Als je, als volwassene, wilt beginnen met keyboard spelen (belangrijk)
Als je, als volwassene, wilt beginnen met keyboard spelen (belangrijk)
Keyboard spelen
René
Keyboard spelen
04/26/2019
4 min
2

Als je, als volwassene, wilt beginnen met keyboard spelen (belangrijk)

04/26/2019
4 min
2

cursus piano ouderenVaak hoor je dat mensen al op jonge leeftijd muzieklessen hebben gehad. Maar wat nu als je als volwassene ook graag keyboard zou leren spelen? Drie vragen komen dan altijd weer aan de orde:

Kan ik dat als volwassene nog wel leren?

Welk instrument is voor mij het meest geschikt?

Hoe kan ik het beste lessen nemen?

Of het mogelijk is op later leeftijd nog een keyboard of piano te leren bespelen wordt in dit blogartikel uitgebreid besproken.  In het onderstaande artikel ga ik in op de andere twee vragen.

Welk instrument is voor mij geschikt?

Als instrument is er de keus tussen een (digitale) piano of een keyboard. In dit artikel zal ik het voornamelijk hebben over een  keyboard. Over het keyboard bestaan namelijk nogal wat misvattingen. Laten we het keyboard dus maar eens onder de loep nemen.

Een keyboard is geen volwaardig muziekinstrument

Dat is zeker niet het geval. Een keyboard van een gerenommeerd merk als Yamaha, Korg, Casio of Roland is echt geen speelgoed. Het zijn instrumenten met vaak honderden mogelijkheden. Dat schrikt soms ook wel een beetje af maar bedenk dan dat je niet alles in één keer hoeft te leren. Wat is er leuker dan steeds weer nieuwe mogelijkheden voor je spel te ontdekken?

Eigenlijk is het vooral het toetsenbord wat bepaald of je met een ‘volwaardig’ instrument te maken hebt. Je hebt van die keyboards met hele kleine en smalle toetsen. Daarop leren spelen is niet te doen. Gewoon niet kopen.

De toetsen moeten zo groot zijn dat je zonder veel problemen je vingers ook tussen de zwarte toetsen kunt plaatsen. Lukt dat niet dan kan je het akkoordenspel wel vergeten. Vaak staat er dan bij het keyboard vermeld: “full size keys”.  Aanvullend moeten de toetsen ook aanslaggevoelig zijn. Hiermee kan je door de toetsen harder of minder hard in te drukken het volume van de toon veranderen. Ook dit is gewoon een vereiste om te leren spelen. Zonder deze mogelijkheid krijg je nooit het gevoel in je spel dat je graag zou willen.

 

Een keyboard is alleen voor jongeren.

Die misvatting is ontstaan omdat juist veel popgroepen uitgebreid gebruik maken van de mogelijkheden van een keyboard. Dan zal het dus wel niets voor mij zijn. Nee hoor dat is echt niet waar. De veelzijdigheid van een keyboard zorgt voor brede inzetbaarheid.

Alleen als je uiteindelijk klassieke muziek wilt spelen is een keyboard minder geschikt. Dan is een (digitale) piano met 88 toetsen een veel betere keus. De keyboards die je overigens ziet bij popgroepen of kleinere bandjes zijn overigens vaak zogenaamde ‘stage’ keyboards. Er zitten dan geen speakers in. Die moet je apart aansluiten.

Voor privégebruik is het zogenaamde homekeyboard het meest geschikt. Deze hebben ingebouwde speakers en zijn met een paar batterijen of een adapter direct speelklaar.

Een begeleidingsautomaat tovert je liedjes om tot een goed klinkend orkest

Het leuke van een goed keyboard is dat er ook een begeleidingsautomaat inzit. Wat is dat dan precies? Die automaat zorgt er voor dat je eigenlijk een héél orkest tot je beschikking hebt.

Via de instelmogelijkheden stel je voor de rechterhand het solo instrument in, bv. een trompet. Afhankelijk van het liedje dat je wil spelen stel je nu ook de begeleiding en het tempo in. Speel je nu met je linkerhand een akkoord dan laat de automaat een hele achtergrondband horen. De begeleiding wordt bepaald door de akkoorden die je met links speelt.

Aanvullend kan je vaak nog kiezen uit meerdere variaties en kleine solo’s (fill-in). Er zijn voor keyboard veel speelboeken te vinden. Vaak zijn dat fakebooks. Dat zijn boeken waar de melodie in notenschrift staat uitgeschreven en voor de begeleiding de akkoorden zijn vermeld. Begin je net met keyboard en koop je zo’n fakeboek dan zal je zien dat wat zo eenvoudig lijkt toch nog wel even tegenvalt. Dan komt het besef dat les nemen misschien toch niet zo’n slecht idee is.

snel keyboard leren spelen volwassenen

Keyboardles nemen of zelf aan de slag gaan?

Als je alle, vaak schreeuwende, advertenties mag geloven dan is keyboard spelen zo te leren. De basis is inderdaad niet heel moeilijk. Maar het venijn zit zoals altijd in de details. Een goed ritme spelen is ook met een begeleidingsautomaat niet eenvoudig. Ook voor het keyboard is onafhankelijk spelen met twee handen een vereiste.

Zelf aan de slag gaan? Voorkom dan onnodige frustraties en tijdverlies.

Je kunt uiteraard een keyboard lesboek aanschaffen, en hiermee zelf aan de slag gaan.  De ervaring leert, dat je al vrij snel vast zult lopen.  Hetzij vanwege de nieuwe akkoord (voor de linkerhand) die tegelijk met de melodie gespeeld moeten worden, hetzij de steeds technischer wordende liedjes.  De kans bestaat dat je muziektechnische zaken verkeerd gaat aanleren en hierdoor extra tijd kwijt bent voordat je een liedje goed kunt spelen.

De speelboeken voor keyboard heten fakebooks en zijn een stuk eenvoudiger dan het volledig notenschrift. Toch is noten lezen nodig om uit de boeken te kunnen spelen. Kortom het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt.

Keyboard leren spelen mét online begeleiding

Ik zelf vind dat een goede online begeleiding het beste van twee werelden verenigd. Betaalbare ondersteuning die altijd beschikbaar is en ook de mogelijkheid om vragen te stellen of via video informatie te delen. Belangrijk is dan wel een leuke actieve community en vooral een docent die niet gaat voor het geld, maar een passie heeft met zijn muziek en vooral ook dat graag overbrengt.

Bij René Knops heb ik beiden gevonden. Ik heb regelmatig contact met hem en alles draait bij René om muziek. Zijn cursus is alleszins betaalbaar. Maar probeer gerust eerst een de proeflessen of kijk eens naar zijn vele blogposts waarbij hij liedjes voordoet. Wat mij betreft van harte aanbevolen.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën