Zijn mijn handen te klein om piano te spelen?
Zijn mijn handen te klein om piano te spelen?
15 augustus 2014 
3 min. leestijd

Zijn mijn handen te klein om piano te spelen?

Wat is jouw reikwijdte op de piano? Niet iedereen heeft even grote handen en niet iedereen kan dus even ver grijpen op een piano. Veel mensen denken dat hun handen te klein zijn om piano te spelen, omdat hun bereik nog niet eens een octaaf is. Maar is dat ook zo? Kun je met kleine handen geen piano spelen?

Kleine handen en reikwijdte

Met reikwijdte bedoelen we de afstand die je haalt op de toetsen van een piano van duim tot pink. Zet je duim op de C en kijk hoe ver je komt met je pink. Kom je met je pink tot de a, dan is je bereik (nog) niet zo heel groot. Maar is dat ook echt een probleem? Als kinderen beginnen met piano spelen, dan hebben ze meestal nog veel kleinere handen. En toch lukt het hen ook. Een klein bereik hoeft je dus zeker niet tegenhouden om te spelen. Maar soms liggen akkoorden inderdaad heel ver uit elkaar en haal je het gewoon niet. Hoe los je dat dan op? Je wilt toch heel graag dat stuk spelen, maar raakt gefrustreerd door die akkoorden.

Speel een andere omkering of het basisakkoord

In de grondligging zijn akkoorden makkelijk te spelen, want de tonen liggen dicht bij elkaar. Maar als een akkoord omgekeerd is, dan kunnen de toetsen nog weleens erg ver uit elkaar liggen. Dat omkeren van akkoorden kun je mooi gebruiken als een akkoord moeilijk te spelen is vanwege de afstand tussen de toetsen. Heb je een muziekstuk met lastige akkoorden, zoek dan een omkering van het akkoord dat je wel kunt spelen of gebruik gewoon de grondligging. Weet je niet precies wat omkeringen van akkoorden zijn? In mijn tutorial akkoordomkeringen leg ik je alles uit.

Wil je graag ook de andere delen bekijken?

Deze vind je in mijn betaalde lesprogramma, de Snelstartcursus voor Piano en Keyboard.  Klik hier voor meer informatie

Speel het akkoord als arpeggio

Vaak worden akkoorden op een piano als blokakkoord gespeeld: alle tonen tegelijk. Maar dit is helemaal niet verplicht. Je kunt akkoorden ook op een andere manier spelen. Liggen de tonen van de akkoorden wat ver uit elkaar, speel ze dan eens als arpeggio. Arpeggio betekent dat je de tonen na elkaar speelt. Op deze manier kun je je handen verschuiven terwijl je de tonen na elkaar speelt. Zo kom je heel makkelijk van de laagste naar de hoogste toon van het akkoord. En wie weet klinkt het liedje daardoor ook nog leuker dan met blokakkoorden.

Piano met kleiner toetsenbord

Er bestaan piano’s met smallere toetsen. Hierdoor liggen de tonen dichter bij elkaar en wordt je reikwijdte automatisch groter. Het kleinere klavier werd in Nederland ontwikkeld door de firma Andriessen uit Haarlem voor het conservatorium in Den Haag. Daar komen getalenteerde kinderen die moeilijke stukken willen oefenen, wat vaak niet lukt doordat hun handen nog te klein zijn. Met het kinderklavier kunnen ze grote intervallen ineens wel spelen.

Er zijn trouwens meer pianobouwers die kleinere klavieren inbouwen. Volwassen beroepspianisten kampen ook nog wel eens met het probleem van de afstanden. Te ver moeten grijpen en onnatuurlijke houdingen lijden bij hen dan te vaak tot blessures. De Amerikaanse firma Steinbuhler heeft zich volledig toegelegd op het bouwen van kleine klavieren.

Overweeg je zelf een kleiner klavier aan te schaffen, realiseer je dan wel dat deze piano’s niet veel voorkomen. Als je ergens anders dan thuis wilt spelen, moet je toch weer op grotere toetsen spelen en je zult zien dat dat niet zo makkelijk is. Je handen zijn helemaal gewend aan de afstanden van je eigen piano en je zult op een andere piano makkelijker misgrijpen. Houd ook rekening met het kostenplaatje voor het inbouwen van zo’n speciaal klavier.

En bovenal: blijf oefenen, je bereik wordt vanzelf groter

Je handen zullen niet groter worden, maar je zult merken dat je na een aantal weken oefenen makkelijk wat verder zult komen. Je handen, spieren en gewrichten wennen aan het spreiden en ver uitrekken. De afstand die je kunt bereiken, is natuurlijk niet onbeperkt. Maar de meeste mensen halen na een tijdje een toets verder dan toen ze net begonnen met piano spelen.

Mijn reikwijdte is van C naar d (een octaaf hoger). Hoe ver is die van jou?

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland.René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 13 Sep 2014

Ik kan net een octaaf pakken

Julia
Door

Julia

op 01 May 2018

ik begin net, maar van C naar B.. kom niet verder door korte pezen, heb je tips voor me waar ik een kleinere klavier kan vinden om te oefenen? nog niet meteen te duur... .

Reactie plaatsen