Hoe piano spelen leuk blijft!
Een pianist die akoestische piano speelt
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
08/22/2014
2 min
2

Hoe piano spelen leuk blijft

08/22/2014
2 min
2

In het begin is alles leuk: een nieuwe sport, een nieuwe school, een nieuwe baan en ook een nieuw muziekinstrument. Maar zoals bij al die dingen, gaat het nieuwe er een keer af en wordt het gewoon gewoon. Zo ook bij piano spelen. Vond je het in het begin heerlijk om je op alle oefenstof te storten en nieuwe liedjes te leren, na een tijdje heb je er misschien toch wel genoeg van. Wat kun je doen om gemotiveerd te blijven en met plezier piano te spelen?

Kies de muziekstijl die bij je past

In het begin speel je natuurlijk voornamelijk makkelijke liedjes om alles te leren. Zodra je de basistechniek een beetje onder de knie hebt, kun je al wat meer keuze maken in de muziekstijl die je het liefst speelt. Houd je erg van klassieke muziek, zoek nieuwe liedjes dan ook meer in die richting. Ben je juist fervent liefhebber van popmuziek, vermoei jezelf dan niet te veel met klassieke liedjes. Zoek rond op internet en in de bibliotheek, er is volop popmuziek voor piano te vinden. Ook op mijn site vind je een paar tutorials van popliedjes. Als je muziek oefent waar je van houdt, zal je er absoluut meer plezier in hebben.

Wissel oefeningen en liedjes af

Doe niet alleen een half uur lang alleen techniekoefeningen, of alleen maar liedjes. Wissel het af. Je studiemomenten hebben zo meer variatie, waardoor je minder snel verveeld zult zijn. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten toonladders, daarna 10 minuten techniekoefeningen en dan nog 10 minuten liedjes. Zo maak je een gevarieerd programma.

Ga samen spelen

In het begin is het misschien nog lastig om samen te spelen, maar na een tijdje kun je heel goed samen met anderen spelen. En alleen muziek maken is leuk, maar samen muziek maken is nog veel leuker! Probeer eens met een andere pianist af te spreken om samen een liedje of quatre-mains te spelen. En piano is natuurlijk bij uitstek geschikt om andere instrumenten te begeleiden. Ben je al wat verder, dan kun je andere muzikanten, bijvoorbeeld fluitisten, klarinettisten en hoboïsten, opzoeken om mee samen te spelen. Je leert er enorm veel van, maar vooral is het ontzettend leuk.

Sla eens een dagje over

Iedereen heeft wel eens een baaldag, daar is niets mis mee. Verplicht jezelf dan niet meteen om een half uur te studeren. Je kunt best eens een dagje overslaan. De volgende dag heb je misschien weer zo veel zin in dat je wel een uur oefent. Maar… sla natuurlijk niet te vaak een dag over, want van uitstel komt afstel en dat zou zonde zijn. Om de routine er in te houden en steeds beter te worden, is regelmatig oefenen toch wel nodig.

Luister naar LIVE muziek en bezoek concerten

Wat mij altijd enorm inspireert om meer zelf piano te spelen, is het bezoeken van concerten. Als ik bijvoorbeeld in een kroegje een
heel leuk bandje heb zien spelen met een goede toetsenist, beginnen mijn handen en vingers vaak te jeuken en sta ik te popelen om thuis snel achter de piano te kruipen. Dit soort verschijnselen krijg ik ook als ik naar concertzaal ga en een pianist een mooi piano concert hoor en zie spelen. Op deze manier heb ik het pianovirus zo’n 26 jaar geleden pas echt goed te pakken gekregen toen ik van een vriend een bandje kreeg met de legendarische live opnames van de jazzpianist Keith Jarret, waarop tijdens zijn “Koln concert” urenlang de mooiste melodieeën uit zijn vingers toverde!

Ik ben reuze benieuwd naar jouw reactie

Heb je zelf nog tips om piano studeren leuk te houden?   Wat heeft jou gemotiveerd om piano te willen leren spelen? Ik ben reuze benieuwd!  Laat het me hieronder weten!

Reacties
Categorieën