Op oudere leeftijd piano leren spelen?
Op oudere leeftijd beginnen met piano spelen? Een stappenplan naar succes!
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
03/07/2019
3 min
0

Op oudere leeftijd beginnen met piano spelen? Een stappenplan naar succes!

03/07/2019
3 min
0

op oudere leeftijd piano leren spelenHet komt steeds vaker voor dat je ergens op een treinstation of in een winkelcentrum en soms zelfs in een hotellobby een piano ziet staan waar iedereen die dat wil gebruik van kan maken. Misschien heb je toen wel hetzelfde gedacht als ik; “ik zou zo graag piano willen spelen”. Je blijft even staan en loopt dan zuchtend weg. “Dat gaat mij toch niet meer lukken, veel te oud voor”. Maar is dat wel zo? Kan je alleen op jonge leeftijd piano leren spelen of…

Ik had het al eens geprobeerd. Zo’n 10 jaar geleden heb ik een keyboard gekocht. Lekker compact en die hebben een ingebouwde begeleiding dus keyboard spelen kan zo moeilijk toch niet zijn. Maar dat viel even tegen. Dan toch maar een (digitale) piano en les nemen. Noten lezen en toonladders oefenen maar dat is geen muziek maken en de motivatie begint te verdwijnen, “ik leer het toch nooit!”.

Kan dat dan niet anders?

Tja, het internet staat vol met filmpjes hoe je een liedje leert spelen. Ook websites hoe je bliksemsnel de pianist kan worden die je altijd al wilde zijn staan in Google al gauw bovenaan.  Is steeds een liedje leren nu wel zo verstandig, zijn het geen loze beloftes? Werkt dat nu wel? Het is allemaal best wel verwarrend en hoe zit het dan met een leraar, heb je die niet nodig?

Structuur, akkoorden en begeleiding

Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van het recept om ook op latere leeftijd piano te leren spelen. Het belangrijkste van dit recept is dat je al snel goed klinkende liedjes kunt spelen. Natuurlijk heeft pianospelen tijd nodig. Maar als het oefenen leuk is en ook al lijkt op muziek maken dan gaat het eigenlijk vanzelf. Laten we de ingrediënten eens bekijken:

Een goede structuur is het halve werk!

Leren lezen begint met herkennen van letters, dan woordjes en zinnen Van eenvoudige boekjes naar literatuur. Piano leren spelen werkt ook zo. Oefenen is gewoon nodig. Het heet niet voor niets een pianostudie. Stap voor stap naar een hoger niveau. Een liedje leren spelen met YouTube werkt dus niet.

Zoek naar een studie die structuur geeft van introductie naar basis tot gevorderd en kijk of de liedjes die in de cursus worden gebruikt je ook aanspreken. Let er op dat de cursus ook gericht is op ouderen. Wij senioren kunnen nog steeds prima iets nieuws leren alleen leren wij anders. Een cursus piano of keyboard voor ouderen geeft ons de gewenste structuur.

Akkoorden, waarom zijn deze zo belangrijk en wat kun je ermee?

Akkoorden zijn samenklanken van drie of meer tonen en vormen de basis voor alle populaire muziek. Als je met akkoorden begint kan je al snel leuke liedjes spelen. Met vier akkoorden is het al mogelijk om tientallen liedjes te spelen. Het leuke is ook dat je er geen noten voor hoeft te lezen. Als je de akkoorden weet is dat voldoende.

Veel muzikanten werken met akkoordschema’s en kunnen dan direct samen muziek maken. Voor ons maken akkoorden de piano- of keyboardstudie een stuk eenvoudiger en vooral leuker omdat het al snel goed gaat klinken.

volwassen piano leren spelen online

Zorg dat je altijd kan terugvallen op begeleiding.

Er is geen studie waar je niet een keer een drempel tegenkomt. Soms krijg je het letterlijk en figuurlijk maar niet in je vingers. Dan is het fijn te weten dat je vragen kunt stellen. Dat je hulp kunt krijgen van medecursisten en een leraar.

Liefst natuurlijk in je eigen taal. Ga dus op zoek naar een cursus voor volwassenen piano leren spelen waar die mogelijkheid er ook is. Dan heeft online een opleiding doen ook meerwaarde. Je hebt niet alleen contact met een leraar maar ook met medecursisten. Geloof me dat werkt echt heel erg motiverend.

piano volwassenen

Dit zijn mijn ervaringen

Dat brengt mij terug bij mijn eigen piano ervaring. Ik ben op zoek gegaan naar al deze ingrediënten. Ook in Nederland zijn er meerdere opleidingen die dit recept gebruiken. Kijk wat je het meest aanspreekt en misschien is er wel een proefperiode of wat gratis lessen.

Zelf heb ik uiteindelijk de keus laten vallen op de online pianocursus van Rene. Alle hierboven genoemde ingrediënten heb ik daar terug gevonden. Mijn piano heeft geen dag rust meer en in enkele weken heb ik meer geleerd dan ooit te voor. Het zal nog niet morgen zijn en ook niet volgende week of volgende maand. Maar binnen een jaar komen we elkaar misschien tegen als ik in een stationshal achter een piano heb plaatsgenomen.

Reacties
Categorieën