Improviseren op je piano? Dat kun jij ook
Improviseren
René
Improviseren
04/17/2020
5 min
0

Improviseren op je piano? Dat kun jij ook

04/17/2020
5 min
0

Improviseren op je piano, zou je dat ook wel willen? Soms zie je pianisten met het grootste gemak improviseren op hun piano. Vooral jazz pianisten staan hierom bekend. De muziek rolt uit hun vingers, alsof het niets is. Vroeger, tijdens de klassieke periode, was improviseren heel gewoon. Toch lijkt het vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend te zijn.

In muzieklessen wordt er over het algemeen weinig aandacht geschonken aan improvisatie. En dat is jammer, want dit maakt piano spelen nu juist zo leuk. Je eigen draai geven aan je favoriete nummer. Een compleet eigen stijl meegeven aan je muziek.

Gelukkig is improviseren makkelijker dan je denkt. Jij kunt het ook!

Hoe leer je improviseren op je piano?

Improviseren doe je niet zomaar. Er zit nog steeds een bepaalde structuur achter. Als jij je aan een aantal belangrijke spelregels houdt, dan zul je binnenkort ook met het grootste gemak de muziek naar je hand zetten.

Improviseren moet je leren. En dat doe je vaak niet tijdens reguliere pianolessen. Veel pianodocenten houden vast aan de standaard lesboeken en bladmuziek. Je oefent deze tijdens de lessen en leert ze thuis te spelen, voor je volgende les.
Deze manier van spelen is precies het tegenovergestelde van improvisatie. Daarbij verzin je zelf de muziek en speelt wat er in je opkomt. Deze muziek zul je nergens in boeken terugvinden, of in ieder geval niet in deze volgorde.

Veel jazzmuziek is gebaseerd op pure improvisatie. De band is zo goed op elkaar ingespeeld dat de mooiste nummers spontaan ontstaan terwijl ze samen spelen. Ook bekende gitaarsolo’s van Jimi Hendrix zijn geïmproviseerd. Op het podium gaat hij helemaal los en de rest van de muzikanten speelt hierop in.

Het klinkt alsof het allemaal vanzelf gaat en je een bepaald talent nodig hebt om dit te kunnen doen. Niets is minder waar. De reden dat een band goed kan improviseren en naadloos met elkaar mee kan gaan in de flow is omdat er duidelijke regels bestaan voor improvisatie. Ken je die regels, dan kun jij ook improviseren op je piano.

leren improviseren piano

De basis van improviseren op je piano

Voor je kunt gaan improviseren op je piano is het natuurlijk belangrijk dat je de basistechnieken onder de knie hebt. En dan hebben we het niet over het spelen van bladmuziek. Je zult een basiskennis moeten hebben van muziek. Het is natuurlijk onbegonnen werk om in het wilde weg noten aan te slaan in de hoop dat ze lekker bij elkaar klinken.

Piano leren spelen met behulp van akkoorden vormt een mooie basis als je wilt leren improviseren. De volgende stap is het koppelen van de toonladders aan de piano akkoorden. Er zijn namelijk maar enkele toetsen mogelijk als je een bepaald akkoord uitkiest, want elk akkoord is gekoppeld aan een bepaalde toonladder.

Dat maakt het al een stuk makkelijker om een mooie melodie te bedenken bij het akkoord wat je speelt. Begin je net met improviseren? Bedenk van tevoren een aantal akkoorden die je wilt gaan spelen. Daar bedenk je gaandeweg een passende melodie bij.

Improviseren is vooral een kwestie van doen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal gaan.

Op basis van een bekend liedje of helemaal blanco

Als je nog nooit eerder hebt geïmproviseerd, raad ik je aan te starten met de volgende oefening.   Kies een eenvoudig maar leuk liedje die je bijna al uit je hoofd kunt zingen of neuriën.  Speel het stuk gewoon zoals het normaal is.  Speel daarna eens wat extra noten erbij in je rechterhand zodat de melodie niet iets anders klinkt en ga zo stap voor stap verder.  

Of,  start met 1 of 2 akkoorden die je goed kent, en ik bedoel écht goed inclusief omkeringen. Bijv.  C majeur is C-E-G  maar ook E-G- C  of G- C- E!  Speel eens een akkoord met links en met rechts.  Speel de tonen van de akkoorden een voor een, speel er eens wat extra tonen tussendoor, etc. etc.  Experimenteer!


Je eerste piano improvisatie

Wil je leren improviseren? Begin er gewoon mee. Het is lang niet zo moeilijk als je denkt. Alleen door het te doen zul je er steeds handiger mee worden. Kies één of twee akkoorden die je fijn vindt klinken. Speel deze met je linkerhand en speel met je rechterhand enkele toetsen in de bijpassende toonladder.

Luister goed naar wat je speelt, opeens heb je de juiste tonen te pakken en ontstaat er vanzelf een lekkere melodie. Bouw dit langzaam uit en probeer steeds een ander akkoord met de bijbehorende toonladder uit. Heb je een aantal fijne combinaties gevonden? Dan kun je het steeds verder uit gaan bouwen en akkoorden gaan afwisselen.

Door te improviseren op je piano, ben je eigenlijk je eigen liedjes aan het schrijven. Je maakt mooie combinaties van akkoorden en toonladders en houdt daarbij een bepaalde maat aan. Zo krijg je een mooi, samenhangend geheel. Vind je het lastig om de juiste noten te vinden? Zing de melodie die je in de hoofd hoort, dat maakt het makkelijker.

improviseren op je piano

Ook jij kunt leren improviseren

Leg regelmatig je muziekboeken of bladmuziek weg en ga spelen op gehoor. Hoe meer je op gehoor leert spelen, hoe makkelijker het improviseren wordt. Je bent voornamelijk afhankelijk van je gehoor. Hoe meer je op je gehoor leert spelen, hoe makkelijker het voor je wordt om de muziek die je in je hoofd hoort te spelen.

Sommige pianisten gaat spelen op gehoor makkelijk af. Anderen zullen er meer voor moeten oefenen. Maar iedereen kan het. We blijven het zeggen, vaak oefenen laat je beter piano spelen. Dat geldt net zo goed voor improviseren.
Maak daarom piano spelen zonder muziekboek en bladmuziek een vast onderdeel van je oefenschema. Het heeft veel voordelen en is nog leuk om te doen ook.

Wil je de basistechnieken nog eens goed doorlopen? Of wil je meer op basis van akkoorden leren piano spelen? Met de online pianolessen van René leer je pianospelen zonder bladmuziek. Noten lezen is niet nodig en je kunt al snel de meeste populaire liedjes meespelen. Je leert op een eenvoudige manier hoe muziek in elkaar zit, waardoor improviseren super eenvoudig wordt. Binnen korte tijd leer je de meest uiteenlopende muziekstijlen spelen, zonder bladmuziek, maar met behulp van akkoorden, gehoor en je hart. En dat is waar muziek geboren wordt.

Ik hoop dat deze tips je goed op weg zullen helpen in dit superleuke onderdeel van pianospelen.

Wil je graag wat extra hulp of kennis opdoen? Wil je meer informatie of tips om op een leuke manier piano leren spelen?   Kijk dan eens naar mijn 'Piano-Succespad-Methode'  waarmee je alles leert inclusief improviseren om binnen 12 weken je favoriete liedjes te spelen op je piano of keyboard.  Klik hier >>>  Wil je meer informatie of tips om op een leuke manier piano te leren spelen? Klik op deze link


  gratis introductiecursus


Reacties
Categorieën