Spelen met omkeringen
Pianolessen Voor Beginners
René
Pianolessen Voor Beginners
10/08/2015
5 min
0

Omkeringen Vragen en Antwoorden

10/08/2015
5 min
0

Speel jij al met piano omkeringen?  Lees hier de meestgestelde vragen met antwoorden die ik de afgelopen tijd heb ontvangen van mijn leerlingen en online cursisten.

Spelen met akkoord omkeringen is een geweldig manier om o.a. je piano-, of keyboardspel mooier te laten klinken, maar zo zijn er nog veel meer voordelen.   Omkeringen zijn eenvoudig te leren, en in mijn ogen kun je hier als pianist of toetsenist niet omheen, het is te mooi en te goed om te missen.

Wil je weten wat omkeringen zijn en hiermee aan de slag gaan?  Vergeet dan niet deze pagina te bekijken.

Heb je zelf ook nog vragen over akkoord omkeringen?  Misschien dat jou vraag hieronder wel beantwoord wordt.  Zoniet dan stel hem gerust hier onder aan de pagina, en ik zal proberen deze zo goed mogelijk voor je te beantwoorden.

Let’s Go!

Wat zijn piano omkeringen (akkoorden)?

Een piano akkoord is een combinatie van drie of meer tonen die tegelijkertijd worden gespeeld. Een omkering van een akkoord is eigenlijk niets anders dan de toetsen waaruit een akkoord bestaat in een andere volgorde spelen. Het C-akkoord bestaat bijvoorbeeld uit de toetsen C, E en G. Maar deze kun je ook spelen als E, G en C, dit noemen we de eerste omkering.

Waarom zou ik piano omkeringen (akkoorden) gebruiken?

Met behulp van akkoord-omkeringen kan een akkoord op verschillende manieren gespeeld worden. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld voor meer variatie in je spel. Ook kunnen omkeringen helpen om overgangen tussen akkoorden soepeler te maken.

Hoe kan ik piano omkeringen (akkoorden) leren spelen?

Er zijn verschillende manieren om piano omkeringen te leren spelen. Het is belangrijk om eerst de basisprincipes van akkoorden te begrijpen, zoals de toonladders en de opbouw van akkoorden. Vervolgens kun je beginnen met het leren van de verschillende omkeringen van akkoorden. Er zijn veel online bronnen beschikbaar, zoals tutorials en bladmuziek, die kunnen helpen bij het leren van piano omkeringen.

Wat zijn de voordelen van het spelen van piano omkeringen (akkoorden)?

Het spelen van piano omkeringen kan verschillende voordelen hebben. Het kan helpen om overgangen tussen akkoorden soepeler te maken en meer variatie toe te voegen aan je spel. Ook kan het helpen om de harmonieën van een liedje beter te begrijpen en te analyseren.

Zijn er verschillende soorten piano omkeringen (akkoorden)?

Ja, er zijn verschillende soorten piano omkeringen. De eerste omk ga door ering is de meest voorkomende, waarbij de laagste noot van het akkoord wordt verplaatst naar de bovenkant van het akkoord. De tweede omkering verplaatst de laagste noot naar het midden van het akkoord, terwijl de hoogste noot naar boven wordt verplaatst. De derde omkering verplaatst de laagste en middelste noten naar boven, terwijl de hoogste noot op zijn plaats blijft. Er zijn ook nog meer geavanceerde omkeringen, zoals de vierde omkering, maar deze worden minder vaak gebruikt.

Hoe kan ik bepalen welke omkering ik moet gebruiken?

Welke omkering je moet gebruiken hangt af van de context van het liedje en wat voor geluid je wilt creëren. Soms kan het handig zijn om een hogere noot naar voren te brengen, terwijl in andere gevallen juist de lage tonen belangrijker zijn. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende omkeringen en te luisteren naar het effect dat ze hebben op de muziek.

Moet ik alle piano omkeringen (akkoorden) leren?

Het is niet noodzakelijk om alle piano omkeringen te leren, maar het is wel handig om er minstens een paar te kennen. Begin bijvoorbeeld met het leren van de eerste en tweede omkering van de meest gebruikte akkoorden. Zo kun je al veel variatie toevoegen aan je spel. Later kun je dan meer geavanceerde omkeringen leren als je dat wilt.

Zijn piano omkeringen (akkoorden) moeilijk om te leren?

Het leren van piano omkeringen kan in het begin wat lastig zijn, maar met oefening en geduld kun je het zeker leren. Het is belangrijk om te beginnen met de basisprincipes van akkoorden en vervolgens te oefenen met verschillende omkeringen. Er zijn veel online bronnen beschikbaar die kunnen helpen bij het leren van piano omkeringen, zoals tutorials en bladmuziek.

Moet ik kunnen lezen om piano omkeringen (akkoorden) te kunnen spelen?

Het is handig als je noten kunt lezen om piano omkeringen te kunnen spelen, maar het is niet noodzakelijk. Veel muzikanten leren akkoorden spelen door middel van akkoordsymbolen, die aangeven welke toetsen tegelijkertijd moeten worden ingedrukt. Deze symbolen worden vaak gebruikt in popmuziek en jazzmuziek.

Kan ik piano omkeringen (akkoorden) gebruiken in alle muziekgenres?

Ja, piano omkeringen kunnen in principe in alle muziekgenres worden gebruikt. Het hangt af van de context van het liedje en wat voor geluid je wilt creëren. In sommige genres, zoals jazz en blues, worden omkeringen vaak gebruikt om de harmonieën van een liedje te verrijken.

Moet ik een speciale techniek gebruiken om piano omkeringen (akkoorden) te spelen?

Er is geen speciale techniek nodig om piano omkeringen te spelen. Het is belangrijk om de juiste toetsen tegelijkertijd in te drukken en de akkoorden soepel in elkaar over te laten gaan. Het kan handig zijn om te oefenen met het spelen van akkoorden in verschillende omkeringen om de overgangen tussen akkoorden soepeler te maken.

Kan ik piano omkeringen (akkoorden) gebruiken als ik niet op een piano speel?

Ja, piano omkeringen kunnen ook worden gebruikt op andere toetsinstrumenten, zoals keyboards en synthesizers. Het principe van akkoord-omkeringen blijft hetzelfde, ongeacht het instrument dat je bespeelt. Het kan wel zijn dat de toetsen op een ander instrument anders zijn gerangschikt dan op een piano, dus het kan handig zijn om te oefenen op het specifieke instrument dat je gebruikt.

Vraag: Wanneer en waarom omkeringen toepassen?

Antwoord: Omkeringen zijn opgebouwd uit toonladders.  De toonladder wordt bepaald door de componist van het stuk.   Melodieën en begeleidingen zijn opgebouwd uit deze toonladders.

Waarom en Wanneer Omkeringen?

Antwoord: Waarom wil je dus altijd met omkeringen spelen? Omdat je hierdoor het stuk veel mooie, vloeiende en harmonischer laat klinken.   Wanneer gebruik je dus omkeringen? Zo vaak mogelijk!

Waar op te letten bij het spelen van omkeringen?

Antwoord:   (Voor pianisten)  Met het oog op het kiezen van de juiste omkeringen, moeten we vooral letten op deze 2 factoren:

 1. Welke akkoordenprogressie (volgorde) gespeeld moet worden
  Bijvoorbeeld in een 1-4-5 progressie (komt veel voor bij Blues en Boogiewoogie)
  Spelen we dus C –F — GAls je het eerst akkoord (startpunt) speelt in de grondligging, in
  dit geval C (C – E- G), dan is het handig om het F akkoord in de 2e omkering te spelen (C – F –A)
  omdat je dan simpelweg je duim niet hoefd te verplaatsen (die de C toets speelt).
 2. Wat doet de melodie (of zanger/zangeres) en Bepaal de hoogste noten/tonen?
  Luister goed naar de melodie van het nummer, of kijk naar de noten van de melodie.
  Probeer ervoor te zorgen dat je akkoorden niet boven de melodie uitkomen.Bijvoorbeeld:    bij  “Oh When The Saints”  is de melodie  C  >> E >> F >> G—
  Dan is G de hoogste toon.
  Om vervolgens zowel het akkoord als de melodie te kunnen spelen, spelen we hier het C akkoord in de zgn. grondligging ( C – E -G).  akkoord omkeringen

  C Akkoord (majeur)

 Wil je graag meer leren over het spelen met omkeringen?

In mijn online cursus laat ik aan de hand van “kijk over mijn schouder” video’s precies zien hoe je dit allemaal werkt in de praktijk en hoe je ze snel kan toepassen.  Klik hier om meer te leren over deze cursus.

Speel jij al met Omkeringen?

Ik hoop dat je wat kan met deze uitleg en tips over omkeringen.  Heb je zelf ook nog vragen over akkoord omkeringen?  Misschien dat jou vraag hieronder wel beantwoord wordt.  Zo niet dan stel hem gerust hier onder aan de pagina, en ik zal proberen deze zo goed mogelijk voor je te beantwoorden.

Veel succes!!

Reacties
Categorieën