiek. Het leek alsof hij met dit talent geboren was.
De laatste jaren zijn we steeds meer gaan beseffen dat, als je ergens in uitblinkt, dit vooraf gegaan is door een periode van hard en intensief studeren.
Dit geldt ook voor succesvolle atleten, zij blinken uit door diverse grote en kleine vaardigheden die zijn aangeleerd. Door deze vaardigheden te perfectioneren worden ze echt goed in wat ze doen.
Zo ook Wolfgang Amadeus Mozart. Zijn uitzonderlijke prestaties werden gestimuleerd door zijn vader. Die was muziekpedagoog en gaf zijn zoon al op zeer jonge leeftijd les op hoog niveau. Daardoor had Mozart op zijn zesde levensjaar waarschijnlijk al 3500 oefenuren op de piano achter de rug. Zijn niveau was door het vele oefenen hoger dan elk andere kind op zijn leeftijd.
Mozart maakte zijn meesterwerken op jonge leeftijd, maar had al wel bijna twintig jaar ervaring. Zijn genialiteit kwam niet zozeer uit talent, maar eerder uit de stimulans van zijn ouders, de voorzieningen, persoonlijkheid en keihard werken.
Talent, daar wordt je mee geboren
Geloof jij dat talent in je genen zit? Dat je alleen goed kunt leren piano spelen als je uit een muzikale familie komt? Gelukkig blijkt ‘talent’ niet in de genen te zitten. Het is meer een combinatie van sociale en economische factoren. De omstandigheden waarin je opgroeit en oefening zijn van veel grotere invloed. Net als je persoonlijkheid. Ben je een doorzetter en niet bang om fouten te maken? Dan zul je eerder succesvol zijn.
Natuurlijk helpt het als je familie geïnteresseerd is in muziek. Hun passie zal je helpen om sneller resultaat te bereiken dan wanneer je alles zelf moet doen. Daarnaast is het leuker om samen met muziek bezig te zijn. Als kind spelenderwijs met muziek in aanraking komen helpt je om later sneller de technieken onder de knie te krijgen.
Of je een goede pianist wordt heeft niet zozeer te maken met intelligentie. Je persoonlijk succes heeft alles te maken met de passie om je doel te halen en daarin te volharden. Je zult meters moeten maken en dat betekent veel oefenen. Mensen die ergens succesvol in worden jagen iets na wat ze interessant of belangrijk vinden. Als piano spelen belangrijk voor je is dan zul je niet opgeven, zelfs niet als het saai of frustrerend wordt. Zolang de passie er maar is.
Ik heb geen aanleg om piano te spelen
Enige aanleg voor muziek in het algemeen is natuurlijk altijd meegenomen als je piano wilt leren spelen. Gevoel voor ritme is zo’n ding wat je als pianist nodig hebt. Maar zelfs als je geen gevoel voor ritme hebt, kun je piano leren spelen. Er zijn handige hulpmiddelen op de markt die je hierbij helpen, zoals een metronoom.
Ook als volwassene kunt je piano leren spelen, je bent nooit te oud voor pianoles. Laat dingen als talent en aanleg je er niet van weerhouden om met muziek bezig te zijn.
Neem als voorbeeld John Irving. Hij had dyslexie en had geen aanleg voor schrijven. Toch werd hij een bestsellerauteur. Dus ook zonder aanleg kun je prima een topper worden. Als het je niet aan komt waaien, werk je harder. Je leert doorzetten en als het je dan lukt, is de beloning des te groter.
Piano spelen met passie
Wil je succes hebben, dan moet je piano spelen vanuit passie. Want alleen dan is er de drive om veel tijd en energie te steken in één ding steeds beter doen. Het gaat niet om het talent, maar om de pianist. Toegewijd oefenen is de manier om goed te leren spelen. Bijna 100% van het resultaat wordt bepaalt door ijver, maar een paar procentjes komt uit talent en muzikaliteit.
Dat is goed nieuws voor veel beginnend pianisten. Er is geen reden meer om niet te beginnen met pianoles, want ook jij kunt goed leren spelen.
Nu hebben we het tegenwoordig allemaal druk. Elke week op een vaste tijd naar pianolessen gaan kan daardoor moeilijk passen in je agenda. Je hebt niet altijd even veel tijd om te oefenen en soms zou je graag vaker les willen hebben, zoals in een vakantie of tijdens een paar vrije dagen.
Hoe fijn zou het zijn als je jouw pianolessen kunt aanpassen aan je eigen agenda.
Pianolessen waar en wanneer het jou uitkomt
Met de online pianolessen van René heb je alle vrijheid om piano te spelen waar en wanneer je maar wilt. Je hoeft geen week meer te wachten met je vragen, stel ze direct en je kunt meteen weer verder. Vind je bepaalde lessen lastig? Bekijk de video gewoon nog een keer, net zo lang tot je het onder de knie hebt. Je bepaalt zelf het tempo van de lessen.
Zo heb je alle voordelen van een privé pianoleraar, maar dan met de vrijheid van een online cursus. Wil je weten of online pianolessen iets voor je zijn? Probeer er 10 gratis uit!