Speel jij al met omkeringen? Lees hier de meestgestelde vragen met antwoorden die ik de afgelopen tijd heb ontvangen van mijn leerlingen en online cursisten.
Het Spelen met Omkeringen
Spelen met akkoord omkeringen is een geweldig manier om o.a. je piano-, of keyboardspel mooier te laten klinken, maar zo zijn er nog veel meer voordelen. Omkeringen zijn eenvoudig te leren, en in mijn ogen kun je hier als pianist of toetsenist niet omheen, het is te mooi en te goed om te missen.
Wil je weten wat omkeringen zijn en hiermee aan de slag gaan? Vergeet dan niet deze pagina te bekijken.
Heb je zelf ook nog vragen over akkoord omkeringen? Misschien dat jou vraag hieronder wel beantwoord wordt. Zoniet dan stel hem gerust hier onder aan de pagina, en ik zal proberen deze zo goed mogelijk voor je te beantwoorden.
Let’s Go!
Vraag: Wanneer en waarom omkeringen toepassen?
“Gaat dit enkel om het gevoel van de piano speler,heeft het te maken met het volume van het stuk,of heeft het met de vinger zetting te maken om vlotter naar een volgend akkoord over te kunnen gaan. Hoe word dit op bladmuziek weergegeven,niet dat ik al zover ben om blad muziek te lezen. Of is dat voor en volgende cursus.”
Antwoord: Omkeringen zijn opgebouwd uit toonladders. De toonladder wordt bepaald door de componist van het stuk. Melodieën en begeleidingen zijn opgebouwd uit deze toonladders.
Waarom en Wanneer Omkeringen?
Antwoord: Waarom wil je dus altijd met omkeringen spelen? Omdat je hierdoor het stuk veel mooie, vloeiende en harmonischer laat klinken. Wanneer gebruik je dus omkeringen? Zo vaak mogelijk!
Waar op te letten bij het spelen van omkeringen?
Antwoord: (Voor pianisten) Met het oog op het kiezen van de juiste omkeringen, moeten we vooral letten op deze 2 factoren:
- Welke akkoordenprogressie (volgorde) gespeeld moet worden
Bijvoorbeeld in een 1-4-5 progressie (komt veel voor bij Blues en Boogiewoogie)
Spelen we dus C –F — GAls je het eerst akkoord (startpunt) speelt in de grondligging, in
dit geval C (C – E- G), dan is het handig om het F akkoord in de 2e omkering te spelen (C – F –A)
omdat je dan simpelweg je duim niet hoefd te verplaatsen (die de C toets speelt). - Wat doet de melodie (of zanger/zangeres) en Bepaal de hoogste noten/tonen?
Luister goed naar de melodie van het nummer, of kijk naar de noten van de melodie.
Probeer ervoor te zorgen dat je akkoorden niet boven de melodie uitkomen.Bijvoorbeeld: bij “Oh When The Saints” is de melodie C >> E >> F >> G—
Dan is G de hoogste toon.
Om vervolgens zowel het akkoord als de melodie te kunnen spelen, spelen we hier het C akkoord in de zgn. grondligging ( C – E -G).C Akkoord (majeur)
Wil je graag meer leren over het spelen met omkeringen?
In mijn online cursus laat ik aan de hand van “kijk over mijn schouder” video’s precies zien hoe je dit allemaal werkt in de praktijk en hoe je ze snel kan toepassen. Klik hier om meer te leren over deze cursus.
Speel jij al met Omkeringen?
Ik hoop dat je wat kan met deze uitleg en tips over omkeringen. Heb je zelf ook nog vragen over akkoord omkeringen? Misschien dat jou vraag hieronder wel beantwoord wordt. Zo niet dan stel hem gerust hier onder aan de pagina, en ik zal proberen deze zo goed mogelijk voor je te beantwoorden.
Veel succes!!