Wat is een goede piano? Piano-expert legt uit waar je op moet letten!
Wat is een goede piano? Piano-expert legt uit waar je op moet letten!
05 juni 2014 
4 min. leestijd

Wat is een goede piano? Piano-expert legt uit waar je op moet letten!

Een goede piano kan voor iedereen anders zijn. Het ligt eraan wat je zoekt en wat je eisen zijn. Een beginner zal heel andere verwachtingen hebben van een piano als een concertpianist. In dit artikel ga ik in op verschillende soorten piano’s en help ik je op weg bij het kiezen van een goede piano.

Voor je naar een winkel gaat, is het heel belangrijk om te bepalen wat je eigenlijk zoekt. Ben je een beginner en wil je niet direct te veel geld uitgeven, maar wel goed kunnen oefenen en lange tijd plezier hebben van de piano? Of weet je nog helemaal niet zeker of jij of je kind langere tijd piano zal spelen of later misschien naar een ander instrument overstapt. Met een betaalbaar studiemodel kun je vaak al goed uit de voeten. Heb je meer muzikale ervaring en weet je zeker dat je piano blijft spelen, dan is het vooral belangrijk om klanken te vergelijken.

Natuurlijk is het ook belangrijk hoeveel geld je uit kunt geven. Is je budget niet heel hoog, dan is het verstandig ook tweedehands piano’s te bekijken. Een akoestische piano gaat lange tijd mee, dus kan prima tweedehands gekocht worden. Een tweedehands studiemodel kun je met een klein budget kopen. En ook de meeste nieuwe studiemodellen zijn betaalbaar.

De techniek staat niet stil, dat is ook zo bij muziekinstrumenten. We kennen natuurlijk allemaal de akoestische piano en de vleugel, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om een elektrische piano of een silent piano te kopen. Ik leg je uit wat de verschillen zijn.

wat is een goede piano? vleugelDe vleugel is een groot model akoestische piano. De snaren van de vleugel liggen horizontaal in de klankkast. De klankkast kan open gezet worden om het geluid goed tot zijn recht te laten komen. Een vleugel schaf je niet zomaar aan. Het is een duur instrument en je hebt er veel ruimte voor nodig. Voor gewone pianolessen is een vleugel een overbodige luxe.

Dit is de bekendste pianosoort. De snaren lopen verticaal in de klankkast, waardoor de piano veel compacter is dan een vleugel. Een akoestische piano past in de meeste huiskamers. De klank van een akoestische piano verschilt per instrument. Het is dus heel belangrijk om altijd klanken te vergelijken in de winkel. Hoewel je de hoge en lage klanken in het begin nog niet heel veel zult gebruiken, is het verstandig om deze tonen ook te proberen.

Hoewel een elektrische piano vaak verward wordt met een keyboard, is het toch een heel ander instrument. Een keyboard heeft veel minder toetsen dan een piano (een piano heeft er meestal 88). Op een keyboard zitten vaak veel extra functies om jezelf te begeleiden en een keyboard wordt over het algemeen voor lichte muziek gebruikt. Een elektrische piano probeert het geluid en de aanslag van een akoestische piano te benaderen. Elektrische piano’s zijn verkrijgbaar in veel verschillende prijsklassen. Hoe duurder het instrument, hoe meer functies er vaak op zitten. Ook de kwaliteit van het geluid is bij duurdere instrumenten vaak beter. Luister vooral naar de hoge en lage klanken van een elektrische piano om te kijken hoe de kwaliteit daarvan is.

Veel mensen denken dat een elektrische piano minder ruimte inneemt dan een gewone piano, dat lijkt vaak alleen maar zo. Er zitten evenveel toetsen op als een akoestische piano, alleen heeft de elektrische piano geen snaren en is hij daardoor minder diep. Dat scheelt zo’n 30 cm. Bedenk ook dat een elektrische piano al snel veel minder waard is, de techniek gaat immers heel snel vooruit. Een akoestische piano is veel waardevaster. Een heel belangrijk voordeel van de elektrische piano is de stemming. Een elektrische piano is namelijk altijd goed gestemd. Een akoestische piano moet ongeveer twee keer per jaar gestemd worden en daarvoor ben je tussen de € 50,- en € 75,- per keer kwijt.

Een combinatie van een akoestische en elektrische piano is de silent piano. Eigenlijk gaat het hier om een akoestische piano met een extra digitale functie. Er is techniek ingebouwd waarmee je met een knop het geluid kunt uitschakelen. De hamers raken dan de snaren net niet, het bedoelde geluid wordt omgezet in digitale functies. Het digitale geluid hoor je via de koptelefoon. Deze functie is ideaal als je huis gehorig is, of als je graag op afwijkende tijden muziek maakt en niemand in zijn nachtrust wilt storen.

Bereid jezelf altijd voor als je een instrument gaat kopen. Bepaal van tevoren wat voor jou belangrijk is en hoeveel je maximaal wilt uitgeven. Heb je zelf nog niet veel verstand van piano’s, neem dan iemand mee die dat wel heeft. Het gaat om een instrument en een instrument moet bij je passen. De klank van het instrument is dus heel belangrijk. Speel in de winkel altijd wat stukjes op verschillende piano’s. Bij een tweedehands digitale piano: test alle functies. De klank van een piano is erg belangrijk, koop een instrument liever niet online, maar ga naar een winkel waar je de klank kunt horen.

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland. René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Bevi
Door

Bevi

op 23 Nov 2017

Is een George Steck 132 piano aan te raden. Techniek en klank? mvg Bevi

Reactie plaatsen