Piano en Keyboard Oefentips
3 Effectieve Oefenstrategieën Voor Piano en Keyboard
23 september 2016 
3 min. leestijd

3 Effectieve Oefenstrategieën Voor Piano en Keyboard

Pianolessen zijn in tegenstelling tot andere naschoolse activiteiten uniek omdat piano oefensessies plaatsvinden zonder instructeur of leraar. Op deze pagina vind u drie strategieën waarmee uw kinderen kunt helpen en leren om zelfstandig te worden in het oefenen op de piano. Voetbal, Hockey, Turnen, Ballet,Dansen, hebben oefentijd of trainingstijd als vast onderdeel van het lesprogramma. Het is logisch dat het deelnemen aan die trainingen vanzelfsprekend zijn. Voor wat betreft piano spelen, zijn er geen van te voren vastgestelde oefentijden; het is aan u en uw kinderen om hierin een bepaalde routine aan te leren.

Hoewel dit in het begin wat extra inspanning zal vragen, zal het aanleren van de vaardigheden die je kinderen nodig hebben een schat aan voordelen opleveren welke zich uitstrekken ver buiten piano spelen op velen gebieden in hun levens.

Regelmaat

Korte, gefocuste en regelmatig bezoekjes aan de piano zal uw kind helpen om de lesstof te begrijpen en vast te houden, waardoor ze het maximale uit hun aandachtsspanne halen.
Door het kiezen van een “hoe dan ook” vast tijdstip om dagelijks te oefenen zal er voor uw kinderen voor zorgen dat ze zo makkelijk een routine opbouwen. Net zoals “tanden poetsen”. Voor ‘drukke’ families raad ik aan om een ochtendroutine te nemen.

Fijne vriendelijke oefenomgeving

Door uw piano (of keyboard) op een makkelijk bereikbare plek in huis te plaatsen, zal uw kind veel sneller en vaker gaan spelen en oefenen.
Zoek een balans op tussen het plaatsen van uw piano in de kelder vs het plaatsen van de piano in de meestgebruikte ruimte. De piano moet in een fijne ruimte staan dicht bij het gezin, maar weg van grote afleidingen of verleidingen. Uw kind wil niet geïsoleerd zijn als tijdens haar/zijn oefensessies, maar wil aan de andere kant ook niet strijden tegen een luid klinkende tv of wasmachine.

Studie helpers

Kinderen tot de leeftijd van ongeveer 11 jaar kunnen nog niet zelfstandig thuis
studeren en hebben daarbij dus hulp nodig. En zelfs als u geen noot kunt lezen of geen piano speelt is uw hulp als ouder/voogd ontzettend nodig!
Ouderlijke hulp aanbieden kan in de vorm van het lezen van aantekeningen van de docent of bij het organiseren van de oefentijd, het geven van steun en aanmoediging tijdens de wat lastigere stukken van een liedje of situatie, en het uitzoeken van mogelijke antwoorden bij “ik loop vast en snap het niet” problemen. Uw hulp thuis zal een substantieel verschil
maken in de vooruitgang van uw kind.

Meer tips?

Hebt u ook kinderen die piano spelen, of speelt u zelf piano, en hebt nog goede tips die erg goed werken en effectief zijn?  Dan nodig ik u graag uit deze onder mijn tips te zetten.

Nog niet aan het spelen? Maar wil jij eindelijk eens die stap zetten om goed piano te leren spelen onder begeleiding van een ervaren pianodocent? Heb je na het lezen nog wat hulp nodig? Neem dan gerust contact op met René Knops via het contactformulier van pianolesvanrene.nl onderaan de website. Of begin lekker al met de gratis introductiecursus door te klikken op onderstaande button (je zit nergens aan vast).
gratis introductiecursus
Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland.René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Martine
Door

Martine

op 14 Apr 2018

Heb ik eindelijk alles geïnstalleerd..een goed krukje, een keyboard geleend, een bokje gemaakt waar dat ding op kan staan, leuke site gevonden dat ik kan beginnen met oefenen ( Guus Meeuwis, (dat dan weer wél:/), mijn man een koptelefoon met splitter geregeld zodat ik geen overlast veroorzaak en vice versa.....brand m'n adapter door, rookpluim en brandlucht ... 'Pianoles begint met training in geduld', zal de les wel zijn;)

Rene
Door

Rene

op 16 Apr 2018

Hey dat is nu vervelend voor je Martine! Ik hoop dat het je lukt om dan echt de allerlaatste stappen te zetten en een nieuwe adapter (let op voltages, staat achter op Keyboard!) te vinden. Veel succes en speelplezier als je zometeen gaat starten! :-)

Reactie plaatsen