5 Supertips Om Je Perfecte Pianoleraar te vinden
Online piano leraar Rene Knops
Pianolessen Voor Beginners
René
Pianolessen Voor Beginners
04/14/2015
7 min
0

5 Supertips Om De Juiste Pianoleraar te vinden

04/14/2015
7 min
0

Wil jij ook graag piano leren spelen?  maar zie je door de bomen het bos niet meer?  Je zult vast en zeker vragen hebben zoals: Hoe moet ik starten? Er zijn vandaag de dag zoveel manieren om piano te leren spelen dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet.   Hieronder wil ik je graag wat tips geven die je kunnen helpen bij het zoeken van een pianoleraar voor jezelf of voor je kind.

Tip 1: Zorg dat je al enige kennis hebt over piano leren spelen 

Tip 2:  Zoek iemand met ervaring (met kinderen of volwassenen)

Tip 3:  Wordt het wel of geen muziekschool?

Tip 4:   Zorg voor voldoende lestijd

Tip 5:   Zoek een les systeem wat bij jou (of je kind) past

Tip 1: Zorg dat je al enige kennis hebt over piano leren spelen 

De piano is een erg veelzijdig instrument, dat zowel kan worden ingezet als solo instrument, maar ook als begeleidingsinstrument voor bijvoorbeeld het spelen met een zanger/zangeres, op een gezellig feestje met vrienden, of zelf in een orkest of bandje.

Als je graag (of je kind) zelf op piano wilt leren spelen, dan is het goed om jezelf de vraag te stellen:
“Welke soort muziek wil ik graag leren spelen?” of “Wil ik graag alleen popliedjes leren of ook klassieke stukken”
“Wil ik straks ook zonder bladmuziek kunnen spelen? ”

Hierdoor vorm je een duidelijk beeld voor jezelf, wat je weer helpt bij het zoeken naar een geschikte pianoleraar en/of pianomethode (of keyboardmethode).

We kennen in de muziek 2 richtingen:

1. Lichte muziek (pop, rock, jazz)
2. Klassieke muziek  (is de basis van alle muziek)

Laat ik voorop stellen dat piano leren spelen tijd, geduld en vooral doorzettingsvermogen van je vraagt. Maar je beloning die je ervoor terug krijgt is geweldig!  Ook voor kinderen heeft piano  (of keyboard) leren spelen een zeer gunstig effect op het ontwikkelende brein.

Houdt er rekening mee, dat mocht je ervoor kiezen om de klassieke richting in te gaan, je rekening moet houden met meer studiebelasting en tijd voordat je uiteindelijk resultaat zult zien, maar op de langere termijn vind ik dit nog altijd de beste methode om piano te leren spelen.

Een klassiek geschoold pianist, kan prima omgaan met het lichte genre, en eenvoudig popsongs spelen.  Maar andersom is dit niet altijd vanzelfsprekend.  Een jazzpianist is niet altijd vaardig met het spelen en lezen van muzieknoten in klassieke muziek.  Houdt hier rekening mee in je keuze voor een pianodocent.

Andersom kan is een klassiek pianist, niet opgeleid tot Jazz pianist, hiervoor is een apart studie nodig.   Als je graag jazzpiano wilt leren spelen, kies dan niet voor een klassiek geschoolde pianist.   Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd.   Jazzpianist Keith Jarrett heeft prachtige klassiek opnames gemaakt.

De “huispianist” van Guus Meeuwis,  Jan-Willem Rozenboom   heeft onlangs nog de gehele Goldbergvariaties van J.S. Bach  opgenomen.   Jan-Willem is overigens klassiek geschoold.

Zo heeft klassiek pianist Wibi Soerjadi onlangs een echte  trance plaat opgenomen en is de wereld van de lichte muziek/producers bekend geworden.

Dus mijn tip hierin is:  maak jezelf al een beetje bekend met de verschillende genres, liedjes, muziekstijlen die je
op een piano kunt spelen, en bepaal welke genre het beste bij jou of je kind past.  Dit helpt met het kiezen van de juiste pianodocent.

 Tip 2:  Zoek iemand met ervaring (met kinderen of volwassenen)

Wat je vaak ziet, is dat men vanuit kostenoverweging op een muziekschool net afgestudeerde (of nog niet eens) muziekstudenten laat lesgeven.  Met alle respect hoor, maar deze mensen hebben vaak weinig tot geen ervaring met kinderen of volwassen.

Lesgeven aan kinderen vereist een totaal andere benadering en aanpak dan lesgeven aan volwassenen.   Zowel kinderen alsook volwassen hebben veel aanmoediging en steun nodig bij hun leerproces.   Met kinderen kun je dit spelenderwijs op vele leuke manieren brengen.    Volwassenen voelen zich vaak ook onzeker, hier is het belangrijk ook te werken aan de gevoel “capabel” te zijn, en het vertrouwen te hebben, dat ze dat ene leuke stuk waarvan ze dromen écht kunnen leren.  🙂

Voordat  je je kind naar een muziekschool brengt of een privéleraar zoekt, zorg ervoor dat je weet wat voor ervaring hij of zij heeft hierin.

Tip 3:  Wat is de beste keuze?  Wel of geen muziekschool?

Vroeger ging men gewoon standaard naar de muziekschool om een instrument te leren.  Tegenwoordig hoeft niet altijd vanzelfsprekend te zijn, dit omdat er vandaag de dag vele andere alternatieven zijn om een instrument te leren. Denk bijvoorbeeld aan internet: online piano leren spelen  privedocenten,  youtube.

Waarom is dit nu zo veranderd en gegroeid?

Ik denk zelf,  tijdgebrek, andere levensritme, keuzemogelijkheden.     Hoe kijk jij tegenwoordig televisie?
Maak jij gebruik van Netflix of Videoland, youtube, uitzending gemist, neem je je programma’s op?

Juist!  Ik zelf ook.  Men wil niet meer wekelijks verplicht naar een muziekschool gaan,  om elke week “te moeten” oefenen,  maar zelf bepalen wanneer en hoe je de les volgt.    Ook het tempo waarin geleerd wordt wil men tegenwoordig zelf bepalen.

Een typisch Nederlands gezin, met 2-3 kids,  heeft het tegenwoordig hartstikke druk met het halen en brengen van en naar de hockeytraining, turnles, tennisles,  voetbaltraining, wedstrijden, pianoles, gitaarles, etc.etc.

WANNEER en WAAR blijft er dan nog tijd over om muziekinstrument te leren spelen of om naar de Muziekschool of les te gaan?

In deze tijd zijn we allemaal in Nederland volop aan het “multitasken” en is het best lastig om dan ook nog elke week naar een muziekschool “te moeten”.

IMG_9535Het Voordeel van een Muziekschool

Met het verdwijnen van de muzieklessen op veel basisscholen is de rol van de muziekschool nog belangrijker geworden.   In mijn tijd hadden we nog een echte muziekleraar op de basisschool waar je dus al op jonge leeftijd de basis van de muziekleer kon leren.   Helaas zijn door talloze bezuinigingen deze muziekdocenten verdwenen.

Voor wie vind ik een muziekschool nog geschikt?

Eigenlijk voor iedereen behalve volwassenen met een hele drukke agenda.  Vooral voor kinderen, maar ook voor iedereen die graag examens wil doen,  eventueel later een muzikale beroepsopleiding wil gaan volgen,  kinderen die begaafd zijn.  Soms heeft een muziekschool (zoals bij ons) ook ervaring met kinderen met AD(H)D, PDD-NOS, en andere hulpvragen, en kunnen hier een passend lesaanbod voor doen.  Het grote voordeel van een muziekschool, is dat je ook een zgn. “stok achter de deur” hebt.   Verder een belangrijke voordeel, het sociale aspect:  samen muziek maken, samenwerken, samen creëren.
Het samen musiceren, geeft een gevoel van voldoening, samenhorigheid, vergroot het zelfvertrouwen, en bevorderd de sociale vaardigheid van het kind.

Wij houden bijvoorbeeld regelmatig leerlingenvoorspeeldagen, repetitieweken, concerten, dit zijn de mooiste tijden van onze school, zowel kind alsook wij, muziekdocenten genieten hier ontzettend van.

Een Privéleraar aan Huis

Natuurlijk kun je ook een privédocent inhuren aan huis, en deze wel of niet wekelijks laten komen, zodat je zelf niet steeds je kinderen naar de muziekschool hoeft te brengen.   Verder kan je eventueel nog extra onderhandelen over de lesstijd en prijs en meerdere kinderen op tegelijk op les doen.    Muziekles thuis ontvangen voor een kind is toch anders…     Ze hebben niet echt het gevoel van samen muziek maken, wat je veel ziet op een muziekschool.
Denk aan leerlingenconcerten,  voorspeeldagen, open repetities, bandlessen etc..

Tip 4:   Zorg voor voldoende lestijd

20 minuten!

De standaard lestijd op een gemeentelijke muziekschool is meestal 20 minuten.  Slechts 20 minuten!
Het aan-en uittrekken van je jas, ophangen,  muziekboeken pakken, gaan zitten, vertellen hoe
het gaat met jou als persoon (of je wel of geen leuke week hebt gehad, ziek bent geweest, veel huiswerk etc),
kost al gauw zo’n 5-10 minuten.    Wat blijft er dan over aan echte lestijd?

Particuliere Muziekschool

Als je muzieklessen volgt op bij een privéleraar of particuliere muziekschool, dan heb je vaak een uitgebreider aanbod van keuzemogelijkheden van lestijden.  Zorg bij voorkeur dan voor minimaal 30 minuten les. Dat is 1/3 lestijd meer en goed voor gemiddeld 10, 11 lessen (van 30 minuten!) meer op jaarbasis (uitgaande van gemiddeld 35 lessen per jaar)!  Dit ga je zeker zien in de resultaten bij jezelf of je kind.  Ga dus voor kwaliteit.   Dat wil zeggen dat een leerling die wekelijks 30 minuten les krijgt t.o.v. het kind met 20 minuten, ongeveer 2x zo snel progressie zal doormaken per jaar.   Hoewel je qua kosten per jaar meer betaald, ontvangt je veel meer lestijd, wat zich uiteraard terug laat zien in resulaten.

  Tip 5:   Zoek een lessysteem wat bij jou (of je kind) past

Houdt rekening houdend met de persoonlijkheid van het kind, je werksituatie, je gezinssituatie en mobiliteit, kun je ervoor kiezen om wel traditioneel muzieklessen te gaan volgen.

Zoals ik al vaker heb gezegd,  is nog nooit zo eenvoudig geweest om piano te leren spelen als in 2015!
Nu met alle technische mogelijkheden zoals video, audio, midi, blog, facebook, noem maar op,  zijn we in staat om jaren aan studie te besparen in vergelijking tot 10, 20 jaar geleden!

Wil je bijvoorbeeld graag popliedjes kunnen meespelen van de hits van vandaag. dan kun je dit al leren in slechts weken in plaats van in maanden.   Sterker nog, je hoeft tegenwoordig niet eens muzieknoten te leren lezen.

Online Piano Leren Spelen:  Alternatief?  De Nieuwe Trend?

welke pianoleraar Youtube, Vimeo, facebook, Google video,  steeds meer, steeds meer en meer zie je video’s.   Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt het op Youtube wel leren.

Van je haar sneller laten groeien,  afvallen, etc..

Door middel van videoclips kun je volgen wat iemand precies speelt op de toetsen en dit simpelweg naspelen.
Deze methode noemen we de zgn.  “Rote Learning“.    Deze manier van leren is helemaal hot in 2015 en gaat denk ik nog populairder worden.
salespage-productset-sSpeciaal gericht op deze methode heb ik de “Pop Pianist in 12 weken Snelstartcursus” gemaakt, dat is een compleet online lesprogramma voor beginners met als doel om snel bekende songs te leren spelen of piano of keyboard.

Wil jij ook graag meer weten over deze nieuwe manier van piano (en keyboard) spelen? Klik dan hier

Voor wie is deze manier van leren NIET geschikt?

  • Voor kinderen jonger dan 12 jaar,  mensen boven de 75 jaar.
  • Voor iedereen die graag klassiek piano wil leren spelen

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën